Bayrami unutmustum inanabiliyormusunuz? Bir arkadasim hatirlatti. Evet ramazanda oldugumuzu biliyordum ama ne cabuk gecti. Bende bayramda ikram edilecek ayva lokumu hazirladim. Bayram gezmesi olmasa da Leonardo yiyebilir. Gerci lokumun hazir olmasi icin 3 gun beklemesi gerekli, anca yetisir bayramin 2.gunune! Bende belki Cherbourg'daki kebapcilar sokagina gider onume cikan ilk Turk'e ikram ederim...
Ayva lokumu yada sekerlemesi
900 gr ayva
5 cl su (yaklasik yarim su bardagi)
500 gr seker( 2,5 su bardagi)
dilenirse 1 kasik rum
1-Ayvalari yikayip dorde bolun. Bir tencereye koyup kapagini kapatin yaklasik 15 dakika kaynasin.
2-Yumusayan ayvalarin cekirdek ve sert kisimlarini cikardiktan sonra rondo yada el blenderi ile pure haline getirin. Yaklasik 500 gr pure elde edeceksiniz. Icine sekeri ve rum'u ekleyip tekrar atese koyun. 20 dakika surekli karistirarak kaynatin.
3-Yagli kagit yerlestirilmis tepsinin uzerine 2 cm kalinlikta yayin. 3 gun soguk ve kuru bir yerde beklesin. Kareler halinde kesip toz sekere bulayin. Ikrama hazirlar.
Herkese iyi bayramlar.
8 yorum:
Çok hoş, "geleneksel"... Bayrama değil; ama güzel ayvalar çıktığında yaparım ben de.
bogurtlenlende cok guzel oluyor mevsimi gecmeden:)
Çok güzel görünüyor Beste. Bir de mürdüm eriğiyle güzel olsa gerek. Gerçi o pek pektinli sayılmaz, elma-mürdüm karışık olmaz mı mesela? Veya erik-ayva?
elma yada ayva eklemek lazim evet. Bugun elma suyu ile bogurtlen lokumu yaptim ancak elmasi az geldi yada elmayi tam olarak eklemek daha iyi olurdu biraz yumusak oldu! Murdum erigi ilahi bir fikir:)
kesinlikle deneyeceğim, çok keyifli görünüyor Beste!
bir de nişasta farkıyla Giritlilerin mustaleyria'sını anımsattı bana.
http://ozlemaki.blogspot.com/2008/08/mustalevria.html
http://ozlemaki.blogspot.com/2008/09/brtlen-enlii.html
Tesekkurler Ozlem, dikkat cok lezzetli oluyorlar !!! bogurtlen denemem olmadi bir daha yapip onun tarifinide koyacagim...
mukemmel fikir! Rengini karartmadan nasil yaparim bilmem..
B5-aldirma renklenince daha guzel oluyor:)pembis pembis
Yorum Gönder