12.07.2010

Gul receli, gullu sorbe, semboller ve anneannem



Ben eskiden gul, kalp resimleri kadinligi temsil eden objeleri sevmezdim. Gulun hakkini vermem icin 30 'lari asmam gerekti. Gul guzel kokusu, yumusak tac yapraklari, sahane renkleri ile sevilmeyecek cicek mi? Kalp formlari ilk gencligimizde hayatimizi isgal ettiginden, 16 yas sonrasi son derece kitsch bulup gormeye dayanamadigim bir formdu. Benim icin temsil ettikleri evlilik, erkeklere bagimli simbiotik yasam, coluk cocuk ve domestik bir hayat, kadin bagimsizligi karsiti bir semboldi. Kalp formlariyla barismam icin evlenmem ve kalp formu seven bir kocamin olmasi lazimmis!. Simdilerde kalp formu gordugum heryerde fotografini cekiyorum hatta istiridye yazimda bile kalp formu var. 16-30 yas arasi gecmisten, aile buyuklarinden gelen herseyi reddedip, hayata kendim anlam vermeye calismistim, simdilerde guluyorum. Semboller onemli ama anlamini iyi belirlemek lazim yoksa cok degerli seyler gumburtuye gidebiliyor. Mesela anneannem cay ve kahve artiklarini hep bitki koklerine dokerdi, yillarca onemsemedigim bu hareket simdi dogal hayati kurtarmak icin yapilacaklar, dogal bahce kitaplarinda hep karsima cikiyor. Anneanneme kocaman bir ozur borcluyum, yillarca gecmisten getirdigi bilgeligi yok saydigim icin. Anneannem peygamber gulu dedigi bir tur pembe gulden suruplar ve receller yapardi. Simdi benim siram anneanneme hediyem olsun...




Gul receli

bir tabak dolusu gul (her turlu gul olur, kokulu gullerle sahane olacaktir ancak  zirai ilac kullanilmadigindan emin oldugunuz yerlerden komsu bahcesi vs aliniz, kesinlikle cicekcide satilan gullerden almayin hepsi zehir saciyor)
4 bardak seker
5 bardak su
1 limon

1-Gullerin tac yapraklarini ayirin ve beyaz kisimlarini bir makasla kesin. Bu asama zahmetli gul tac yapraklarini birer birer kontrol edip minik zararsiz bortu bocekten ayririn. Yikamayin tum rahiyasini kaybeder.
2-Su ve sekeri beraber kaynatin surup kivamina gelsin yaklasik 20-30 dk arasi gul yapraklarini ve limon suyunu ekleyin bir 10 dk kaynatin.
3-Recel kavanozlarina doldurup kapagini kapatip ters cevirin. icindeki tum hava bosalcak ve uzun sure bozulmadan saklayabileceksiniz.

















gullu sorbe
115 gr seker
300 ml kaynar su
3 buyuk gul pembe yada kirmizi olabilir ama mutlaka kokulu olsun
2 limonun suyu
300 ml rose sarap

1-Bir kaba sekeri koyup kaynar suyu ekleyin seker eriyene kadar karistirin, gul tac yapraklarini ekleyip sogumaya birakin.
2-Karisimi blender'dan gecirin ve ince delikli bir suzgecle suzun. Bu karisima limon suyunu ve sarabi ekleyin. Buzlukta koyup 1-2 saat dondurun ancak tamamen donmamali icinde buz parcaciklari yuzer hale gelmeli hafifi suluca. Disari cikartip blenderdan gecirin. tekrar dondurun 1/2 saat arasi yine ayni sekilde blender yada mikserden gecirin. Sorbenin rengi acilana ve homogenik bir hal alan kadar bu islemi tekrar edin genellikle 3. de istenilen kivam yakalaniyor. Son olarak iyice dondurma kasigiyla servis edilecek hal alana kadar dondurun. Tum bu islemler icin varsa dondurma makinasi kullanabilirsiniz. Gullerle susleyip servis yapin.



Leonardo ile kutuphaneyi lavanta rengine boyadik. Simdilerde sorulari soyle orumcek adam mi yoksa batman'mi daha guclu? Tum hayvanlarin ne yedigi ile cok ilgili habire sorular souyor o ne yer , bu ne yer diye. Orumcek bulmak veya sinek yakalamaya calismak en buyuk zevki nede olsa o orumcek adam. Bu arada duvarda yasayan dev orumceklerden biri gozumun onunde koca ariyi disleriyle yakaladi halen soku atlatmaya calismaktayim.



25 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Ah anneanneler, zamanında her söylediklerini not almamız gereken anneanneler. Şimdi hasretle anıyor ve sık sık diline pelesenk ettiği atasözlerini tekrar ediyorum. Yaptıklarınız harika, ellerinize ve içine kattığınız anneannenizin anılarına sağlık...

Damak Tadı dedi ki...

Beste'ciğim,rahmetli anneannem de öyle yapardı..Artan çayları sabah akşam şişelere doldurup bahçedeki çieceklerin köklerine dökerdi..O gün bugündür çay suyu hep kulağımda küpedir..

Reçel şahane..O mis kokusunu bir an hisseder gibi oldum..Sorbe ise; can yakıcı duruyor..Ya güllere ne demeli, bilemedim..

Leo'nun yaptıklarını hayretle okuyorum..Ne kadar korkusuz bir çocuk..Nede olsa Batman'di kendileri..Unutmuşum hay Allah..)

Sevgiler

bilge dedi ki...

Sevgili Beste Anneannenin ruhu şad olsun rahmetlik annemde ne reçeller yapardı ben en çok onun kaysı beyaz kiraz ve kabak reçellerini severdim bende gül reçeli yaptım harika mis gibi kokar ellerine sağlık arkadaşım İzmirden kucak dolusu sevgiler...Leoyu kocaman öpüyorum onunda ellerine sağlık sevgilerimleee..

mine dedi ki...

evet benim de 35 imi aşmam gerekti, komik geliyor bir yandan da
çok eskiden yani iki katlı bahçeli evimizin olduğu zamanlarda rengarenk güllerimizden yapardı annem gül reçeli sahi ya o zamanlar her sene yapılırdı
hatırlattığın için teşekkürler
sevgiler...

ruşyena dedi ki...

Bir süredir goooge'ın biz Türklere bazı hizmetlerini bloke etmiş olmasından dolayı yorum eklemekte sıkıntı yaşamaktaydım, bu gün yorum yazma penceresini açabildim, dilerim devamı da gelir ve bu yorumumu ulaştırabilirim...

büyükanne ya da anne bilgeliğini reddetme sendromunu yaşayan pek çok kişi görüyorum. ben de belli oranda yaşadım bunu... evet... 30 lu yaşlarla birlikte bir hak veriş süreci yoğunluk kazandı... şimdi ise kızımda görüyorum hem de bendekinden çok daha baskın biçimde... o da birgün bu dönüşten payını alacak muhakkak... belki de böyle olması doğanın kanunu...aksi halde henüz yaşamı kendi duyularımızla kavrayamadan elde edilmiş bir bilgelik enformativ bilgelikten öteye gidemeyecekti belki de... görüp-öğrenip kabul etmek değil de, bizzatihi duyumsayıp içselleştirmek bu kabullenişin gereği sanırım...
öte yandan, pek çok meyvenin reçelini yapıyorum da, gül reçelini yapmaktan ödüm kopuyor... bu güzel tarifi okumama rağmen... yok yapamam ben. :((

Tijen dedi ki...

Hani sormuşsun ya taze nohut çiğ yenmez mi diye:
Çiğ de yenir tabii, yerdik de zaten çocukken ama ben birazcık haşlanınca tadının daha da güzel ve yenilesi olduğunu düşünür oldum geçen yıldan beri. Yoksa salataya çiğden de konur istenirse (seneye nohut da ekeceğim bahçeye, sen de eksene bakalım nasıl bir tecrübe olacak?)

nevin dedi ki...

Beste"cigim,

valla okurken duygulandim. Tariflerin kadar ifadelerinde o kadar icten ki. O gul recellerin beni cocukluguma goturdu. Ben ve mahalle arkadaslarimla bizim de bi recel yapma maceralarimiz olmusti ki, hic sorma, dilerim bir gun gul kokulu bir bahce de sana anlatirim ::))

Adsız dedi ki...

harika!!
en sevdigim recellerden biridir.digeri de visne.bana cok zarif sofralarin receli gibi gelir gul receli.
bakalim,usenmezsem yapayim ben de.bilmem biliyorlar mi buralarda gul recelini?
ellerine saglik,sevgiler
Deniz (genova)

nalan dedi ki...

vah garibim. kirazlı tatlı da olmasa aç bilaç çalışıyo vah vah :)

Adsız dedi ki...

anneannemi özledim simdi bende. pek zahmetlidir gül receli dahasi sanirim temizlemesi zahmetli kilan ben hic yapmadim ama bahcemde 20ye yakin gül fidem var. aklima gelmedi degil ama epey haseratlilar üzerlerine söyle bir göz gezdirmisligim var olabilirmi acaba diye. benimde anneannem recelini yapar kalan yapraklari bize verir sieslere koyup su ekler gül suyu yapmaya calisirdik. hatta bu gül suyu merakim okadar ayyuka varmistiki annemin satin aldigi güllere bile dadanir birer birer yok eder gül suyu yapardim:)) eminim cok lezzetlidir ellerine saglik.

Çileksuyu Sibel dedi ki...

gul recelini cok severim ben..elinize saglik..biz koydeyken de hep dokerlerdi artan caylari bitkilerin dibine,ama ananem degil teyzelerim,ananem genelde dis islerle mesguldu,inekler,otlari tasimalar gibi:) hic domestic degildir benim ananem:)

didem dedi ki...

Beste'cim zevkler ve renkler degismez diyorlar ama nasil da degisiyor degil mi, bizzat ben eskiden nefret ettigim, hic hoslanmadigim birsuru seye bayiliyorum simdi. Ne ilginc. Ben mesela pembe rengi hic sevmezdim booogk falan derdim simdi herseyim pembe. Anneannene cok guzel bir hediye vermissin bazi seyler birebir sevdiklerimizi hatirlatiyor o yuzden anlami daha buyuk. Ellerine saglik.Didem

Yelish dedi ki...

Gulu sadece dalinda severim ama oyle guzel gozukuyor ki her sey miss kokusu burnuma geldi sanki.
Bu arada yasadigin soku tahmin edebiliyorum ama ari yeme ozelligi varsa bi kac tane yollasana bana o dev orumceklerden ! :)))

Pratik Anne dedi ki...

Ah beste, yemin ederim agzimin suyunu aktirdin ekranin basinda. ne pasta, ne borek. gul receli, hem de has gulden. gul sorbet. ah ah. ellerine saglik. Gullerim bu sene oldu nedense. Yerine karpuz diktim. Guzel bir yer bulsam bahcede dikecegim yine. Komsularda pespembe sarmasik tipi guller var. Bu o mu bilmiyorum ama ondan istiyorum.
Ben de luzumsuz veya yapmam dedigim veya burun kivirdigim neleri yaptim :)

beste dedi ki...

Leylak dali-Evet not almaliydim kesinlikle.Seneye leylaklardan da bir recel deneyecegim:) Cok tesekkurler

Damaktadi-Cok tesekkurler Gul icten yorumlarin icin:) yok orumcek adam o ama batman'a da bayiliyor!

Bilge-Yok anneannem 81 yasinda capacanli hayata o kadar bagli bir kadin ki! Kabak receli hic yemedim beyaz kiraz da oyle tarif bekliyoruz:) sevgilerimle

Mine-30-35 degisiyor kisiden kisye gore bazi seylerle hala barismadim ya neyse gecelim:) Sevgiler

Rusen-Bu google meselesi cok cansikici. oo daha ben annemle sutliman olmadim tamamen anne/kiz cekismesi baska:) hayati kendimiz anlmaya calismaliyiz yoksa biz biz olamayiz ama arada haksizliklar oluyor sevdiklerimize iste:) Yap bir gul receli hic korkulacak birsey yok sulu olursa biraz daha kaynat, kati olursa su ekle, mutlaka cok guzel olacak gorceksin.

Tijen-Ektim aslinda birkac nohut ama cikmadi hemde turk nohutlariydi! seneye daha tecrubeli olarak yendien deneyecegim:)

nevin-Gul kokulu bahce tanimi bile guzel anlatacak cok sey var Nevin'cim sabirsizlikla bekliyorum:)

Cenovali gelin Deniz-Visne de cok hos ama yok annem gelirken getirecek, Ya sizin orada samfistigi kremasi diye birsey var of of sicilyali imis kendileri:) gul hakikaten kaybolan zarif degerleri hatirlatiyor.

Nalan-Cocuk isci herseye burun sokulur ama iyi boyadi ha:) yok yok ac degil olmazsa sandalyeye cikip dolaptan birseyler asiriyor zaten!

Betul-O kadar zor degil ya minik bocekler yada bitki bitleri oluyor ama 10'u gecmez genede birer birer bakmak lazim. Birsuru guzel gulun vardir ziyan olmasinlar yap bir recel mis kokulu:)

Cileksuyu-Anneannenin isi zormus ha erkek gibi kadin yani:) ne cok hikayesi vardir onunda konustur sen bir araya gelince bol bol:)

Didem-Pembe renkle barismak icin minik bir kiz cocugu lazim sanirim:) cok tesekkurler

Yelish-daha 30'u asmadin anlasilan:) Valla arilari orumceklere tercih ederim ben bahcedeyken vizir vizir yuzumun onunden geciyorlar hic bir vukuatimiz yok. O koca arilar en sakinleri hic korkma ve bir bahce icin cok onemliler ciceklerin dollenmesini, meyveleri onlar olmasa yiyemeyiz cok sevimli onlar. sana gunde 15 dk arimaya cizgifilm terapisi!

Pratikanne-Sonbaharda al birkac dal komsunun gulunden, ek kapali bir yerde kisi gecirsinler bahara gullerin acar yeniden. sevgiler

beste dedi ki...

Leylak dali-Evet not almaliydim kesinlikle.Seneye leylaklardan da bir recel deneyecegim:) Cok tesekkurler

Damaktadi-Cok tesekkurler Gul icten yorumlarin icin:) yok orumcek adam o ama batman'a da bayiliyor!

Bilge-Yok anneannem 81 yasinda capacanli hayata o kadar bagli bir kadin ki! Kabak receli hic yemedim beyaz kiraz da oyle tarif bekliyoruz:) sevgilerimle

Mine-30-35 degisiyor kisiden kisye gore bazi seylerle hala barismadim ya neyse gecelim:) Sevgiler

Rusen-Bu google meselesi cok cansikici. oo daha ben annemle sutliman olmadim tamamen anne/kiz cekismesi baska:) hayati kendimiz anlmaya calismaliyiz yoksa biz biz olamayiz ama arada haksizliklar oluyor sevdiklerimize iste:) Yap bir gul receli hic korkulacak birsey yok sulu olursa biraz daha kaynat, kati olursa su ekle, mutlaka cok guzel olacak gorceksin.

Tijen-Ektim aslinda birkac nohut ama cikmadi hemde turk nohutlariydi! seneye daha tecrubeli olarak yendien deneyecegim:)

nevin-Gul kokulu bahce tanimi bile guzel anlatacak cok sey var Nevin'cim sabirsizlikla bekliyorum:)

Cenovali gelin Deniz-Visne de cok hos ama yok annem gelirken getirecek, Ya sizin orada samfistigi kremasi diye birsey var of of sicilyali imis kendileri:) gul hakikaten kaybolan zarif degerleri hatirlatiyor.

Nalan-Cocuk isci herseye burun sokulur ama iyi boyadi ha:) yok yok ac degil olmazsa sandalyeye cikip dolaptan birseyler asiriyor zaten!

Betul-O kadar zor degil ya minik bocekler yada bitki bitleri oluyor ama 10'u gecmez genede birer birer bakmak lazim. Birsuru guzel gulun vardir ziyan olmasinlar yap bir recel mis kokulu:)

Cileksuyu-Anneannenin isi zormus ha erkek gibi kadin yani:) ne cok hikayesi vardir onunda konustur sen bir araya gelince bol bol:)

Didem-Pembe renkle barismak icin minik bir kiz cocugu lazim sanirim:) cok tesekkurler

Yelish-daha 30'u asmadin anlasilan:) Valla arilari orumceklere tercih ederim ben bahcedeyken vizir vizir yuzumun onunden geciyorlar hic bir vukuatimiz yok. O koca arilar en sakinleri hic korkma ve bir bahce icin cok onemliler ciceklerin dollenmesini, meyveleri onlar olmasa yiyemeyiz cok sevimli onlar. sana gunde 15 dk arimaya cizgifilm terapisi!

Pratikanne-Sonbaharda al birkac dal komsunun gulunden, ek kapali bir yerde kisi gecirsinler bahara gullerin acar yeniden. sevgiler

Mimosa Café dedi ki...

bahcenle butunlesip harikalar yartatmissin yine bestecim. gul aromasina bayilirim, gul recelini de cok severim, nostaljik bir huzur veren bir lezzet. gulun de en guzelleri kocaman bahce gulleridir sactiklari mis gibi kokularla.

Meyvelitepe dedi ki...

Ah o isyanlar, inişler, çıkışlar olmadan olmuyor, ne de olsa sonunda bizi biz yapan bunlar değil mi? Şimdi hayatta kalan büyükleri karşıma, defteri de elime alıyorum, aklıma gelen her şeyi sorup not ediyorum. Anneciğim aniden gidiverince bir sürü soru yanıtsız, bir sürü güzel şey tarifsiz kaldı.

Gül reçeli rüya gibi görünüyor, benim anneannem de yapardı, pembe, mis kokulu Isparta gülleri vardı bahçesinde. Kokuları burnuma geldi şimdi:)
Sakın sizin örümcek adam da arı tutmaya kalkışmasın:)
Sevgiler

Selen dedi ki...

Cok guzel yazi... Benim de bu gul saplantimdan kurtulmam cok uzun zaman aldi. Icinde gul ve gul suyu olan herhangi birseyi yemeye baslamam ise sanirim iki sene once burada, markette gordugum gul suyu sisesiyle duygu dolu anlar yasadiktan sonra onu alip eve goturmemle basladi...

Narince dedi ki...

Evet eskiler bilirmiş kitaplarda yazılmazdan, internet çıkmazdan önce.
Ama benim amcam daha fenz bi şey yapardı. Onun kocaman bir kauçuk ağacı vardı ve birayla beslerdi ağacını. Yaprakları öyle parlak, öyle canlıydı ki:))

YeMeK vAkTi dedi ki...

hımm gül reçelini çok severim ,çok eskiden yapmıştım bir kere ancak şekerlenmişti çok üzülmüştüm :)

ellerinize sğalık

beste dedi ki...

Mimosa cafe-cok tesekkurlr gul kokulu gunler ve opucukler:)

Meyvelitepe-Evet sorgulamalar gerekli ilerleme icinde! Ari degil ama bugun orumcek tuttu:)

Selen-Tesekkurler olan gule oluyordu neyse kurtardik, gurbet iste bana bayatlamis etipuflari aldirmisti!degisiyoruz, donusuyoruz...

Narince-Amcaya selam olsun cok komik geldi bana bu bira isi vardir bilimsel aciklamasi!

Yemek vakti Aylin-Merhabalar, sekerlenmesi limon azligindan bir kere daha kaynatip kurtarabilirdin aslinda:) tesekkurler

Berceste dedi ki...

Kayinvalidem bir de gul mayasi yapar Beste. Sekerle ovuyor saniyorum gulleri. Icine bozulmamasi icin azicik limon tuzu. Bir tasim kaynatiyor mu onu bilemedim, istersen sorarim ama. Sonra onu dolapta sakliyor. Kisin gul receli ya da serbeti kalmamissa hemen cikartip yapiveriyor. Seninkilerin kokusu buraya kadar geldi, ohhh mis gibi!

zarpandit dedi ki...

Ben şu sıralar macaron haliyle dans ededurayım buradaki çeşitleri beni benden aldı..Sendeki o gül çayı ise hala aklımda! Beste kesinlikle harika tarifler veriyorsun..Keşke etrafımda böyle güller olsa Ispartaya giden yakın bir arkadaşım gül suyu,reçeli,esansı falan getiriyorda sağolsun doğalından yiyebiliyoruz..

Deli Anne dedi ki...

Yeliz'de görünce gül mevzusunu koşa koşa geldim. Mest oldum. hem çocukluğumu hatırlattı bana reçeli vs. hem kokusu burnuma kadar geldi hem de fotoğraflar aldı benden beni.. ellerinize, gönlünüze sağlık

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin