11.08.2010

Yaz bitmeden Nisuaz salatasi ve Basilcello (Italyan usulu Feslegen likoru)yapimi


Bizim evin girisi ( U seklinde bir avluya bakan 4 ev var, eski sapel/kilise bu ev bizimki iki yaninda) boyle pembe, mavi ortancalarla suslu. Benim bahcedeki ortancalar Leonardo'nun cicek toplama rituelinin kurbani oldular. Bana hep sonbahari cicegi gibi gelir, buralarda yaz bitmekte haberiniz ola!

Derseniz yahu sen Kuzey Fransa'dasin niye Guney Fransa yemeklerinden bahsediyorsun. Esimin annesi Korsika'li, Marsilya'da buyumus. Dedesi polis sefiymis. Korsikali'lar icin "ya hirsiz ya polis olur" diye bir deyis var :) Esime nerelisin diyenlere Korsikali der hep. Bu Korsikali'lar Akdeniz kani tasidigindan olsa gerek hemen alevlenen, yanimdaki kiza baktin diye kavga cikaran, cani sikilinca adadaki kahveleri filan bombalayan ilginc tipler :) Saka bir yana, Korsika Akdeniz'in en guzel adasi.  Guney Fransa mutfagi kulanilan malzemeler ise bize hic yabanci degil, sebze, balik  agirlikli, en sevdigim domates, patlican, biber, sarimsak, kekik ve diger otlar, zeytinyagi bolca kullaniliyor. Ozetle kaynana yemeklerini seviyorum.



Nisuaz salatasi
(4 kisilik ve ana yemek olarak yapilir)
10 orta boy domates
1 salatalik
200 gr taze bakla( taneleri kullanilacak)
2/3 dolmalik kirmizi, yesil biber
6 taze sogan
yarim demet feslegen
1 dis sarimsak
3 kati pismis yumurta
300 gr koserve ton baligi
100 gr cekirdegi cikarilmis siyah zeytin
zeytinyagi, tuz, karabiber

1-Biberler, salataligi yuvarlak dograyin. Domatesleri hilal ay gibi kesin.Baklalarin dis kabuklari ile tanelerin uzerinde yer alan hazmi zor kabugu soyun. Bicakla bir centik atip sikarsaniz kolayca cikacaktir.
2-Yumurtalari soyup dorde kesin.
3-6 kasik zeytinyagi ile tuz, karabiber, ezilmis sarimsak ve feslegen yapraklarini karistirin.
4-Tum malzemeyi ton dahil sosla beraber karsitirin. Yumurtalari en son ekleyin yoksa dagilirlar. Guzel bir ekmekle servis yapin. Yuvarlak ekmek bulursaniz icini bosaltip salatayi doldurup servis yapabilirsiniz.

Feslegen sevgimi biliyorsunuz. Italyanlarin limon likoru lemoncello sevgimide buna katalim. Bu tarifi gorunce gozlerime inanamadim ve hemen denedim. Sahane oldu, yemeklerden sonra bir minik bardak hazma yardimci.
Basilcello yapimi
bir sise votka
bir yada iki demet feslegen
500 gr seker
600 gr su
1-Yikanmis feslegen yapraklari ve alkolu bir kavanoza koyup birkac gun bekletin. Sise yemyesil olacak rengine bayilacaksiniz.
2-2/4 gun sonunda seker ve suyu kaynatip sogutun. Feslegenleri suzup(ben tulbent kullaniyorum) hazirladigniz surupla karistirin. Hava alamayan bir siseye koyup 2 hafta bekletin. Basilcellonuz hazir. Soguk servis yapiniz.












Yaz bitiyor gibi burda, icimi kaplayan huzne gullerle dayaniyorum.

26 yorum:

nevin dedi ki...

hayat ! dolu dolu hayat var senin bu Beste'nin nanelerinde :) Fotograflar gel beni ye diye bagiriyor, taptaze, nefis gorunuyorlar. Ellerine saglik sevgili Beste. Senin sayfaya bakarken, hayel kurmayan varmidir acaba? ben hep kuruyorum cunku.. harikasin!

hindiba dedi ki...

Beste, ortancalar ha-ri-ka! Korsika'lilarin meslek secimlerine cok güldüm. Ben iki Akdeniz adasinda yasadim. Birinde 5, digerinde 35 yasindaydim. 65 yasinda hangi Akdeniz adasinda olacagim acaba diye merak eder dururum :) Hayal bu ya! Akdeniz adalarinin her biri ayri bir hikaye. Korsika'yi merak ettim. Feslegenin kizilini yetistirmeyi üc yildir deniyorum, bir türlü beceremedim. Seninki tohumdan mi? Ve tadi nasil, yesil yaprakliya göre?

beste dedi ki...

Nevin-Ne guzel yorum biraktin yine yuzumde guller acti:)hayallerimiz gercek olsun

Evren-Korsika bir doga asigina cok sey vaadeder! reyhan o guzelim reyhan salatalari hem rengiyle hem tadiyla senlendiren! evet tohumdan yollarim sana istersen tohumlarindan. Cok kolay yetisti hatta feslegenden daha kolay. Tadi daha yogun ve olcuyu kacirisan buruk bile yapabilir.Daha sert yaprakli. Tohumun iyi olmayabilir mi?

nalan dedi ki...

bahse girerim kaynanan da seni ve yemeklerini seviyor.
korsika da tam yaşanacak yer sanırım, parmaklarımızı çapraz yapalım da her yer gibi orayı da mahvetmesinler.
senin salatayı da sanırım ben balıksız deneyebilirim. sadece yumurta ile bana daha cazip göründü.

Zehra Gürgen dedi ki...

Besecim evine hastayız bir karı koca bilesin !
burada yaza devam biliyorsun TR yanıyor sıcaktan. Benim ise biraz soğuğa hayır diyecek halim yok ! biraz serinlese sevineceğim.
ortancalara bende bayılıyorum bir de burada ortancaya benzeyen ama her top çiçeği minicik güle benzer çiçekten oluşan adını bilmediğim ama çok sevdiğim bir çiçek var. eminim onu da çook seversin.

likör tarifini deneyeceğim, bahçe fesleğen kaynıyor :)

Selen dedi ki...

Blogun adini Beste'nin feslegenleri diye degistirmek gerekecek yakinda :)

Bu likor Turk kahvesinin yanina nane likoru olmayanlara (ben) birebir olur. Yapmali hemen.

ruşyena dedi ki...

ben bütün yaz, yaz bitecek eyvah kış gelecek diye yazını zehredenlerdendim.... ta ki yakın zamana dek...:)) bestecim kızma ama yazı çabuk biten yerleri görünce içime su serpiliyor artık... hatta şimdi bizde daha çoook var dedim ve kendime mutluluk payı çıkardım... (burada kafasına tokmakla vuran smiley olduğunu düşün :))) )
mutfak maharetlerin yine cezbediyor insanı... salatayı yumurtasız ve ton balıksız olarak yamayı ve ızgara balık yanında servis etmeyi planladım...
teşekkürler yine tarifler için... tekdüzelikten çıkarıyorlar insanı... :)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Sabah sabah içim açıldıigüzel ve şirin paylaşıma gönül dolusu teşekkürlerrr..Sevgilerim seninle olsun......

Nilambara dedi ki...

Ortancalar harika... en sevdiğim çiçektir... bir de frezya ama ne yazık ki onun ömrü çok kısa, yılda 1-2 ay var sadece...

Fesleğeni ben de çok severim, likörünü hemen deneyeceğim... geçen yıl nar likörüm ile herkesi şaşırtmıştım bu sene de sayenizde fesleğen ile şaşırtmaya devam :))
bir kez de limoncello yapmıştım, o da fena olmamıştı, hatta güzeldi :)

sevgiler.

bilge ve annesi dedi ki...

Sevgili Beste şu ahir ömrümde gördüğüm en güzel ortancalar sanırım bunlar, dönüp dönüp bakıyorum fotoğrafa. Tarifler yazıldı bir kenara, özellikle ton balığı seven Bilge için:)) Fesleğen likörü tarifine ayrı bir bayılıp kardeşimi bile aradım, tarifi alsın diye. Sevgilerle...

beste dedi ki...

Nalan-Yemeklerime onay verdi:) beni sever mi fransiz olsam daha cok severdi. Korsika cok dogal cok guzel. Ton nesli tukeniyor diye mi? Bizde cok ender yiyoruz aslinda.

Zehra-Cicegin resmini yollasana merak ettim. Bu cekirdek aile gelir bir gun beni ziyarete diye umuyorum:) feslegenleri kisin mumla arayacagiz aman ziyan etme!

Selen-Hahaa fena fikir degil gercekten:)kahve, likor lokumda lazim ama:)

Rusen-Mutluluk payina sevindim:) salata uzerinde dilediginiz gbi oynayabilirsiniz hergun her yemek baska sekle giriyor zaten malzeme durumuna gore! cok tesekkurler

Annemineli-Cok tesekkurler okunmak, hele yorumlar cok guzel...

Nilambara-Merhabalar, Nar likoru heyecan verici gercekten. limoncello bende denemek istiyorum ama o kadar cok likor varki evde kac yilda iceriz hepsini bilmem:)Frezyaya hele okusuna bayiliyorum

Bilgeveannesi-Ne guzel herseyi sevmissin posttaki hem minik melege, hem kardese yarayacak demek:)

nalan dedi ki...

yok, pek ton tükeniyor diye değil de, o yuvarlak zamazingoların içinden çıkan balığı yeme fikri bana hiç hoş gelmiyor. onun yerine yumurtayı haşla koy, oh yanına da bir kırmızı şarap oldu olacak :)

minimalist dedi ki...

aaa yaz bitiyor mu??? Burası da nasıl sıcak görsen yaz hiç bitmeyecek sanırsın :)) Korsika muhabbeti çok hoştu; son fotona ise bayıldım.

Anne ve Bebisi dedi ki...

Beste, bir gun cikip da, ben ise basliyorum kardesim, bundan sonra blog olayi yatar dersen... sanirm biz okuyucularin aramizda para toplayip seni massa baglayabiliriz devam etmen icin :P Londra'dan kacip bir Akdeniz ulkesine/sehrine yerlesme istegimi kamciliyorsun :P

Meyvelitepe dedi ki...

Ortancalar çok güzel olmuş, ne severim onları, yaşadığım her yere götürür, ayak izi gibi bırakırım arkamda.
Sonbaharda çiçekleri kuruyunca budanan dalları her yere daldırırız, komşuların bahçelerine bile taşmışlığımız vardır bu şekilde.

Yaz bitiyor mu? Şaştım bu işe, o kadar kısacık mıdır oralarda canım yaz? Neyse oradaki biterse burada devam edebilme şansınız var hiç değilse:)

Yesim dedi ki...

Baklali, biberli nisuaz salatasi yememistim hic, denemeli. Senin tarif bayagi farkli benim bildiklerimden.
Likore gelince fikre bayildim, hemen deneyecegim, rengi, kokusu muhtesem bir sey olsa gerek!

Bir de yeni evinizin resimleri bile insana mutluluk ve huzur veriyor, ne iyi ettiniz de tasindiniz.

Açalya dedi ki...

bir fotoğraf evinizin önü, diğeri arkası mı?

ben ortancayı çok severim, salata nefis ve doyurucuymuş. Ha bir de salataya 10 tane domates? kaç kişilik bu salata allasen? 6 kişilik falan mı? (ciddi bir soru) biz iki buçuk kişiye salatada 2 domates bile çok geliyor.

