1.06.2010

aile sanat isleri, tarhun pesto, tarhunlu tereyagi,tarhun takintisi(ing: tarragon, fr: estragon kucuk ejderha otu)





Benim babam ressamdi bildiginiz uzere. Leonardo ressam olur mu ya da unlu bir sef 3 yildiz Michelin'li? Bakalim gorecegiz onceleri traktor, sonralari kamyon soforu olmak istiyordu. Bu aralar yaris motoru ve arabasina takmis durumda. Bana acaip kafa tutuyor, kacarim giderim uzaklara bile dedi! yas 4 ha! Size de oyle oluyor mu ben hic onunla ilgili hayal kuramiyorum, hemen gozum yasariyor ayni annem gibi aman saglikli, mutlu olsunda gerisi bos derken buluyorum kendimi...



Efendim bu arkadas iri deniz tuzlugu kabi, bakmayin oyle eglenceli koca bir balik olduguna fonksiyonel kendileri!


Bu bir hamile peri kizi 
Solda ilk turplar bahceden. Sagdaki sepet pazardan, doldurdum buldugum her yesilligi, iki demet tarhun, maydanoz, frenk maydanozu, taze kirmizi patates, isgin(rubarbe), kirmizi taze sogan, labada tablo gibi.


Oya Hanimi biliyorsunuzdur, tarhun pestosunu gorunce hemen benzerini denedim. Pesto malum genelikle feslegen veya diger taze otlarin, parmesan peyniri, findik, fistik, sarimsak ve zeytinyagi ile cekilmesi ile olusan bir sos. Italya'da yoresine gore degisik yapiliyor.  Biraz tarhun, findik, taze sarimsak, zeytinyagi, parmesan harmanlandi, irice mikserlendi ve kavanoza kondu, uzerine yine zeytinyagi gezdirildi. Ekmege surulur, makarnaya sos olur, salatalara konur hatta boreklere bile.



Taze patatesleri buharda haslayip tereyag ile yemek cok lezzetli. Pazar donusu her ottan biraz kiyip oda sicakliginda hafif erimis tereyagi ile karistirdim, filmle sekil verdim ve dipfrize attim. Sicak patates ustune, et yanina, sebzelerin ustune, cok isterseniz kizarmis ekmek ile. Tereyagi koy hatta bulursaniz tuzlu olsun.






Kizarmis koy ekmegi ustune pesto, bir parca keci peyniri tarhun fikrini veren sagolsun. Tarhunun kalaniyla omlet yapildi, tavuk yanina eslik edildi hakkini iyice verdim yani. Bahcedekiler mi ben onlara kiyamiyorum oylece duruyorlar simdilik...

38 yorum:

NzN dedi ki...

ne kadar cici fotoğraflar!!!
Leonardo'nun hayatı da bana pek bi çekici geldi. ben de tekrar çocuk olup onu da yaparım, bunu da yaparım, olmadı çeker giderim diyerek yaşamak istiyorum. aslında benim bakış açım da ona çok yakın.
içimdeki çocuk ölmemiş demek ki !! ne şahane:))
bu tarhunu da ilk defa duyuyorum. nereden bulunur ki bu ?

beste dedi ki...

Nzn-Cok guldum ya. yasasin icimizdeki cocuklar ve cekip gitmeler. tarhun pazarlara dusmus istanbul'da dedi Oya Hanim, hatta keki diye satiyorlarmis ama diil. Olmazsa ben sana tohum yollayayim bir saksiya ek:) cozumler bitmez:)

Narince dedi ki...

Cumartesi pazarından aldık,kökleriyle satılıyordu. Diktik ama habire tepelerindeyiz birkaç tanesi boynunu dikleştirdi. Hala baygın süzülenler var; artık ne kalırsa elimizde.

mine dedi ki...

aklıma bir arkadaşımın oğlunun hikayesi geldi; okulda öğretmeni ne çizdin, anlayamdım demiş
o da anlayamazsınız soyut resim o demez mi : =)))
yukarıdaki tatlı adam da başarılı bir sanatçı olacak belli
sevgiler...

zarpandit dedi ki...

vay vay vay kaçarım giderim demek :) çocuğun ruhu özgür besbelli kısıtlamalara gelemiyor benden beter :)
Tarhunlu fikirler harika şu otlu tereyağını birde ben deneseydim fena olmazdı hani tarhunu da katarım tam olur..Kızarmış ekmek rokfor ve bu tereyağ ile daha da şişmanlarım sanırım :D

asıl ilgilimi çeken o aşık olduğum ikili : dombik balık ve hamile peri! ba-yıl-dım! acayip eğlenceli ve doğallar..Sendede oluyormu bilmem ama bazı sanatsal ürünler yapanın beceriksizliğindenmidir nedir beni acayip itiyor ama bunlara tek kelimeyle aşık oldum :)))

Nihan dedi ki...

beste,
Leo ya geçmiş olsun.faranjiti daha iyi mi.okurken çok zevk aldım.demek hamile peri kızı:DD

Mehmet Vuran dedi ki...

Demek kaçıp gidecekmiş ha :) Güzelmiş...
Hem 3 yıldız Michelin'li bir şef olsa, hem de ressam olsa nasıl olur ama de mi :) Bunlar hoş hayaller tabi, en önemlisi sağlıklı ve mutlu olsunlar...

Ben de Mustafa'nın şarap okumasını istiyorum, tenisçi olmasını istiyorum :) ama pek de anlaşabildiğimiz söylenemez :)

Anne ve Bebisi dedi ki...

of of of ellerine saglik yawww.. var ya, bahcede bir suru taze sogan ve sarimsak, cok sevmeme ragmen kiyip da toplayip yiyemiyorum yaa :))) Bu gidisle orda kalacaklar, seneye tohum olacaklar :) nolcak bu halimiz bizim :D

Su kiyilan, filmle sarilan otlar.. supper fikir. su full time donemim bitsin, cok fikir&tarif birikti, iple cekiyorum :D

kacip gidecek arkadasi Londra'ya bekleriz :P

Unknown dedi ki...

yahu brak serseri olsun. yorma; her sanatçının içinde var. o olmazsa olmazı. anadolu kadını işte:)

bilge dedi ki...

Sevgili Beste o yaşta gözleri biraz kara oluyorlar 2 yetişkin çocuk annesi olarak bunları çok yaşadım kesin leo da sanatcı ruhu var benim babam ve kardeşim de çok güzel resim yaparlar oğlum lisede fen bölümünde okurken ve genetik mühendisi olmak isterkn birden güzel sanatlar fakültesine girdi.şimdi 2. fakülteyi bitiriyor ..kızımda 3-4 yaşlarındayken bir torbaya eşyalarını doldurur gitmek isterdi şimdide bizden ayrılmıyor..

Açalya dedi ki...

sanatci aileden sanatci cocuk cikar, sen oyle olmussun, hem de iki tarafli iyi yemek yapmak da sanatciliktir...Leo uzaklara kaçsa da hiç şansı yok, sanatçı olacak.
Tarhunu hep görüyorum, bir türlü elim gitmiyordu bu nasıl ot böyle diye, artık cesurca alıp yapabilirim. Sağol varol.

minimalist dedi ki...

Balığa, hamile periye ve de bol yeşillikli şirin pazar sepetine bayıldım :))

mutfakcini dedi ki...

Geçtiğimiz gün aldım pazardan ,tarhunlu tatlara bayılıyorum.Yakışıklı ressamı öpün benim için :) Benim yakışıklıların da ruhunda özgürlğk var.Hemen kaçıp giderlerdi küçükken :)Pilot olucam gidicem sen beni özle,gemi alıcam gidicem sen beni özle derlerdi :)Ama ağlarım dayanamam deyince de öyleyse her istediğim arabayı al gitmiim derlerdi :) Her konuşmamda annemi görüyorum kendime.Aynı kelimeler,aynı vurgulariaynı duygular.Onlar yerleridne sağ olsunlar mutlu olsunlar da deyiveriyorum .Annelik bambaşka bir duygu.Çok özel,çok güzel.Aldım başımı gidiyorum,burada son veriyorum :))Sevgilerimle..

Burcu Çalışkan dedi ki...

nasıl iştah açıcı gözüküyor pesto sosun akşam pestolu makarna yapayım barii çok canım çekti :)) o küçük ressamda pek şeker bu arada :))

bilge ve annesi dedi ki...

Sevgili Beste, güzel fotoğrafların eşiliğinde, güzel tariflerini okudum. Çocuklarımızın geleceğiyle ilgili aynı şeyleri düşünüyoruz, annelik böyle bir şey galiba. Bu arada ot kültürümün ne kadar zayıf olduğunu seni okurken fark ediyorum. Bakayım bakalım Ankara' ya da düşmüş mü bu tarhun. Sevgilerle...

beste dedi ki...

Narince-Bak simdi aklima geli bu Levant1Co'ya gttigimde bana narinceli bir sarap ikram ettiler, buzbag beyaz cok guzeldi seni andim:) Aslinda bayagi arsiz bu otlar yetisir merak etme!

Mine-Kesinlikle hakli minik, Leonardo benim anlamadigim seyler ciziyor ama o acikliyor bu tekerlegi bu direksiyon ki apayri yerdeler onun hayal gucu kime ne ama:)

Zarpandit- Az yersin zarpandit ama tadindan mahrum kalmazsin:) Cok tesekkurler begenmene sevindim:))

Nihan-Iyilesti oglus ve babasi, simdi benim bogazim aciyor ama dayaniyorum!! henuz ates yok kefir icip antibiotik almadan atlatmaya calisacagim!Begenmene sevindim:)

Mehmet-Vay ne guzel hayaller ben bile gurulandim oneolog Mustafa valla kesin destekle cok guzel meslek, gelir buralara staj yapar dunya capinda aranilan adam olur, hemde tenis oyucusu. Bu ikisi de olur fikri cok cazip gercekten:)))

Anne ve bebisi-Buda boyle bir sey iste ek, yetistir yiyeme! Arkadas kacip gelirse oralara MK'yida bastan cikarir sonrada biz takiliriz peslerine avrupayi halac pamugu gibi atariz:)

Kedi kafa-Serserilere bayilirim, hatta serseri ruhumla ilgili yazi bile yazacagim. Biraktim cani ne isterse onu olsun.Sevgiler anadolu kadinindan:)

Bilge-Ne guzel cocuklarinizin muruvvetini gormussunuz. Sanatci oglan, dizinizin dibinde kiziniz insan daha ne ister ki:) sevgiler

Acalya-Valla en guzel yorumunlarinda biri bu hemde o kadar misafirin icinde:) bana biri sanatci ruhlusun deyince mutluluktan ucuyorum! sende sagol varol

Minimalist-O sepetteki mavili kumas seni bitirdi kesin:) o oglusun bebekken bezini ivir zivirini koydugu basucu sepetiydi:) Cok tesekkurler

Ebruli-Selam, sevildiklerini duymak icin santaj da mubah:) onlar ne yaparsa yapsin hep seviliyorlar halbuki, sevgiler sizin yakisiklilara:)

Burcu-Afiyet olsun cek bir guzel fotograf benimde gozum senlensin:)) cok tesekkurler

Bilge ve annesi-Evet seninde postunu gormustum minik ressamida :) sevgiler ikinize de

A. dedi ki...

Vayy hamile peri çok şirin yaa . :D Annemde ara sıra tereyağına değişik şekiller verip koyuyor kahvaltıya içinde fesleğen yada diğer çeşidinde en son hatırladğım haşhaş vardı. Çok güzel eline sağlık bESTE ABLA. lEO GELİYORMU BU YAZ tR'YE BAKİİİM?

Yelish dedi ki...

harikasınız
bayılıyorum size diycem
e zaman soylemiştin , yeni bir şeyler söyle diyeceksin !
;))))))

ba-yıl-dım gene , harikasınız

OiP dedi ki...

"Ben kurutulmuş tarhunu mercimek çorbasına koyarım" cümlesi bu blog için biraz primitif kalacak ama öyle yapıyorum.. n'apim?? :)) hamile peri kızı çizmeye gidiyorum;))

Mimosa Café dedi ki...

sekerim harikalar yaratmissin yine. leo da senin masterpiece'in olsun :) ismi ve genel karizmatik durusu:)itibariyle kendisinin sanatsal yaraticilikla donanmis bir ufaklik oldugu cok belli oluyor. zaten de eline tuvali fircalari vermisiniz o da gayet soyut ve deneysel bir kompozisyon cikarmis ortaya benim gordugum kadariyla :) bitkilerle siki fiki iliskine bayilmaktayim ayrica belirteyim. pesto muhtesem. bence bir postunda su goat cheese olayina yer ver. bizim burada bildigimiz keci peyniri ezinenin sadece keci sutuyle yapilmis hali. ama yurt disinda farkli bir formatta oldugunu goruyorum izledigim diger bloglardan da ve de merak ediyorum konuyu. optum seni.

beste dedi ki...

Ashley-Annecigin ne guzel seyler yapiyormus oyle ellerine saglik. Leonardo kacip gitmeye niyetli bakalim aklina ne eserse:)

Yeliz-Canim cok tesekkurler hep yureklendiriyorsun bizi:)

OIP-Olur mu hic aa ne iyi fikir hemen biraz kurutup kisa corbaya saklanacak:) Bekliyorum hamile peri kizini senin gozun ve elinle:)

Mimosa- Olsun evet o benim basyapitim, canim:) Tuali kendi istedi benimkilerden verdim bir tane bakalim ne yapacak diye. Gerisi kendi cabasiyla arada boya kapaklarini bana actirdi ama valla ben cok begendim:) oglum diye soylemiyorum yada soyluyorum!! Keci peyniri sahane birsey hemde daha az kalorili Turkiye'de vardir yerel uretimler genelde bulmak zor. Ya niye birileri cesit cesit peynir uretmiyor diye hep dusunurum peynir seven bir milletiz bis nasil satar aslinda! gitsem mi bir peynir kursunda gelip mandira mi kursam oralarda:)

nevin dedi ki...

Leonarda da Vinci!!!! Bakisindan belli Beste'cim. isyankar bir bakis bu. Ah yavrum benim, bir de ceker giderim falan tripleri.. ahh Beste'cim, yanmissin sen :)) Hayirli ugurlu olsun!! Leonarda'yi 18 yasinda dusunuyorum da.. SUPER!

Insallah saglikli ve mutlu olsun, bizde o gunlerini gorebilelim.

(bak bir de yine dayanamiycam, soylemeliyim, ilk fotograftaki firca tutusu Miro kizim , valla ben soyleyim de:)

Tijen dedi ki...

Beste'cigim helal olsun sana! Bu manzaralara sapka cikardim, hem de bir kere degil bir kac kere...

Adsız dedi ki...

Bessste :) 2 gün uğramasam ne çok kaçırıyorum yahu.Yine estirmişsin. Sevgiler bizden
A.B

didem dedi ki...

Demek asi bir ruhumuz var:))Cok seker...Resimlere bayildim...Karisik yesillik ve patates olayi karnimi aciktirdi,deniycem.Patatesin herturunu severim. Hatta aksamlari cocuklar yatinca ne zaman filme otursak bir patates kizartmasi krizi yasarim usenmeden de geceyarisi bile olsa kizartir afiyetle yerim:)))Sevgiler
Didem

Narince dedi ki...

Sonunda narince içtin demek. Diren inkiler çok güzel, denk gelirsen. Bizim tarhunlar dediğin gibi arsız çıktılar, hepsi boynunu doğrulttu, güzelleşecekler.

Adsız dedi ki...

Ben Leonardo 'nun resimlerini çok beğendim, hiç çocuk resmine benzemiyor ,kesin dedesinden genetik miras sağlam bu bahiste.En güzeli hiç sıkılmayacağı ve yüzünü güldüren bir işi yapması.

Meyvelitepe dedi ki...

O ne bakış öyle! Leo ne olmayı seçerse seçsin çok havalı olacağı kesin:)
Çocuklarımızın bugün de yarın da sağlıklı ve mutlu olmaları hepimizin ortak dileği.
Tarhun otu kafamı karıştırdı biraz, bizde de böyle bir ot var kekik diye almıştık, ben onu zater otu sanıyordum, şimdi yoksa tarhun mu diyorum. Bütün bu otları ayırt etmeyi nasıl öğreneceğiz bilmem, işimiz zor.
Bitkileri toplamaya kıyamamak yeniden ürün vermelerine engel oluyormuş, hemen tohuma gidip sezonu kapatıyorlarmış. Burada ilk olan meyveleri, sebzeleri daha olgunlaşmadan koparıyorlar ki arkası gelsin.

Selen dedi ki...

Leo'nun resimleri ve senin seramiklerin çok güzel. Tarhun konusuna giremiyorum, 'tarhun nedir, İngilizcesi ne' demek istiyorum.

Damak Tadı dedi ki...

Oğlun geleceğin ünlü ressamlarından biri olacak belki de..Genler pek yanılmaz Beste'ciğim..(Oya'cığım Tarhun'la çok uğraşır ve hatta yazısıda vardı..)Dondurucuya şekil verip koyman güzel bir fikir olmuş..Bizler burada her türlü sebze-meyve içinde olup, bu tür ince fikirleri üretimiyoruz Beste'ciğim..Çok teşekkürler güzel fikirlerin ve emeklerin için..Sevgiler..

Efsun dedi ki...

Beste sen süpersin, Leonardo süper ne denirki baska:) Haa bide tarhun otuna bayilirim, tazesi yaoksa mutluku kurusu vardir evde, en cokta yogurt corbasinda severim:)

ela selin dedi ki...

Oo ressam olur mu demissin ama olmus bile..
Hamile peri kizina da bayildim:))

beste dedi ki...

Nevin-Leonardo'dan baslayip Miro'dan cikmissin zevkten dort kose oldum:)))cok tesekkurler

Tijen-Cok tesekkurler Tijen:)

RRH-Bazen boyle hergun yazmak istiyorum :) yok birsey kacirmadin biz hep burdayiz.Sevgiler

Didem-Patates kizartmasi sevmemek mumkun mu ama hazir degil anne patatesi kalinca soyulmus :) cok tesekkurler

Narince-bakarsin birgun karsilikli iceriz:)

Adsiz-Cok tesekkurler birde adinizi lutfetseydiniz:)

Meyvelitepe-Aynen benim bitkilerin neredeyse hepsi ciceklendi, ilk defa yetistirdigim icin biraz kendi hallerine birakmistim gozlemlemek icin ama niye bu kadar bodur iken hemen ciceklendiklerini sayenizde anladim! Cok tesekkurler bitki sevgisi bir yolculuk oyle kolaycacik bitseydi zevki kalmazdi daha neler neler var kesfedilecek:)

Selen-Valla sen soyleyince dusundum ilk tarhun bir kavanoz sirke icinde migros'ta gormustum! Sonra organik urun satan bir firmanin duzenledigi senlikte masalari tarhunlarla suslemislerdi giderken istedim aa tabi esi fransiz ya diye demet demet verdiler. Fransiz mutfaginda cok onemli bir baharat barnez sosu mesela o olmadan yapilamaz. Baska bir adida Kucuk ejderha otu mide yangilarina ve sindirirme cok iyi geliyor bir parca cignenmesi hickirigi kesiyormus. Ingilizcesi tarragon yoluna cikarsa dene bakalim sevecekmisin!

Damaktadi-Insallah diyelim, canim senin keklerinin inceligine ne demeli haksizlik etmissin kendine sanki:))

Efsun-Bende kurusunu yapacagim bir suru fikir geldi kullanim yeriyle ilgili! cok tesekkurler

Ela Selin-Cok tesekkurler umarim dedigin gibi olur:))

Brajeshwari dedi ki...

Beni de evlatlik edinin istedim.

Crebro dedi ki...

Anne oğul ne kadar güzel çaışmalar yapmışsınz. Ben ancak bugün topluca okuyabildim yazılarını. Boeuf Bourguignon tarifi harika görünüyor ilk fırsatta deneyeceğim.

beste dedi ki...

Brajeshwari-Ah ne guzel olur bahcede hep beraber meditasyon yapariz, siz Leo ile oynarken ben yiyecek briseyler hazirlarim sofraya oturur huzur ve nese icinde yeriz:) Bekleriz her zaman ciddiyim.

Crebro-O kadar yogunluga normal Meltemcim! Ne zaman bitecek bu okul guzel bir tatili hakettiniz:)

Aysun dedi ki...

Leonardo nun resimlerine bayıldım. Çok şey anlatıyor, çok başarılı.Onu kutluyorum.

Momentos dedi ki...

Çok ilham verici :) muhteşemsiniz! <3

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin