28.07.2010

Passage de Gois (gois gecidi), okyanus tabani avciligi, palourde (akivades) ve Bigorneau avi, Noirmoutier II

Noirmoutier adasina devam, I bir onceki yazida. Bugun Gois gecidinden bahsedelim. Karaya baglanti yolu 4,5 km ve dunyada tek, gunde iki kere deniz alcaldiginda karsiya gecebiliyordunuz. Bolgeye yabanci ve panolari dikkate almazsaniz bir anda kendinizi 2,5/4 m arasi degisen deniz suyunda bulursunuz! arada mevcut sutunlar arabadan cikip insanlar tutunabilsin diye!



ingilizce, fransizca yada almanca bilmiyorsaniz yandiniz!

deniz alcalirken biz basladik bile icinde yurumeye



inanamayacaginiz bir hizla azaliyor deniz, ayni sekilde artiyor da hiz bas dondurucu

derinlik kontrolunu elindeki cubukla yapan rehber


sular cekildi sagdaki sutun acil durumda tirmanabilmek ve hayatta kalmak icin!


bu atlantisten gelen adam, simdi geri donuyor bir daha haber alamadik


arabalar rahat rahat geciyor, 1,5 saat vakitleri var ve av basladi!



tum okyanus tabani palourde(akivades),bigorneau (bir cesit deniz salyangozu) avlamak icin didik didik ediliyor. Merak etmeyin kontrol var kucukleri avlamak yasak.


once delikler bulmaniz lazim, sonra orayi kazinca palourde bulabilirsiniz. Bigorneau'lar kayaliklarin orada rahatca toplaniyor.

Bu arkadas dogustan avci bir suru buldu (poset dogaya geri donusumlu hemen burun kivirmayin:) Arkada balinaya benzeyen kirmizi elbise beyaz sapkali benim!

alttakiler buraya ozgu gri palourdes(akivades) ve cig yeniyor cok ama cok lezzetli. Ustteki bigorneau(bir cesit deniz salyangozu) kaynamis suda 5 dakika pisirilip igne benzeri cubuklarla yeniyor daha once su yazimda kabuklulardan bahsetmistim ilgilenenlere.Arkasi yarin, daha tuz ve patatesler var...

23 yorum:

Berceste dedi ki...

Beste burasi icin tek demissin ama, bir arkadasim Iskocya'da boyle bir adaya gitmisti. Okyanus cekilince gecebilmislerdi. Yolun uzunlugu tek olabilir mi, onlardaki kac km idi bilmiyorum cunku. Bu arada o dogustan avciyi cok operiz :)

Anne ve Bebisi dedi ki...

Harika fotograflar. Ve agzim sulandi :P

beste dedi ki...

berceste-aynen canim uzunlugu ile tek, yoksa boyle adalara sular cekilince yayan gidilebiliyor normandiya'da da cok var. Baska araba yolu yok ama galiba arastirmam lazim:)

Anne ve bebisi-Mans'in karsi kiyisi gidin bir gun sular cekildigi saatte MK'da bayilacak bu ise:)

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Cok ilginc bir yer ögrendim sayenizde,cok tesekkürler,yanliz ben yinede karsiya falan gecmek istemezdim!Ama cok lezzetli dedigin kabuklularida cok merak ettim,insallah birgün kismet olur oralarda tadina bakmak,bu arada kendine haksizlik etme hicte ölye balina gibi durmuyorsun! Sen benim fotograflarimi görsen? anlardin,sevgiler hepinize Almanya'dan...

mine dedi ki...

çok ilginç denizin çekildiğini görmüştüm ama böylesini değil
gerçekten çok değişik ve keyifli bir gün olmuş anlaşılan
bu arada Leonardonun üstündeki tişörtteki adamı bir ara ne çok seyrederdik
sevgiler...

didem dedi ki...

Beste inanilmaz macerali birseymis bu sular cekilince karsiya gecmek meselesi. Hic korkmadiniz mi? Ne kadar sure var sular tekrar yukselene kadar. Esprili yazin cok hosuma gitti. Fotolar harika.Didem

acupofcaffein dedi ki...

yazını okuyunca hemen araştırma yaptım tabiki diğer fotoğraflara baktım. Çok ilginç geldi. Ama yinede o yolda araba kullanmazım.:-(
O minik avcı var ya o minik avcı onun ellerini mıncıklayarak öpüyorum bu işi benim yerime sen yaparmısın lütfen...
Güzel yaz tatilleriniz olsun.

Nihan dedi ki...

Besteciğim,harika fotoğraflar ve harika bir post.denizin durumu tam adrenalinlik:)

kocaman tişörtlü tatlı Leo'm sen benim küçük hayranım olmuşsun:)
ben de senin büyük hayranınım.:))

beste dedi ki...

Bir terazi kizi-haha yok sular cekildiginde 1,5 saatiniz var birsey olmaz valla yakin almanya'ya Fransa birgun yolunuzu dusurun:)

Mine-Evet guzeldi hic unutmayacagiz sanirim. O adami biz hala seyrdiyoruz baboum baboum diye sarkisi var:)

Didem-Cok tesekkurler, yok korkmadim zaten sular yukselmeye baslayinca donduk avdan:)

Arzu-Benim bildigim arzu kullanir ya neyse:) Minciklattirmiyor tirim tirim kaciyor ama kendisi kediyi koltuk altina sikistirip ordan oraya tasiyor!!

Nihan-Yok yahu gel git saatlerini bilince pek o kadar korkmuyorsun:) Leo su gorunce direk kendini cicne attigi ve annesi dusunup yedek kiyafet almadigi icin babasi fedakarlik yapip tisortunu verdi:)cok tesekkurler

beste dedi ki...

Bir terazi kizi-haha yok sular cekildiginde 1,5 saatiniz var birsey olmaz valla yakin almanya'ya Fransa birgun yolunuzu dusurun:)

Mine-Evet guzeldi hic unutmayacagiz sanirim. O adami biz hala seyrdiyoruz baboum baboum diye sarkisi var:)

Didem-Cok tesekkurler, yok korkmadim zaten sular yukselmeye baslayinca donduk avdan:)

Arzu-Benim bildigim arzu kullanir ya neyse:) Minciklattirmiyor tirim tirim kaciyor ama kendisi kediyi koltuk altina sikistirip ordan oraya tasiyor!!

Nihan-Yok yahu gel git saatlerini bilince pek o kadar korkmuyorsun:) Leo su gorunce direk kendini cicne attigi ve annesi dusunup yedek kiyafet almadigi icin babasi fedakarlik yapip tisortunu verdi:)cok tesekkurler

nalan dedi ki...

vallahi avcı haklı. tabi kendini hemen suya atacak. aferin ona. her şeyin doğalını yapıyor. şanslı sıpa.
bu arada dondurmayı da gittim denedim dün akşam. çikolata portakal kanyaklı ve sakızlı :) ağzım burnum uyuştu. bilemem artık dondurmanın soğuğundan mı yoksa kanyaktan mı :)
eve dönüşte yolumu değiştirmem gerekecek artık arada.
balinaya gelince bu hafta sonu cumartesi ve pazar günleri bodrum'da büyük resif ve küçük resifte dalış yapacak :)
sevgiler.

Meyvelitepe dedi ki...

Okyanusta izlerken med cezirin hızı bana çok ürkütücü gelmişti. Bir de o arada bölgeye çoluk çocuk yayılmayı gerçekten çok cesurca buldum. Kızımız küçükken bazı maceralara girişmiştik, o zaman normal gelen şeyi şimdi "ya ..?" soruları zihnime üşüşmeden düşünemiyorum da ondan:)

Dünyada ne kadar ilginç yerler var, siz gezdikçe biz de görmüş kadar oluyoruz, gezerken bizi hep yanınızda taşıyorsunuz aslında, teşekkürler ve kucak dolusu sevgiler.

Mehmet Vuran dedi ki...

Bu küçük avcı süper, hakikaten doğuştan avcı :)
Ada ilginç, adaya geçiş ilginç, fotoğraflar da güzel ve herşeyi anlatıyorlar. Teşekkürler.

Zehra Gürgen dedi ki...

Beste çok canım çekti şimdi oralarda olmayı ! kesinlikle gider o kabuklulardan topar yerdim :)) yenmez mi yaa, taze toplamışsın zaten ? kedi kafaaa hadi kalk gidiyoruz !!

Ozlemaki dedi ki...

Bestecim kabuklulari yemekte zorlanirsaniz gonullu yardim edebilirim:) Yazik, gunah olmasin!

nevin dedi ki...

Ne macera, ne macera, Beste'nin nanelerinden sonra maceralari bunlar.. ne kadar keyifle izliyorum bu blogu anlatamam. Hele su minik arkadas yok mu? Bu cocuga bayiliyorum ya.. avci :))) bak biz de burda deniz kiyisina gittigimiz de ben de saatlerce sahilde, basim yerde ne bulursam at sepete durumu. minik minik deniz kabuklari, taslar, sonra giderken bir cogunu tekrar ait olduklari denize birakirim, bir kac tanesi haric elbette :) yani bu minik arkadas elindeki koca torbayla beni cok feci cezbediyor haberin olsun, ustelik topladiklari yenecek..
ilgileniyoruz ve arkasini sabirla bekliyoruz Beste'cigim..

Narince dedi ki...

Tuzla patatesleri bekliyorum ben.
O açıktaki omuzu öpmeyi unutmadan:))

beste dedi ki...

nalan-olumcul ucluymus o dondurma of of, nasil gectri dalislar dur ben bloguna bakiim en iyisi:)

Meybelitepe-Jale Hanimcim yok oyle tehlike degil sularin yukseldigi saati bilip ona gore hareket ediyoruz risk yok yani kizmayin:)

Mehmet-Ada olmasi baslibasina guzel birde boyle atraksiyonlar keyifliydi cok:)

Zehra-Gelin beraber toplayip toplayip yiyelim:)

Ozlemaki-Gel canimcim yaninada bir sarap keyif yapariz beraber

Nevin-Deniz kiyisinda birde hazine topluyoruz kumun, cakillarin dove dove kenarlarini yumsattigi camlar yesil her daim bulunuyor sansliysak ender mavilerden buluyoruz topla babam topla. Leonardo karada bulduklarini da toplamaya calisiyor farki anlamakta zorlaniyor oglus:)

Narince-Sen istedin yazdim canim:)

Adsız dedi ki...

Bu çocuk ve maceraları öldürecek beni. Tatlı velet .

Adsız dedi ki...

merhaba beste biz şu anda fransadayız ve senin gittiğin şu adada suyun çekilmesi durumunu nasıl gözlemleyebiliriz yani saat olarak 1,5 saat çekiliyo yazmışsınız saat kaç gibi çekiliyor deniz

beste dedi ki...

http://www.passagedugois.com/maree.html buradan denizin alcak oldugu saatleri gorebilirsiniz bulundugunuz tarihe gore , o saatin 1,5 saat oncesi ve sonrasi geziye uygun. Oraya gittiginide de panolarla uyarilar ve saatler belirtilmis, iyi eglencelr

beste dedi ki...

http://www.passagedugois.com/maree.html

NMK dedi ki...

Beste hatirlatta sana bir Clam Chowder tarifi vereyim.Biz burda corba(koyu corba=chowder)yapariz ondan ve harika olur benim en sevdigim corbadir. Pasific clam chowder beyaz, new england domtesli olur.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin