3.01.2011

Yeni yil, portakalli muffin, kompost , bahceden ozetler

Yeni yila sampanyali, ve sakin girdik. Benim ve oglusun bronsiti biraz dunyamizi karartsada en azindan atesimiz yok diye seviniyoruz. Fransa'da koyde yasadigimizi dusunursek dunyanin bir ucunda bile havai fisekleri pencereden gorebildik. Dileklerimizi yeniledik gerci ben 2010''da istedigim bir suru seye en onemlisi bahceme kavustum yine de gelen yil gidenden daha iyi olsun diyoruz.
Yeni yilla bahcemizde yenilendi. Yapraklari topladik komposta attik yaklasik bir sene sonra bize kaliteli toprak olarak geri donecek.

Bahcede yardimcilarim var bogaz tokluguna calisan:) Biz herseyi beraber yapariz cekirdek ailemizde. Yemek beraber hazirlanir, bulasik makinasi beraber bosaltilir, sofra beraber kurulur. Oglus un eleme, yumurta kirma, sebze ayiklama sorumlusu, makinayi itinayla bosaltir, kendi coraplarini asar, ciftlerini bulur oyun gibi iste daha ne olsun. Oyle hevesle ve mutlulukla yapiyor ki ben seni buyuyunce gorurum!



                                                    dayisinin aldigi minik el arabasi cok ise yariyor

Uzun zamandir komsunun kompostunu kullaniyorduk devamda ederdik ama bana biraz uzakti. