9.06.2009

Sushi (Suşi), maki, Japon mutfağı, Yosun ve balık

Japon mutfağı size hemen sushi’yi (suşi okunur)hatırlatıyor değil mi? Hani yosuna pirinçle sarılı çiğ balık. Bir ara moda olan şimdilerde daha sakin sularda yüzen. Japon mutfağı bir sürü değişik lezzetten oluşuyor yeri gelince anlatırım. Ben 1997 yılında Amerika’da dolma yapma karşılığında Yuki adlı Japon arkadaşımdan öğrendim sushi yapmayı, hala onun bana hediye ettiği bambu mat ile yapıyorum sushilerimi. Londra’da ucuza mal etmek için devasa ton ve somon konserveleri ile yaptığımız sushileri de unutmamak lazım, her seferinde en az 5-6 kişi olurduk parti havasında. İstanbul’da ve Fransa’da da sushi partilerine devam tabi bir Türk’ün sushi yapması kafaları karıştırmıyor değil ama lezzetli tüm soru işaretlerini unutturuyor. Aslında bizim “sushi” dediğimiz “maki” yani yosuna sarılı olan. Sushi yosuna sarılmadan yapılanlar ama ne gam öyle de şahane böyle de. Yosun, balık, pirinç, soya sosu, zencefil hepsi sağlık iksiri gibi. Japonların ortalama ömrü Avrupalılara göre daha uzun ve kalp damar hastalıkları, özellikle rahim ve meme kanser oranları çok daha düşük. Wasabiyi (yeşil Japon bayır turpu hardalı) küçük bir kapta soya sosu ile karıştırıp sushileri banarak yiyin, yıllar önce bir arkadaşımın Japon restoranında yaptığı gibi hop diye ağzınıza atmayın yoksa burun hatta kulak deliklerinizden alevler fışkırabilir. İnternette online marketlerde sushi maker’lar (sushi yapma aletleri) görüyorum ama bana trenlerde satılan dolma makinelerini hatırlatıyorlar yani siz elinize güvenin.

Sushi yapımı
4 kişilik

Pilavı için
500 gr yuvarlak pirinç (Osmancık pirinci gayet kullanışlı)
750 gr su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
100 gr pirinç sirkesi

iç malzemesi
200’er gr taze somon ve karides
salatalık
Japon usulü omlet (2 yumurta ve 2 çorba kaşığı pirinç sirkesi karıştır. Teflon tavaya ince tabaka yağ koy ve krep inceliğinde yumurtayı dök, ön yüz pişince çevir arkasını. Tavadan al rulo yap.Sonra enlemesine kesip yada şeritler halinde kesip kullanabilirsiniz.)

Susam yağı ve tabiki tabaka halinde sushi için satılan yosunlar (Balık pazarında, Taksim çin markette bazen Makro’larda bulunuyor, hiç bulamayana da ben yollarım)

Bambu Sushi Mat ve çok keskin bir bıçak

Yanına eşlikçiler
Zencefil turşusu (kavanozlarda satılıyor genede bir ara tarifini veririm)
Wasabi
Soya sosu

1-Pirinci iyice nişastası kaybolana yani yıkadığınız su şeffaflaşana kadar yıkayın. Bir tencereye su ile birlikte koyun pilav gibi pişsin. Demlenme aşamasından sonra sıcakken bir kaba alın ve 10 dakika karıştırarak havalandırdın. Merak etmeyin pilav değil pirinçlerin birbirine yapışması makbul. Bir kapta pirinç sirkesine tuz ve şekeri ekleyin eriye kadar karıştırın. Bu karışımı kaşıklar halinde tahta kaşıklar karıştırarak pilava yedirin.Soğusun.

2-Bambu matı alın üzerine yosun tabakasını koyun. Yosunun yarısı ½ cm kadar yada kalın olsun diyorsanız daha fazla pilavla kaplayın. Üstüne şeritler halinde kesilmiş somon, salatalık arzunuza göre şerit omleti koyun ve rulo yapın. Dilerseniz yosunun boş ucuna susam yağı sürebilirsiniz ama sürmeseniz de olur. Ruloları kenara alın. Bir tanede karidesli yapın. Sonra ruloları eşit parçalar halinde kesin ve kendinizle gururlanın. Bozuk kenar parçalı hemen oracıkta soya sosuna batırıp yiyin. Dilerseniz üzerlerini kavrulmuş tane susamla süsleyin. Yanına zencefil turşusu bir parça wasabi ve çay tabağı büyüklüğünde tabağa konulmuş soya sosu ile servis yapın. Dikkat wasabi soya sosunda eritilecek sonra karışmam .

3-Yosun açmadı diyorsanız pirinci alıp elinizde köfte büyüklüğünde yuvarlayın. Üzerine incecik kesilmiş somon dilimini yerleştirin buyrun size mis sushi yine zencefil, wasabi ve soya sosu ile servis yapın.


Le Coin Français

Makis

Poser le nori sur une natte a sushis et étaler une couche de riz sur la moitié de la feuille sur une épaisseur de ½ cm. Repartir la moitié des autres ingrédients. Fermer al rouleau. Couper en 6 tranches. Déguster les makis avec un peu de sauce soja et une pointe de wasabi et avec le gingembre mariné.

Sushis

Couper les feuilles de nori en 4 bandes. Réaliser 8 boulettes de riz. Garnir de poisson ou D’omelettes japonaise. Pour le sushi aux œufs de saumon, entourer la boulette de riz d’une bande de nori et garnir d’œuf de saumon. Déguster les makis avec un peu de sauce soja et une pointe de wasabi et avec le gingembre mariné.





3 yorum:

jolly dedi ki...

nice blog

why just park...


Linux Help Discussion forum

beste bonnard dedi ki...

thank you my indien friend:)

shebboy dedi ki...

Çok güzel gözüküyorlar, denemek istiyorum sonucu bildireceğim. Selamlar

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin