7.12.2009

Sıcak şarap ve ıvır zıvır




Smoke filmindeki gibi bende her gun evimin onunu fotografliyorum:)

Yazacak o kadar çok konum varki sonunda böyle ne yapacağımı bilmiyorum.Paris pastaneleri, kütüphaneleri, Fransa'da Türk mevsimi ve gördüğüm sergiler, Pompidou, Burgonya bölgesi pazarı ve şarapları, Saint Malo keşişi ve oyduğu dağ, Türk kimliği, postcrossing, couchsurfing ve yüzdeeeli, peynirler, şaraplar, artık yere göğe sığmayn yemek kitaplarım ve bir sürü tarif  vsvs.



yeni yaptigim kapi susum kirmizi yesil cok yakisikli

Bizim yüzyıllık meydana ki takip edenler bilir bir çeşme ve çevresinde tiyatro, adalet sarayı, kafelerden oluşan her perşembe günü pazar kurulan tarihi meydan, aralık ayı boyunca noel pazarı haline dönüştü. Her yer ışıl ışıl heyecan verici tabi sıck şarap satmaya da başladılar. Soğukta içimizi ve ruhumuzu ısıtn sıcak şaraba bayılıyoruz ancak Paris'te olduğu gibi fincanda değil plastik bardakta veriyorlar ki plastik düşmanı birine no passaran, üstelik tadıda değişiyor. Hemen eve gelip geleneksel sıcak şarabımı kaynattım, termosa doldurup pazar ziyaretine gittiğimiz arkadaşlarmıza götürdük. Biz mutlu dünyamız mutlu.



Mumsuz olmaz hele de kirmizi olursa

Sıcak şarap
1 şişe kırmızı şarap
4-5 karanfil
1-2 çucuk tarçın ancak toz olarak ta eklenebilir tadı arttırıyor
3-4 kakule
bir parmak zencefil rendelenmiş
1 elma sekiz bölünmüş
1 portakal kabukları rendelenip suyu sıkılmış, rendeler, suyu ve kabuklarını koyun karışıma



Tüm malzemeler bir tencereye konur vakit varsa en az 1 saat bekletilir yoksa kaynama noktsına kadar pişirilir ancak kaynamaması lazım yoksa alkol uçar tadı bozulur.
Tercihen toprak fincan yada kaplarda servis edilir.
2 avuç şeker ancak arzuya göre azaltıp çoğaltılabilir.



37 yorum:

  1. Pazar gunu, Urla Guvendik koyunde yapilacak ve somine basinda menekse denize karsi icilecektir efendim :)

    YanıtlaSil
  2. cok hosmus icilecek yer yahu afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  3. orman perileri dolasir bahcenin etrafinda, gormuyormus gibi yapariz hep. Hele verandaya oturunca, pusun icinden zaman zaman ortaya cikan irili ufakli adaciklar...bazen balinaya donusurler, bazen dev kalamarlara!
    Sonra pancar motoruyla bir balikci gecer uzaktan. Ben atesi koruklerim, kuzina sobadaki yemegin kokusu, caydanligin fokurtusu hos bir tebessum yerlestirir yuzume.
    ki elbette yakisacak sicak sarap, kitabin yanina :)

    YanıtlaSil
  4. Tarif için teşekkürler! Bende hep denemek istiyorum ben deneyene kadar kış geçiyor,,,Bu kışı kaçırmamak gerek:)

    YanıtlaSil
  5. Süsün yakışıklı, mumlar güzel, dünya güzel, daha ne olsun.

    YanıtlaSil
  6. lütfen önce pastanelerden sonra da kütüphanelerden başla. dört gözle bekleyeceğim. hele yanında eşsiz fotoğraflarınla, önceki postunda burnumuza kadar gelen peynir kokularına bakarsak dilimiz damağımız şenlenir.

    YanıtlaSil
  7. ozlemaki-ne guzel yazmissin orman sisi bayilirim atlayim bende mi gelsem:)
    pembe cikolata-yap cok seveceksin mis gibi tarcin, portakal kokusu:)

    narince-evet ya ben bloglarin pembe dunyasini seviyorum:)

    kekvekahve-iki tane pastane koymustum zaten ama sonra bastan cikiyorum ondan agirdan almam:)

    YanıtlaSil
  8. Kapı süsü şahane.

    Diğer yazıları okumaya gidiyorum,görüşürüz;)

    YanıtlaSil
  9. Burada sicak saraba glögg deniyor, hazir satiliyor, dedigin kivamda isitilip badem kirintisi ve kuru uzumle servis ediliyor, ama seker orani benim yuregimi bayiyor.Evde senin tarifinle sekeri az yapabilirim artik...Sevgiler Isvec'ten...

    YanıtlaSil
  10. Ne zamandır deneyeceğim ama hep erteleniyor. Hazır kış da gelmişken :) artık denemeli.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,
    Ben de yüzdeelliden geldim buraya..
    Ugrayacagim bundan sonra mutlaka. Hem zaten Paris kapi komsum sayilir:)
    Sevgiler
    Özlem

    YanıtlaSil
  12. oykucu-merhaba hosgeldin beklerim yorumlarini:)

    mehmet-mutlaka dene biliyorsundur zaten sekerli olunca lup lup iciliyor aman dikkat carpar:)

    YanıtlaSil
  13. alp ve egenin annesi-glogg'a rom votka filan aktiliyor biraz daha alkollu yada fransiz versiyonu oyle:)

    ela selin-merhaba ozlem, hosgeldin bende goz atacagim bloguna beklerim komsu:)

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. Besteciğim, nişasta gevreklik veriyor, hani şu ağızda dağılma, gevreklik hali. Hele mısır nişsatası ile ağızda dağılır kurabiyeler. Ama kullanamıyoruz işte.

    YanıtlaSil
  16. kapı süsüne bayıldım harika :))

    YanıtlaSil
  17. Sikago'da gole sifir bir evde oturuyorduk,neredeyse her gun fotograf cekerdim ;sisli,bulutlu,yagisli,karli,donmus ,usumus gol diye :)

    Dekorasyon muthis , tarifler sahane.Kitap kurdu minik adam neler yapiyor , Noel heyecani basladi mi ? Gerci bayadir bakinamamistim bloglara ,direk bu posti tikladim, yazdinda kacirdiysam sorry :)

    YanıtlaSil
  18. habibe-ne alemsin koy yorumunu yine yahu. bak sayende birsey ogrendim demek yazanlar yorumu silebiliyormus:)

    narince-ben pek bayilmiyorum nisastaya ama denemek lazim farki anlamak icin:) tesekkurler

    minimalist-evet tam senlik sade ve carpici:)

    yildizli yeliz-smoke'dan etkilenen bir ben degilmisim yayinlasa na o fotograflari sisli kimbilir ne guzeldir.Noel'i bir onceki postta anlattim biz erkenden basladik bu sene. Kitap kurdu dun aksam tutturdu kitapciya gidip kitap alalim diye gecenin 8,30'un da:)

    YanıtlaSil
  19. Kışın bizim evde de sık sık yapılır.Hatta geçen gün bir köyden ev yapımı şarap aldık.Tadı hafiften sirke gibiydi.aman ne alıyoruz dememe fırsat kalmadan kocam sıcak şarap yaparız dedi..şimdi sirkenin şarap olmasını sonra ısınıp bardağa konmasını bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  20. Aman çok güzel bir blogmuş. Nasıl kaçırmışım şimdiye.* YELIZ *sayesinde keşfettik. Hemen izlemeye alayım:)

    YanıtlaSil
  21. Aman çok güzel bir blogmuş. Nasıl kaçırmışım şimdiye.* YELIZ *sayesinde keşfettik. Hemen izlemeye alayım:)

    YanıtlaSil
  22. Anlatacakların hiç eksilmesin Beste kadın!

    YanıtlaSil
  23. Zehra-o daha zamani var onlarin sen al bir tane fazla pahali olmayan bir sarap yap oburunu beklerken yolluk olsun:) Zehra kartim geldi mi yoksa postanin azizligine mi ugradi!

    Anneyazar-merhaba,Yeliz'e bahsettigi icin size de sevdiginiz icin tesekkurler. bekleriz her zaman

    Tijen- Guzel ve yureklendirici yorum yapanlarim oldukatan sonra sagol varol:)

    YanıtlaSil
  24. kapı süsündeki o yeşiller kırmızılar beni fena halde cezbetti! :) harikasın :) cafefernando'nun yazısını okudunmu okur okumaz aklıma geldin :) david sen ve ben bir paris gezisi düşledim bol çikolatalı herme'li macaronlu karamelli kısaca bol tatlılı:)))

    YanıtlaSil
  25. Sitendenin içeriği benim yemekten içmekten ve görmekten hoşlandığım şeylerle dolu. Siteni her ziyaret ettiğimde yüzüm gülüyor.

    YanıtlaSil
  26. bestecim kapi susu harika, sarap tarifine bayildim. cok severim zaten sicak sarabi. ayakta kalma zorunluluklarim bitince derhal olaya giricem :)

    YanıtlaSil
  27. zarpandit-gidelim hemen biraz soguk olur ama hizli yurururuz tatlilar bizi isitir:)

    Crebro-Cok tesekkurler bende senin cizimlerine bayiliyorum hayat ve umut dolular:)

    Mimosa-Masala cayi gibi insan vazgecemiyor:)

    YanıtlaSil
  28. Beğenmenize çok sevindim Beste. Yumuşacık, puf puf değil mi?
    Afiyet olsun. Bizde çocuklar hafta içi okulda olduklarından yumurta yiyemiyorlar pek diye, hafta sonları özellikle yumurta yedirmeye çalışıyorum.
    Senin küçük oğlana da yarasın, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  29. Himm, bir yandan Bostancik'tan pinar, bir yandan sen. Kiskaniyorum ama o yilbasi süslerini ben. Senin yöntemin ne bu arada?

    YanıtlaSil
  30. evren-pazardan bir demet turkcesiyle coban puskulu fransizcasiyla houx ingilizcesiyle holly artik almancasini sen eklersin alinir. Saman saplarindan yapilmis halkaya telle sarilarak yapilir.

    YanıtlaSil
  31. elmayla hic denememistim sicak sarabi sadece portakal koyuyordum ben meyva olara. tam da xmas sezonu hemen deneyecegim :)

    YanıtlaSil
  32. Bir onceki yazida portakala saplanmis karanfilleri gordugum dakika sicak sarap gelmisti aklima. Cunku ben de ilk karanfil saplayip, sonra da dur bununla sicak sarap yapalim fikrine kapilmistim ve yapmistim :) Bak simdi canim istedi... Eline saglik, suslemeler icin de sarap icin de!

    YanıtlaSil
  33. Duygu-denersen sevecegini tahmin ediyorum; sevgiler

    besceste-cok sevindim ilham verdigime portakallarla afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  34. Kapı süsüne bayıldım ben de:)

    YanıtlaSil
  35. DENEDIM BEN BUNU! SUPER OLDU HARIKA OLDU NEFIS BIR SICAK SARAP. HEP YAPICAM :) OPERIM.

    YanıtlaSil
  36. Ebru boyle eski tariflerim denenince nasil zevkleniyorum anlatamam:) afiyet seker olsun...

    YanıtlaSil

Yorumunuz icin tesekkurler en kisa zamanda cevaplanacaktir