17.04.2008

Yaşasın pirinç ve Çin Yemekleri









Taşınma telaşında hızla hazırlanıp pişen çin yemekleri revaçtaydı. Kolay Çin yemeğinin esası pişirme ısısını ve zamanını iyi ayarlayıp sosları güzelce karıştırmaktan ibaret. Et ve sebzelerin doğranması da ayrıca önemli. Çin mutfağı çok çeşitli ve bölgelere göre değişen tariflerden oluşuyor bu rafine mutfağın içine dalınca çıkması kolay olmuyor. Size basit bir tarif verilmiştir. Meraklıları artık bu sosları İstanbul' da bulabiliyor, büyük marketlerin uzakdoğu reyonları ve Taksim'deki çin marketi ihmal etmeyin...

Tavuklu Sebzeli Çin

1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil
2 diş kıyılmış sarımsak
200 gr bonfile
2 sap taze soğan
Kuşkonmaz kullandım ama sebze konusunda sınır yok evde ne varsa (Mantar, kabak, biber vs)
2 tatlı kaşığı susam yağı
1 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı balık sosu ( nuoc mam) Fermente edilmiş balıktan yapılan açık kahverengi sos)
2 yemek kaşığı teriyaki sos

Birer lokmalık kesilen etler teriyaki sosa bulanıp bir gece bekletilerek marine edilir. Etlerin eşit kesilmesi hepsinin aynı derecede pişmesi için önemli.
Zencefil ve sarımsak kıyılır ayrı ayrı kenara konur. Sebzeler ve taze soğan yanlamasına yada uzun ince kesilir pişme sürelerine göre ayrı ayrı kenara konur. Yapraklı sebzeler 1-2 dakikada pişerken kalın kabuklu biber daha geç pişer.
Tüm doğrama işlemi bitince pişirme işlemine geçilir. Wok tavası kızdırılır ve susam yağı eklenerek nerdeyse duman çıkana kadar harlı ateşte ısıtılır. Önce sarımsaklar rengi değişene kadar kavrulur sonra zencefil eklenir ve 1-2 dak kavrulur ardından et eklenir. Etin cinsine ve arzuya göre 5-8 dakika kavrulur ve kenara bir tabağa konur. Pişme sırasına göre sebzeler 1-5 dak arası, diri kalacak şekilde kavrulur. En son yaprak sebzeler, taze soğan konur, et eklenir ve soya, balık sosu serpilip karıştırılır 1-2 dak daha pişirilir ve hızla servis edilir. Yanına buharda pişmiş yasemin pilavı önerilir.

4 yorum:

mine dedi ki...

...TEKRAR HAYIRLI OLSUN YENİ EVİNİZ İYEREK BAŞLAYIM
ÖNCELİKLE BÖYLE FARKLI YÖRESEL YEMEKLER VE FARKLI MUTFAKLARA MERAKLI OLANBEN ANTALYA GİBİ KOCAMAN GÖZÜKEN AMA BİRŞEY ARADIN MI BULMAMIN MÜMKÜN OLMADIĞI KÜÇÜCÜK BİR KÖYDE OTURURKEN ŞİMDİ BU TARİFİN SOSLARINI NEREDEN BULUP,NASIL DENEYECEĞİM??
REVA MI BU ŞİMDİ : (((

bestebonnard dedi ki...

3 M migroslarda vardır bu soslar mutlaka. Antalya halinde de çin lahanası vs satıyorlarmış hatta egzotik her türlü meyve ve sebzeyi bularbilirsiniz diyorlar gidip kontrol etmek size düşer küçükhanımefendi

bestebonnard dedi ki...

Bulamazsan ben sana burdan yollarım küçük kuş merak etme!! Önce bir bak sonra haber ver

mine dedi ki...

:)) tamam peki hale gidip bulduğum sebzelerı size söylerim sizde onlara uygun yemek tariflerini anlaştık o zaman...
ama ben hala umutsuzum soslar konusunda!!
bakacağım....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin