20.02.2012

çiçekli sofralar ve lavanta kurabiyesi





Kis çok uzadi degil mi? Hava karanlik sanki hep boyle kalacakmis gibi! gunesi ve hafiflemeyi, bahcemde zaman gecirmeyi ozledim. Hindiba lavantali kurabiyeleri yaz deyince, kurabiyelerin fotograflarini bulamadim ama çok guzel çicekli fotograflar buldum. Içimiz açilsin diye:)



Ben kurabiyelerin formunu bir turlu tutturamiyorum her seferinde yayiliyorlar! Seviyorum bu formlari bazilari kalp seklinde oluyor;) Lavanta ciceklerinden gece uyumadan once bitki cayi yapiyorum uykuya yardimci oldugunu soyluyorlar bir kasik balla ile romantik oldugu kesin. Tijen'in Tak sepeti koluna prgramini internetten zevkle izliyorum. Orada Bodrum'da yasayan biri bahcesinden topladigi lavantalari kekin icine bir avuc atarak lavantali kek yaptigini soylemisti. O cumle kafamda donup dolasiyor lavantali kek hayali bile guzel. Daha keki yapamadim ama kurabiyeler yaptim. Kuculen sabunlari atmayip biriktirmistim, onlari az suda eritip icine lavanta cicekleri kattiktan sonra kaliba dokunce mis kokulu lavanta cicekli sabunlarim oldu. Kese gibi hisir hisir guzel kokan sabunlar için. Bir sonraki adimda kalmis mum parcalarina benzer bir islem yapip lavanta kokulu mumlar yapmayi hedefliyorum.



Gelelim lavantali kurabiyelerimize tarim ilacsiz olmasi kaydiyla aktarlarda bulabileceginiz lavanta ciceklerinden faydalanabilirsiniz. Ciceklerden bulamazsaniz aromatik pisirmeye uygun lavanta cicegi yagindan kullanabilirsiniz.
Lavantali kurabiye
1 yumurta
125 gr seker
6 sap lavanta cicegi yada birkac damla lavanta yagi (aromatik yaglarla ilgili bir hatirlatama bazi yaglar kucuk cocuklar icin uygun degil mesela ilk aklima gelen okaliptus, lavantada onlardan biri 3 yasindan kucuk cocuklara vermeyiniz.)
250 gr un
125 gr tereyagi oda sicakliginda

1-Firini 180 dereceye isitiniz.
2-Seker ve yumurtayi rengi beyazlasana kadar cirpiniz. Kullaniyorsaniz lavanta yagini, cicekleri, unu ekleyip yogurunuz. Ben sadece cicekleri kullandim. Icine yumusamis tereyagini ekleyip yogurmaya devam ediniz. Top yapip kurumasini onlemek icin hava almayacak bicimde 1 saat buzdolabinda bekletin. Zemine az un koyup 2 cm kalinliginda aciniz. Kurabiye kaliplariyla yada bir bardak yardimiyla sekiller veriniz. Yaglanmis bir firin kabina yerlestirip 20 dk pisirin. Afiyet olsun, sevdiklerinizle keyif icinde yemeniz dilegiyle...


19 yorum:

  1. Lavantayı o kadar çok seviyorum ki. Her an kokusu benimle olsun diye yanımda taşıyorum. Uyumak için yastığıma dolduruyorum. Elbiselerime sürüyorum. Yiyeceklere neden olmasın? Teşekkürler yeni gfikirlere, tebrikler yaratıcılığına

    YanıtlaSil
  2. Seninle haftaya başlamak ne güzel Beste...

    YanıtlaSil
  3. oh be dünya varmış içim açıldı fotolara bakınca teşekkürler....

    YanıtlaSil
  4. nefis fotoğraflar gene.. bol ferahlık, ışık.. harikasınız:)

    YanıtlaSil
  5. Ah Beste yaza goturdun beni, lavantalarin pesinde Fransada yaptigimiz yolculuk geldi aklima. ne guzeldi. bu fotograflar da ne guzel.
    pazartesi sabahi bu kisa yaza donus bana cok iyi geldi cok sagol :)
    iyi haftalar :)

    YanıtlaSil
  6. Besteciğim yine çok güzel fotoğraflar yine sıcacık cümleler, burnumda mis gibi lavanta kokusu, ne güzel oldu haftaya böyle başlamak, sevgilerle

    YanıtlaSil
  7. lavantalı kurabiyeler..:)))hemen deneyeceğim...pazardaki lavantalar ne şahane..:))

    YanıtlaSil
  8. Tesekkür ederim :) Bern pazarindaki lavantalar harika! Ben de gecen gün yeni bir sey farkettim. Bir de lavandin yagi var. Iki tür lavantanin caprazlanmasindan üretilen bir ücüncü lavanta türünün yagi. Bu ücüncü lavanta (lavandin) daha ucuzmus ama sifali etkileri daha azmis. Yagi wellness amacli harici kullanilabiliyormus ama yiyeceklerde kullanilmamaliymis. Dolayisiyla her lavanta yagi mutfaga uygun degilmis, dogal bile olsa. Ise bak ki, benim evdeki lavanta yagi sandigim yag da aslinda lavandin yagi imis! Ama benim zaten bahcesinden lavanta cicekleri ve mutfagindan lavantali kurabiye gönderen harika arkadaslarim var , o yüzden bu sorun olmadi ;)

    YanıtlaSil
  9. Çok ilginç geldi bana bu lavantalı kurabiye, mutlaka denemeliyim şimdi tarifi defterime yazacağım, çok teşekkürler...
    Güzel günler:)

    YanıtlaSil
  10. İlaçsız ve saf lavanta bulma şansımın olmadığını düşündüğüm için bu tarifi deneyemeyeceğim ne yazık ki. Ama 2.tertip Portakal Reçeli içerde kaynamakta (haşlama aşaması) ve yazıya daldığım için biraz taşmış, mutfak mis gibi kokmuş, ocak batsa da ne gam:))
    Cuma günü Tijen İnaltong ile buluşup önce rüzgarlı bir yürüyüş yaptık sonra da kitap fuarının altını üstüne getirdik. Çok keyifliydi, kulaklarını da çınlattık.
    Bir kez daha nice yaşlara diyor, sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  11. bende çok everim lavantayı evimde yetişiyorum ve yaz geldiğinde kocaman bir buket yapıp vazoya yerleştiriyorum. lavanta kurabiyesi yiyebilirmiyim sanmam ama çok guzel bir post olmus =)

    http://rainbowgatherer.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. Ohh mis gibi bir tarif, denemliyim..Teşekkürler ve sevgiler Zehr@

    YanıtlaSil
  13. Ikisatirdokturmelik20/2/12 21:51

    Cok yaraticisin......her seferinde hayran kaliyorum.....denermiyim bilmiyorum AMA benimde aklinin bir kosesinde kalacagi kesin....sevgiler....

    YanıtlaSil
  14. Bestecm, baharı getirmişin sen :) ama sanki daha var gibi bahara. bizim buralar o kadar soğuk ki. ama olsun , herşey zamanında. lavantalı kurabiye nasıl olur , bilmiyorum.sanki tadı keskin olur gibi geliyor..

    YanıtlaSil
  15. Lavata! Kokusu, rengi (yapraklarının puslu yeşilinide) çok severim.
    Kurabiyeler muhteşem olmuştur.
    Fotoğraflar nasıl rahatlatıcı...
    Yenilebilen çiçekler hakkındaki uyarılarınızı çok faydalı buluyorum, teşekkür ederim.
    Sevgiler, canım.

    YanıtlaSil
  16. Cok ic acici geldi cicekler, kisdan da oyle biktim ki! Bir an once gelsin bahar, acsin cicekler :)

    YanıtlaSil
  17. Aslinda lavanta yetistirmek cok kolay arkadaslar, ben bahceye dikmistim, ne su ne gubre cali gibi yetisti, ciceklerini toplayip arabama koku torbasi yaptim ilk sene, ikinci sene odama kase dolusu koydum mis gibi, her cinsi ayridir kesin ama bence denemekte fayda var.

    Neyse, ben sofranin basina gectim, yemekleri bekliyorum! O birinci resim cok guzelmis yahu!

    Sonra su kucuk sabunlardan sabun fikrini hatirlattigin icin sagol, simdi internete girip bi bakayim nasil oluyor diye.

    Kurabiye baska bahara bu aralar hic mutfaga giresim yok :-(

    YanıtlaSil
  18. aysunberktayozmen23/2/12 22:17

    Ah şu lavantalar Bestecim, benim aklımı başımdan alan lavantalar kokusumu yoksa görüntüsü mü,herhalde her ikisi,mavisi pembesi beyazı,moru.En güzeli moru olmalı.Sofralarınızın düzenlemesine de bayıldım.O güzel güllerin de tadına bakmak istiyorum.

    YanıtlaSil
  19. Hele o çingene kadınlar Levantaaa demezlerle hastasıyım :)) çok zaman oldu duymayalı onları!

    YanıtlaSil

Yorumunuz icin tesekkurler en kisa zamanda cevaplanacaktir