Pazartesi Fransa'daki en yogun gunumdu, sabahtan ingilizce dersi ogleden sonra da yemek kursu cok yoruldum. Ustelik tasinma arifesindeyiz evdeki esyalarin bir kismi kutulandi ve kutulamaya devam ediyorum. 12 tane Fransiza pirasali, beyaz peynirli borek ve elmali tarcinli tek sarimlik pay/kurabiye yapmayi ogrettim. Corek otunu tanimiyorlar onu mavi cicekleri olan bir sus bitkisi diye biliyorlardi. Borek corek otsuz olmaz tanistilar:) Turk kahvesi teklifimi 5 tanesi kabul etti digerlerinin feci deneyimleri varmis. Muhtemelen kotu yapilmis bir kahveyi ustelik nasil icilecegini bilmeden ictiler ve tovbe ettiler. Halbuki aciklamak lazim, karistirilmaz biraz bekletilir, hopurdeterek ve yarisina kadar icilir diye:) Butun bu hegamede bir senedir bekledigim bir tarifi uygulama firsatini da yarattim ya....
Bu lezzetli sarabi gecen sene Fransizca ogretmenimin evinde icmistim. Turunc sadece ocak-subat ayinda antrepo adli markete geliyormus, yoksa bulmak mumkun degil. Unutmadim ve unutturmadim sonunda Fransoise bana 5 tane turunc ve tarifini hediye etti. Uzun zamandir bu kadar heyecanlanmamistim. Evin halini gorseniz bu arada sarap dusunuyor deli bu kadin dersiniz.
Gerekli Malzemeler
5 turunc eksik varsa portakal koyun
1 limon
5 litre roze sarap
1 litre meyve alkolu yada votka
600 gr seker kamisi sekeri yada normal seker
6 vanilya cubugu
5 tarcin cubugu
5 dis karanfil
1-Limon ve turunclari fircalayarak yikayin. Kucuk parcalara bolun. Kocaman bir kabin icine koyup ustune seker, 1 lt sarap koyup seker eriyene kadar karistirin.Sonra kalan saraplari ve votkayi ekleyip karistirin.
2-Toplam 7-8 kilo arasi olacagindan ya bu buyuklukte bir kavanoz/bidon yada benim gibi 5 tane buyukce kavanoza bu karisimi paylastirin.(Plastikten uzak durmaya calisin) Her kavanoza bir tarcin, bir karanfil ve ikiye kesilerek tohumlari bicagin sirtiyla kazinmis vanilya ve vanilya cubuklarini paylastirin. Kapaklarini hava almayacak sekilde kapatin.
3-2 ay karanlik ve serin bir yerde bekletin. Bu surenin sonunda bir tulbent yardimiyla iyice suzun hatta 2 kere suzun berrak olmasi icin. 1 litrelik siselere pay edin ve 1 ay daha bekletin. Bu iksir gibi olacak sarap cicin bu kadar beklemeye deger mutlaka deneyin.
Turunc ender bulunuyor akdeniz turunc cenneti gittiginizde sokaklarda agaclarini goreceksiniz. Portakala benzer, fransizca adi aci portakaldir. Kilo vermeye yardimci ve istah kesicidir, recel olarak tuketildigi gibi, parfum yapiminda ve alternatif tipta kullanilir. Rengi gibi kendi de sahanedir.
44 yorum:
Turk kahvesine cok guldum:) Peki deneyenlerden sonra da etkilenmediler mi tovbeliler? :P
Bu tarifi şu an ajandama geçiyorum ne olur ne olmaz diye :)
Mutlaka yapmalıyım. Çok heveslendim. Derhal turunç bulmam gerek :(
bu tarife bayıldım. antalya sokak araları turunç ağaçları dolu. tez birine tırmanıp bu tarifi deneyeyim. zira zavallı turunçlar yerlere düşüp telef oluyor.
yemek kursu çok eğlenceli gözüküyor:)
400 yıl önce falan yaşasaydın cadılıktan içeri alacaklardı seni.
iksir gibi bi şey olmuş bu yahu !
turunc bulayim, rose alayim diye icimden gecirirken en az 3 ay beklemem gerektigini okudum. yaaaaaaaa napiosun beste? nasi beklerim ben? :))
beste bu süper birşey bayıldım:)aldım birini :)
aaa evet... yabancılara türk kahvesi ikram ederken nasıl içilmesi gerektiğini de anlatmalı kesinlikle... aksi halde tadına kolay kolay varamıyorlar...
ilgimi çekti kursiyerlerin saçları hep kısa... yaşlı fansızlar saçlarını uzatmıyorlar mı hiç?
turuncun olduğu her şeyi çok seviyorum...şarap yolundaki hali de enfes görünüyor...vakit bulup denemeli...
taşınmanın bir de yerleşmesi var ki... kolay gelsin şimdiden...
Goruntu muhtesem! Ellerinze saglik.
Beste sarap enfes olmus. fotograflar da pek hos. turunca zaten bayilirim. Mersindeki sokagimizda bir boydan bir boya turunc agaclari var. annem nefis bir recel yapar turunc kabugundan. hazirladigin sarapla harika gidecegine eminim.
kurs ve borek hadisesi cok basarili :) 12 Fransizi basina toplamayi basarmissin ya helal olsun :)
optum seni.
Elfana-Deneyenler cok begendi, tovbeliler meraklandi ama bende hal kalmamisti:)
Ruhdagi-Antalya'da sokaklar turunc agaci doludur aslinda varsa bir tanidigin sana sandikla yollar herhalde ne de olsa hamilesin:)
kek ve Kahve-Recelde yap kekin yanina harika olur:) Bende bulsam daha ne fikirlerim var ama sayiyla burda:)
Nalan-Cok guldum ya gercekten iksir gibi oldu gidip gidip bakiyorum, seviyorum kavanozlari:)
Dudu-Bekleme kismi benide zorluyor ama meyvenin ve baharatlarin tadinin alkole tamamen gecmesi icin sart, gel 3 ay gel diye cigerci kedisi gibi dolaniyorum etrafinda:)
Hilalland-Verdim gitti keske yakin olsak yollayabilirdim:)
Rusen-Fransa'ya gelen tum arkadaslarimin ilk dikkat ettigi sey, kadinlarin saclari hep kisa, modern kesimlidir yasa bakmaz, dogru gozlem. Uzun sac oryantal kaliyor:) Ben kiyamiyorum saclarima!
Dusbahcesi-Cok tesekkurler...
Mimosa-Sakla o recellerden bana da birgun bakarsin sarap icmeye gelmissin yaninda recelinle:) Komikti kurs ben sef gibiydim soganlari, pirasalari hep onlara dograttim, bulasiklari onlar yikadi filan tam bir paylasimdi, cokda begendiler:)
canımcım o turunc sarabının son fotosu neydi öyle harikaydı!!!! :)
alkol almıyorum olabilir ama son fotograf harikaydı! :)
börek için harika bir ikili bulmussun bizde annemle izmir çökeleğiyle deliler gibi karıstırıp yiyoruz..fotograflardan eğlenceli bir öğretici oldugun belli şekercim:)çörek tou ölümden gayrı her derde deva demiş peygamberimiz kaçırmasınlar derim :)
hele az zeytinyagı dökülmüş lor ve çörek otuyla muhtesem bir kahvaltı yasamak mumkun:)))
ben sana buradan kahve göndereyim istersen hayrına tatsınlar yahu :) yazık günah imkansız mahrum kalmamalılar:)
yine uzattım kaçıyorum!
Beste ben bi ara adresimi veriyimde ne olur ne olmaz belki bi kavanoz bu tarafa gelmeye karar verir:) Biz simdi senin turtalari yiyip saraplari icip 3500 kilo seklinde dolasiriz ama deger yani dimi:) Bende senin sarap yaptigin teknige benzer bir sekilde likör yapiyorum, ondada bekliyorsun ama degiyor. Sadece sarap yerine yüksek dereceli bir alkol cesidi kullaniyorum, cok güzel oluyor, eskiden yapip noelde hediye ederdim:) Sevgiler
turunc sarabi mi dedin hem de evde, harika bir tarif bu :) hemen kaydettim. bende uzun zamandir evde sarap yapmayi dusunuyordum. bakalim buralarda turunc bulabilirsem deneyecegim. portakal veya mandalina karisimi ile denerim olmazsa :)) orada Turk bakkallari var mi Turk kahvesini nerden aliyorsun yoksa kahve kirdeklerini kendin cekip mi yapiyorsun?
şarap fotoları gerçekten çok güzel çıkmış! Bestecim öğret öğret; arkadaşlar mahrum kalmasınlar Dünyanın en güzel tadlarından :))
Beste süper birşeye benziyor bu şarap. Ama ben en çok yoğun geçirdiğin güne imrendim. Ben de görürüm inşallah böyle yoğun günler. Bir de evin hali gözümün önüne geldi. Bravo valla o karmaşada bu şarap işini de çıkarabilmiş olmana.
Ellerinize sağlık, çok güzel gözüküyorlar.
Sanssiz bir gruba denk gelmissin. Ben hangi simdiye kadar hangi milletten olursa olsun Türk kahvesini sevmeyene rastlamadim. Yalniz Türk kahvesini 'Yunan kahvesi' diye bilenler cok. Ben bir Yunan restoraninda Türk kahvesi istemistim de restoran sahibi önce bozulmus, sonra da "Bu Bizans kahvesidir" demisti. Sahi Türk kahvesinin kökeni nedir biliyor musun? Birazcik arastirdim da Suriyelerin 17. yyda Istanbula getirdikleri gibi bir sonuc cikardim. Yani Bizans kahvesi yaniti sovenistlikten baska birsey degildi sanirim.
onlara bir de cay demleseydin :)
Ne guzelmis sarabin rengi. Sarhos olasim geldi. Sen onun yanina guzel bir de tatli yaparsin :)
Beste,
Sen gerçek misin?
İşi gücü, evi yurdu bırakıp yanına gelicem yeminle...
Müthişsin! :)
Beste'cim,
bu neeee?
Olaganustu gorunuyorlar. Bir taraftan agzim sulaniyor, bir taraftan insan bunlari oylece izler diyorum.
Seninle bir kader ortakligimiz var ya hayirlisi.
Beste'cim, bende 4 gundur neredeyse kapisinda uyudugum, cok cooook guzel, kucucuk bir dukkani kiraladim. Yeni studiommmmm :))
Pazartesi gunu imzalari atacagiz. Uyuyamiyorum heyecandan. O kadar sevimli ki.. Burda olsan seninle sahane bir acilis aksami organize ederdik. Dusunsene senin bu saraplarla..
Neyse, gozunu cikarip, neredeyse mektup yazdim. Ama ne de olsa heyecan var iste , idare et canim.
Cooook sahane bir ileti bu.
Harikasin. Kim tutar seni Beste'cik....
Fotograflarin hepsi cok guzel, insanin senin yemek kursuna katilip borek yapmayi senden ogrenesi ve hemen turunc sarabi deneyesi geliyor. fotolar cok tesvik ediyor sozun kisasi. hem kursiyerlerin de cok hos hanimlarmis, yorulsan da guzel vakit gecirdigini tahmin ediyorum.
-
Turunc neye benzer acaba diye dusunuyorum. Once resmini bulayim internetten sonra pazarda belki kendisine de rastlarim. Bir de senin tariflerde sinir yok Beste ya, pastalardan girip, saraplardan cikiyorsun,, yenilebilir icilebilir her seyin tarifi sende. bravo..
turunc akdeniz bölgesinde bol miktarda olmasına ragmen böyle bişey bizde yokmuymus acaba akdeniz bölgesinde ??
Zehra'ya bda anlattıydım ya. Turunçtan eşi yap bir de şekerim. Nar ekşisi gibi, kaynatıyorsun sadece iyice koyulaşana kadar. Nasıl özel bir sos, salataları nasıl tatlandırıyor. Bu ekşimik meyveler şarap olmaz da ne yapar sanki? Yazdan yaptığım böğürtlen marmelatı habire alkol üretiyor, ben kaynatıyorum bir daha.
Hem iş güç bekler boşver, ev dağınık kalsın, kafaya takılmış bir tarif malzemesi de denkleştirilmişken bekletilmez, yarasın!
Bestecim bu tarifi neden geç verdin canım? bahçemdeki turunçlar bitti, komşumdakiler sokaklara döküldü :(
gerçi çapraz komşumun ağacında hala görüyorum ? en az 5 adet çıkar bence :)
ama şarap yapımı bizde kedi kafadan sorulur hemen ona bırakıyorum bu işi..
Bravo valla bu ne yoğunluk böyle...
Bu turunç şarabı sanki turunç likörünün bir başka versiyonu olmuş gibi. Çok güzel olacağından eminim. Şarap konusunda çok sıkı kanunları kuralları olan Fransızlar ne diyor bu işe :)
Geçen hafta Aydın'a gitmiştim, sokak peyzajlarında turuncu bolca kullanmışlar, şehrin her yanı turunç idi.
Vavv. Ne çılgın bir gün olmuş, üstelik bir de tüm bunların üzerine bloga yazılıp konulmuş.
Ne diyelim tüm işler için "Kolay gelsin."
zarpandit-son foto benimde favorim:) turuncun cok guzel receli oluyor bulursn kacirma yada pastalarina kullanirsin. Corek otunu dur bende keci peyniriyle karistirayim iyi fikir:)
Efsun-Likorde yapiyorum ama daha cok yazin, bu o kadar tatli degil cok aromatik hafif icimli iksir diyelim:) Ben adresimi vereyim sen bana tadima gel:)
Zecefilli corek-Portakal, mandalinayla da guzel olacagini dusunuyorum.Haberdar edersin artik:) Turk bakkallari Parsi'te ama bulunana malzemelerin kalitesi tartisilir! Annem sagolsun her geliste getiriyor kurukahvecimehmedefendi:) Birde intermarché adli bir supermarket var orda bazi seyleri buluyorum, bayat mayat aliyorum etipuf'lari mantikli bir aciklamasi yok farkindayim:)Yurtdsinda yasayan turkler uyduruk mallarin kakalanmasini da yeri geldi kiniyorum!
minimalist-guneste yoktu ama bende sonuctan memnun kaldim. Birde el acmasi borek yeseler ne olacakti bilmem:)
Zeynep-Yakinsin atla gel der ben sarap tadimina, her kosulda yiyecek icecek isleri halledilir:)Yogun gun beni yordu, arasi olsun:)Sen bana gore daha buyuk bir yerdesin eli kulaginda geliyor yogun gunler!
Mehtap-Merhabalar, cok tesekkurler
Ela selin-Osmanlı İmparatorluğunda ilk kahve dükkanı 1554 de açılmış, Viyana kuşatması ile Avrupa kahveyle tanışmış ve Paris’in ilk kahve dükkanı Le Café Procope bir ermeni tarafından 1686 yılında açılmış (daha önce kahve evi adı altında 1670 yılında açılmış ise de), İtalya’da 1720 yılında su yazimda belirtmistim http://bestebonnard.blogspot.com/search/label/Paris%27te%20kahve%20i%C3%A7me%20rehberi Turk-yunan cekismesini sevmiyorum! Araplarda cok bozuluyor onlara gore de kahveyi biz onlardan almisiz ki aslinda her millet farkli yapiyor, cok uzadi ben bir ara post yapayim en iyisi:)
Acalya-Bak onun icin Acalyasan'in gelmesi lazim:)
Selen-Bir 40 m yapip ustune iki kadeh oh misler gibi olur:)
OIP-Bekleriz tum yaz burdayiz sarapta anca olur:)
Nevinim-Bende birgun sanatci olacakmiyim yani? Cici atolyene bir an once kavusman dilegiyle ama bizi fotografsiz birakma! Heyecanin daim olsun:)
Yaban-Turunc turuncu +1, yeni kameram var +2 biraz daha sabirli fotograf cekmeyi deniyorum+3 sonuclarda biraz duzelme var:)Turunc ile portakali ayirt etmek zor ama akdenizliler sip diye anlar mesela! "Sinir tanimayan tarifler" diye bir grup kursam senden heveslenip:))
Narince-Bak zarpandit soruyordu alkolsuz mis gibi fikir. Valla burda sayiyla buluyoruz, Fransa'da narenciye bir tek korsika adasinda az sayida uretiliyor, o yuzden hep tropik meyve muamelesi goruyorlar! Ama mukemmel fikir, ben bir sene daha beklerim eksi icin:)
Zehra-Sonuctan cok menun kalacaksiniz sen komsunun agacina bir geceyarisi operasyonu duzenle:) Nasil degerli burda agaci altin agaci gibi ona gore:)
Mehmet-YOk likor gibi tatli olmuyor bu iksir, valla buna kolay kolay kimse laf edemez:) Aydin' agitmek icin bir sebep turunc agaclari :))
Meyvelitepe-Yok kurs gunu pazartesi idi, sali anca kendime geldim, turunc sarabi ve blog carsamba yazildi o kadarda degil, arada 2 kutu doldurup birde 3,5 yasindaki bir torpido ile ilgileniyorum:))Cok tesekkurler
, yasinda bir torpil var
hakki-Merhaba, Visne, karadut, bogurtlen sarabi yapiliyor Turkiye'de ama turuncu hic duymadim:)Seri uretim yapilacak kadar cok turunc var bizde sokaklara dokulup heba oluyorlar yazik
Beste biz Kas'ta icmistik turunc sarabi, bir köy evinde kendi üretimleri saraplari cömlek bardaklarda ikram ediyorlardi, süperdi. Kirmizi sarap agirliktaydi vede buz gibi sunuyorlardi. Nefis bir deneyimdi dogrusu:)
Ben de isteriiiiim...
Efsun-beyaz yada rose daha iyi gider kirmizi bastirabilir turuncun tadini ama sen cok guzeldi diyorsan:) mutlaka yapiliyordur sadece tesaduf etmek gerek:)
Tijen-Turunc kokulu dusler yazarina bir sise saklanmaz mi? Tabi ki saklanir seve seve:))
Peki deneyenlerin tepkileri nası oldu kahvemize karşı ? Döktürmüşsün yine
Sevgiler
Mutfak derslerine bende katılmak isterdim, senden öğreneğim çok şey var :)
Tarifi not alıyorum, turunç bekliyorum bir yerden geldiği gibi yapacağım..
RRH-Cok begendiler, begenmeyenlerin kotu pisirilmis ve bayat kahve ictigine eminim:))
Asortik krep-Bende seni dusunuyordum ne de olsa turunc memleketindesin, sarapda seviyorsun sonuctan memnun kalirsin diye dusunuyorum, dene bakalim beraber bekleriz 3 ay:))
Beste ben galiba bi haftasonu derslerimi iptal edip, onca kavanozun tuketimine yardim etmeye gelicem. Ama nedir bu yahu, insaf! Bayildim :)
gel be ozlemaki yap bir cilginlik, kap yunusaki'yide:)
Beste görüntüler öyle güzel ki... Bir de mutfak sahibinin, annemin tabiriyle 'ne kadar hanım kadın' olduğu belli. Bayıldım.
tarçın ve karanfil olayı beni bittirdi. Renkte turuncu olunca üzerine bir + daha aldı. daha ne olsun. Olayın sonunda muhabette olunca artık denemek farz oldu yanlız 3-4 ay bekleyebilirmiyim orasını bilemiyorum. Hemen içsem olmaz mı...:-)
bu arada taşınma işinde koalylıklar diliyorum. Taşınma işleminin en sevdiğim yanı atma olayı. !!! Ben öyle yapıyorum da. Elime alıyorum, ayyy şimdi bu paketlemeye değer mi, çok kullanmıyorumda, eee ozaman at gitsin. Taşındıktan sonra bakıyorum evde birşey kalmamış....:-)
iyi haftalar. arzu
Tek kelimeyle bayıldım Beste'ciğim..Şaraptan bizlerede ikram etme şansın olsaydı keşke..
Kolaylıklar diliyorum..Sevgiler..
Oya kayacan-Bloguma Oya hanim gelmis, yorum birakmis, seref vermis:)40 yasima 3 gun kala hayatimda ilk defa "hanim kadin" lafini etti ya biri bana sirtim yere gelmez artik:)) cok tesekkurler
A cup of caffein-3 ay bekleme isi cok zor gercekten bende azicik tirtikladim ama bekleyecegim. Sabir denemlerim icin en azindan:) Ben hicbirseyini atamayanlardanim o yuzden bir suru cop ordan oraya geziyor!
Damak tadi-Gercekten bende cok arzuluyorum, gerci Almanya'dan burasi cok uzak degil:))
BESTECIM YENI EVINIZI GULE GULE KULLANIN HAYIRLI UGURLU OLSUN SIZE SAADET VE SEVGI GETIESIN EN DERIN SEVGILERIMLE
mutlu mutlu oturun evinizde! Çok güzel görünüyor... :) turunç şarabı harika görünüyor! Çeşme'deki evin bahçesinde var senelerdir, her sene reçelini ve likörünü yaparım ben de. Çok çok sevgiler...
Yorum Gönder