17.10.2011

Beste'nin son nanesi

Ben bir ise kalkistim sayin okuyucu ve arkadaslarim,
Yemek pisirme seruvenimi baska bir mecraya tasimaya karar verdim, icimdeki yemek aski insanlikla bulusuyor. Hedefim saglikli, pahali olmayan, surdurebilir ve lezzetli yemekler yapip paylasmak. Boyle saka gibi basladi 8 arkadasima email yolladim, cuma aksami yapacagim menuden istermisiniz diye sordum? 28 kisilik yemek pisirerek sonlandi bu heyecan!


Latin cicegi yapragi, hodan yapragindan sarmalar

cok ama cok aci bir biber bir gun boyunca ellerim yandi

Ilk oldugu kac kisiye ne kadar malzeme gerektigini dogru duzgun ayarlayamadigimdan eksik kofteleriyle satildi menuler. 500 gr yapraktan 91 sarma ciktigini, 1.100 gr kiymadan 62 orta boy kofte ciktigini daha onceden bilmiyordum. Ben partiler verip bir suru insana yemek hazirlamayi severim ama o isin kolayligi birden cok sey pisirip sofrayi doldurmaktir ve kimse ac kalmaz. Menu hazirlayinca ve satinca kazin ayagi oyle degilmis. Menum klasik Turk yemekleri ile Beste'nin yorum patates salatasi ve tatlisindan olusuyordu. Patlican kozleme gercekten komur atesinde yapildi. Disarisi soguktu, mutfakta pisenlerin buharindan camlar buhulandi, ev sicacikti, muzigimi actim, sebzeleri dogra, karis, pisir sanki senfoni yonetiyorum:) Yumurta kirma, cirpma, soslari dokme sorumlusu yamak Leonardo.

Sut ve urunleri yan koydeki organik ciftlikten, sebzeler yerel ureticilerden ve pazardan alindi, dondurulmus urun kullanilmadi ve hersey tazesinden hazirlandi. Sloganimiz mevsiminde, taze ve lezzetli yiyecek. O yuzden onceligi patlican verdim cunku sonlari artik bir daha yuzunu yaza kadar goremeyiz. Insanlar o kadar bikti ki sentetik yiyeceklerden, bu kismi ilgilerini cekti ve misafirleri icin ismarladilar menuleri...

Menu yaprak sarma, kozde patlican salatasi, kimyonlu kofteler, bahceden topladigim binbir otla yapilmis patates salatasi, zencefilli tarcinli karamelize armuttan olusuyordu. Turk yemeklerinin tarifini vermiyorum zaten evlerde en guzellerini pisiriyorsunuz ancak bir yorum ve farkli dokunus olursa verecegim. Turk yemeklerinin fransizca tarifleri ve musterilerim icin bir fransizca blog actim bile:)

Sonuc mutluyum, mutlular daha ne olsun. Arada heyecanlarimi ve menulerimi paylasirim isterseniz. Simdilik haberler bunlar, bir sure resmi islemlerle mesgul ve menuler dusunup deniyor olacagim ki zaten yillardir yaptigim is bu:) Ascibasindan selamlar herkese...

35 yorum:

  1. Az önce kahvaltıda sevgülüm sen işi yemek yapıp satmaya dökecek gibisin dedi, gülüştük. Yok dedim yetişemem, eve zor yetişiyorum. Ya sahi, nasıl yetiştirdin hepsini? Avukat, aşçı, bahçıvan hanım?

    YanıtlaSil
  2. Hayirli olsun!!!
    Evdeki ortami anlattin yaa... Kalkip ben de mutfaga girismek istedim :) Su mutfagin bi fotografini koysan da dogru durust hayal edebilsem seni :)))
    Bi de ben Leo'ya hayranim, senin gibi biri onu yetistirdigi icin cok afilli bi delikanli olacagini dusunuyorum. Elimi cabuk tutsam da bi kiz yapsam :)
    Love you yaa Beste!

    YanıtlaSil
  3. Harika bir haber. Başarılar diliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. hayaller gerceek oluyor yavas yavas, baska baska formlarda. ee ne denir, hayirli isler, bereketli olsun mutfagin :)

    YanıtlaSil
  5. Bol sans :) Guzel bir baslangic ve senin basarili olacagindan eminim!!
    Ne guzel bir haber...

    YanıtlaSil
  6. Cok guzel bir haber bu! Basarilar dilerim! hayirli isler :)

    YanıtlaSil
  7. Beste ne guzel bir haber bu. gecen gun seni dusundum nedenine gelince cok uzun bir ara anlatayim ama dedim iste mutluluk bu huzurlu olacagin yerde huzurlu olacagin seyi yapmak. senin icin cok ama cok sevindim. Dilerim yolun hep acik olsun menulerin de seni mutlu eden cinsten olsun.

    Ascibasina ve cok tatli yamagina da Hollandadan sevgiler :)

    YanıtlaSil
  8. Aman ne gazel. Kutlarım sevgili Beste, hayırlı olsun. Annem ben küçükken yeni bir işe (mesela örgü) başladım mı koşturarak odaya girer ve şöyle derdi: "İş olsun kolay gelsin, elin kuş, popon taş olsun" Yani oturup bir an önce oyalanmadan çabucak bitir anlamında. Ben sana popon taş olsun demeyeceğim, ayağın elin kuş gibi olsun diyeceğim:)) Bol kazançlar, keyifli çalışma saatleri diliyor, yamağın yanaklarından öpüyorum...

    YanıtlaSil
  9. Biricik Beste'cigim,

    harika fikir .. cok cok sevindim canim.. keske burda da bir Beste olsa!! Bize mail yollasa, biz de eveeeeetttt pleaseeee desek :) Cok keyifli bir hayelini gerceklestirdin. afferin sana! xxxxx

    YanıtlaSil
  10. Narince-Bence sikistir araya birseyler kurabiye vs gibi en cok neyi yapmayi seviyorsan. Cok keyifli evet maraton gibiydi ama mutluluk patlamalari arasinda anlamiyor insan:)
    Dudu-Sagolasin canim kusum:) Sizin kizi dusundumde fistik otesi olur! Mutfak fotograflari kontrolu zor fotograflar illa kadraja istenmeyen ivir zivirlar giriyor ama bulup koyarim leo ile var bir suru fotografimiz en iyisi ben senin emaile yollarim :) love u too

    Cok bilmis-Merhabalar, tesekkurler

    Lily Brik-Bazen hayaller gercegin kendisinden guzel ama denemeliydim :)) sagol, selamlar

    Aycobani-Cok tesekkurler bu sene guzel haberler senesi oldu:) Kucak dolusu sevgiler

    B.-Cok tesekkurler

    Gulcin-Esas beni dusunme sebebini yazsana:) emaille hatta! Ascibasi ve yamagi seni kocaman operler cok tesekkurler

    Leylakdali-Cok guldum Nursen Hanim :) Cok sevdim ben bu deyisi hemen benimsiyorum:) cok tesekkurler sevgiler, saygilar

    Nevinim-Baktim kitap yazma hayali hayal olarak kalacak cunku ne zaman Turkiye'dekiler bahsetsem Fransa'da yapsana diyorlar ! bende yemek pisiririm o zaman dedim buda bana heyecan patlamalari yaratiyor boyle iste buda boyle bir garip:) cok tesekkurler xxxx

    YanıtlaSil
  11. Kolay gelsin,
    Keyfin bol olsun,
    Emeklerin karşılık bulsun,
    Cebin para dolsun!
    :))

    Güzel de biz bu menülerden yemek için kalkıp oraya mı geliciiz?
    ;)

    YanıtlaSil
  12. besteciğim tebrik ediyorum seni, becerikli kadının hali başka oluyor. Dün pazardan elmalarımı aldım bugün elma murabbasını deneyim diye bakıyordum armut tatlısını da not ettim umarım becerebilirim:))

    YanıtlaSil
  13. Nasıl da iyi etmişsin Beste'ciğim. Keyfin oldukça sürdürebileceğin bir uğraş. Hatta çok keyifleneceksen eğer tükkan bilem açarsın bakarsın.

    YanıtlaSil
  14. Bestecim, çok cesursun. Menü harika imiş, ellerine sağlık.
    Mevsiminde sebze kullanmanızda benim hep uygulamaya çalıştığım birşey, özlemem lazım diyorum.
    iyi bir hafta geçirmenizi dilerim, sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Çok takdir ettim, hayırlı olsun. Yıllardır düşünüp cesaret edemediğim bir şey bu. Siz küçücük bir yerde yaşıyordunuz sanırım, bu kadar müşteri bravo doğrusu.
    Hayırlı işler, bol kazançlar...

    YanıtlaSil
  16. Besteeee, harika bir is yapmissin! Tebrikler! Cok basarili olacagina ve bu isin hizla buyuyecegine suphem yok. Yolun acik olsun.

    YanıtlaSil
  17. dışarının soğuk olduğu, evinin sıcaklığı, müziğinin evinde dağılması da yazılarına yansıyor biliyor musun beste? julie-julia filminden bir sahne gibisin. tüm blogun öyle :) çok samimi!

    sevgiler,

    YanıtlaSil
  18. Best'cim bayıldım ben senin bu son nanene. Yolun açık olsun, başarılar...

    YanıtlaSil
  19. Ne guzel bir fikir ve ne sansli musteriler... Gercekten bu bir baslangic ve eminim kisa bir sure sonra Leonardo'nun arkadaslari da yamakliga gelecekler. Lutfen Leonardo'nun maasini yeterli ve gercekci olsun.
    Bana televizyonda gordugum bir diziyi hatirlatti bu yemek isi. Canim Ailemdi galiba...
    Ben de kalktim, firin kagidinda spaghetti yaptim, Beste'ye tarif vermek icin... Bakin su benim cesarete!

    Eline saglik ve hayirli olsun...

    YanıtlaSil
  20. süper haber
    sana başarılar ve kolaylıklar diliyorum
    lütfen menüleri paylaşmaya devam et:))

    YanıtlaSil
  21. Ekmekci kiz-Sevincim bir dahaki sefere Istanbul bulusmamiza yapacagim sanada soz:) cok tesekkurler

    Bilge ve annesi-Tabiki cokda guzel yapacagina eminim biz recel pismis evlerde buyduk icimizde var o sihir:) afiyet seker olsun cok tesekkurler

    Oya'anim:) Tukkan islerine girmeden once bir antreman yapalim bakalim evet bu keyfim oldukca surdurecegim kismi cok cazip simdilik:) her an kacabilirim yani...

    sare-Sizede iyi haftalar, deli cesareti diyelim:) cok tesekkurler, sevgiler

    Isin-Hadi bakalim sira sizde:) Evet kucucuk bir yerde 9 haneli bir koy! her hafta boyle olur mu gorecegiz bakalim. Cok tesekkurler

    Selen-Cok tesekkurler benim blogun tarifini ilk deneyen oldugunda bu gunleri ongorebilmismiydin diyecegim bende sana:) sevgiler

    Jelatin-Merhabalar, cok guzel bir iltifat bu samimiyet sizede yansimasina cok sevindim:) Cok tesekkurler, sevgiler

    Figoltx-Cok tesekkurler, sevgiler, selamlar

    Mehtap-Ben hala cozemedim spagetti'yi ama once suda hasladin sonra cesitli malzemelerle karistirip kagitta firinladin sanirim!!! Yok Leo'nun hakkini yemem merak etme :) Ben zaten cocuklari toplayip kurabiye, kek yaptiriyorum geleneksel nole atolyemiz var oyle bu sene 'ucsu gerceklesecek :) cok tesekkurler, sevgiler

    Ilahi tatlar-Tam Adele'in someone lik you'sunu dinleyip huzunlenirken ve senin blgoun acikken geldi yorum cok hosuma gitti:) cok tesekkurler, sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Hayirli olsun Beste, super olmus. Daha da iyi olsun umarim. Benim de buna benzer bir bombam var. Yakinda umarim ben de senin gibi blogdan duyurabilirim. Tutmaz, tutmaz diyorlar ama ben israrla ya tutarsa diyip girdim bir yola. Darisi benim basima:)))

    YanıtlaSil
  23. Hayirli olsun bestecim ,
    Keske ben de siparis verebilecek kadar yaki da olsaydim diye dusundum bi an :)
    Eminim kiharika seyler basaracaksin ,tebrikler !

    YanıtlaSil
  24. Sevgili Beste,
    bal kabagi corbasini nasil yapiyorsun?

    YanıtlaSil
  25. hayırlısı olsun canım başarılar dilerim

    YanıtlaSil
  26. Zeynep-Benkliyorum bombani seninde vadi Turk yemekleri kursu duzenlemek gibi carpici fikirlerin bakalim neler hazirliyorsun, kulak asma pek olumsuzlara bu isten hic anlamayanlar bile bana ne tavsiyelerde bulunuyor aklin durur! darisi basina canim

    Yelish-Cok tesekkurler Yelizcim, keske sirf blog arkadaslarima servis yapsam koseyi donerdim herhalde:)

    Mehtap-http://bestebonnard.blogspot.com/2009/02/hindistan-cevizi-sutlu-balkabag-corbas.html bu sevdigim bir corba iki gun once ise bir buyuk sogani kiyip zyetinyagindan karamelize ettim hafif yandi ben o tadi seviyorum, balkabaklari, bir patatesi dograyip, az su, 1/2 cay kasigi zerdecal, 1 cay kasigi kimyon, tuz ile tingirdatmaya basladim. bir tavada 1 yemek kasigi kisnis tohumu ile 1 kahve kasigi hardal tohumunu pitir pitir patlattim sonra havanda ezip corbaya ekledim, burada creme fraiche diye cok yagli ve kivamli bir krema var adam basi 1 kasik ondan ekledim sahane ic istina bir kivamli bir corba oldu:)

    Sarimutfak-hande-Cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  27. tesekkur ederim. Bugun kremali mantar, yarin Beste usulu bal kabagi corbasi. Kisnis tohumunu bulamam herhalde ama gerisi tamam.
    Federico birseyi sevince hep ayni seyi pisiriyorum, bikana kadar. Biraz yenilenmeye calisiyor bizim evin mutfagi. :-))

    YanıtlaSil
  28. Bakalim sef'ten gecer not alacak mi? Afiyet seker olsun:)

    YanıtlaSil
  29. Ay Beste ne kadar sevindim bunu gerceklestirdigine anlatamam! Kendim yapiyormus gibi heyecanlandim, sanki yanindaymisim gibi senin menu'ye ekleyecek tarifler dusunmeye basladim (sanki senin eline su dokebilirmisim gibi! hahaha) Soylemek istedigim cok sey var (ozellikle bugun!) ama butun heyecanini, endiselerini, mutlulugunu, huzurunu ve cesaretini gonulden paylastigimi soylemek istiyorum, gercekten!

    Butun bunlari bizimle paylastigin icin tekrar tesekkurler :-)

    YanıtlaSil
  30. Hayırlı olsun Besteciğim! Dilerim her şey hep keyifli ve gönlünce olur.
    Kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  31. Tebrikler Beste; hayırlı olsun. Her daim yeni bir şeyler denemeyi, üretmeyi seven bir insan için tam da beklenen bir aksiyon. Aşçı yamağına da kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  32. Senin dolmalari gorunce aklima ne geldi biliyormusun? Bir komsumuz vardi Yugoslav gocmeni, Selver Teyze, balkonunun bir kosesinde asma dolanirdi, diger kosesinden dut uzanirdi, cay sohbetlerinin birinde annem 'Selver teyze su dutun yapraklari ne kadar korpe, dolma yapasi geliyor insanin' deyince, 'ben yapiyorum zaten' demis. Normal dolma ici degil misir unlu bir karisim hazirlayip zeytinyagli pisiriyormus! Ben son 10 senedir dutu anca ruyamda goruyorum sen belki benden daha sanslisindir :-)

    YanıtlaSil
  33. Yeni heyecanın, yeni telaşların hayırlı, menülerin bereketli olsun :)
    Menüler ne kadar uzağa kadar gidebiliyor? ;=)

    YanıtlaSil
  34. Beste çooook sevindim! Yeni bir oyuncak almak gibi, ne heyecan verici! Tebrik ederim kuzumaki.

    YanıtlaSil
  35. ekrandan ağzımın suyu aka aka baktığım bu güzelliklere, birilerinin bir tıkla ulaşabilecek olmasını çok kıskamdım inan. mutlui huzurlu mutfağından çıkan güzellikler hiç bitmesin Bestecim..

    YanıtlaSil

Yorumunuz icin tesekkurler en kisa zamanda cevaplanacaktir