18.03.2008

rezeneli bulgur pilavı


Rezeneli Bulgur pilavı




1 bardak bulgur
1 rezene rizomu bulamayanlar için 1 kahve kaşığı rezene tohumu
1 pırasanın beyaz kısmı
2 diş sarımsak
tuz, karabiber
2 bardak su
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Rezezne yaprakları dereotuna benzer yoksa maydanoz

Rezene, pırasa ve sarımsaklar soyulup ince ince kıyılır. Bir tencerede yağ ve sarımsak 2-3 dakika kavrulur renkleri değişmeye başlayınca pırasa ve rezene eklenir 5-10 dakika kavrulur.Bulgur ve su eklenir kaynayınca altı kısılır ve suyunu çekene kadar pişirilir. İnce ince kıyılan rezene yada maydanoz yaprakları eklenir ve 15 dakika demlendirilir.

Rezene besleyici değeri çok yüksek ve çok sevdiğim bir sebze. Bizde daha çok Egeliler kullanıyor ve arapsaçı olarak da biliniyor. İstanbul’da Beyoğlu Balık Pazarı’nda, Feriköy Ekolojik Pazarı’nda ve büyük marketlerde bulmak mümkün eğer Ege civarındaysanız pazarlarda ve hatta doğada bulabilirsiniz. Doğada bulunanların aroması çok güçlü ona göre kullanmak lazım. Bu bitkiyi Roma’lılar kültür bitkisi olarak yetiştirmeye başlamışlar. Fransa ve İtalya’da çok kullanılıyor, buraya taşındığımda her tüm market, Pazar ve manavlarda bulunmasına çok sevinmiştim. Mutfağımda baş tacı ettiğim bu sebzeyi 6 aydan itibaren Leonardo’nun yemeklerine de koydum. Bu sebze gaz söktürücü, hazmı kolaylaştırıcı, rahatlatıcı, sinirleri yatıştırıcı ve süt yapıcı olarak biliniyor. İstanbul’da Zencefil Restoran’da bu sebze ile Bahar pilavı (enginar, bakla ve rezene tüm bedeni temizleyici bahar sebzeleri kullanılıyor) ve kurufasulye yapılıyor ki gaz söktürücü özelliği ve lezzetinden dolayı çok isabetli bir seçim.
Besin değeri 100 gr Rezene : 31 cal, diyet lifi, kalsiyum, Vitamin A, Vit C, folik asit, fosfor, magnezyum ve potasyum

Bulgur Anadolu’da uzun yıllardır kullanılıyor. Çok kıymeti bilinmeyen bulgurun ne kadar sağlıklı olduğu anlaşılınca, Fransızlar tarafında da üretilmeye başlanmış ve marketlerin egzotik yada bio ürünler bölümlerinde bulunuyor. Fransızcası Bulgur yada Boulgour
Besin Değeri 100 gr Bulgur : 342 kal, magnezyum, fosfor, demir, potasyum, manganez,niacin,çinko

2 yorum:

  1. yağmurlar başlasın toplamaya gideceğim Beste :) Tarhananın içine de 1-2 dal arapsaçı çok yakışır.
    Sisam'da kurutup, yaza saklıyorlar.
    Ben en çok kemikli kuzu etiyle un&limon terbiyeli tüketiyorum. Karaburun'da bulamaç şeklinde unla fırında yapıyorlar. Girit'te kalamarlı, ahtapotlu da yapılıyor. Yabani arapsaçının pişme süresi yetiştirme rezeneye göre biraz daha uzun olduğu için, pilavda eminim -resimlerinde de göründüğü gibi- çok iyi sonuç vermiştir.
    Sonuç: canım çekti!!!
    :)

    YanıtlaSil
  2. yabani rezene mukemmel birsey uretime hic benzemiyor guney fransa provence'de cok tuketiliyor gittigimde hep toplamistim saplarini rizomunu topraktan cikarmadik gelecek senelere diye sen galiba cikariyorsun? Mis gibi yogun rezene. Tarifler cok istah acisi denemek lazim benden de bir tarif. Yabani rezeneler levrek baliginin icine yerlestirilir bir bardak beyaz sarap deniz tuzu zeytinyag eklenip firinlanir of sirf sosu bile ekmek batir abatira yenir:)

    YanıtlaSil

Yorumunuz icin tesekkurler en kisa zamanda cevaplanacaktir