10.05.2010

kiraz agaciyla sohbetler, cakirkeyif cilekler, kuskonmazli kis, ravent/isgin/ rubarbe cesitlemeleri,ikinci cocuk?

Bugunlerde kiraz agaciyla sohbet halindeyiz annesi kendi sorularinin pesinde oglu ise; "Neden bu dunyada yasiyoruz?, Neden buyuk baliklar kucuk baliklari yiyor? Neden hayvanlari yiyoruz ? yemeyelim...Bazen kendi sorularini, cunku deyip kendi cevap veriyor. Hayal dunyasi degisik, mesela bahceden cicekleri sokup kendi el arabasina bahceden cakillar doldurup dikmis bulunca, niye boyle yaptin diyorum, cicek ektim, uzerine de isedim,  bitki buyuyecek deyince kizamiyorum,  kendi icinde cok mantikli hareketler:)  Uzay gemileri yapiyor surekli, tabi bakinca birseye benzetemeyebilirsiniz ama o acikliyor bu dumeni, bunlar astronotlar, bunlar kumanda dugmeleri vsvs, oglus iste ne yapsa annesine inanilmaz geliyor, ne zaman buyudu benim oglum ya!

Ilk cilegimizi yedik:) En sevdigim cilek tatlisi ise; cilekler dorde bolunup uzerine bir bardak kirmizi sarap, biraz seker eklenir 30 dk buzdolabinda dinlendirilir, uzerine varsa -yoksa da mutlaka balkonda yetistirilecekler listenize ekleyin - (verveine citronelle) mine cicegi yapraklari serpistirin keyifli keyifli kasiklayin...
Kuskonmaz yetistirilmesi zor olan belki bu yuzden Turkiye'de az yetistirilen; ticareti yapilmayan, buna karsin yabani olani bolca bulunan sahane bir sebze. Kuskonmaz sap olarak ancak 3.senein sonunda topraktan bas gosteriyor ve 6-7 yil boyunca sebze veriyor. Unlu sefler restoranin arka bahcesinde yetistiriyor, cunku tazesi makbul mesela (Alain Ducasse) Konservesini bulabilirsiniz yurtdisinda yasayanlar once mesafeli yaklasip sonradan cok sevecekler ona gore...

Bir tart hamuru hazirlanip, 3 yumurta, bir bardak krema, biraz jambon, tuz, karabiber karisimi hamura dokulur, uzerine yikanip kurulanmis kuskonmazlar dizilir. 40 dk 180 derce firinda pisirilip yaninda salata ile ilikken afiyetle yenir.

Bu yapraklari zehirli sadece saplari yenen bir sebze ravent/ isgin/ iskin adlariyla biliniyor, ecnebice rubarbe. Turkiye'de yerel mutfaklarda severek kullaniliyor ama buyuksehirlerde bulmak imkansiz ancak kendi bahcenizde yetistirirseniz belki. Hafif eksimsi tadi sekerle karisip sahane bir seye donusuyor. Her cesit tatliya cok iyi uyum sagliyor cok faydali az kalorili bir sebze? Crumble yapin, tartini yapin, yada 20 dk kaynatip balla ve zencefil tozuyla karistirip etin yaninda servis yapin. Yapinda yapin tarifler, yaraticilik sinir tanimiyor. Crumble( kramblL okunur) ingilizlerin dunyaya armagani, yapilmasi cok kolay bir tatli. Meyveleri yaglamis tepsiye doseyin. 150 gr soguk tereyagi, 150 gr seker, 150 gr un istenirse 50 gr badem kirintisi parmak uclariyla ekmek kirintisi goruntusu verene kadar ogusturulur. Tepsideki meyvenin uzerine cok kalin olmayacak bir tabaka halinde dosenir ve 180 derece firinda 30-40 arasi ustu kizarana kadar pisirilir. Yaninda bir top vanilyali dondurma yada krema ile ilikken servis yapilir. Sogukkende zevkle kasiklaniyor.

Soldaki bitki bahcenin bir armagani adini bilmiyorum, sagdakide armagan beyaz leylak. ben gidip bildigimiz leylaktan almisken bahce bana yine surpriz yapti artik cicek almayacagim. Bahcemin hediyelerine bir bakacagim once!

Son kamelyalar. Sagdaki evdeki plantasyonun son hali. Nalan'in yolladigi domates tohumlarini ekmistim, hic fire vermeden hepsi fide haline geldi, o kadar kucucuktuki tohumlar inanamadim donusumlerine! Sag alttan baslarsak saat yonunun tersine dogru kisnis, reyhanlar, limonotu(citronelle, lemongrass), stevia ( seker yerine kullanilan bir bitki o kadar tatli yapraklari var, crebro'nun armagani!, hodan, tarhun, pembe domatesler, biberler, pois de senteur (turkcesini bilmiyorum kokulu sarmasik diyelim simdilik, belki bir bilen cikar ciceklenince),  yine turkcesini bilemedigim akdenizde yetisen kocaman boru gibi beyaz cicekler acan devasa bitki en arkada semizotu ( yok kardesim Fransa'da bulunmuyor normalde yabani ot muamelesi goren semizotu!) 
Bugunlerde hamaktan manzaram bu, sorulara, hayallere devam. 14/15/16 mayis Paris'teyim istediginiz bir yer varsa gidip fotograflayabilirim. Ha sorular mi ? "ikinci cocuk nicin dogurulur?"

36 yorum:

nevin dedi ki...

ne olur ne olur bu sefer ben ilk yorum yazan olayim :)) sen oldun ama :) hemen yolluyorum :))

Ah o semiz otu beni kahreden bir konudur!! Bazen yogurtlu semizotu diye agliyorum valla, yok kardesim burdaki semiz otu da, ne bicim otsa!! kart kurt bir sey :(

Harika seyler yapmissin yine , yine dokturmussun sevgili Beste. Keske ben de Paris'te olsam , nasil isterdim ah!!

beste dedi ki...

Nevinim-Gidecek o kadar cok yerimiz, yapacak o kadar cok seyimiz varki beraber, ah bakalim ne zamana kismet olacak! Bu semizotu sevgisi baska telefonda kardesime bahsederken aglamistim oyle dinledi hic anlam veremedi yavrum!! Ilk yorum senin bak dilegin gerceklesti:)))

bilge dedi ki...

her şey harika görünüyor benimde domateslerim çiçek açtılar kiraz ağacı olmuyor çok denedim bende armut fazla birde nar çok oluyor..sevgiler...

Zeynep Gemalmaz Çelik dedi ki...

Beste, Senin değneye ihtiyacın yok kesinlikle, doğuştan geliyor herhalde. Neye dokunsan bir şeyler yaratıyorsun, neye dokunsan bir şeylere dönüştürüyorsun. Soruna gelince; uzuuuunnnn zaman bende düşündükten sonra şuna karar verdim. İlk çocuk kendin için, ikinci çocuk yavrun için doğuruluyor:)) Üçüncüyü doğuranlar zaten bu dünyadan değil!

nalan dedi ki...

bestecim pembe domatesleri şaşırtman lazım artık. fidelerin kökleri iyice karışacak birbiriyle. ben cumartesi yaptım o işi. fotoğrafları bu akşam ekliycem.
ikinci çocuk ? fikir harika gibi geldi.

Yesim dedi ki...

Tarifler her zamanki gibi istah kabartiyor. Ikinci cocuk dusunceleri basladi demek?!!!
Semizotunu ben de bulamiyorum burada, bol sarimsakli yogurtlu ne guzeldir oysa ki :(

beste dedi ki...

bilge-kiraz agaci bu sogukda yetisiyor niye orda yesermedi acaba? Nar agacinida hicbir seye degismem, sevgiler.

Zeynep-Ne guzel seyler soylemissin cok sevindim cok tesekkurler, evet ya cok dogru ikinci Leonardo icin olacak kesinlikle:) ama yine benim kisisel faktorlerim gozonune alininca boyle kara kara dusunuyorum iste:)


Nalan-Sasirtim hemde ne tesaduf bu cumartesi! bir kismi evde bir kismi serada, disarisi bu hafta maksimum 14 derece sonra isinacak toprak ama bu kadar ruzgara dayanirlarmi bilmiyorum bir tanesini disari ekip deneyecegim bu sene! Ikinci cocuk daha cok dusunurum ben!!!

Calanon-Gurbet boyle birsey iste bir suru insana sacmasapan gelen seyleri ozluyor insan! ikinci cocugu ben daha cok dusunurum:)))

atolyekaraburina dedi ki...

ne güzel yazmışsın :))

minimalist dedi ki...

çilekler harika; denemek lazım ama o çiçekten bizde yok ne yapcaz :)) Paris demisin ? iki resim isteğim var o zaman;

1. Klasik ama "Eyfel" çünkü çok severim kim ne derse desin...

2. de bir Fransız cafesi...

iyi Parisler...

Açalya dedi ki...

hayat güzel, sorular zor!

Dudu dedi ki...

