10.06.2010

Boeuf Bourguignon ( Böf burginyon okunur) Geleneksel Burgonya et yemegi



Burgonya bolgesi'nin geleneksel et yemegi, ayni bolgenin kirmizi saraplari kullanilarak yapilir. Yemege konan sarap aynen yemegin yaninda da servis edilir . Yogun sosuyla daha cok kis gunleri icin ideal olsa da uzunca zamandir arsivde duran bu tarif, Deniz'in arzusu uzerine bloga eklenmistir. Insan her ne kadar yemege koymaya kiyamasa da guzel bir Pinot Noir (Burgonya sarabidir) acildi. Kiyamayanlar tanen orani yuksek baska bir kirmizi sarap kullanabilir. Yemegin ozelligi agir demir tencerede yavas yavas ve uzun surede pismesidir. Agir surup kivaminda sos, verdiginiz tum emeklere degecektir, etin ve havuclarin uzerinde durmuyorum bile...

Deniz icin Boeuf Bourguignon tarifi;
 6 kisilik

1,5 kg dana eti cok iri kusbasi gibi dogranacak
Orijinal tarifte 175 gr bacon/lard kullaniliyor bunun yerine 50 gr tereyagi oneriyorum
40 gr/3 corba kasigi tereyagi
350 gr arpacik sogani
350 gr kucuk mantar
1 buyuk sogan kiyilmis
1 havuc kiyilmis
3 dis sarimsak
3 corba kasigi un
3 bardak/ 750 ml kirmizi sarap
1,5 corba kasigi domates puresi
600 ml etsuyu
2 defne yapragi
birkac dal kereviz
bolca taze kekik dallariyla beraber
biraz zeytinyagi
yarim demet maydanoz incecik kiyilacak



1- Arpacik soganlarini 2 kasik tereyagi ile agir ateste rengi degisene kadar arada karistirarak kavurun. Kenara bir tabaga koyun. Ayni tavada ikiye kesilmis mantarlari kavurup, soganlarin yanina koyun.
2-Yemegi pisirmekte kullanacaginiz tencereye biraz zeytinyagi koyup kizdirin, et parcaciklarini iki yada uc parti halinde rengi kahverengilesene kadar kavurun. Etleri azar azar koyup kizartin, hepsini koyarsaniz suyunu salar, disi hizla piserse suyunu icinde tutacagindan, pisince yumusacik olur. Etleri kenara alin.
3-Ayni tencereye biraz tereyagi koyup eriyince sogan, havuc, sarimsaklari koyup kavurun, rengi degisip suyunu cekmeye baslayinca unu ustune serperek ekleyin ve kavurmaya devam edin. Yaklasik 2-3 dk sonra sarabi,etsuyunu, domates puresini, defne, kereviz ve kekigi ekleyin. Kaynamaya baslayinca etleri ekleyip altini iyice kisin. yaklasik 3 saat pisirin. Arpacik soganlari, mantarlari ekleyip bir 30 dk daha pisirin.  Icinden defne ve kekigi (saplariyla koyduysaniz) cikarin. Ustune kiyilmis maydanoz serpip servis yapabilirsiniz. 




Dumani hala tuterken cekilmisti resimler!


Arsivi tararken bu fotografi gorunce dayanmadim, kivircik salataymis benim oglus...

Simdi efendim yemegi deneyen ve begenen Deniz bana guzel fotograflarini yolladi, hemen fotograflari ekliyorum. Afiyet seker olsun:)

27 yorum:

Mehmet Vuran dedi ki...

Yemek yapan kişi, başta sabırlı olmalı. Aafiyet olsun... :)

acupofcaffein dedi ki...

kuzum benim yerim ben bu tatlı kıvırcıkı...:-)
maşallah. yüzünden gülümseme hiç eksik olmasın.

Adsız dedi ki...

Ohh delisyööö :D Ne marifetlisin sen yaahu kıskanıyorum.Emeğine sağlık.

CherrybLossomgirL dedi ki...

oğluşun marulcuk hali çok şekeeeer :)

didem dedi ki...

Beste, muthis bir tarif. Tarifi bastirdim yemek tarif ajandama koydum mutlaka deneyecegim. Oglun cok seker. Kac yasinda? Bir tane mi cocuk var sende? Sevgiler, Didem

Yesim dedi ki...

Yemek yine super de ben en cok son resmi yemek istedim; o ne saclar oyle, cok guzel !!! :)

minimalist dedi ki...

yemek harika görünüyor; zaren "et" severim yemek isterdim :)) kıvırcığın da tam minnoş...

nevin dedi ki...

Burda havalar soguk ve yagmurlu, sonbahardayiz. Bu tarif soguk havalar icin cok ideal. Kesin deniyecegim. Bak sana bir sey soyluyeyim de gul, iyi ki su etin dana eti oldugunu yazmissin, ben hep karistiriyorum valla :) Her defasinda hangi etti diye dusunup duruyorum. Yemek harika gorunuyor, ellerine saglik.. ama o kivircik salata'yi nasil yiyecegiz, baya bi uzakta yetisiyor.

Efsun dedi ki...

Beste haftasonu degisik ne yapsam diye düsünüyordum, bugünde metro ya gidecegiz zaten etimizide alirizz oooh haftasonu Thomas bir bayram etsin, Alman'larda et yemeklerini cogunlukla senin tarif ettigin gibi pisiriyorlar:) Biliyorum pierken alkolü ucuyor ama ben Leon Can'da yiyebilsin diye sarapsiz yapacagim, yada ona ayirip kendimizinkine sarap koyupmu yapsam, hay Allah karar veremedim:) Ellerine saglik, kivircik kafa Leo cok tatli, tam aslan gibi cikmis:)

mine dedi ki...

sayfayı her açışta logodaki fotoğraflarla hem gözlerim hem de midem bayram ediyor bir kere : =))
sonra özenle yapılmış bir et yemeği oooh misler gibi kokusu buralara kadar geldi
afiyet olsun : =)

beste dedi ki...

Mehmet Vuran-Bir bag icin harcanan cabyi dusundukce, hergun gozlerinin icine bakmak lazim uzumleri dimi ama? Onun yaninda benim yemek uzum copu gibi kalir:))

A cup of Caffein-Duzlesti saclari anneme gore sac kusmus! cok tesekkurler

RRH-Bizde duyduk marifetlerinizi hashas tohumlu tereyaglar filan :) cok tesekkurler

CBG-Merhabalar, cok tesekkurler

Didem-Denersen haber ver merakla bekliyorum! Oglus 4 yasinda evet evimiz prensi tek cocuk:) Senin blogun varmi profiline baktim ama kapali yeni kisilere galiba! Senin kac tane yavrun var?

Calanon-Gitti okula baslayinc kestirdik saclari cok direndim ama:) cok tesekkurler

Minimalist-Haha istiridyelerden sonra et iyi geldi sanirim:) cok tesekkurler

Nevin-Sorma ya burda bir ileri iki geri bir haftadir 12 dereceye dustu ve yagmuuuur! Bende habire yemek pisiriyorum:) salataya gelince bir gun insallah.

Efsun-Sarabi cikarirsan baska bir lokum gibi yemek olur ama tadi cok farkli olur. Alkolu ucup gidiyor kesinlikle. Leo suyuna ekmek bana bana yiyor ustelik kirmizi uzumun faydalari cok, zarari olmaz yavruya ama gonlun nasil rahat ederse! Ha birde biz Leo'ya ayri yemek verince bozuluyor, bizimkinden aci bile olsa yiyor bu ayri gayri isleri acmaz pasalari :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Beste,
cok tesekkur ederim.Hakikaten seviyorum senin gibi verdigi sozleri tutan insanlari.Baskasi olsa he he der ,unutur giderdi.Cok cok tesekkurler.
Bizim burda havalar iki gundur duzeldi,nihayet yaz geldi ama deneyecegim yine de :)
Bu lard dedigin sanirim burda lardo dedikleri ki salam gibi ince ince dilimlenip pizzanin uzerine de koyduklari bir salam-yag olsa diye tahmin ettim.
Tekrar cok tesekkurler,cok incesin.
Oglun ise ayri bir guzel,tarifi yazdin diye demiyorum bak,hakikaten cok guzel,ileride cok canlari yakacak bir guzel :)
Sevgiler
Deniz

beste dedi ki...

Deniz-Rica ederim ne demek. Isine yarayacak olmasi guzel. Evet lard o kibrit copu irisi seklince kesilmis yagli et.Bazilari fume oluyor.Italyancayi da pek severim bak lard bile olmus lardo soyle oo'yu uzata uzata soyluyorlardir ne hos:)Senin blogun yok sanirim aslinda olsa iyalyadan haberler alsak fenami olur? Cok tesekkurler guzel sozlerin icin. Sevgiler

Efsun dedi ki...

Haha Leon Can'da bozulur bizden ayri yemek yerse. Benim tabagimdan yemege calisir, yürütüyormus gibi yapar:) Aynen dedigin aci, sarimsakli hic farketmiyor lüp lüp yiyor herseyi:) O zaman ne yapiyoruuuz, pinot noir imizi alip güzelce yemegimizi pisirip hep beraber yiyoruz. Sonucu bildiririm. Sevgiler, iyi haftasonlari:)

Damak Tadı dedi ki...

Her seferinde değişik lezzet kareleriyle karşılaşmak beni çok mutlu ediyor Beste'ciğim..Oğluşun bu haline bayıldım..

Bizim evimizde içkili hiç bir yemek,kek-pasta yenmediğinden,kuzenin evinde yapıp tadıyoruz..Haftaya Lion'dan misafirleri gelecekti,bu tarifi hazırlayıp onlara süpriz yapsak..))
Harikasın yine ve ben sana bayılıyorum..)

zarpandit dedi ki...

sevgili bayan marifet :) açıkçası görüntüsü çok lezzetli! sen ciddi ciddi bir yer açmalısın hem Türk hem Fransız yemeklerini içine alan şöyle şirin bir yer olmalı..Mesela biz burdan senin minik cafene gelip herşeyden tatmalıyız :) nasıl deli hayallerim var Allahım :) Bu arada son fotografa bayıldım bayıldım yerim çok şirin çıkmış ya:) saçları harika!

Nihan dedi ki...

harika
kesinlikle deneyeceğim,
ee kıvırcık salata da pek tatlı :))

Adsız dedi ki...

Merhaba Beste,
evet,bir blogum yok.Bazen bloglari takip ettikce ben de mi bir blog acsam,yazmaya calissam diyorum ama bir sure sonra bunu bir is sorumlulugunda yapmaktan korktugum icin kaciniyorum.
Simdilik takipciyim.
Sevgiler
Deniz

Narince dedi ki...

Tam bizim eve göre bir yemek. Ben de bunun almancısını denemeyi düşünüyorum, birayla. Ama korkuyorum sevmezsek ete yazık.

Efsun dedi ki...

Besteeeee o sosun tadi ne öyle, ben üc saati beklemeyip yesem ya söyle ekmegi bana bana:) Korka korka yaptim, insallah yalan olmaz bizim pinot noir diye ama süper oldu, tabii daha pisecek 3 saat... Raporuma devam ederim nasil olduguna dair:) Iyi pazarlar...

beste dedi ki...

Damak tadi-denersen paylasirmisin simdiden afiyet olsun:)

Narince-birayla dusunemedim bir an kirmizi sarapla dene bak nasil tad veriyor!

Efsun-haber yok yemekten cok merak ettim, nasil oldu, begenildi mi evin erkekleri tarafindan?

Efsun dedi ki...

Beste süper oldu, Thomas benim diyen asci eline su dökemez:) diye iltifat etti. Leon Can baget ekmegi sosa banarken immm, immmm diye seler cikardi:) Senin süper yemek begenildi anlayacagin:) Tesekkürler tarifin ve kolay anlatimin icin:)

beste dedi ki...

Efsun-afiyet seker olsun nasil sevindim anlatamam:) cok tesekkurler eline saglik...

Berceste dedi ki...

Ay yeni mi uyanmis bu fotografta benim kucuk adamim :) Nasil da benimsemisim ama kucuk adami :) Masallah ona! Bukleli saclarina...

Açalya dedi ki...

Ben bunu nasıl kaçırmışım, nefis yahu!

beste dedi ki...

aaa Acalya:) Eski yazilarim okununca nasil hosuma gidiyor bilemezsin hele birde sen olunca:) sevgiler, denersen islik cal hatta belki sitende yayinlarsin;)

Harika dedi ki...

tesekkurler oglumun 1. yas gunu yemegi icin tarifinizi kullandim ve sonuc ise yaradi :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin