8.06.2009

Güney Fransa Mutfağı Provence'dan zeytinli tart/ Tarte d'olives a la provençale



Güney Fransa Provence bölgesi Akdeniz'li, sıcacık mutfağı bize hiç yabancı değil, domates, patlıcan, balık ürünleri, sarımsak, zeytinyağı, kekik, zeytin ve yabani rezene. Kulağa hoş geliyor değil mi? Ben Kuzey Fransa aşığı olsam da Güney Fransa mutfağına bayılıyorum. Beton yığınları, sıcağı, kalabalığı, pahalılığı ve kibarlıktan uzak satıcıları ile bazen çekilmez hal alıyorsa da pozitif tarafından bakalım biz yine de! Mutfağı, geniş bölümü turistik eşya satmaya ayrılmış olsada 15 çeşit patlıcan bulabileceğiniz pazarları, incir ağaçları, yabani rezene, kekik, ardıçlar ağaçları, uçsuz bucaksız bağlar ve deniz çekici tarafları...Yaz ve sıcak olunca yemekler hafif, iştah açıcı ve mutlaka bahçede, büyük bir masa, kalabalıkla yenen, gürültülü, mutlu, huzurlu sofralar. Bir ara eşimin annesinin kabaklı, taze fasulyeli ve fesleğenli çorba tarfinide vermeliyim. Beklerken hemen size çok benimsediğim bir tarif, birkaç eklemem de oldu originali daha farklı.

Zeytinli tart
4 kişilik

Bir tart hamuru (250 gr un, 8 çorba kaşığı zeytinyağı, 10 çorba kaşığı ılık su, 1 tutam tuz karıştırılıp 30 dakika dinlendirilecek)
2 büyük beyaz soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
500 gr doğranmış pazı yaprağı
3 diş kıyılmış sarımsak
2 çorba kaşığı çam fıstığı
1 kahve kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
2 yumurta
2 kaşık krema
150 gr siyah zeytin çekirdekleri çıkartılmış.

1-Tart hamurunu hazırlayıp dinlendirdikten sonra açın ve 30 cm lik bir tepsi yada tart kalıbına yerleştirin.
2-Soğanları kıyın ve 2 kaşık zeytinyağında kavurun, yanmasın. İnce doğranmış pazıları, kekiği sarımsağı, fıstığı ve tuzu ekleyin ve kavurun, suyunu çekene kadar pişsin.
3-Yumurtaları krema ile çırpın ve pazıya ekleyin.
4-Karışımı tartın üzerine dökün ve zeytinleri yerleştirip 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Ilık servis yapın.

..._________Le Coin Français _______...


Tarte d'olives a la Provençal
Pour le pâte ; mélangez 250 gr farine, 8 cuillerées à soupe d'huile, 10 cuillerées à soupe d'eau tiède et 1 pincée de sel. Reposez 30 minutes.
500 gr feuilles de bettes
2 cuillérées à soupe d'huile olive
2 oeufs
2 cuillerées à soupe crème fraîche
1 cuillerée à soupe de sel
75 gr poignons
150 gr d'olives noire dénoyautées

1-Abaisser la pâte et placer dans une moule de tarte de 30 cm de diamètre.
2-Fiare revenir légèrement oignons émincés avec d'huile olive. Ajouter bettes, sel, poignons et thym. Cuire jusqu'a excessif l'eau disparaître.
3-Dans une tasse battre oeufs et crème fraîche et mélanger avec bettes.
4- Mettre dans le pâte et décorer avec olives. Cuire au four 30 minutes à 180 C.









8 yorum:

yuzey dedi ki...

Off ya nefis gorundu en kisa zamanda yapacagim! Nasilsin tatlim:)

beste dedi ki...

okul bitti yemekler devam gelsenize buralara Sıla'yla. Muck muck

francois bonnard dedi ki...

mamma mia eline saglik

Tijen dedi ki...

Sevgili Beste,
Bu tarta ben de bayılırım doğrusu. Geçen yıl Nice'e gittiğimde fırından yeni çıkmış ne güzel tartlar yemiştim...

beste dedi ki...

Kilo derdim olmasa hergün yiyebilirim şimdilik hafif kabaklı, taze fasulyeli, fesleğenli çorbalarla idare ediyorum ;) Beğenmenize sevindim...

acupofcaffein dedi ki...

bu hafta sonu deneyeyim hemen...:-)
10 gündür alıştığım tatlardan çok uzak kalmayayım...:-)

beste dedi ki...

bize cok yakin akdeniz mutfagi nede olsa. Pistou corbasi ictin mi bayiliyorum onda yakinda tarifini verecegim bol feslegenli yaz tadi:)Fotograflar harika ben bile baska gozle bakmaya basladim Guney fransa'ya sayende!

Saglıklımutfak dedi ki...

Bestecim şuan tesadüf eserihandenin çok eski arkadaşı olduğunu öğrendim. hand ebnim teyze kızımdır. ve şuan onların yanındayız. Uzun zmandırda san ayazamamıştım bu fırsat oldu. sevgiler hilal

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin