2.08.2010

Nourmoutier III tuzu, patatesi ve cinli sapkasi kabuklusu ( bernique) avi ve pisirmesi

Nourmoutier adasinin en onemli gecim kaynaklarindan biri tuz uretimi. Adanin bir kismi denizin kanallariyla dalyan(marais salants) gibi yerlesime kapali ve koruma altinda. Burada meslegi tuz toplamak olan tuzcular suyu yonlendirip tuz tarlalarina (belki turkce adi vardir ama ben bilmiyorum) boluyorlar, ruzgarin ve gunesin yardimiyla su kuruyor. Ilk once tuz cicegi (fleur de sel) kismi elle toplaniyor. 1 lt sudan 30 gr tuz elde ediliyor. Adada 1300 yildir bu is yapiliyor bir ara hiz kessede deniz tuzunun degeri anlasilinca baba meslegine donen cok genc olmus. Deniz tuzu endustriyel tuza oranla daha cok mineral iceriyor ve sodyum  klorur orani daha dusuk. Adanin tuzu magnezyum, potasyum hatta biraz altin iceriyor. Insanoglu endustrilesmenin getirdigi zararlari yavas yavas farketmeye basladi, bu bizleri geleneksel olana yoneltti, yoneltiyor. Beyazlasmis un, seker, tuz bir sure sonra gundemden kalkacak ve yerine besin degeri yuksek degirmenlerde uretilmis unlar, seker kamisindan elde edilmis seker( sekerin tamamen besin siteminden cikacagini inanmiyorum en azindan ben yasadigim surece!) ve deniz tuzu gececek. Bazi ulkelerde sanirim bizim ulkede bunlardan, iyotla zenginlestirilmis sofra tuzu tuketmek guatr hastaligini onluyormus bu acidan belki yuzde 50 oraninda kullamakta fayda var yada sofranizdan balik, yosun hatta salicorne (deniz borulcesi) eksik etmeyecegiz.

Adada once kesislerin yasadigi bir manastir varmis onlar V. yuzyilda tuz uretmeye baslamislar. Bu arada manastirdaki kesislerin gastronomi acisindan onemini belirtmeliyim, bu birbiriyle dahi konusmayan insanlar en guzel peynirleri, biralari vs kesfetmisler. Halen en iyi bira manastirdan cikar.

Adada en bereketli yilda 1500 ton tuz uretiliyor. Uretim yontemi artisanal yani elle toplaniyor makinalar yok isin icinde. Tuz en saf haliyle ve katki maddesi icermiyor. Dereotlu, yosunlu, korili ve cesitli otlarla cesnilenmis tuzlarda var. Tuzda balik siklikla yaptigim bir yemek 5 kiloda kaba tuz aldim.


Adanin denizi cok yosunlu, deniz terapisi yaptik bol yosunla, yuzmek icin acilmak gerekiyor ha birde psikolojik olarak alismak:) Bu plajda deniz cekilince avcilar isbasina gecti. Bugun cin sapkasina benzeyen bernique (patella) topladik. Kayaciklara sikica tutunan bu kabukluyu daha once hic yememistim. Ada yerlileri bayilarak yiyor, sanirim toplanmasi zahmetli oldugundan balikcilarda hic gormedim.


suyun icinde bigorneaux'lar onlari toplamak Leonardo'nun gorevi.
Hayir yengeclerle oynadik ama daha cok kucukler toplamadik. Bu arada yengece nasil dokunulacagini aslinda cok zararsiz ve ksikaclarinda hayal ettigim gibi hart diye elimize yapismadigini gordum. Leo zaten korkmuyor ben genede fazla yuz goz olmadim!


Bernique nasil yenir?
Biraz tuzda bekletip cig yiyenler de varmis ama biz tereyagi, sarimsak ve maydanozla( persillade) hazirladigimiz ici uzerlerine koyup izgarada pisirdik ve inanin simdiye kadar yedigim en lezzetli deniz urunlerinden findik ve iyot tadinda.

Adanin tuzlu topraginda yetisen patates cok unlu. Ununu hakediyor, uretilmesi siki kosullara bagli, ince kabuklu, yumusak tadi olan, her daim taze patatese benzeyen ufakca bir tur.
Buharda pisince hafif tuzlu tereaygi ile harika bir eslikci...

17 yorum:

nalan dedi ki...

bilim adamı olucak bu velet!
yüzgeçlerim çıkacak benim de yakında inşallah:)

nevin dedi ki...

Ben de bu iş başında ki avcıya bitiyorum ya.. Allahım ne tutkuyla calışıyor şuna baksana :) Beste'ciğim, fotoğraflarınıza bakarken sanki bende oralara gelmiş gibi hissettim kendimi.. çok dinlendirici ve aynı zamanda öğretici.. her zaman ki gibi Beste farkı.. çok teşekkürler XX

Berceste dedi ki...

O dogal besinlere geri donulecek gorusunun en kisa zamanda gerceklesmesini diliyorum Beste. Genclerin de baba mesleklerine donusune cok sevindim. Yan gelip yatarak para kazanma hayalinde olan o kadar cok insan var ki :(((( Bu sebeple de en degerli seyleri yitiriyoruz, ellerimizin arasindan kayip gidiyor!

Mehmet Vuran dedi ki...

Leonardo'ya maşallah, sanki kırk yıllık denizci :)

beste dedi ki...

Nalan-bir hirsim yok Leonardo ic huzuru olan bir adam olsunda ne olursa olsun ama bilim adami deyince gozlerim parladi vallahi:))Denize hep yakin mumkunse senin gibi icinde olmak lazim...

Nevin-Dogru gozlem, harbiden tutkuyla yapiyor anasi kilikli, hatta heyecandan titriyor bazen:) Hosuna gitmesine sevindim birgunde birlikte gitsek bir yerlere sahane olmaz mi?

Berceste-Dilegini paylasiyorum, Fransa ilginc bir ulke degerlerine, gecmisine devrim yapip kafa kesmelerine ragmen topraga cok baglilar. kolay para kazanma amerikan icadi ve kultur emperyalizmi sonucu heryere yayiliyordu bitti diyelim!

Mehmet-Denize yakin olmasi benide cok sevindiriyor, ben anlamam ama ilerde soyle ruzgari anlayan bir adam olursa pek hosuma gider:)

Berceste dedi ki...

Bitti demeyi gercekten cani gonulden ben de isterdim ama bitmedi ne yazik ki :((( Su anda Turkiye'yi kestirdiler gozlerine. GDO ile ilgili cikan yasa, sonrasinda bazi GDO'lu tohumlara izin verilmesi. Misirdan yapilan glikoz suruplarinin girmedigi yerin olmamasi... Ah keske bitse, keske...

Damak Tadı dedi ki...

Yine harika fotoğraflar ve görüntülerle bizleri mest ettin sevgili Beste..Leo'ya bayılıyorum,her telden çalıyor adeta..)


Sevgiler..

zarpandit dedi ki...

fluer de sel Türkiye'de bulunur mu dersin Beste? Birkaç denemede deniz tuzu işe yarar dedim ama pek yaramadı..Görüntü konusunda sınıfta kaldı..

13.fotograf varya bu yazın anlamı olmalı harika!

Nihan dedi ki...

orada olmak istedim.:))

Açalya dedi ki...

bernique`i yirim ben, senin ellerinden olacak ama.

Leo`ya bravo, ne güzel deneyim bunlar bir çocuk için.

Tijen dedi ki...

Hepsi muhteşem görünüyor ama ben tuz kütlelerine vuruldum en çok. Sağolasın bu güzellikleri paylaştığın için Beste'ciğim!

Adsız dedi ki...

Ashley Yeni Kaledonya'da yemiş bu kabuklulardan. Nerde buluruz TR'de diyordu uzun süre :D Sonra baktı etti benden araştırmaya dair hiçbir ses seda yok vazgeçti. Leo seviyormu annesi bunların tadını ? Minik balıkçı !

kekvekahve dedi ki...

o denizde yüzmek de zordur, yosunlar nasıl da kayıdırıyordur insanı kim bilir.

mine dedi ki...

ızgara üstündekini çok merak ettim inşallah denerim birgün ...

didem dedi ki...

Beste'cim tuz hakkinda ne kadar ogrenmek gereken sey varmis. Cok ilginc.Fotolar cok guzel. Leo'nin yengec tutan parmagini op benim icin. Hic korkmuyor bu canavarlar, Berk solucan yilan salyangoz herbisi tutuyor hatta eve yilan istiyordu bir ara:)

Müge dedi ki...

Bestecim,

Noirmoutier Adası ne kadar ilginç ve zengin bir yermiş! Leonardo'yu harika yetiştiriyorsunuz; fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla özgüvenli, pozitif, cesaretli ve neşeli bir çocuk, büyüyünce hangi mesleği seçerse seçsin bence herşeyden önemlisi mutlu bir adam olacak.

Sevgiler, selamlar,

beste dedi ki...

Damak tadi-Anasi gibi :) cok tesekkurler:)

Zarpandit-Vardir bir yerlerde kesinlikle, istersen ben sana yollarim...

Nihan-Gel hadi gidelim beraber:)

Acalya-Bernik'ini yerim ben gulum, sanki ayip bisi gibi olmus cok guldum:) Tum cocularin cocuklugu guzel gecmeli ya zihinlerimizde kaliyor tum hatiralar...

Tijen-Tuz kutlelerine bende vuruldum, tuz golumuz var bizim ama hicbir firkim yok tuzlarin akibetne dair!

RRH-Evet pismisleri yiyor ciglerle arasi yok. Kesin Turkiye'de de vardir ama nasil avlanir, nerede bulunur bilmiyorum.

Serpil-Bir metrelik yosun bandini huylana huylana gectikten sonra aciliyor ama antalya denizi gibi degil tabi:)

Mine-Pisman olmazsin kanimca Minecim:)

Didem-Berk bayagi ilerlemis yilan vay halimize:)

Muge-Ne guzel seyler soylemissin cok cok tesekkurler, insallah sevgiler

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin