22.08.2008

Sabayon de Beste, Yumurtalı ahududu tatlısı



Mereng, macaron ve benzeri tariflerin sonunda elimde bolca yumurta sarısı kalıyor, bunları değerlendirmek için hemen kolları sıvıyorum. Sabayon Fransızların yumurta sarısı ve şekerin benmari usulü hafifçe pişirilmesi ile yaptığı, tecrübe gerektiren çok hafif bir tatlısı. Meyve ve kahve yanına eşlik etmeyi pek sever kendileri. Ben, yine sabırsız ben, zamanım olmadığında başka bir versiyonunu uyguluyorum ve çok hafif meyveli bir tatlı yapıyorum. Elde kalan yumurta sarılarını da lezzetli bir şekilde bitirmiş oluyorum.

4 Kişilik
4 yumurta sarısı
50 gr şeker
250 cl krema
100 gr kırmızı meyveler (Ben bu sefer ahududu, şeftali ve incir kullandım, bulabilirseniz yaban mersini, böğürtlen ve benzeri kırmızı meyvelerle daha güzel oluyor.)

1-Fırını 200 C ısıtın.
2-Bir çukur kapta yumurta sarıları ve şekeri beyazlaşana kadar çırpın.
3-Tek kişilik 4 adet fırın kaplarına meyveleri paylaştırın ve üzerine karışımı boca edin.
4-10-15 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Soğutup servis yapın.

17.08.2008

Süt reçeli, Confiture de lait



Normandiya bölgesi tarihte tereyağın ilk olarak yapıldığı bölge. Bol yağış alan ve her daim yemyeşil otları olan bu bölgede inekler bayram ediyor. Ben burda ineklerin ot yediği görmedim her zaman oturuyorlar o kadar çok ot varki yemekten yorulmuşlar her biri en az 700-800 kilo gelen bu koca inekler yıllık 6000 kg süt veriyorlar. Bu çok lezzetli ve yağlı sütten kremalar, reçeller, çeşit çeşit peynirler ve benim evde yaptığım yoğurt çok güzel oluyor. Normandiya ineği diğer ineklerden rengi ile ayırt edilebilir beyaz üzerine kızıl benekli aslında Viking'lerin torunları Normandiya'lılarda kızıl saçlı ineklerde onlara benziyor :)

Şimdi gelelim Nutella'nın yerine alacak lezzette oğlumun da bayıldığı bu kalsiyum deposu süt reçeline,

1 kg süt (Bulabilirseniz taze yada günlük süt)
500 gr toz şeker
1 vanilya çubuğu yada esansı

Sütü bir tencereye koyun şeker ve vanilyayı ekleyerek ateşi açın. Arada karıştırarak en az 2 saat pişirin. Beşamel sos kıvamına gelecek ve rengi karamelleşecektir. Bir hafta buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz. (Ben hiç bu kadar bekleyemiyorum ama yine de çok güzel)

Kırmızı frenk üzümü reçeli, jölesi, Gelée de Groseilles




Fransızlar nerdeyse her meyvenin suyundan jöle yapıp reçel gibi yemeğe bayılıyorlar. Önceleri garibime gitsede şimde bende bayılıyorum, renkleri şeffaf olduğundan dolayı hem göze hem damağa hitap ediyorlar. Kıvamıda pastalara dolgu malzemesi ve tartlara baz yapmak, tereyağlı taze ekmeğe sürmek için ideal. Tarifini vereceğim kırmızı frenk üzümü jölesi aslında beyaz etlerin, ördek etinin yanına sos olarak kullanılıyor hafif asitli tadından dolayı özellikle yağlı etlerle çok iyi uyum sağlıyor. Frenk üzümünün faydaları saymakla bitmediğinden ve tadını çok sevdiğimden ben reçel olarak kahvaltıda da tüketiyorum. (Şekeri düşürüyor, karaciğer şişliğine iyi geliyor, kanı ve böbrekleri temizliyor, antioksidan vs vs)


500 gr kırmızı frenk üzümü
300 gr veya daha fazla şeker
3 yemek kaşığı su

1-Üzümleri bir çatal yardımıyla saplarından sıyırın. Yıkayın iyice kurulayın.
2-Suyu ve üzümleri bir tencereye koyun ve ateşi açın. Bir kepçe yardımıyla meyveleri patlatarak ezin. Kaynamaya başlayınca 3 dakika bekleyin ve ateşten alın.
3- Çok ince un süzgecine koyun, suyu süzülsün ancak ezmeyin. Çıkan suyu ölçün ve aynı oranda şeker ile ocağa koyun. Şekeri iyice eritene kadar pişirin ve kavanoza doldurun yaklaşık 250 gr civarı reçel elde edeceksiniz. Afiyet olsun...

13.08.2008

Tarte au Groseille, kırmızı frenk üzümlü tart


Bu şeffaf kırmızı meyveleri çiğ yemek isterseniz buruk tadından dolayı yapamazsınız. O yüzden ya suyu ile reçel yapmak yada benim gibi tart yapmanız lazım. Pasta süslemede dekoratif olmasından dolayı sıkça kullanılıyor.Bu küçücük içi dolu fıçıcık meyvelerin antioksidan özelliği çok yüksek olup bedeni temizleyen ve arındıran bir meyvedir. Bulursanız kaçırmayın.


500 gr frenk üzümü
200 gr şeker
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
Bir tart hamuru (hazırlanması çikolatalı tart kısmında anlatılmıştır.)

Fırını 180 C ısıtın. Tart hamurunu açıp tart kalıbına yerleştirin. Üzerine frenk üzümlerini koyun. Mısır Nişastasını sepeleyin ve en üste şekerin tamamını serpin. 40-45 dakika pişirin yanında kaymakla, vanilyalı dondurma yada krem şanti ile servis yapın.


Krem Şanti Yapımı

200 gr soğuk krema
50 gr pudra şekeri
1 paket vanilya
Önceden soğutulmuş çukur kap

Soğutulmuş kabın içine yine çok soğuk kremayı ekleyip mikserle yavaş ayarda karıştırın. Sertleşmeye başlayınca şeker ve vanilyayı ekleyin ve servis edin.





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin