5.07.2010

Kirazli clafoutis (klafuti)


Sezonu gecmeden bolca severek yedigimiz kiraz. Birde tatlisi var adi klafuti (clafoutis) bu hafif tatli rengiyle de bastan cikarici. Limousin ve Alsace bolgesi orijinli, klasik, ninelerin torunlarina yaptigi bir tatli bu.  

Fransa'da taze visne bulmak cok zor, donmusuna rast gelirsek aliyoruz. Visne likoru burnumda tutuyor, receli de. Ayrica ben clafoutis 'yi visneli yapmayi da cok seviyorum, denemesi ve yorumlamasi sizden.


Bu arkadas araya sikismak istedi, kiramadim.
4 kisilik
450 gr kiraz
2 yemek kasigi kiraz yada baska bir brendi yada 1 yemek kasigi limon suyu
1 yemek kasigi pudra sekeri
3 yemek kasigi seker (tatlilari daha sekerli seviyorsaniz rahatca 4'e cikarabilirsiniz)
3 yemek kasigi un
175 ml sut yada krema
2 yumurta
yarim limon kabugu rendesi
yarim cay kasigi vanilya ozu
kucuk hindistan cevizi rendesi( muskat yada cevzi bevza)

1-Isterseniz kirazlarin cekirdeklerini cikarin. Pudra sekeri ve alkol yada limon suyu ile karistirip bir kenarda 1-2 saat bekletin.
2-Firini 190 dereceye isitin. Fazla derin olmayan bir firin kabini yada graten kabini tereyag ile iyice yaglayin.
3-Unu eleyip, sekeri katin. Sutu ekleyip iyice cirpin. Sirasiyla yumurtalari, limon kabuklarini, kucuk hindistan cevizi rendesini, vanilya ozunu katip iyice karisana kadar cirpin.
4-Kirazlari yagladiginiz firin kabina dizin, ustune 3 numaradaki siviyi dokun. 45 dk pisirin. Soguyunca servis yapin.


Dayanamayip basinda bekleyen bir arkadasin dizleri de kareye girmis:)

19 yorum:

  1. Beste'ciğim,ben çok severim canım..Senin tarifinle vişneler çıktığında deneyeceğim..İzninle tarifini not ediyorum..İyi ki vrsın canım Beste'm..

    YanıtlaSil
  2. kirazlar o kadar güzelki o arkadaş iyi dayanmış derim, çok sabırlıymış : )
    pembe çiçek kayalardan çıkıveren sebatkar zeytin ağaçları gibi çok tatlı
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Clafoutis benim de yapmak isteyip hep sertelediğim tatlardan. Kiraz aşık olduğum meyve. Ama vişnesiz işiniz zor yahu!
    Sanırım aynı sorun sende de var, yorumları görüyor ama yayımlayamıyorum. Her gün başka sorun.

    YanıtlaSil
  4. Beste'cigim,
    inanilmaz bir sey, bu gun hep aklimda kirazlar vardi.. simdi bu kirazlari gorunce coook sevindim :) fotograflar harika, dogal olan hersey boyle guzel oluyor, ben o kirmizi elbesenin altinda bekleyen dizlere de bayildim, kayalarin arasindan cikmis ciceklere de.. harikasin Beste'cim..

    YanıtlaSil
  5. nam nam nam bu tatlıyı halletmem gerek yumurta kokusu tek derdim ama idare edeceğim artık vanilya çubugumla taaruza gecerim belki :)

    YanıtlaSil
  6. Beste Türk kirazi buldum patlayana kadar yiyelim diye aldim bir sürü:) O zaman ne yapiyoruz, kirazlarin bir kismiyla senin tatliyi yapiyoruz:) Haber veririm nasil oldugunu:)) Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Besteeee bu gece nefis bir cicegi ikinci defa acmis gorusum. Bir gecelik gelin adi. Nasil muhtesem bir koku, nasil guzel bir cicek! Yazacagim yakinlarda... Kolay yetisip, zor cicekleniyormus.

    Visnesiz hayat zor :( Orada da mi yokmus :( Bahceye ekilecekler arasinda girdi mi? Tatli kayda gecti, visne ile denenecik, sanki krema ile de yenecek gibi(kilolara kilo katmak icin) oyle mi oralarda yenis sekli de?

    Bu arada tatlidan once o dizlerin sahibini yememe izin verir miydin acep?

    YanıtlaSil
  8. Bu arada Dilek ben de merak ettim o cicegi. Cabuk yaz, emi!

    YanıtlaSil
  9. Besteeee,
    kirazlari aldim geldim, muskat yok, ne olur yerine?

    YanıtlaSil
  10. Harika bir tarif bu ellerine sağlık,mutlaka deniyeceğim şekeri 4 kaşık koyarak;:))

    YanıtlaSil
  11. oy beste ne ettin. ne harika biseymis bu boyle. misler gibi de kokmustur bu piserken.

    YanıtlaSil
  12. Bana "Eternal Sunshine of Spotless Mind" yerine klafuti de yetebilir. En azından şu anda. Yok yok en iyisi ben yürüyüşe çıkayım, o daha hayırlı olacak. Kirazın kendisini şimdi yedim nasılsa, koca bir avuç (tamı tamına 20 tane, neden saydımsa???)

    YanıtlaSil
  13. Thank you for your comment. Good to find a Turkish blog in France. I used to live in Turkey many years ago but, sorry, I don't remember much Turkish.

    I know that Kandil dolma is a Turkish variety and that dolma means they are for stuffing, like vineleaf dolmasi. I got the seeds from Kokopelli.

    YanıtlaSil
  14. nasıl iştah açıcı gözüküyor bu tarif böyle, eline sağlık beste

    YanıtlaSil
  15. Bacim tatliyi yaptim, ciktiyi dosyaladim bir sonraki yapis icin, sagolasin varolasin :) Yalniz adini soyletme bana olur mu :P Sevemedim adini, kalas gibin :P

    YanıtlaSil
  16. Gozum doysun daha yeni yedim ama seninkileri gorunce istahim kabardi yine!
    Daha iyiyim Bestecim :)

    YanıtlaSil
  17. Beste ben sanki bu yazina yorum yazmistim diye hatirliyorum .Yanlis mi hatirliyorum sana onaya gelmedi mi? Allah allah...Didem

    YanıtlaSil
  18. Yaziya Evren'in linkiyle geldim.
    Okudum, okudumm, en sonunda dizlerini kırıp oturmuş " arkadaşın" yanına oturdum..

    -ne zaman yiyecegiz ????

    YanıtlaSil
  19. Beste, Evren, cicegi yazdim. Merak ederseniz...

    YanıtlaSil

Yorumunuz icin tesekkurler en kisa zamanda cevaplanacaktir