Fesleğen içkisine yorum yapamıyciim, içkiden sırnık anlamayan birinin yorumuna ihtiyacın yok. Rengi pek güzel, hah bu oldu bak ;o)

beste dedi ki...

minimalist-iklim farki! guller guller hediyem olsun:)

Anne ve bebisi-Ben calisiyorum ama evden Esra'cim. Bir gun yine sabah /aksam ise gitmek zorunda kalirsam lutfen boyle bir guzellik, iyilik yap:) akdeniz ulkeleri cok sicak artik mis gibi mans havasida fena degil

Meyvelitepe-Evet Jale hanim kisacik guzelim yaz; ben en cok ciceklerime uzuluyorum daha acamayanlar var mesela biberlerim tum ciceklerini doktu burda disarda biber hayal, seradakiler bile 2 tane verdi simdiye kadar! Toprakta bolca sist var oda ortancalari mavi yapiyor dogal olarak kapsirssiz bir bitki golge, nem bayiliyor.

Calanon-Nerelerdesin tatildemiyidn ? Bu provence usulu nisuaz:) taze bakla aliskanlik yapiyor benden soylemesi! Tasindigimiz icin cok mutluyuz, tesekkurler.

Acalya-Bizim ev u seklinde bir avlunun sag kivriminda yer aliyor. Bu girisindeki ilk ev, eski sapel(kilise). Yemek 4 kisilik orta boy domatesten dur ekleme yapayim yukari. Birde adi salata ama ana yemek olarak yeniyor haffi yaz yemegi diyelim. Likor minicik bardakta bir iki yudumluk birsey icki sayilmaz bile hazmettirici:)

Unknown dedi ki...

yaz bitsin yeterki likörler konyaklar ısınırız nasılsa. korsikalılara bayıldım. bizim buradada çakal yada mühendis oluyorsun. yani her daim işsiz:)

beste dedi ki...

kedikafa-ya bu franszilar icmiyor sekerli diye guzelim likorleri kahroluyorum bir degerini bilen lazim bana:) talayip gelseniz soyel ikram etsem ne guzel olur:)

yaban dedi ki...

fotograflar hele de cicekli fotograflar beni benden aliyor.. gecen yaz tatilimzde korsikaya gitmistik, mayis ayiydi, her yer yemyesildi, hem daga tirmanmistik, hem denize girmistik,, mevsimi olsa nehirde de yuzecektik ama nehirler soguktu,, cok dogal, cok ozgun bir yer, hic turistik degil ve korsika sadece 200 yil oncesine dek italyaya aitmis, asi ruhlularmis cok, denizin ortasindan yukselen dag derlermis korsikaya,, ve de yollarda basibos yaban domuzlari geziyordu, yavrulariyla beraber,, cok guzel kartpostal gibi goruntuler usustu simdi aklima beste, sayende bu yaziyla,,

Adsız dedi ki...

Beste pes yahu . Buraya gelince yapacak bir yorum bulamıyorum .Çok yeteneklisin canım arkadaşım.Keşke bahçeli bir evim olsa bende istediğim gibi ekip biçsem.

pinarbk dedi ki...

ortancalara bayılırım. Tencere içindeki gülleri de çok sevdim...Bu blogdaki neredeyse tüm fotoğraflar, yanlış zamanda, yanlış yerde yaşıyorum duygumu pekiştirdi...

beste dedi ki...

pinar-Kirmizi tencere dikkatini cekti :)

Keriman Dilek Diril(Laçin) dedi ki...

Sevgili Beste,bir demet fesleğenin nekadar olduğunu fotoğrafından çözdüm.Son demlerini yaşayan fesleğenlerimle denemeye değer diyorum

ilhan dedi ki...

Bloğunuz nefis gerçekten. Takipçiniz oldum. Bu liköür de bugün yapabilirim. Elinize sağlık.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin