1.12.2014
Kirk haramiler sirkesi
Bu sirke için ikiser avuc biberiye, iki avuç adaçayi, birer avuc nane, lavanta, tarhun, 4 dis sarimsak, bir çubuk tarçin, biraz muskat, birkac tane limon tuzu ve 1 lt sirke gerekiyor. 10 gun bekletikten sonra suzup saklayiniz.
1600 larda Avrupa'yi kirip geçiren veba hastaligi sirasinda, Fransa'da 4 hirsiz hastalanmadan sehirden sehire dolasip ganimet topluyormus. Yakalanan hirsizlara hastalanmamalarinin sirrini sormuslar . Cevap hazirladiklari bu sirkede gizliymis. Yuzlerini bu sirkeyle sivayip ellerini bu sirkeyle yikiyorlarmis. Evlerini dezenfekte etmek için bu sirkeyi yakiyorlarmis. Bolgelere gore sirkenin tarifinde ufak tefek degisiklikler oluyor ve ayrica baska aromatik ve tibbi bitkiler ekleniyor. Farmakologlarin ilgisini cekmis uzerinde calisilmis bir karisim bu. 1748'lerde kanunen dezenfektan olarak kullanilmasi onaylamis. Hale, bile bu karisimi bulmak mumkun.
Kullanildigi yerler:
Akneler bu sirkeyle pamukla silindiginde kayboluyormus.
Suyla seyreltilip tras losyonu olarak kullanilabiliyor, antiseptik ve antienflamatuar olarak.
Bronsit olunca sicak suya koyup nefes alarak.
Elleri dezenfekte etmek için.
Pire ve bitlerden kurtulmak için saclara, tuylere friksiyon yapmak.
Sinusleri açmak için bir mendile dokup nefes almak.
Terlemelere karsi suylas eyreltilip koltuk alti yikanabilir.
Nezle, grip hallerinde salatalarda azicik kullanmak vb.
E bu sirkeye bayıldım ben. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÖzlemiştik, Bestecim.
YanıtlaSilMalzemeleri okuyunca nasıl güçlü karışım olacağı gerçek, otları toplamaya başlamalı:))
Teşekkürler, sevgiler.
Beste'cim harika bir tarif mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilBu otlar yeşil mi kurumu kullanılacak.Bir de tarif linki facede "Denenmiş,Pratik ,yaşam bilgileri" grubumda paylaşabilme izni isteyeceğim.Sevgiler
YanıtlaSilSenin elinden çıktığına göre gözü kapalı yapılabilir demektir. Ellerine sağlık Beste'ciğim!
YanıtlaSil@Oya çok tesekkurler
YanıtlaSil@Tuzekmek Sarecigim çok tesekkurler, eski gunler gibi heyecanli olmasa da saha sakin hos bir duygu evimizde olmak :)
@Nalan kaynak belirtiginiz surece heryerde kullanabilirsiniz, sevgiler.
@Tijenim sagol varol :)
@pempekekik çok tesekkurler
YanıtlaSilHarika bir bilgi sevgili beste denemeliyim.İZMİR DEN SEVGİLER..
YanıtlaSilSevgili Beste,otların taze veya kuru olmasının önemi var mı? Taze olursa daha aromatik olur diye düşünüyorum.
YanıtlaSiltaze evet, kuru olursa biraz daha fazla koymak gerekir.
YanıtlaSilTEKRAR TEŞEKKÜRLEEEEEER :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Muhteşem resmetmişsiniz.. Bana da beklerim http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/
YanıtlaSilNe cok amaclı bir tarif! Tesekkurler :)
YanıtlaSilNe kadar güzel bir tarif... Sadece kokuları için bile denenebilir... Ev yapımı elma sirkem de süzülmeyi bekliyordu... Hemen uygulayacağım... Teşekkürler...
YanıtlaSil