7.02.2010

Pancar ne renktir? ve balik körisi


Yukaridaki fotografa bayiliyorum, hem gunesi ictigi icin hemde guzelim pancar icin:) Kiymeti bilinmeyen sebzeler grubunda yer alir pancar. Yapraklarini ise bir sehirli olarak Fransa'ya tasinana kadar hic gormemistim. Burda kok sebzeler sap ve yapraklariyla satilir tazelik garantisi. Yapraklarini kavurup yogurtla, sarimsakla mor meze hazirlamayi herkes biliyor zaten Tijen sagolsun. Pancar yemek ve yemeklerde kullanmam icin Fransa'ya gelmem gerekmis.  Turkiye'de pancar suyu yada tursusu harici yememistim ki sarimsakli ve sirkeli olur tadi. Aksine Fransa'da pancar, pazardan/marketten haslanmis alinip kup kup kesilip biraz krema ile karistirilip salata niyetine yenir ve tadi hafif tatlidir. Ben mi? rengine vurgunum, toprak kokan tadina da. Buharda hasliyorum, yesil yaprak salatalarina, makarna salatasina hatta renksiz buldugum lahana, yesil elma ve rezene salatasina mutlaka bir avuc atiyorum. Pancar ne renktir koyu morumsu diye bilirsiniz degilmi? Hayir turuncu ve sari hatta pembemsi pancarlar varmis. Hep unutulmus sebzelerden simdilerde yeniden yetistiriliyor. Genede favorim klasik pancar.





Bu aralar baharatli yemekler istiyor canim, kis, soguk nede olsa Hint baharalari vucudu istiyor belki ondandir.



Malzemeler
4 parca balik (4 kisilik)
1 yemek kasigi rendelenmis taze Zencefil yada kuru
1 yemek kasigi toz kimyon
2 yemek kasigi toz kisnis
1 yemek kasigi toz kirmizi biber(acilik derecesini gore ayarlanabilir)
1 yemek kasigi toz zerdecal
1 cay kasigi hardal tohumu
bir cimdik tuz
1 yemek kasigi rendelenmis sarimsak
1 koca sogan
Bir su bardagi yogurt
Taze kisnis yapraklari
2-3 yemek kasigi Zeytinyagi



1-Soganlari sararip hafif renk degistirinceye  kadar zeytinyaginda kavurun, kenara alin. Tencereye az yag ile hardal tohumlarini koyun, patir patir patlayana kadar kavurun. Diger baharatlari ekleyin biraz kavurun 1 cay bardagi su ekleyip 5 dk pisirin.
2-Sogani, pisirilen baharatlari, yogurdu belenderda karistirin. Tencereye geri koyup suyunu cekene kadar pisirin, parca baliklari ve bir bardak 250 ml su ekleyin, 5 dk sonra servise hazirdir. Yaninda beyaz pilavla servis edebilirsiniz. Taze kisnis varsa kiyip ustune serpistirin.


Leonardo'dan notlar;  
Bu haftaki hayali " buyuyunce kocaman bir kirmizi motorsiklet alip sarap icecekmis:)"
Adini soranlara Leo yada cok ender Leonardo diyor. Leonardo'nun ayri bir ad oldugunu anlayamayan Fransizlar icin onun adi "Leonar"! Biri onu boyle cagirmis herhalde, okuldan gelince bana "leonar" kim anne?  ben Leo'yum dedi. Bu isim karmasasi  surecek. Benim adim icin de hala bitmedi, ilkokuldayken hatirliyorum deste, demet, sepet vs  olurdu, Fransa'da betsi, bessi, betse, best bilumum b'eli isimlere donustu. Bitmez bu isim hikayeleri:) Durusmalarda once avukatlar adini soyler sonra hakim katine yazdirir, bazi hakimler "Bonnard" diyemez "Bonapart" derdi, bazilarida sonra "Napolyon" diye saka yapardi, durusma salonu acaip ciddi, saka hep ayni ve absurd :)

Yaptigim anket beklemedigim bir sonuc verdi.  Toplam 38 kisi oy kullandi. 3 tanesi ekolojiden bahsetmem icin ayri bir blog acmami tercih eti. 27 kisi bu blogda devam etmemi istedi.  5 Kisi sadece yemekten bahsetmemi isterken, Leonardo'da dan haberler almak isteyenlerin sayisi 9 olarak beni sasirtti. Tabiki bu sonuca gore Yemek, Leonardo, gunluk hayat, ekoloji ve bahcem, sanat vs yani kisaca canimin istedigi konu ve ruh halime gore yazilara devam edilecektir.

33 yorum:

hindiba dedi ki...

Pancarin o yesilli morlu yapraklari salata niyetine yenir mi? Öyleyse biz yine paralel düsündük. Hem de bu sefer üc blogger birden...

SEVGİ dedi ki...

pancarı bende severim ama mor olanın rengi çok güzel oğurt ve mayonezle karıştığı zaman enfes bir renk çıkarki ortaya ben buna bayılırım ...
kök sebzelerin yaprakları ile satılmasıda ayrı bir güzellik tabii...
sevgiyle kalın ...

ruhdagı dedi ki...

Ben hiç pancar yemedim :( Turşusunu bile. Tarifi denemek istiyorum bir dahaki kışa ama :) Bu sene malum mutfaktan emekliyim.

Birde, Leonardo'nun hayali benim hayalimin tıpkısının aynısı :D
Umarım gerçekleştirir.

Adsız dedi ki...

ilginç bir tada benziyor:)
bende çok severim baharatlı yemekleri..ellerinize sağlık

beste dedi ki...

evren-evet yenir hemde inanilmaz lezzetli olur 3. bloger kim ?

sevgi-cizgi filmlerde tavsanlar hep sap ve yapraklarindan tutar ya havuclari simdi sira bizde:)

Ruhdagi-Evet canim sen benim blogdan da koku duygun normale donene kadar muafsin:) Bakalim senin yavru neler hayal edecek nede olsa bukowski okuyorsun cocuga:))

Asyaselda-Isitir, hazmi kolaydir bedeni destekler baharatlar:) Bence Turk agiz tadina cok uygun ya Acalya sevmez mesela:)

Selen dedi ki...

Üçüncü blogger ben değilim ama dördüncü olabilirim. Daha dün akşam pancar salatası yaptım, çocuklar ilgi göstermeyince eşim bugün pancarın faydalarını bulup okudu bana, gaza gelip çocuklara yedirme yolu bulayım diye. Çorba yapayım diyorum, fikir vardır sende :)

beste dedi ki...

selen-hakikaten cok faydali, kan yapici allahtan Leo seviyor. corba deyince hemen unlu Borç çorbasi geliyor akla pancar, lahana, patates, havuc ana malzemeleri duruma gore elinin altindaki sebzelerden de ekleyebilirsin kup kup dogra, pisince az krema ekle voila.Istersen et ve domateste koyabilirsin o zaman tam yemek olur. Suyuda pembe pembe harika oluyor:)

ElfAna dedi ki...

Beste' nin nanelerinde her telden calmaya devam bence de:) Hem Leonardo' suz niye olacakmis? A-aa!

Meral Erdoğan dedi ki...

blogunuza bayildim...

Açalya dedi ki...

alllaam gene mi Hint şeysi?

pancara ben de yabancıyım...bizim köyde çok yaparlar pekmezini falan da, yemeğini yapmazlar mesela. Kafam kadar olur oranın pancarları da o ayrı.

beste dedi ki...

Elfana-Tesekkurler destek icin sirtim yere gelmze artik okuyanlar olduktan sonra:))

Meral-Merhabalar, cok tesekkurler hemen iade-i ziyaret yapilacaktir:))

Acalya-Sevdirecegim bu Hint seysni sana gorev edindim:))bir cesit bizim burcun hastaligi bilirsin:) Bende pekmezini hic duymadim.Burda pancar sekeri surubu diye gecen birsey var acaba pekmezi o mu?

Zehra Gürgen dedi ki...

Leonun gelecekteki planı beni kalbimden vurdu!
işte budur !

hayarın özü, ögürlük ve aşk..
motorsiklet ve şarapta vuku bulmuş Leo için..

Petunya dedi ki...

anketi kaçırmışım, ekoloji ile ilgili yazılarını, fransa ile ilgili, mesleğin ile ilgili yazıları ve leo ile ilgili olanları özellikle keyifle okuyorum.kısaca tüm yazılarını desem daha kestirme olurmuş neyse :)ilk keşfettiğimde seramiklerden bahseden bir yazın vardı, oğlum da seramik atölyesine, kursa gittiği için ilgiyle okumuştum.

ama nerede ekoloji görsem gözlerimi dört açıyorum, bu bir gerçek.(evimde bir orkideyi bile yaşatmayı beceremezken :(


o ilk fotoya ben de bayıldım. pancarı bahsettiğin şekilde pişirip yemeyi hayal edemedim, çok yabancı bana, bir gün alırsak deneyeceğim, yazdım aklıma.

Saglıklımutfak dedi ki...

bende bayılırım bestecim. özellikle kırmızı havuçla birlikte haşlayıp turşusunu yaparım. diğer renklerini hiç duymamıştım. sayende bilgim oldu. sevgiler.

zafer dedi ki...

Kutluyorum Beste Hanım sizi.Çevreci bilgiler ansiklopedisi gibi bloğunuz.Unuttuğum, yeniden hatırlattığınız ya da yeni öğrendiğim çok şey var burada..Dağarcığınız ve elleriniz dert görmesin,sevgiler diliyorum.. :)

nevin dedi ki...

Beste'cim,

valla pancar degil sanki sanat sahaseri :) Ne kadar guzelmis mubarek..

Birde firinda dene, harika oluyor.

Beste'cim, ben de oy kullanmadim anketin icin. Bu blogta hic bir seyin degismemesinden yanayim. Aynen boyle ,yemek, cocuk, hayat, huzur, aci, yenilikler, degisiklikler... ne varsa iste gundeminde.

Benim icin senin blog terapi gibi bir sey. Cok coook guzel.

Adsız dedi ki...

Pancarı çok severim, o doğal rengide harika.
Dün bizde Körili pilav yaptık çok güzel oldu .Senin tarifler yine harika
Sevgiler Beste'cim
A.B

Mimosa Café dedi ki...

Beste Hint usulü balık harika olmuş. Pancarlarla ilgili bilgiler de süper oldu zira ben kırmızı pancardan ötesini bilmiyordum. Ama pancar yapraklarını biliyorum. Özellikle organik sebze satan bir yerlerden alırsan yapraklarıyla beraber geliyor ve o yapraklarla ilgili bir sürü tarif var. Kavurup börek bile yapılabiliyormuş. Çok yaratıcı. Pancarın toprak kokan lezzetine ve tabiki muhteşem rengine ben de bayılırım. Ruslarin Borsch corbasini yayinlamistim. Bence pancarla yapilabilcek en guzel ve en besleyici yemeklerden birisi de o.

Ondan sonracigima Leonardocuk cok sempatik kendisi :) Ankette ben de oy kullanmistim ve kesinlikle blogunun bu ozgun her telden keyif veren formatini korumasi yonunde oy kullanmistim :)

Mektubuma burada son verirken gozlerinden operim :)

Fevkalade dedi ki...

Bu size yzadigim ilk yorumum, cok heyecanliyim:)
Acalya sagolsun, onda gordum linkinizi.
Pancar postunuz, bana annemi, ve soganli pancar kavurmasini hatirlatti.
Tek kelimeyle bana igrenc gelen o yemege benzeyen sey, simdi annemin elinde pisse de yesem:(
Aaah ah, kiymetini bilememisim:(

Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Pancarın değişik türleriyle ilk Amerika'da karşılaşıp çok sevmiştim..Yapraklarını balsamic sirke,zetyinyağ,sarımsak ve pul biberlerle renklendirip balık ve şarap eşliğinde tatmıştık..Halen tadı damağımdadır..

Pancarı da haşlanmış patatese incecik rendeleyip katıp,mayonez,hardal,sarımsak ve yoğurt eşliğinde tatmıştık..O da çok harika idi..)


Leo'nun planı çok heyecan verici..Dilerim gerçekleşir..Çok da keyifli olacağından eminim..


Bu şekilde blogunu sürdermenden yanayım canım..Başarılar ve sevgiler..

bilge dedi ki...

sevgili beste benim memleketimde pancar yetiştirilir (şeker pancarı)onu bir kaç parçaya böler ve haşlardık sonra dilimleyerek üzerine şeker serperiz fırında kızarır kaymakla veya ceviz serperek yerdik veya küçük pancarları köz ateşte tandırda pişiridik of canım çekti ..paylaşımın için teşekkürler sevgi ve dostlukla...

Unknown dedi ki...

leon hayatı şimdiden çözmüş:) bakarsın bende takılırım leon un peşine. pancar enteresan bir sebze ama ne yazıkki çok az tüketiyoruz. farklı lezzetler elde etmek mümkün durya bende pancar yapıcam bu hafta. balık köriyide tuttum eline sağlık.

beste dedi ki...

Arkadaslar bu kadar ozenli, guzel yorumlara cok cok tesekkurler. biraz iki ayagim bir pabucta en yakin zaman da tek tek cevap yazacagim.

Meyvelitepe dedi ki...

Yorumlara baktım da yazıda herkes kendine hitap edecek bir şeyler bulabilmiş, ne güzel. Benim dikkatimi doğrudan ebruli pancarlar çekti haliyle, tohumlarından alacaktım da eşim abartmayalım deyince vazgeçmiştim, Gözümüz doymuyor ama hangi birini yetiştireceğiz ki?

Bir anekdot: pancar yapraklarıyla salata yapıldığını bizim köydekilere söylemiştim, artık nasıl yaptılarsa nefret etmişler, yüzlerini hatırladıkça hala gülesim geliyor.

Ben de anketin sonucuna katılıyorum, bu blog her telden çaldığı için ziyareti zevkli. Bir de daha önce kişilik özellikleriyle ilgili bir mim yanıtlamıştınız, onu okurken çoğu özelliğinizi yazılarınızdan zaten farketmiş olduğumu anladım. Evet böyle devam, canlı, hareketli, zengin.

Selamlar "kırmızı motosikletli, şarap içen" Leo'ya. Çevre aşkına kırmızı bisiklete razı olur mu acaba?

Sevgilerimle
Jale

ruşyena dedi ki...

en son çocukluğumda yemiş olmalıyım...büyüklüğüme dair pancarlı bir görüntü yok belleğimde... Hiç sevmemeişim demek ki, hiç aklıma dahi gelmemiş... Ama geldi şimdi... sayende Beste... bulunca mutfağıma taşıyacağım, hem de bu tarifi denemek üzere... teşekkürler anımsattığın için...

not: kızım sömestr tatilinde bzilerle olunca "kuma" bildiği pc den uzak kalmam gerekti...dolayısıyla kendi bloguma bir iki bişey ekleyip kaçtım hemen... artık özgürüm,çünkü dün akşam yolculadık...ve yaklaşık bir saattir de takip ettiğim bloglardaki son postları okumakla meşgulüm... ne çok şey öğrendim... fasulye çimleme ve sufle püflerini anında not aldım...farkında mısın, blogunda da öğretmenlik yapıyorsun...ki ben öğrencin olmaktan çok mutluyum... :)

Narince dedi ki...

Sen canın ne istiyorsa, onu anlat.Ben hepsini zevkle okuyorum, sonuna kadar.

beste dedi ki...

Zehra-Simdilerde uslansada annesine cekmis:)

Petunya-Seramiklere devam haftada bir gittigimden bir de birikince pistiginden ele avuca gelen bir seyler olunca yayinlayacagim:) Oglus devam ediyor mu? Pancar tahmininizden guzel olacak:)

Hilalland-Pancar tursusu hele guzelim rengiyle sahane olur:)

Zafer-Cok tesekkurler, daha var ama ansiklopedi gibi olmasina yavas yavas birikecek bilgiler umarim:) sevgiler

Nevinim-Kanat taktin bana ucuyorum simdi cok tesekkurler:)

RRH-Afiyet seker olsun, cok tesekkurler en kisa zamanda sifa haberlerinizi bekliyorum, kalbim sizinle:)

Mimosa-Bayildim mektubuna:) Cok tesekkurler Hint vs tam senin kalemin tabi seversin! Borç deriz ya Borsch tarifine bakacagim.

Fevkalade-Merhabalar, yasiniz gelmis demekki annelerin yaptigi hersey ozlendigine gore, ayni durum bende de mevcut:)

Damak tadi-OOO sizin ilk tarif sofistike bir ara deneyecegim:)

Bilge-Hic demedim ama galiba gordum seker pancari sarimtirak renkli degil mi? Guzel tarif keske deneyebilsem, cok tesekkurler, sevgiler

kedi kafa-yas 3,5 hayaller ilginc! hadi sarabi bizden goruyor motorsiklet tutkusu genetik sanirim:))pancar guzel meze olur aslinda!

Meyvelitepe-Bu tohum isi boyle birileriyle paylasmak lazim yoksa inanilmaz rekolte aliniyor, bende bu degisik sebzelere cok merakliyim! Donum donum tarla lazim bize:=) Ne guzel seyler soylemissiniz hakkimda cok tesekkurler. Ilerde bilemem ama simdi pek sevdigi kirmizi bir bisikleti var:)

Rusen-Iyi olmus bilgisayarina kavustugun. Cok tesekkurler umarim didaktik olmuyorumdur aman diyeyim:) Denersen paylas lutfen cok hosuma gidiyor deneyimler:)

Narince-Cok tesekkurler her zaman narinceye guvenebilirim:)

Ayrica herkese zaman ayirip guzel, uzun yorumlar biraktigi icin cok tesekkur ederim, cok degerliler gercekten:)

Deniz dedi ki...

Merhaba Beste. Balık tarifin çok iştah açıcı görünüyor. Baharatlı yemeklere bayılırım.
Ayrıca blogun böyle güzel bence de. Leonardo'dan ve senden haberler almak güzel oluyor.
Pancara gelince; yoğun toprak kokusu yüzünden ben pek sevmem kendisini. Ama turşusuna özellikle renginden dolayı bayılırım. Bizim oralarda şeker pancarı olarak bilinenini toprak fırında bütün halde pişirip tatlı olarak yerler.
Bizde de yapılır arada bir.
Sizin orda yapılan şekilde hiç duymamıştım. İlginç olabileceğini düşünüyorum krema ile. Denemek lazım.
Sevgiyle kalın.

hindiba dedi ki...

Beste, bir cahil sorusu soracagim bu arada. Tarifteki toz kisnis , kisnis tohumunun ögütülmüs sekli mi? Tatli degil mi o? Mutfakta pek tutucuyum ya ben, tatli kisnis tohumu balik körisinde nasil oluyor bilemedim. Bir de benim nasil kullanacagimi bir türlü bilemedigim hardal tohumlarim var ama beyaz. Bu mudur dogru yöntem? Yani az yagda patir patir patlatmak? :)

beste dedi ki...

Deniz-merhabalar, cok tesekkurler.Bende tursusunu severim. Seker pancarini hic yemedim umarim birgun deneyebilirim. Sevgiler

Evren-Tane kisnisin ogutulmus hali toz kisnis, yok tatli degil, almanlarin tatli tursularina konur ondan mi tatli geldi sana. Ha birde ustu beyaz seker kapli kisnis tohumlari satilir Turkiye'de yemekten sonra yenir disleri temizler, koku giderir diye. Beyaz hardal icinde gecerli evet icindeki rahiyayi ortaya cikarmak icin patlatmak lazim yoksa kabugu serttir onlarin:))Bu arada hem hardal hem kisnisi ekebilirsin yaparaklari da sahane olur:)

hindiba dedi ki...

Ben kisnis tohumunu kurabiyelerde kullaniyorum. Bir de dondurmaya katmistim bir seferinde. Bende yarattigi cagrisim hep o yönde. Topraga ekip yetistirmeyi de basardim ama ne yalan söyleyeyim bitkisini sevmiyorum kisnisin. Hardali cimlendirmeyi de denedim ama olmadi bir türlü. Kabugu öyle sert ki, ne ben rahiyaya ulasabiliyorum ne de o cimlenip basini cikarabiliyor kabuktan. Onu cimlendirmeyi nasil basariyorsun diye sorayim mi?Mesgulsun da ama...

beste dedi ki...

aa bak yeni birsey daha ogrendim:) Kisnis yapraklarini birseylerle karistirak lazim tay ve hint, meksika mutfaginda cokca kullanilir ben bayiliyorum. Ilk denedigimde sadece yapraklarin tadina bakip begnememistim bir sans daha ver cok degerlidir. Kabugu sert ve islaninca etrafini kaygan bir madde kapliyor kolayca curuyebilir, cimlendirmesi zor. 1 saat suda belket sonra bir pamugun uzerine birbirlerinin ustune gelmeyecek sekilde yerlestir, pamuk nemli olsun ama fazla degil yada kurumasinlar bu denge saglandiginda cimleniyor:))

Berceste dedi ki...

Beste,hizina ben yetisemiyorum! Masallah demeden gecemeyecegim. Bir yazida bu kadar cok konuya nasil deginir insan??? Tamam suna yorum yazacagim diyorum, ohoooo yazinin sonuna kadar unutuyorum bile!Yorumlara bakiyorum,iyice kaybolup gidiyorum :) Hani bir konu bir post olsa, ama ayni anda istiyorsan birkac post yapsan, sonra arsivlerken de kolay olur :P
Heh esas diyecegim, pancardan pasta bilem yapilabiliyor, bizim kizin ilk yasgunu pastasini pancarli yaptim. Ondan yedi bol bol. Bir de hazir pasta aldim, onu da misafirler yedi, bizimkine vermedim. Pancarli daha yararli diye.
Kisnis'e gelince, maydanoz diye coook aldik ondan, o kadar benziyorlar ki! Kokusundan uyaniyordum ben, eger adi yazmiyorsa. Daha sert, daha yesil,ama akli baska yerde alisveri yapinca yaniltabiliyor insani ve nefret ediyordum :((( Hatta Urdun'de zeytinin icine dogruyorlar. Ne var bunda boyle diye soyleniyordum... Top top halini severim ama :P

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin