25.07.2011

kagitta cupra ve otlu zeytinyagi

 Cicege donmus kekik ve adacayi, rezene ve kisnis tohumlari, bir kirmizi biber, renkli karabiberler mis gibi sizma ile uykuya dalar bir ay sonra sadece guzel bir ekmek banarak yenir. Beklerken son gunlerin gozdesi kagitta pisirme metodu ile lezzetler yapalim. Firin 210 derece olacak et ve balik urunleri icin 20/30 dk arasi, sebzeler ve meyveler icin 15 dk yeterli. Iyice kapatilarak hermetik etki yaratan firin kagidi cikan buhari icinde tuttugundan kurutmadan ve tum aromalar birbirine gecerek yumusacik lezzetlere olanak sagliyor.

Iki cupra temizlenmis yikanmis (hayir ben almadim baligi yoksa asla kuyruk ve kafasini kestirmezdim!)
bir patates (mandolin ile yada rendenin yan kismi ile ince ince dilimlenmis)
limon otu halka dogranmis
birkac dis sarimsak
ince kiyilmis zencefil
sizma zeytinyagi
deniz tuzu

Patatesleri resimdeki gibi firin kagidi dosenmis tepsiye dizip uzerine cupralari yatirin. Zencefil, sarimsak, limon otu dilimlerini uzerine yayin ve sizma gezdirin. Tuzlayin. Asagidaki resimdeki gibi kagidi kenarlardan bir kac kat yaparak kapatip ust ucunu iyice kivirin varsa mutfak ipiyle baglayin. 210 dereceye isitilmis firinda 20/25 dk pisirin. Kagidiyla sofraya getirip sofrada acin icinden cikan mis gibi tum baharlari tasiyan koku sofrayi senlendirsin, istahlari acsin.


Not;Biliyorum Istanbul yazisi bekliyorsunuz. Oglum icin her acidan iyi gecti benim icin durum biraz daha karmasik ve sanciliydi. Belki ilerleyen gunlerde biraz daha motivasyon bulunca yazarim. Boyle bir duraklama donemine girdim diyelim idare edersiniz degil mi?

17 yorum:

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Nefis görünüyorlar eline saglik Beste,sevgiler sana...

Müge dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor Besteciğim! Kağıtta balık pişirme olayına benim de girişmem gerekiyor, Dukan Rejimi'ne başladım ve 10 gün boyunca yağsız, tuzsuz, karbonhidratsız protein ağırlıklı beslenmem gerekiyor. Patates, tuz ve zeytinyağı hariç senin tarifini uygulayabilirim :)

Selamlar, sevgiler,

FATOŞ dedi ki...

Başı geçtikte kuyruksuz balık gerçekten tuhaf olmuş.Elinize sağlık afiyet olsun.
FATOŞ

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Limon otu nedir? Ben limon ve nane arasi bir tadi olan Italyanlarin mentuccia dedikleri bir otu cok kullaniyorum ama minik yaprakli bir naneye benziyor.
Bu arada tarifiniz cok guzel. Kucuk bir oneri. Baligin derisini soyup ya da mumkunse fileto yapip, sosunu, baharatlarini ve zencefili koyfuktan sonra uzerini tamamen patates dilimleri ile kapatin. Masaya getirmeden once birkac dakika grill de de tutabilirsiniz. O da guzel ve keyifli bir lezzet oluyor. Ayni islemi kabak, havuc ve patates rendesi ile de yapiyorum bem. Ince bir sebze kabugu olusuyor, balik tadini kaybetmiyor.
Elinize saglik

Bugday Tanesi dedi ki...

Ufff vurdun beni en derin yerden. Çupraya hiç dayanamam :(
Çok lezzetli görünüyor.Ellerine sağlık ...

yıldız dedi ki...

Harika görünüyor,zencefil ve limon otu koymadan fırın poşeti ile yapıyorduk biz eşimle bir de kağıtta deneyelim bir dahaki sefere.

Işın dedi ki...

Elinize sağlık, nefis görünüyor. Ben de balığı sarımsaksız ve de yanında patates olmadan düşünemiyorum. Zencefile ilaveten biraz da tarçın çok yakışıyor, özellikle de somona. Limonotu bulmak burada daha zor ama mutlaka öyle de deneyeceğim.

beste dedi ki...

Mugecim aman dikkat Dukan Fransa'da uzmanlardan sarlatan muamelesi goruyor en son yapilan bir acik oturumda ki kendi de vardi psikologlar, doktorlar, beselenme uzmanlari demediklerini birakmadi sonuc olarak 2/3 kilo kaybetmek isteyenler icin 2 haftayi gecmemek uzere yapilabilir daha fazlasi icin hayati tehlike yaratabilir konusunda mutabik kalindi. gerci seninde sanirim olsa olsa 2/3 kilo fazlan vardir:)

Fatos-Hahaha ayni fikirdeyim tesekkurler.

Mehtap-Hosgeldiniz:) Limon otu ingilizce lemongrass fransizca citronelle ozellikle tay mutfaginda kullanilan bir ot uzun uzun olur. Birde yine Turkcede limon otu denen lemon verbena/verveine var ama yapraklari uzun limon kokulu. Sizin dediginizi bakacagim naneye benzeyen limon kokulu kekik olabilir mi acaba? Grillde sizin usul afiyetle denenecektir oneri icin cok tesekkurler.

Bugday tanesi-Cok tesekkurler yap kendine bir cupracik o zaman:)

Yildiz-Merhabalar. Otlari cesitlemek mumkun o gun elinizin altinda ne varsa kekik mesela, defne, bir iki dilim limonla hos bir lezzet yakalamak mumkun.

Isin-Kesinlikle sarimsak ve patates belki havuc ama asla sogan yemek gibi oluyor o zaman. Tarcin ilginc bir macera uskumru dolmasinda olur yada midye salmaya mutlaka koyarim cuprada neden olmasin denemek lazim mutlaka:)

Müge dedi ki...

Ah Besteciğim ah keşke verilecek kilom 2-3 kg.'dan ibaret olsaydı! :)) Ama ne yazık ki 15 kg. vermem gerekiyor. Dukan diyetinin sadece "saf protein" ile beslenilen ilk 10 günlük bölümünü ben de biraz kuşku ile karşıladım açıkçası, karaciğer ve böbreklerime zarar verebilir diye. Buna karşılık, yüksek karbonhidratlı nişastalı, unlu gıdalar ile baklagillerin yasak, düşük karbonhidratlı sebzelerin ise serbest bulunduğu protein + sebze diyeti bölümü fena değil gibi. Dukan Diyeti'ni ben Türkiye'de yaşayan bir Fransız bayan müvekkilimden geçen yaz duydum. O bu diyetle 10 kg. verdiğini anlatmış ve pek övmüştü. Geçenlerde bir kitapçıda diyetin kitabının Türkçe'ye çevrildiğini görünce alıp okudum ve yukarıda anlattığım şekilde bir deneyeyim dedim. İşte böyle, bakalım neler olacak? :))

Ozlemaki dedi ki...

Beste, ben döndüm ama denk gelemedik :(

Unknown dedi ki...

Senin yorgun halin bile is goruyor, yemek yapmisin bir de resmini cekip koymussun, ben boyle bir tatil yapsam bir ay kendime gelemem vallahi!

Mehtapin limon otu dedigi lemon basil degildir heralde, cok mu salladim?

afiyet olsuuunnn...

Dudu dedi ki...

Besteeeeeee
İşte en sonunda benim de yapabileceğim kadar kolay bir tarif :)) Ben de fırında Cupra yapıyorm hep; arasına limon dilimleri, soğan dilimleri, defne yaprağı ve sarımsak koyuyorum. Ay ayyyy ayy bana bak, yaptığım yemeği sana anlatıyorum, ilerleme var bence :) Bunu da deniycem mutlaka!

mimosacafe dedi ki...

Beste super balik tarifi olmus. Lemongrass ta bahcemde yetisiyor deme bana!!!??

beste dedi ki...

Ebrucummm evet bahcemde var:) hatta Istanbul'dayken de Antalya'da bir seradan getirtmistim o zaman bulunmuyordu simdi macro marketlerde bulunabiliyor:)

beste dedi ki...

Bir terazi kizi Serpil-cok tesekkurler bebek nasil esas sen ondan haber ver:)

Ozlemaki-evet canim ya gene kismet olmadi gorusemedik!

Barisbasak-Mehtap'in dedigi nane kekik arasi bir ot sanirim ben bilmiyorum ama burada yok !

Duducum-Sen once evine don bi bakalim da;)

beste dedi ki...

limon otu bulabileceginiz adres burada! http://www.palmiyemerkezi.com/limonotu.htm

beste dedi ki...

limon otu bulabileceginiz adres burada! http://www.palmiyemerkezi.com/limonotu.htm

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin