12.08.2015

Kiziltepe Permakultur çiftliginde Dogal Boya atolyesi

Doğal ürünlerden yiyecek, giyecek, barınma malzemesi ve boya yapımı insanlık tarihi kadar eskidir. Dokumanın keşfi ile birlikte bitkisel kaynaklı boya yapımı M.Ö. 5000 yıllarında başladığı tahmin ediliyor. İlk mordan M.Ö. 2000 yılında Hindistan’da kullanılmış ve Cin, Mısır ve Anadolu doğal boya üretiminin öncülerdendir. Anadolu’da Hititler döneminde bitkisel boya kullanılmaya başlamıştır. Türk kırmızısı bir zamanlar dünyaca ünlü iken 19 yüzyıldan itibaren ucuz ve sentetik boya kullanımı başlamış ve doğal boya unutulmuştur. Bu kültür mirasimıza sahip çıkmak için etnobotanik projem kapsamında Anadolu’da kullanılan boyaları araştırıyorum böylece kalan bilgilerin kayıt altına alınması ve yeni nesillere aktarımı mümkün olabilecektir.
Boya üretmek için sadece bitkiler değil hayvanlar, deniz kabukları, toprak ve minerallerde kullanılmakta ve bunlara doğal boya denir.
Bitkisel boyamada kullanılan birçok bitki aynı zamanda şifalı olup tıbbi olarak kullanılmaktadır ve kayda değer antimikrobiyal, antibakyetriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Tekstil materyelleri geniş yüzey alanı ve nem tutucu özelliğiyle mikropların üremesi için keyifli ortamlar yaratır. Suni boyalar ve özellikle boyayı sabitlemek için kullanılan malzemeler deriyle temasta proteinle birleşime geçerek alerjilere ve çesitli hastlalıklara yol açmaktadır.
Yapacağım atölyelerde bitkisel boya yapacağız. Öncelikle tarihi ve bitkisel ve doğal boya yapımı hakkında konuşacağız. Akabinde çevre arazilerde boya elde edebileceğimiz bitkilerin peşine düşeceğiz. Kızıltepe Permakültür Çiftliği çevresinde bulunan cesitli bitkileri tanıyacağız. Bu bitkiler arasından özellikle Havaciva otuyla renkler elde edeceğiz. Boyayacağımız bitkisel ve hayvansal malzemeleri çevreden sağlayacagiz ancak dilerseniz size ait boyanmasını istediğiniz bir malzeme de getirebilirsiniz. Daha sonra mordan tekniklerini konuşup elimizdeki tekstil malzemelerini mordanlayacağız.
Kumaşları, yünleri evrenin tüm renklerine boyayabiliriz, doğal boya renk skalasının genişliğine ve kalitesine sentetik boyalarla bugün için ulaşılamıyor. Ayrıca batik ve shibori tekniklerini anlatacağım arzunuza göre bir teknik uygulayabileceğiniz gibi düz bir renge boyamak isterseniz göstereceğim baskı tekniğiyle de kumaşınıza desen verebilirsiniz.
Tüm bunları güneşli, güzel bir günde çiçeklerin kokusuyla, kuşların şarkılarıyla, ekolojik bostanlarla ve ormanla çevrili Kızıltepe Permakültür Çiftliği’nde bütünlük içinde yapmaya niyet ediyoruz.”

Katilmak ve ayrintili bilgi için Kiziltepe Permaklutur Ciftligi tiklayiniz.