6.06.2011

Guller, gul serbeti ve Istanbul'da yapilacaklar











Ben gulleri cok seviyorum ozellikle katmerli ve kokulu olanlari. Cocukken anneannemin bahcesinde peygamber gulu dedigi, ince tac yaprakli, katmerli kokulu pembe bir gul cinsi vardi. Aradim ama bulamadim. Eski tip diye gecen katmerli, kokulu gullere bayiliyorum. Bahceye 5 cesit ektim hepsi bu sene comertce actilar. Gecen sene gul receli ve gullu sorbe yapmistim. Bu sene anneannemin yaptigi gul serbetini denedim.



Bir salata kasesine sigacak kadar gul tac yapragi ( bazi tariflerde tac yapraklarinin alt kismini kesiyorlar acilik verdigi icin, ben yapmadim)
1 kilo seker
1 kilo su
bir limon suyu

1-Gulleri topladiktan sonra 1/2 saat bir tepsi uzerinde bekletin. Istenmeyen misafirler kacisacaktir. Tac yapraklarini ayiklayin dilerseniz beyaz kisimlari kesin. Bir 30 dk buzdolabinda bekletin israrci kalan misafirlerden de kurtulun.
2-Tac yapraklarini sekerle birlikte iyice ovun. Ustunu kapatin bir gece bekletin.
3-Ertesi gun 1 kilo suyu ekleyin. Surubunuz hazir. Buzdolabinda saklayin ve suyla karistirip serin bir yaz icecegi yada sutlu dondurma uzerine dokup veya krep hamuruna karistirip kullanabilirsiniz.



Istanbul yolu gozuktu, her gun yapacagim seylerin hayalini kuruyorum. Leonardo 1,5 yasina kadar orada yasadi ama unuttu tabi simdi onu goturecegim yerleri dusununce cok heyecanlaniyorum. Istanbul'u ogluma tanitacagim bir anlamda. Once annem sonra Selanikli cilgin ve artik cok yasli anneannemi ziyaret edip bol bol konusturacagim, notlar alacagim, incecik sesiyle Rumeli turkuleri soylemesini rica edecegim. Keskin zekasiyla sip diye bir gozlemde bulacak gene beni hayretlere dusurecek. Espriler yapacak hepimizi cok guldurecek, feci ironiktir ha. Tum aile bir araya toplacak o sicaklik hicbir seye degisilmez ustelik Leonardo'da yanimda. Sevgi bocegi olacak hic gormedigi bir durum. Istanbul'da ailem, dostlarim disinda tatlari, kokulari ozledim. Istanbul'un her semti ayri kokar. Dusununce oyle sikidim restoranlari degil, esnaf lokantalarini, gercek tatlari ozledigimi farketim. Istanbul Universite'si botanik bahcesi akabinde Sulemaniye'de kuru fasulye, pilav yenecek. Beyoglu'nda Lades'te dunyanin en guzel menemeni. Zubeyir Ocakbasi yapilacak. Lale lokantasinda ogle yemegi yencek, Adem Baba, Zencefil, Changa, Develi'ye gidilecek. Yakup yada Sofyali'da meyhane keyfi yapilacak. Biber dolma, kalirsa yesil erik, semizotu ve yetisirsem visne yenilecek. Eski dostlar kadar blogum vasitasiyla tanistigim arkadas oldugum beni Fransa'da yalniz birakmayan insanlarla yuzyuze gorusulecek. Bavulla kitap alinacak. Kapadokya'ya gidilecek. Mumkun olursa cok ozendigim blog komsulari gunu duzenlecek. Bu konuda tereddutluyum ilginc bicimde daha cok yurtdisindan yada Izmir cogunluklu okuyucularim. istanbul'da sanirim az kisi var.  Istanbul'lular bir ses verin bu blog komsulari toplanti gunune ne dersiniz? 
Gitmeden bir anket daha var sag tarafta, yanitlarsaniz sevinirim.

24 yorum:

Dudu dedi ki...

Ne zaman gidiyorsun Istanbul'a Beste Haniiiim?

Adsız dedi ki...

Ahh Beste keşke yolunuz Ankara'ya da düşse unutma burada da bi kapınız var :)
Anneanneler nası tatlı oluyorlar dimi ? Bende son zamanlarda memlekete her gittiğimde kayda alır oldum ananemi . Eh hadi bakalım yolunuz açık olsun iyi yolculuklar diliyorum,Leo adına şimdiden heyecanlandım valla.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Zencefil'e birlikte gidelim! Meltem'i de çağırırız. Hıı?
:))

Leylak Dalı dedi ki...

Red Riding Hood'un dediği gibi keşke Ankara'ya da düşse yolunuz...

pelinpembesi dedi ki...

Beste , evet yapalım tabi ki:)) taa burdan gelirim ist'a.zaten 11 haziranda ordayım..

mimosacafe dedi ki...

hihi ben konuylan alakadar cevabimi cok onceden bildirmis rezervasyon yaptirmistim :)))
gullerine bittim. gul serbetine hasta oldum. oyle cok sekerli suruplari sevmem aslinda ama içerisindekini gul rayihasina buradan asik oldugumu belirtebilirim.
e hadi gel artik cok heyecanli :)

Defne Soysal dedi ki...

Güllerin bir harika, şerbetin de çok güzel görünüyor.Yine kesişmeler, ortak zevkler, yaşananlar. Bazen blog arkadaşlarımla aramdaki benzerliklere şaşıp kalıyorum. Galiba biz birbirlerimizi çekiyoruz. O güllerden, anneannenin peygamber gülü dediklerinin kokusu hala burnumda. Çocukken ne çok vardı bahçemizde. Ayrıca benim anneannemlerde Selanikten göçenlerden. Ay sonu seyahatim var 1 ay Türkiyeden uzak kalacağım, ama bloglarda size katılırım. Ama sen geldiğinde ben İstanbul'da olursam karşılıklı konuşmayı çok arzu ederim doğrusu Bestecim.

berrin dedi ki...

bu tarif çok hoşuma gitti:))

Işın dedi ki...

Ben de sessiz takipcilerinizdenim. Cok iyi olurdu boyle bir bulusma. Tanismayi cok isterim.

Ingiltereden Alisveris dedi ki...

Ankete Katildim.guller coook guzel.yapacaklarin cok.umarim cok guzel gecer her dakikaniz.
Bende bahceme gul sik eye karar verdim beste ya seninkiler cok guzel olmus.
Ha baska bise daha soracaktim muhacir misiniz?(ozel olmazsa tabi) anneanne selanikli olunca bizimkilerde selanikten gelmisler

Unknown dedi ki...

Git, gez, tadini cikar, gelince de hepsini yaz! Bissuru resim cek, koyabildigini koy, gezdigin, gordugun, yedigin, ictigin herseyi bizle paylas, simart bizi :-) Her blog postunda oldugu gibi, yetisemediklerimizin, ozlediklerimizin hasretini giderelim...

saglikla kalin, hayirli yolculuklar.

beste dedi ki...

Dudu-25 haziranda sekerim geliyormusun?

RRH-Cok tesekkurler birgun mutlaka teklifiniz degerlendirilecektir:)

Ekmekci kiz-Sahane fikir anlastik:)

Leylak Dali-Cok tatlisiniz umarim en kisa zamanda:)

Buket-Yapmadan donersem icimde kalacak bakalim organize edebilecekmiyim? anlastik:)

Mimosa-:) Gul rahiyasi harika bir tat nasil bu guzel tatlardan vazgectik hayret ediyorum! cok heyecanli az kaldi bakalim:)

Defne-Evet guzel bir enerji alisverisi hatta bazen dusunduklerimiz yada okuduklarimiz bile benzesiyor sanki telepati oluyor gibi:) Tamam bakalim mumkun olursa sevinirim

Ilahi tatlar-Senin bloga artik yorum birakilamiyor sen her yazdigini sevdigimi dusun o zaman:) Cok tesekkurler

Isin-Merhabalar, size nasil ualasabilirim?

Small button nose-Tesekkurler. Ingiltere gul memleketi kacirma bu firsati:) cok guzel guller var orada da anne tarafim gocmen evet.

barisbasak-Ne tatlisin tamam canim olmadi sana yollarim:) ne guzel yazmissin benimde gozum hala gyoza'larda ya dur bakalim ne zaman! cok tesekkurler

Mehmet Vuran dedi ki...

Güller çok güzel. Eminim gül şerbeti de öyledir... İstanbul'da çok güzel zaman geçirmen(iz) dileğiyle, selamlar, sevgiler...

kekvekahve dedi ki...

keşke istanbul'da olsaydım besteciğim. hemen ses verirdim. ama ne zaman geliyorsun, bir programım var oraya, seni görsem ne mutluluk..

minimalist dedi ki...

yeşil erik var hala korkma :))) ne güzel İstanbul'da özlemini çektiğin şeyler çok hoşuma gitti; oğluşun ve sevdiklerinle güzel bir tatil olur umarım. Şimdi bakıyorum ankete :))

Gulcin dedi ki...

Beste cok eglenirsin umarim Istanbulda. Bir de kahvalti mi koysan plana soyle sahanda yumurtali simitli demleme cayli beyaz peynirli falan :) Anneanne ile bulusmadan notlari ozellikle merakla bekliyorum :)
Iyi eglenceler! Cok cok guzel olsun!

Mehmet Saraç dedi ki...

beste hanım,

ne güzel artık istanbul'a fotoğraflardan bakmayacaksınız. sevindim adınıza...

zamanınız olursa kalamış'a kahveye de beklerim...

sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba))istanbul hukuktan kaç mezunusunuz?benden ,çok küçüksünüz farkındayım))

modafobik dedi ki...

Ne denir ki, inanılmaz bir çüçektir gül ve büyülü! :)

bilge dedi ki...

yolun açık olsun keşke izmire gelebilsen..gül reçeli yapıyordum bu sene tarifini deneyeceğim sevgilerimle...

Defne Soysal dedi ki...

Nerdesin Özlettirdin kendini
http://definesoysal.blogspot.com/2011/06/irisler.html?showComment=1307735405878#c4515620467238101979

acupofcaffein dedi ki...

Bestecim bu sefer Fransaya değil, İspanyadaydık. Şimdi İstanbuldayız.
Söylediğin mekanlar beni can evimden vurdu.
İstanbulda yapılacak blog toplantısına katılmak isterim tabiki.:-)
herkesle tanışmak benide çok mutlu eder.
Şimdiden hoşgeldin. sevgiler
arzu

Adsız dedi ki...

Beste,
yapacakalrin arasinda en cok erik ve visneye imrendim.Allah'tan bu ayin 30'unda amerika'da yasayan bir arkadasim once turkiye'ye gidiyor ailesini gormeye sonra da bize geliyor.bana sordu ne istersin diye visneee,eriiik baska ne isterim.benim turkiye'ye gidislerim ya kis ya da bahara denk geldi ,haliyle yillar oldu erik ve visne yemeyeli.ymm,ymm...benimkiler tadimlik olcak ama sen yerime de bol bol ye.

Deniz(genova)

mosguetravelerMosguetraveler dedi ki...

bestecim güller harika gül şerbetinde muhteşem gözüküyor.geçen gün bir arkadaşım kahvenin yanında gül şerbeti ikram etmişti o gün bu gündür acaba nasıl yapılır diyordumki iyi olcak hastanın doktor ayağına gelirmiş çok teşekkürler.ben yeniyim buralarda sizi izlemeye aldım sizide beklerim.sevgiyle kalın.istanbulada bekleriz

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin