26.07.2010

Noirmoutier adasi tatil I, yeni kedimiz chester ve Socca (nohutlu bazlama diyelim)


Pazar aksami arkadasim telefon etti pazartesi yola ciktik ve Noirmoutier adasi'nda birkac gun gecirdik, haber vermeye vaktim olmadi sayin okuyucular. Oncelikle annem geldi, akabinde barinaktan bir kedi aldik (80 euro orada onun icin yapilan veteriner masraflari tutari). Adi Chester'di degistirmedik, sevgi dolu, dokundugun anda mirmirlayan boya kutusuna dusmus gibi beyaz ustu siyah lekeli bir kedi. Buyrun bakalim.



Londra'da beraber dil okuluna gittigimiz fransiz Ambroise ile o zaman 40 yasinda hayatimizin nasil olacagina iliskin hayaller kurardik. O Eyfel manzarali bir evi, buyuk bir hukuk firmasi olacagini soylerdi. Hayallerini gerceklestirmis ve ustune Noirmoutier adasinda bir yazlik eklemis. Iste biz bu yazligin misafiriydik, hemde cumbur cemaat ben, annem, oglum, kocam. Ev sik dosenmis ama kesinlikle cocuklar dusunulmemis, (evet arkadasim bekar! o kadar calisirsa sonu bu) bembeyaz kanapelere Leonardo her hamle yaptiginda, benim yuregim oynadi neyse kazasiz, lekesiz donduk. Ada cok guzeldi dunyaca unlu tuzu, patatesleri ve deniz yukselince sular altinda kalan karaya baglanti yolu, degirmenleri, yosunlari her turlu deniz kabuklusu ile sadece Leonardo'nun degil benimde hafizamda untulmayacaklar arasina girdi. Okyanus tabaninda yuruyup kabuklular avladik. Sirayla ve keyifle hepsinden bahsedeyim de tatil biraz daha uzamis olsun.


burada yunus gibi denize daliyor ona gore!




anneanenin eli dortbir yandan fotograflaniyor minik adam

Noirmoutier'den tarifler vermeden once simdilerde neredeyse hergun yaptigim bir Socca tarifi verecegim. Nice'de, Provence'da sokaklarda satilan hizlica acligimizi bastirdigimiz bu nohut bazlamasini seveceginizi dusunuyorum.




125 gr nohut unu
250 gr su
bir cimdik tuz
2 yemek kasigi zeytinyagi
tepsiyi yaglamak ve userine biraz gezdirmek icin braz daha zeytinyagi

1-Firini maksimum sicakliga isitin.
2-Suyu, 2 kasik zeytinyagi ve tuzu karistirin. Nohut ununu eleyerek suya eklerken bir yandan da karistirin.
3-Tepsiyi yaglayin. Karisimi tepsiye dokun ben ince delikli suzgecten suzuyorum boylece topak kalmamasi garanti oluyor. Sol resimde goruldugu gibi zeytnyagini gezdirin.
4-Tepsiyi firina koyun ve firinin ayarini izgaraya getirin. 10 dakika pisirin izgara altinda firinin kapagi kapali olarak. Ustunde hafif yaniklar olacak dogru yolda oldugunuzun isareti. 10 dk sonra cikarip dorde bolun ve servis yapin. sadece hafif karabiber dokerek bile yiyebilirsiniz.


30 yorum:

nevin dedi ki...

Yine muhtesem!!! Beste'cigim, terapi gibisin inan.. nasil guzel fotograflar.. yine dokturmussun, misler gibi mamalari :))

nalan dedi ki...

gözün aydın. ayakların yere basmıyor şimdilerde belli.
:)

Adsız dedi ki...

beste arkadasin icin gec degilki hala o beyaz koltuklari cikolatali elleriyle senlenirecek bir cocuk istesin.fotograflara göre tamda cocuk icin uygun epey kesif dolu bir yer. ikna et bence gerci leo yu görünce ici kipirdamistir eminim:)

Anne ve Bebisi dedi ki...

Senin bloga oglanla birlikte bakiyoruz artik :) 2 saattir baska yere gecmeme izin vermedi, sayfanin altina kadar butun arsivi taradi :))

Ben de kedi istiyorum :(

Adsız dedi ki...

merhaba beste,
kedinize bayildim oncelikle.cok cok cok guzel bir kedi.biz de 5 gunlugune hem tatil hem dugun icin turkiye'ye gittik,yorucu ama bir o kadar da keyifli gecti gunlerimiz.
bu arada verdigin tarif icin bizim liguria bolgesi ile bize komsu provence in oldugu bolge(adini bilmiyorum) kapisiyorlar,bilmem haberin var mi?burdaki adi farinata ve bu da bir genova yemegi olarak geciyor burda.cesitli rivayetler var ilk nasil,nerde ortaya ciktigina dair.kimi yokluk zamanlarinda elde bir tek nohut kalinca ortaya ciktigini soylerken kimi de denizcilerin uzun yolculuklari sirasinda nohut unu ve zeytinyaginin tesadufen karismasi sonucu ortaya cikitigini soyluyor.ben ayilarak ve de bayilarak yiyorum bu yemegi.bir gun buraya gelirseniz sizi bu farinatanin en iyi yapildigi yere goturecegim.kocaman ,bakir yuvarlak sini diyebilecegimiz tepsilerde odun atesli firinda pisiriliyor.ben bir kac kez ayni senin verdigin gibi evde denedim ama ihh,odun atesinin yerini tutmadi ama fena da olmadi evde yapilan farinata icin.
bunun uzerine burda gorgonzola peyniri fransizlarin Roquefort peynirine benzeyen bir peynir veya incecik halka halka dogranmis taze sogan ya da salsiccia dedikleri bir salam var burda ki eminim sizin orda da bir benzeri vardir koyup yapabilirsin.biz camargue taraflarina gittigimizde fark etmistim fransizlarin da bu yemegi bildiklerini,yaptiklarini hatta buradakilerle inatlastiklarini :)
iyi tatiller size,opuyorum.
sevgiler deniz (genova)
camargue yazdim da aklima geldi sen bilirsin kesin provence yoresinin sosu var,muhtesem birsey.varsa tarifi sende, rica etsem? :)

hindiba dedi ki...

Nereden bulacagim bu nohut ununu ben simdi?? :( Leo pek mesgul, yunusculuk oynuyor ama Chester söyler belki bana ;)

Sibella dedi ki...

Ben nohut ununu kolay humus yapmak için kullanıyorum zaman zaman Beste'cim, bunu da denemek isterim mutlaka, çok merak ettim, güzel olduğuna eminim :)

beste dedi ki...

Nevin-Bu nohut acaip birsey tek basina bile cok lezzetli tesekkurler Nevin'im.

Nalan-Pembelerde bayagi sekillendi kizarmalarini bekliyorum evet keyfim yerinde:)

Betul-Pek emin degilim! biz gidince nefes aldi garibim en son barbekuda etleri filan yakti ambale oldu yani:))


Anne ve bebisi-Bizde sizin sayfaya beraber bakiyoruz, pek merakla sorular soruyor Leo, oglan cocuklari karsilasinca nasil birbirlerini suzuyorlar dikkat ettin mi? Allah kimseyi kedisiz birakmasin cok zor!

Deniz-A bilmiyordum bu kavga isini yunanlilarla bizim aramizda olan cekisme gibi hosuma gitti:) oo senin iclik malzeme sahaneymis:) bakir tepsi, odun atesiyle tabiki yarisamaz ama hic fena olmuyor valla.Umarim birgun gidebiliriz, sos derken hangisini kastettin biraz pucu versen?

Evren-Ben bio urunleri satan dukkandan aldim en kotu ihtimal nohutlari mikserlesen mikseri kirarmisin acaba? misir unu gibi iri taneli hafitten nem orani yuksek o yuzden buzdolabinda saklayin diyorlar. bende ilk defa denedim nohut ununu cok sevdik chester'dan not:)

Sibella-Ben daha once hic gormemistim nohut unu demek Turkiye'de var, suyla pisirip humus yapiyorsun sanirim iyi fikirmis:) cok tesekkurler Sibel'cim

zarpandit dedi ki...

hımm cok guzel gornuyor oldukca besleyicide ama nohut unu bulma ihtimalim oldukca dusuk metro gross marketlere bir bakayım..
Burda trabzonlu bir ablamız var tavada dehset guzel mısır ekmeği yapıyor onu hatırlattı bana goruntusuyle..
Kedi çok tatlı gecen gun bizim bahceyede grmiş kapkara o kadar guzelki :) Kedi beslemek çok eğlenceli olmalı ah birde annem bahceli eve tasınmadan olmaz kediye evde eziyet ettirmem demese tam olacak :)

Berceste dedi ki...

O yunus baligini benim yerime bir opup koklar misin lutfen!

Pisi sansli imis vesselam. Simdi ona fare yakalamayi ogretmek gerek ki eve gecit vermesin :)

Nohut ununu ben cok sordum ama bulamadim burada. Hintlilerin yaptigi bir kizartma vardi, onda kullaniliyordu. Super birsey... Cek desen de olmuyor zira keciboynuzu tozu imal etmeye kalktim, bir robotu parcalamadan annem elimden aldi, kahve cekilen makinadan da dumanlar cikinca ben biraktim :(((

OiP dedi ki...

nasıl yani kediyi ancak gidip barınaktan mı bulup alıyorsunuz?? :o

vah bizim buranın kedilerine!1
nefis bir tatilmiş:)) yol kapanıyor demişsin ya tam bir korku filmi senaryosu çıkar bu detaydan. hey allam daldan dala atladım bak:)

Nihan dedi ki...

sayın okuyucular lafına bir kahkaha patlattım.:))chester ne tatlı bir isim.anneanne ne mutludur.sevgiler.

beste dedi ki...

zarpandit-yok yok bizim orada nohut unu bulunmazsa ayip olur:) guzel misri ekmegininde tadina doyum olmaz gercekten. Kedilerde evde de yasar anneyi yavas yavas alistiralim

Berceste-Seve seve zaten gunum opup koklamakla geciyor:) yazik ya sanki minnet dolu gibi hayvan ilk gunler disari cikmadi sokaga atariz diye korktu bence! nasildi o hint tarifi ilgimi cekti! dur ben nohut unu konusunu bir arastirayim

OIP-Yaa insan inanamiyor dimi evet sokakta kedi yok, kedileri doguranlarin yavrulari kapis hayvan olacaksan avrupa'da dogacaksin; bizim guzelim kedilere vah gercekten ki oradayken kedi elcisiydim cok kedi kurtardim buraya getirtmesi zor is yoksa yazik ya hepsine:( yol isini uzun uzun anlatacagim:) cok guzeldi tatil ruslar yoktu ama!

Nihan-Zerafet seydim dediydim sevindim guldugune:)

Sibella dedi ki...

Eee ben buraya biraz evvel humusu nasıl yaptığımla ilgili uzunca bir yorum yazmıştım, görünmüyor, acaba onaylamayı mı unuttum :) Neyse istiyorsan eğer tekrar yazarım canm. Bu arada ben nohut ununu artık Metro marketten bulabiliyorum, nerden bulucam diyenlere duyuru :))

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Tamda canim bir yerlere gitmek istemisken ne güzel oldu burasi,cok tesekkürler,ama keske biraz daha resim ekleseydin,cok harika tonlar bunlar,insnin icini aciyor,saglikli günler dilerim,kedinizle beraber tabiii...

Sevgilerle.

Mehmet Vuran dedi ki...

Çok güzel bir gezi olmuş. Leonardo'nun çok eğlendiği de belli oluyor. Yunus gibi dalması da güzel, bir de kumların üzerinde sörf yapıyor sanırım :)
Haa, bu arada kedi de çok sevimli bişey.
Bizde de bazlama yapılır. Bazı yerlerde sacta pişirilen köy ekmeğine de bazlama diyorlar ama, bir de beyaz darı unundan zeytinyağıyla tarif ettiğiniz şekilde yapılan var. Sanırım bizim bazlamamız da o oluyor.

mine dedi ki...

çok tatlı bir tatil olmuş belli Leonardo çok mutlu ve hareketli maşallah : ) özellikle yazlık evlerde çocuklar düşünülmeli diyorum hep, neyse atlamışsınız : )
ta Antakyadan aldığım ve kullanmadığım nohut unu geldi aklıma şimdi , ilk defa duydum nohut unlu bazlamayı denemeli denemeli sıcaklardan vakit bulup erimeden ama : )
sevgiler...

Crebro dedi ki...

Kediniz çok şirinmiş. İyi tatiller....

Adsız dedi ki...

beste merhaba,
bahsettigim sosun italyancadaki adi salsa provenziale (provence sosu ) biz yemeklerimizi beklerken,bizi fazlaca bekletince ikram olarak minik istridyelerden olusan ,bu sosa bulanmis,bir tabak geldiydi.ben ki deniz urunleriyle cok aram yoktu o vakitler bu sos sayesinde nerdeyse parmaklarimi yiyordum.icinde sarimsak ve maydanoz olmasi lazim.sanirim krema'dan yapiliyor.
tesekkurler,opuyorum.

deniz(genova)

beste dedi ki...

sibella-Yok tarif gelmedi sibelcim, vaktin olunca yaz canim. Iyi oldu nohut ununu nerden buldugunu yazman:)

Bir terazi kizi-Cok tesekkurler daha yazip fotograf koyacagim yava yavas yazayim dedim tatil uzamis gibi oluyor:)

Mehmet-Kumda basladi ama denizde devam etti dur biraz foto koyup oglusun onurunu kurtaralim:)) beyaz darili bazlama kulaga cok hos geliyor kesek zamaninda vaktim olsaydi yerel mutfaklarda pisenleri kesfedebilseydim ama bakalim balki bir gun:)

mine-Aslinda sakin ama kafa tikir tikir projelerle dolu bugun dinozor oldu agzina bir suru sey sokup disler yapiyor:)) cok kolay yapiliyor tarif 5 dk suruyor sadece firina yaklasmak mesele olabilir o sicakta :)

Crebro-Tam senin cizimlerine yakisir bir kedi lekeli heryeri komik olur herhalde:)) tesekkurler

Deniz-"Rouille" dedigin sanirim balik, kabuklularin yaninda yeniyor tarif yolda:)

minimalist dedi ki...

arkadaşının evini merak ettim ! keşke bir kaç foto koysaydın :))kediniz hoşgelmiş ve iyi tatiller...

ayçobanı dedi ki...

aaa iste sandvic kedi Chaster :))) Simdiden agaclarda kerata!! Cok severim yunuslari ben ama boyle tatlisini ilk defa goruyorum, her denize lazim... Annenle birlikte bol koklasma, guzel zaman diliyorum sizlere!! Bu bazlamayi deneyecegim hem de bugun!!!

Tijen dedi ki...

Mmmmm socca!
Nice günlerinin leziz yiyeceği.
Aynısı (ama mısır unuyla yapılıyor) Cenova'da da var biliyorsundur değil mi Beste?

Ozlemaki dedi ki...

5 omur kabuklu yesem bikar miyim acep Beste?

beste dedi ki...

minimalist-sen severdin her sey beyazdi! fazla ev fotografi yok galiba dur bir bakayim!

aycobani-sen daha once tanismistin :) birde balina annesi var!

tijen-yok cenova(yi gormedim oradada yapiliyor hatta fransa ile aralarinda cekisme varmis yok bu bizim diye !


ozlemaki-bikmazsin bikmazsin belki biraz kasinirsin o kadar:)

Cevat dedi ki...

Cok guzel bir gezi olmus, nohutlu bazlamanin lezzeti fotograftan bile hissedilebiliyor

didem dedi ki...

Ne guzel bir gezi olmus. Gozun aydin annen gelmis. Cok guzel biryere gitmissiniz deniz kum gunes mamalar fotolar...Hepsi harika. Yazilarin cok akici okumaktan buyuk zevk aliyorum. Didem

beste dedi ki...

cevat-tesekkurler denerseniz haberim olsun:)

Didem-Cok tesekkurler uslubuma gelen iltifatlara bayiliyorum :) sevgiler

Adsız dedi ki...

Beste bu çocuk büyüdükçe en çok sana benziyor :) Ne alakaysa şimdi diyceksin ama şu swimsuitli fotosunda küçük bir Beste gördüm sanki .Kediniz harika

kekvekahve dedi ki...

fotoğraflara bayıdım beste, sanki minik bir sörf tahtasının üstünde yine bir minik ayak mı var? kıyafeteri de pek yakışmış.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin