12.03.2012

Ilkbahar'da Cherbourg Pazari ve sumakli gravlax yapimi

Sohbete dalmis sepetlerini kapip pazara gelmis Cherbourg ahalisi:)
 Fransa'da haftalik pazarlardan alisveris etme gelenegi hala canli bicimde devam ediyor. Paris'in gobeginde de kurulan pazarlar oldugu gibi ulke genelinde her sehir ve kasabada koylu pazarlari var. Gastronomiye duskun Fransizlarin taze meyve sebze satin alma arzusunun otesinde bu gelenek, insanlarin bulusma noktasi, bir araya gelip hal hatir sorma yeri. Ustelik endustriyel uretime direnis noktalari direk ureticiden satin alma luksu. Halkin iletisim kurdugu meydanlar yerine pazarlar almis zaten sIklikla pazarlar yuzyillik meydanlarda kuruluyor.  Bu ulkenin kulturunun saglam bir parcasi pazarlar. Bir gun yolunuz Fransa'ya duserse mutlaka bir pazarinda bu havayi hissedin. Koylulerin getirdigi tazecik urunlerin renk cumbusu ve cicek bolluguna sasiracaksiniz. Ciceklerde pazarin bir parcasi. Cherbourg pazarinda  tezgah var bunun tanesinde ya sadece cicek satiliyor yada ciceklerde urunlerin yaninda yer aliyordu. Ilkbahar rengi sari cicekler icin sizde benimle birlikte gezermisiniz?

Defne, kekikten olusan meshur bouquet garni mutlaka maydanozda eklenir arzuya gore degisik otlarla pirasa saplariyla zenginlestirilir. Corba, et, yemek sularina ve yemeklerinin mutlaka eklenir pisince tum demet icinden cikarilir.  




Radika'larin yaninda Kamelya'lar

Mimosa cicekleri

Bu ihtiyar teyze bahcesinden toplayabildiklerini satar hep ama zannetmeyin ucuza:)




peynirli, aci biberli, findili, cevizli, kekikli vs kuru sosis cesitleri sepetlerde zarif sunum ile daha da istah acici :)

Peru orijinli ancak burada da yetistirilmeye baslanan Oca du Peru

Pazar alisverisini ciceksiz bitirmeyen Cherbourg'lular :)
 Gravlax bir Iskandinav yiyecegi, çig somon baliginin otlarla, tuz ve sekerle bir sure bekletilip pismesi islemi. Somon geleneksel usullerle pismediginden icindeki degerli omega3 'u kaybetmiyor. 24 saat sonunda dilimlenip sosla yeniyor. Suyunu kaybedip lezzetleri icine cekip damakta lezzet patlamalarina yol aciyor. Bu hafta Autrement Gourmand menusunde yer aldi. Ayi sairmsaklarinin bol oldugu zamani kacirmamak lazim. Baliga cok yakisan patates ile ayi sarimsakli salata yapip ustune gravlax dilimlerini yerlestirdim. Puf nokta patatesler sicakken zeytinyagili sosun  dokulmesi ki huuup diye icine cekebilsin. Ayi sarimsagi yerine taze sarimsak yapraklari kullanabilirsiniz. Gravlax'a ve patates salatasina Turk dokunusu az sumak ekledim cok begenildi. Sumak eksisi ile patatesin sekeri hos bir yenilik oldu.
 900 gr somon baligi (olabildigince taze)
5 çorba kasigi seker
5 çorba kasigi deniz tuzu
taze cekilmis karabiber
5 çorba kasigi dere otu
1 kahve kasigi sumak
Tarif Lesley Bremness'in "Sifali Otlar" kitabindan uyarlanmistir.

1-Bir butun somon kullanabileceginiz gibi filetoda kullanabilirsiniz. Butun ise baligi iki fileto haline getirin. Derisi kalsin.Yukaridaki malzemeleri dereotlarini incecik kiydiktan sonra hep beraber karistirin.
2-Baligin derili kismi alta gelecek sekilde iyice bu karisimi her yerine surun. Eger cift fileto kullaniyorsaniz derileri dista kalacak sekilde malzemeyi iyice surdukten sonra ustuste getirin. Derili kismin altina sapli dereotlarindan koyun ve baligi ustune yatirin. Strech filmle iyice sarin. Ustune bir tabak ve agirlik koyun. Bu agirlik bir konserve olabilcegi gibi tasta olabilir. çesitli boyutlarda mutfak taslari bir suru yerde isinize yarayacaktir, edinmenizi tavsiye ederim:)
3-Buzdolabinda en az 24 saat bekletin. Arada cikan suyu dokun. Bu surenin sonunda baligi acip ustundeki karisim fazlasini bir bicakla siyirin. Dilimleyerek servis yapin. Neler mi yapabilirsiniz ? kanepeler, patates salatasi ustune dilimleri koyup bir antre olmasi mumkun. Yada sadece haslanmis patates ile sos yapip beraber yenebilir. çok rafine bir lezzet oldugunu garanti ederim.




Kizarmis ekmek ve terayagi ile servis ettigim somon gravlax tabiki yanina ayi sarimsagi yapraklari

Bu da Autrement Gourmand menusunde yer alan hali; altta ayi sarimsakli, sumakli patates salatasi ustte gravlax dilimleri ayi sarimsagi yapraklari ve cicegi ile suslenmis.

















16 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Bu tarifi deneyemeyeceğim ama sayende pazarda gezmiş kadar oldum, çiçekleri görünce içim açıldı. Sarı ne kadar neşe veren bir renk, mimozalara ve fulyalara bayıldım.
Bu aralar mutfağa sadece yağsız tatsız karın doyurucu yemekler için giriyorum, fena diyetteyim. Aralık ayında senin tariflerle şenlenen mutfağı arıyorum inan. Turunçlu likörümün bile sadece tadına bakıp kaldırdım, istediğim kiloyu verince şerefe içeceğim. Şeker miktarını biraz azaltmıştım çok kıvamında olmuş bu defa, turuncun verdiği buruk tad ve kokuysa enfes. Bir kez daha teşekkürler ve sevgiler...

Unknown dedi ki...

Muhtesem goruntuler! Ozlemistik Beste, ne zamandir boyle yazmiyordunuz.
Ben de kulaktan dolma tarifler sitesinden ozenip cupra gravlax yaptim iki gun once. Bugun tadina bakacagiz. Umarim guzel olmustur. Bizim buralada ayi sarimsagi bulmak zor ama dereotuyla idare edicez artik.

parıldayan çiçek dedi ki...

Çiçeklere bayıldım ,içim açıldı.Bizde de pazar yerleri kapatılıcakmış.İnsanlar yabancı ülkede şehrin en işlek meydanında pazar kuruyorlar.ne güzel.Yalova pazarında sadece bolca çiçek görmüş ve çok hoşuma gitmişti.Sevgiyle kalın

hindiba dedi ki...

3 Euro'ya o demetler, hic de fena degilmis. Burada daha pahali :) Biz de bu haftasonu radika kürümüze basladik :) Baligin tamamen tuza gömülerek pisirildigi bir tarif görmüstüm ama sonuca bakilirsa seninki de bir benzeri sanirim. Baligin kendisi cok tuzlu olmuyor o zaman? Beni bu düsündürmüstü en cok, tarifi gördügümde. Bu arada senin tarif L.B.denmis,simdi farkettim; ben de onu yazdim bugün :) Pirimiz :))

Esin Bozdemir dedi ki...

Cherbourg pazarına bayıldım...renk renk çiçekler ve samimi bir ortamın ferahlığı, benim de bu kasvetli İst. sabahında içimi aydınlattı!..pek uzunnn bir kış yaşamaktayız bu yıl...bizim buralara hala bahar esintisinin en ufak bir kırpıntısı bile gelmedi canım..bu güzel fotoğraflar ve harika somon balığı tarifin ile teşekkürler bestecim...sevgilerimle...

Evren dedi ki...

Çok güzel! Burada da haftalık pazar var ve aynı şekilde pahalı ve çok çiçek :) Ustanın ellerinden ne çıksa güzel zaten, benim sarımsak alerjim olduğum için resimlerle yetindim :) Ellerine sağlık!

Adsız dedi ki...

merhaba;zarif fransız kadınları..gerçekten öylemişler(gördüğüm kadarıyla)ben de somon gravlaxi denemek istiyorum ama size sormak zorunda hissettiğim bir sorum olacak...derili olan kısımlarına karışımdan sürmüyormuyuz acaba? yani en alta strecin üsütüne koyduğumuz parçaya ve diğer üstüne kapadığımız derili olan kısmına ..o kısımlar öylemi kalıyor teşekkürler -bu arada bana fransız kadınlarına benziyorsun çok zarifsin derler :D- Filiz

Unknown dedi ki...

Harika bir tarifle geri geldin, ozlemistik ayol! Burada taze somon bulmak kolay valla hemen yapacagim da su lakerdaya da bir hal caresi bul Beste yaaaa, en son coraplarin arasinda soktum vallahi bir gun fena yakalanicam!!!!

Optum cok

burcu dedi ki...

Fransa pazarlari burda da olsa keske, o kadar da yakiniz aslinda! Ben de gecen bahar carcassone pazariyla ask yasamis, otel odasini ciceklerle doldurmustum :)

about my italia dedi ki...

Ozlemisim rahat rahat okumayi blogunu. son zamanlarda iki arada bir derede goz atip kaciyordum. her bitkinin,bocegin,cicegin de adini biliyorsun ya hayranim.
opuyorum cok
deniz

sare dedi ki...

Bestecim, bu gravlax benim için bir takıntı haline gelmişti, ne kadar güzel oldu bu paylaşımınız, teşekkür ederim.
En çok kaç günde tüketilmesi uygun olur diye merak ediyorum.
Pazara diyecek söz yok, bayıldım.
Teşekkürler, sevgiler.

crispy dedi ki...

Çiçekler harika, mimozalar harika,somon tarifi harika teşekkürler

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Besteciğim,
Sizde bahar, bizde kış. İnanılır gibi değil!
Henüz mimoza bile göremedik, değil bahar açmış ağaçlar görelim...
Bekliyoruz. :)
Somon gravlaksı duymuştum, okuduğum tarifte taze somonla yapın deniyordu. Bizim burada tazesi olmuyor, Norveç'ten gelenler olsa olsa soğuk zincirle geliyordur. Gelip orada mı yesek, ne yapsak?
:))

beste dedi ki...

Leylak dali-Baharin mujdecisi cicekler hep sari :) Turunc'lu kulaga cok hos geliyor:) Bu tarif rejim icin birebir ama yag yok omega 3 cok tok tutar ve faydali birdaha dusun derim ben;)çok kolay gelsin.

Hande-Dikkatine sapka cikariyorum evet ne zamandir boyle yazmamistim farkedilmesine sevindim:) Ne tatli degil mi semsa hanim. Ayi sarimsagi ozellikle almanya'da cok tuketiliyor sizde de olmasi lazim tahminim olmadi taze sarimak kullanirsiniz:)

parildayan cicek-Merhabalar, evet medeniyeti yanlis yerlerde aramaya devam ediyoruz malaesef! sevgiler

Hindiba-Direk bahdesinden getiriyorlar aslinda ve 1,5 euro'ya daha ince demetler var bu acidan pahali :) benim tarif o evren gecen senelerde yayinlamistim tuzda balik diye onu mu gordun acaba? Hayir balik her iki tarifte de hic tuzlu olmuyor.gravlax bir balik saklama yontemi ortacagdan beri kullanilan balik topraga gomulup fermente ediliyormus bu modern versiyonu!Lb ilklerden 11 senelik kitabim:)

Esmir-Ne zamandir yorum birakmamistin en kisa zamanda bahar diliyorum size ruhu kanatlandiriyor gunes, bahar, cicekler. çok tesekkurler sevgiler:)

Evren-Evren'cim ben senin bloguna bakamiyorum yeni versiyon bilmemne lazim diyor bir turlu yapamadim:( sarimsak alerjisi allesin var iicnde herhalde ona karsi bu aerji hay allah yahu. çok tesekkurler ben daha çirak'im ama:)

Filiz-derili olan kisma karisimdan az sivayip dereotu yapraklarinin ustune yatiriyorum ben. ustune de tabi eger derili kisim var ise. Umarim daha anlasilabilir yazabilmisimdir yukariyida duzeltecegim. Fransiz kadini zerafetinde Filiz'e sevgiler:)

Barisbasak-lakerda cok zahmetli biliyorum yapmayi aslinda ama baligin icindeki kani iyice cikarmak icin uflemek lazim supurge copuyle ittirmek lazimda lazim bayilirim ama:) ithal somonlada yapabilirsin buzda saklananlardan. yakalanma guzelim lakerdalara kiyamam:)

b-Yakinsaniz gecin hafta sonu benim isvicre'de arkadaslarim var fransa'dan aypiyorlar alisverisi hem daha ucuzmus hemde daha cok cesit var. selamlar

Guldeniz-Baharla birlikte blogger mesvimide basladi hareketlenir ortalik simdi:) hepsini bilmiyorum mumkun mu hepsini bilebilmek merakla burnumu sokuyorum ama :) sevgiler

Sare-En az bir hafta ama dondurabilirsin tadindan hicbir sey kaybetmiyor.Umarim begenirsin sen onunla nes guzel seyler yaparsin simdi:)

Betul-sende harikasin, harikayiz, harikalar:)

Ekemekci kiz-Norvec'ten gelen somon'lada olur ancak buzun icinde saklaniyor olsun soguk zinciri bozlmayi engelliyor o zincirin devamindan eminsen gravlaks yapimina uygudur o somon. Ancak soguk zinciri kirilmis ve oda isisina gelmisse tavsiye etmem. Yada donmus somondan yapabilirsin hic korkmadan. Gerci en iyisi siz buralara gelin tabi kiiiiiii:)))

Unknown dedi ki...

Ayipsin sekerim, kabak cekirdegini kaptirdim, lakerdayi kurtardim!!! Getirdim ama yemeye kiyamiyorum iyimi???? Sushi grade tuna'yla yapsam? Onu lop et satiyorlar, tuzlayip uzerine agirlik koyup suyunu saldirip sonra buzlukta 'age' etsem olurmu?

Melange dedi ki...

Bestecim pazarlara bayiliyorum ben de..

ah biliyormusun somonun en sevdigim halini yapmissin, bayiliyorum ben de buna, ama hic sumak katmak aklima gelmemisti, eminim cok yakismistir..harika fikir :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin