19.10.2013

Tahinli balkabagi ve yine tahinli minare karnibahar kisaca tahin takintisi

Ottolenghi ve Samimi Londra yasayan ve restoranlari olan biri Israilli digeri Filistinli iki dost. Tam benim kafadalar, yiyeceklerin kokeni ve kime ait oldugundan cok lezzeti ve dostlarla paylasimla ilgileniyorlar. Bitip bilmeyen baklava kime aittir tartismasi baska milletlerde humus kime aittir, nohut bazlamasi 5socca) kime aittir tartismalriyla uzayip gidiyor, gidiyorda ne oluyor yemegin tadi kaciyor ! Bu iki dost barisi ortak yemek kulturu uzerinden saglamayi hedefleyerek Jerusalem adli bir kitap yazmislar. Kitaba bayildim bir kisim Turk mutfaginin baskalasmis hali gibi ama tatalar bize cok yakin. Bu gunlerde tahini daha fazla nasil tuketebilriim diye kafa yoruyorum Fb grubumda bir suru harika fikri geldi onlari da bir vakit bulunca paylasacagim. Asagidaki iki tarif kitap postadan cikinca tahinli tarifleri ertesi gun denedim. Bir pazar gunun sebze ve tahin gunu ilan ettik. Biz doyduk hem ruhumuz hem gozumuz mutlaka deneyin beklenmedik derece cok lezzetli yemekler bunlar.
 

Tahin soslu balkabagi
1 kilo civari balkabagir, iki dis sarimsak, 3 yemek kasigi zeytinyagi, 2 yemek kasigi tahin, 2 kirmizi sogan,zahter, limon suyu, 30 gir camfistigi, maydanoz,tuz, karabiber.
Firirni 200 dereceye isitin ve kabuklarini soydugunuz irice dogradiginiz balkabaklarini bir tepsiye koyun. Zeytinyagi ve tuzla karistirip 30,40 dk arasi firinlayin. . Bir kapta tahin , limon, yarim bardak suyla iyice karistirin bal kivamindan biraz daha suluca olmali sos, kivama gore su ekleyebilrsiniz. Bir baska tavada ay dilim kesilmis soganlari camfistiklari ile beraber birazca kavurun. Firindan cikardiginiz sicak balkabaklarinin ustune sosu dokun, soganla cam fistiklarini ve maydanoz ekleyin, afiyetle yiyin. Meze olur, baslangic tabagi veya eslikci cok lezzetli bir yemek digerkarnibahar tarifiyle birlikte ana yemek olarak da tercih edebilirsiniz.
Tarif : Ottolenghi,Tamimi Jerusalem adli kitap
 
 Tahin soslu minare karnibahar
1 kilo civari karnibahar, iki dis sarimsak, 3 yemek kasigi zeytinyagi, 4 yemek kasigi tahin, taze sogan, nanee; maydanoz, 150 gr yogurt, bir limonun ince rendelenmis kabuklari ve suyu, 1 yemek kasigi nar eksisi,
Firirni 200 dereceye isitin ve yikayip suzdugunuz karnibaharlari cicek ciçek ayiklayip bir tepsiye koyun. Zeytinyagi ve tuzla karistirip 25, 35 dk arasi firinlayin. orijinal tarifte kizartiyordu ben tercih etmedim. Bir kapta tahin yogurt, limon, kiyilmis otlar vs ile bir bardak suyla iyice karistirin bal kivamindan biraz daha suluca olmali sos, kivama gore su ekleyebilrsiniz. Firindan cikardiginiz sicak karbinaharlarin ustune sosu dokun afiyetle yiyin. Meze olur, baslangic tabagi veya eslikci cok lezzetli bir yemek diger kabak tarifiyle birlikte ana yemek olarak da tercih edebilirsiniz.
Tarif : Ottolenghi,Tamimi jerusalem adli kitap
 

12 yorum:

yesimdusova dedi ki...

çok güzel ve değşik bir lezzet bende bahaat ve seytinyağı ile balkabıgını fırınlıyorum,bunu da seveceğimi düşünüyorum..ellerinize sağlık..

nevin dedi ki...

Beste'cigim, sahane gorunuyorlar!! Yotam Ottolenghi'nin tariflerini ben de seviyorum. Bizim agiz tadimiza cok yakin hatta tam senle benim agiz tadima gore :)) Bir de sahane bir yemek programi vardi tv'de. Istanbul, Telaviv.. ziyareti ve pisirilen yemekler. Nefisti. sevgiler canim xx

nursen aksoy dedi ki...

Süper bir tarifmiş,bayıldım..Böyle orjinal tarilere bayılıyorum..ellerinize sağlık..sevgiler.

A.O Bolat dedi ki...

Bu yemeği deneyim dedi eşim ama minare karnıbaharı bulabilir miyiz bilmiyorum Beste :)

Ozlemaki Yasayanlar dedi ki...

aaaa Kilis yemeklerine dalmışken! bu tahin ve bir de kişnişe ben de fena taktım Bestoş. durum fena =)

Lezzetli Sanatlar dedi ki...

Bestecim merhabalar,
Yeni tariflerin özellikle dostlarından olunca daha da kıymetli gibi geliyor bana...inanır mısın ben de bu sıralar tahinli tatlara sarmış durumdayım. Tahinli kurabiye, kek, salata ... ne varsa yapıyorum. Senin de ellerine sağlık. Her zaman ki gibi sağlık dolu ve farklı tariflerinle yanımızdasın; iyi ki varsın teşekkürler.

bahceperisi dedi ki...

Balkabağını tatlı yemeğe alışkın biri olarak ilk tarif biraz daha sevimli duruyor.Tahinin kilo aldırıcı etkisini düşnürsek -pek de sevmiyorum-ilginçmiş.Füzyon tarife benziyor.
Karnıbahar ile birlikte sunumunu ancak tadmam gerekiyor.Yapmayı göze alamam.

Uma dedi ki...

Besteeeee balkabagina bayildim sagol ilk firsatta masamizi susleyecek. Cicek gibi olmus gercekten, ellerine saglik :)

Şirin dedi ki...

Hemen denemek istiyorum :) Peki sarımsak nerede kullanılıyor?

bilge ve annesi dedi ki...

Beste harika görünüyor, aklımdan bile geçmeyen tarifler

Uma dedi ki...

tahinli kabagi yaptim, muhtesem oldu. Sagolasin Beste'cigim harika bir katkin oldu soframiza yine :)

Asortik Krep dedi ki...

Görüntü nefis, ben Akdenizde gördüm kabağın üstüne tahin kullanıldığını ama farklı bir tadı oluyor,mutlaka denenmeli diyorum.Eline sağlık.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin