Bugunlerde kiraz agaciyla sohbet halindeyiz annesi kendi sorularinin pesinde oglu ise; "Neden bu dunyada yasiyoruz?, Neden buyuk baliklar kucuk baliklari yiyor? Neden hayvanlari yiyoruz ? yemeyelim...Bazen kendi sorularini, cunku deyip kendi cevap veriyor. Hayal dunyasi degisik, mesela bahceden cicekleri sokup kendi el arabasina bahceden cakillar doldurup dikmis bulunca, niye boyle yaptin diyorum, cicek ektim, uzerine de isedim, bitki buyuyecek deyince kizamiyorum, kendi icinde cok mantikli hareketler:) Uzay gemileri yapiyor surekli, tabi bakinca birseye benzetemeyebilirsiniz ama o acikliyor bu dumeni, bunlar astronotlar, bunlar kumanda dugmeleri vsvs, oglus iste ne yapsa annesine inanilmaz geliyor, ne zaman buyudu benim oglum ya!
Ilk cilegimizi yedik:) En sevdigim cilek tatlisi ise; cilekler dorde bolunup uzerine bir bardak kirmizi sarap, biraz seker eklenir 30 dk buzdolabinda dinlendirilir, uzerine varsa -yoksa da mutlaka balkonda yetistirilecekler listenize ekleyin - (verveine citronelle) mine cicegi yapraklari serpistirin keyifli keyifli kasiklayin...
Kuskonmaz yetistirilmesi zor olan belki bu yuzden Turkiye'de az yetistirilen; ticareti yapilmayan, buna karsin yabani olani bolca bulunan sahane bir sebze. Kuskonmaz sap olarak ancak 3.senein sonunda topraktan bas gosteriyor ve 6-7 yil boyunca sebze veriyor. Unlu sefler restoranin arka bahcesinde yetistiriyor, cunku tazesi makbul mesela (Alain Ducasse) Konservesini bulabilirsiniz yurtdisinda yasayanlar once mesafeli yaklasip sonradan cok sevecekler ona gore...
Bir tart hamuru hazirlanip, 3 yumurta, bir bardak krema, biraz jambon, tuz, karabiber karisimi hamura dokulur, uzerine yikanip kurulanmis kuskonmazlar dizilir. 40 dk 180 derce firinda pisirilip yaninda salata ile ilikken afiyetle yenir.
Bu yapraklari zehirli sadece saplari yenen bir sebze ravent/ isgin/ iskin adlariyla biliniyor, ecnebice rubarbe. Turkiye'de yerel mutfaklarda severek kullaniliyor ama buyuksehirlerde bulmak imkansiz ancak kendi bahcenizde yetistirirseniz belki. Hafif eksimsi tadi sekerle karisip sahane bir seye donusuyor. Her cesit tatliya cok iyi uyum sagliyor cok faydali az kalorili bir sebze? Crumble yapin, tartini yapin, yada 20 dk kaynatip balla ve zencefil tozuyla karistirip etin yaninda servis yapin. Yapinda yapin tarifler, yaraticilik sinir tanimiyor. Crumble( kramblL okunur) ingilizlerin dunyaya armagani, yapilmasi cok kolay bir tatli. Meyveleri yaglamis tepsiye doseyin. 150 gr soguk tereyagi, 150 gr seker, 150 gr un istenirse 50 gr badem kirintisi parmak uclariyla ekmek kirintisi goruntusu verene kadar ogusturulur. Tepsideki meyvenin uzerine cok kalin olmayacak bir tabaka halinde dosenir ve 180 derece firinda 30-40 arasi ustu kizarana kadar pisirilir. Yaninda bir top vanilyali dondurma yada krema ile ilikken servis yapilir. Sogukkende zevkle kasiklaniyor.
Soldaki bitki bahcenin bir armagani adini bilmiyorum, sagdakide armagan beyaz leylak. ben gidip bildigimiz leylaktan almisken bahce bana yine surpriz yapti artik cicek almayacagim. Bahcemin hediyelerine bir bakacagim once!
Son kamelyalar. Sagdaki evdeki plantasyonun son hali. Nalan'in yolladigi domates tohumlarini ekmistim, hic fire vermeden hepsi fide haline geldi, o kadar kucucuktuki tohumlar inanamadim donusumlerine! Sag alttan baslarsak saat yonunun tersine dogru kisnis, reyhanlar, limonotu(citronelle, lemongrass), stevia ( seker yerine kullanilan bir bitki o kadar tatli yapraklari var, crebro'nun armagani!, hodan, tarhun, pembe domatesler, biberler, pois de senteur (turkcesini bilmiyorum kokulu sarmasik diyelim simdilik, belki bir bilen cikar ciceklenince), yine turkcesini bilemedigim akdenizde yetisen kocaman boru gibi beyaz cicekler acan devasa bitki en arkada semizotu ( yok kardesim Fransa'da bulunmuyor normalde yabani ot muamelesi goren semizotu!)
Bugunlerde hamaktan manzaram bu, sorulara, hayallere devam. 14/15/16 mayis Paris'teyim istediginiz bir yer varsa gidip fotograflayabilirim. Ha sorular mi ? "ikinci cocuk nicin dogurulur?"