Gondereyim mi semizotu? Hele bi de onumuzdeki hafta Turk semizotusu gelecekmis:))
Eh bi de soru! Peki ilk cocuk niye yapilir? :))

N.D.B. dedi ki...

beste, ben rhubarbi direk sekere batirip yedim. en cok da oyle sevdim (cok mu primitif oldu?:)). tabii crumble olacaksa elmali olsun,bogurtlenli olsun canimi yesin. ikinci icin leo daha buyumeden yapacaksan yap derim nacizane. biz o treni kacirdik bari sen kacirma.

Berceste dedi ki...

Eh sarabin hasini bulunca oyle bol bulamac her yere kullanilabilir elbet :P Soyle tatli guzel bir sarap, etin yanina bir sarap... Of Beste yaaa, cok kotusun, simdi cilek yerken aklima gelecek!

Rhubarb ile ben de ilk defa Cambridge'de karsilastim. Bak canim ondan da cekti, crumblelisindan, uzeri custard'lisindan hemi de! Guzel bir custard tarifi bulursan aklinda olayim :) Marketten alip pit diye acip kullanmaktan, hicbir Ingiliz tarifini veremedi. Bir onun, bir de fish and chips'in hamurunun!

Ikinci cocuk, cocuk ozleyince yapilir Beste'cigim :) Yeni dogmus bebelere bakiyorum, kizimin o gecen seneki minik halleri gozumun onune geliyor. Agulari, bigidilari, canim cekiyor ama belim hop ne oluyoruz, sen kafayi mi yedin kadin diyor! Yazik olacak bizim kucumene :((( Benim gibi tek cocuk tek cocuk dolanacak ortaliklarda. Tek cocuk olmak hem cok iyi, hem cok kotu, o yuzden bence de biran evvel hayata gecir kardes planini!

Kocaman sevgiler...

Selen dedi ki...

Ikinci cocuk, ilk cocuk icin yapilir. Ona hayati boyunca destek olacak, kanindan canindan bir arkadas, can yoldasi vermek icin. Daha saglikli bir ortamda, daha dengeli bir ilgiye maruz kalarak, senin ogretemeyecegin pek cok seyi kardesiyle yasarak ogrenmesi icin yapilir. O minik kipirtilari tekrar icinde hissedene kadar tereddut edersin hep, onu da ilki kadar cok sevebilecek miyim, ikisine esit davranabilecek miyim, acaba ilkine haksizlik mi yapiyorum iyilik yapayim derken diye? Dusunur durursun. Sonra icinde o minik kipirtilari hissedersin tekrar, yeniden heyecanlar, tarifsiz mutluluklar katlanarak gelmeye baslar. Iste o ilk kipirtilarla bilirsin ki, 10 tane dogursan 10'una da yetecek sevgin var aslinda.
Dunyanin en guzel seyi Beste. Leo'nun da harika bir agabey olacagina eminim. Fazla dusunme :)

Crebro dedi ki...

Ohh hamak çok güzel görünüyor. Benim için uzanıp kitap okuyun.

ayçobanı dedi ki...

Kuskonmaz tarifin baya pratik geldi kulaga, denemeliyim. Cileklerin limonlu versiyonunu yapiyordum ben de bol limon suyu, biraz pudra sekerle, blogda bir yerlerde yazmistim galiba coook önceleri ama saraplisini da denemeliyim.

Leonardo'nun cicek yetistirme girisimleri ve mantik sistemine bayildim, güldüm!! Belki bu cilginliklari yapacak bir yoldaslari olsun diye yapiliyordur ikinci cocuk?! Bilmem!!

beste dedi ki...

Mimimalist-Hemen efendim gerci bir suru var bende ama yenilerini cekecegim:))

Acalya-Isimiz var! ben daha bir suru soruya cevap bulamamisken:))

Dudu-Yaziyi yazarken daha ilk cocugu niye yaptigimin cevabini tam olarak bulamamisken diye ekleyecektim kacmadi senden:)Valla ben hic cocuk dusunmezken bir gun 30 yasinda iken uyandim artik hormonlar mi istedigim herseyi yapmis olmaktan mi bilemiyorum ben cocuk istiyorum dedim sonra kocayi buldum 36'da minigime kavustum Hayatimdaki yaptigim en iyi sey:))) Semizotu aglatir valla oraya turk urunleri mi geliyor?

Nihan-Ya sen niye kacirmissin unutma bende 40'im! Rubarba dogunun muzu diyorlar kabugunu soyup senin gibi yiyenler var bende deneyecegim merak ettim!

Berceste-hahah dogru soze ne denir! Fish and cips'e bende bayilirim hamur tarifim yok ama bir ara arastiririm, custar yapmasi cok kolay aslinda tamadir not aldim. Benimde saglik problemlerim var yoksa hemen bebek ismarlanacak ama:))

Selen-Iste ikinci cocuk icin kanima giren ailenin annesinden birde tesvik:)) Ikinciyi daha az severim diye bir korkum yok dedigin gibi annelik sevgisi 10 kaplan gucunde 10 taneyede yeter, beni daha cok yasim, saglik problemlerim vsvsv dusunduruyor. kesinlikle denge icin bir kardese ihtiyac var:)

Crebro-Bu hamak insani icine alip birakmiyor orda hayatimi gecirebilirim:) tamam, soz kitabida sen sec istersen:))

Aycobani-Oyle degisik calisiyorki hayal gucu anlatinca ha tamam diyorum:) not almayi unutuyorum hergun beni hayrete dusuruyor velet:)) Kardesi olsun cok istiyorum bakalim...

Nihan dedi ki...

son fotoğraf tam da olmak istediğim yer.:))sevgiler.

Zehra Gürgen dedi ki...

kedi kafa tutturdu bunlar pancar sapı ben tutturdum hayır ışgın, o tutturdu tamam ışgın pancardır ben tutturdum hayır başka birşey !!
TR de ben görmedim pazarda aşkım karıştırma dedim ama yok dinletemedim.

beste dedi ki...

Nihan-Merhabalar, buyrun bekleriz:))

Zehra-Cok guldum zehracim, hayir pancar sapi degil Siirt-Bitlis-Hakkarı-Elazığ-Malatya-Van bolgelerinde yetisen dogunun muzu diye bilinen bir sebze orda tuza banarak yenirmis. Istanbul'da acibadem pazarinda satildigini soylediler. Fransa'da tatlilarda kullaniliyor tadi cok degisik hafifi eksi ferahlatici bir sebze! Bir gelirsem Turkiye'ye size de getiririm:))

Dudu dedi ki...

Besteeeee
O zaman ikinci icin de hormonlari bekle bakalim, calarlar elbet bir ara. Hem bak bu sefer koca da hazir, kalkip aramana gerek yok :) Ben de bekleyeyim bakalim hormonlar bana ne oyun oynayacaklar. Bi de sekerim askolsun yani Amsterdam dedigin bir kucuk Turkiye:) Semizotu ne ki? Sen bana sor ben sana "var var var evet o da var" diye sayayim. Yok yok vallahi :))

Yelish dedi ki...

yqap yap yap yap yap yap
Leo'ya arkadas
Leo'ya arkadas !

;)

Selen dedi ki...

Kiz olsun bu sefer :)

ruhdagı dedi ki...

Korkuyorum sayfana bakmaya. Kıskançlığım tutacak çünkü. Ya! bende istiyorum diye mızırdanacağım.

Kiraz ağacının çiçekleri ne şahane duvak gibi. Çileklerde çok gözüm kaldı çok. Birde şarap dökeceksin demişsin, deme ne olur deme :)

İçim açıldı sayende. Yemesemde çileklerin kokusu burnuma geldi, tadı dilime. Hamakta sallanmakta borcun olsun :)

Sevgiler.

OiP dedi ki...

ikinci çocuk Leo için yapılır annesi. hayatta tutunacağı, sarılacağı, güveneceği, canı gibi sveceği bir can daha olsun diye...

ikinci çocuk anne-baba için yapılır: dünyanın bu en güzel mucizesini tekrar yaşamak için, minik ve pembe ayakların kokusunu tekrar içine çekip yaşama şükretmek için...

ikinci çocuk: bu güzel aileye yakışacağı için yapılır. bu mutlu evde büyüyecek kadar şanslı olduğu, iyi ve güzel insanlar kervanına bir birey daha katmakta fayda olacağı için yapılır.

ikinci çocuk: o bahçe için de yapılır. tostopalak yuvarlansın o çimenlerde diye:))

(off üçüncüyü yapsak mı diye düşünüyoruz biz utanmadan haberin olsun:))

Mehmet Vuran dedi ki...

Hamak, bahçe, çiçekler hepsi çok güzel...

beste dedi ki...

Yeliz-Insallah:))bak 40 kere dedin olacak galiba!!!

Ruhdagi-Sende simdilik bir nevi hamak gibisin minik ogluna:)) borcumu hemen yerine getirecegim, sevgiler canim

OIP-Kizim aglattin beni ya, fransua'yada cevirdim cok guzel yazmissin. Bu yazi ustune mutlaka harekete gecmem lazim artik:)) Her kardes dedigin gibi olmuyor ama biz umut edelim gerisi gelir:))

Mehmet-cok tesekkurler, bag hasretimizide garova ile gideriyoruz:))

OiP dedi ki...

alama ya:) çorbada tuzumuz olacak dem ki!! :o

ElfAna dedi ki...

Bak yaaa zaten kafamiz bulanmis, OIP in yazisini ben de esime yolladim tavan yapti:)) Bol sans, harika olur gibi geliyoor Bestecigim

Oya Kayacan dedi ki...

Bu yazı beni dinlendirdi, sakinleştirdi Beste'ciğim. Deli deliyi görünce sopasını saklarmış ya.

Esra dedi ki...

Sevgili Beste,

Yazini okudukca her satirinda ne kadar ortak yonumuz oldugunu saskinlikla farkettim, yemek yapmaya duskunlugun yani sira, bahce ile ugrasi merakin... benim ve esimin bu yaz icin kendi organik bahcemizden sebzelerimizi yeme hayalimiz var, ne kadar gerceklesecek bilmiyorum ama cileklerimiz meyve verdi henuz kizarmadilar ama biz umitliyiz. Bu arada bu haftasonu farmers marketten bir dolu rhubarb aldim ben de biraz abartmisim galiba on degisik tarife yetecek kadar dolap dolu ben rhubarb bakiyorum o da bana, sirf pie yapmak icin yeni bir pie dish bile aldim ama butun pie hamurlari cok fazla yag kullaniyor tabii o kadar yagi neye koyarsan o lezzetli olur diyorum ben de. Ben fazla yag kullanmak sevmedigim icin daha hafif alternatifler arayisi icindeyim. Bakalim fazla yag kullanmaktan kacabilecek miyim?:-)Cok uzun bir yorum oldu bagisla mektuba benzedi ama deginmeden gecemeyecegim ben de bu aralar ikinci cocuk sorusuyla ugrasiyorum...dilerim hersey hayal ettiginden de guzel olur. Sevgiler.

A. dedi ki...

Kuşkonmaz ,Almanların SPARGEL'i mi acaba ? Çok güzel oluyor fırında kremalı patates tavuk ve brokoli ile hmmm.Her eve bir Beste ! ;)

Damak Tadı dedi ki...

Ben en çok Kuşkonmaz'lı tarta ve Işgın'lara bayıldım..))O tartın yanına ben şarabı çok yakıştırırdım mesela..))

Işgın'ı buralarda bulmak imkansız gibi..Hatta yok,yok,yok..Bir senesi bir arkadaş çok sevdiğimden dolayı bana Kars'tan özel getirmişti..Şimdi o ışgınlar bende olsaydı onlardan ne pastalar yapardım Beste'ciğim..Harikasın yine!

beste dedi ki...

Elfana-fena bir kadin bu OIP aile planlamasi dusmani:)))

Oyanim-Cok guldum yoruma:)))

Esra-Merhabalar, heyecan verici bazen boyle herseyin ortustugu birine rastlamak:)yag konusunu cozersen banada haber var ama ben bu konuda fransiz usulunu tercih ediyorum herseyi tereyag ile yapmalarina ragmen dunyanin en cok yasayan kadinlari fransiz, zevkle az az yemek isin sirri olsa gerek:) cok tesekkurler guzel yorumun icin

Ashlye-Hic bir fikrim yok arastir bakalim bir:)

Damaktadi-Isgin'in Turkiye'de pazara dusmesi dilegiyle diyeyim:) gercekten tatlilara cok yakisiyor, eminim cok guzel degerlendirecegine!

Mimosa Café dedi ki...

bestecim kacirmisim postlarini cok kosturdum son donemlerde simdi biraz rahata erdim cok sukur diyecegim yakinda. hic duymadigim yiyeceklerden ve tariflerden bahsetmene bayiliyorum :) hepisi de pek harika. bitki olayina giricem kismetse epeydir ilgilenemedim. kisnisle baslayacagim insalla.
cocuk konularinda hic fikrim yok valla. daha oralara gelemedik :) ama 2 kardes iyidir. tek cocuk bencilce geliyor kulaga ozellikle de kardes sahibi olma duygusunu yasamis ebeveynler icin. tabi dogurmadan konusmak kolay o da ayri. dedigim gibi ben pek girmeyeyim bilmedigim konulara :) operim.

mimosacafe dedi ki...

Beste buraya bir yorum yazdim ama uctu gitti galiba. Hatirladim bu yazini :) Senin kuskonmazli tart da pek sempatik olmus :) Bu rhubarb olayina cok sik rastlamaya basladim yabanci bloglarda. tatlisi serbeti her biseyleri yapiliyor tadini cok merak ediyorum. Umarim istanbulda gorusuruz. Cok optum.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin