1.12.2014

Kirk haramiler sirkesi


Bu sirke için ikiser avuc biberiye, iki avuç adaçayi, birer avuc nane, lavanta, tarhun, 4 dis sarimsak, bir çubuk tarçin, biraz muskat, birkac tane limon tuzu ve 1 lt sirke gerekiyor. 10 gun bekletikten sonra suzup saklayiniz.
1600 larda Avrupa'yi kirip geçiren veba hastaligi sirasinda, Fransa'da  4 hirsiz hastalanmadan sehirden sehire dolasip ganimet topluyormus. Yakalanan hirsizlara hastalanmamalarinin sirrini sormuslar . Cevap hazirladiklari bu sirkede gizliymis. Yuzlerini bu sirkeyle sivayip ellerini bu sirkeyle yikiyorlarmis. Evlerini dezenfekte etmek için bu sirkeyi yakiyorlarmis. Bolgelere gore sirkenin tarifinde ufak tefek degisiklikler oluyor ve ayrica baska aromatik ve tibbi  bitkiler ekleniyor. Farmakologlarin ilgisini cekmis uzerinde calisilmis bir karisim bu. 1748'lerde kanunen dezenfektan olarak kullanilmasi onaylamis. Hale, bile bu karisimi bulmak mumkun.
Kullanildigi yerler:
Akneler bu sirkeyle pamukla silindiginde kayboluyormus.
Suyla seyreltilip tras losyonu olarak kullanilabiliyor, antiseptik ve antienflamatuar olarak.
Bronsit olunca sicak suya koyup nefes alarak.
Elleri dezenfekte etmek için.
Pire ve bitlerden kurtulmak için saclara, tuylere friksiyon yapmak.
Sinusleri açmak için bir mendile dokup nefes almak.
Terlemelere karsi suylas eyreltilip koltuk alti yikanabilir.
Nezle, grip hallerinde salatalarda azicik kullanmak vb. 

14 yorum:

  1. E bu sirkeye bayıldım ben. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Özlemiştik, Bestecim.
    Malzemeleri okuyunca nasıl güçlü karışım olacağı gerçek, otları toplamaya başlamalı:))
    Teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Beste'cim harika bir tarif mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. Bu otlar yeşil mi kurumu kullanılacak.Bir de tarif linki facede "Denenmiş,Pratik ,yaşam bilgileri" grubumda paylaşabilme izni isteyeceğim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Senin elinden çıktığına göre gözü kapalı yapılabilir demektir. Ellerine sağlık Beste'ciğim!

    YanıtlaSil
  6. @Oya çok tesekkurler
    @Tuzekmek Sarecigim çok tesekkurler, eski gunler gibi heyecanli olmasa da saha sakin hos bir duygu evimizde olmak :)
    @Nalan kaynak belirtiginiz surece heryerde kullanabilirsiniz, sevgiler.
    @Tijenim sagol varol :)

    YanıtlaSil
  7. @pempekekik çok tesekkurler

    YanıtlaSil
  8. Harika bir bilgi sevgili beste denemeliyim.İZMİR DEN SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Beste,otların taze veya kuru olmasının önemi var mı? Taze olursa daha aromatik olur diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  10. taze evet, kuru olursa biraz daha fazla koymak gerekir.

    YanıtlaSil
  11. TEKRAR TEŞEKKÜRLEEEEEER :)

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık. Muhteşem resmetmişsiniz.. Bana da beklerim http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  13. Ne cok amaclı bir tarif! Tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  14. Ne kadar güzel bir tarif... Sadece kokuları için bile denenebilir... Ev yapımı elma sirkem de süzülmeyi bekliyordu... Hemen uygulayacağım... Teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorumunuz icin tesekkurler en kisa zamanda cevaplanacaktir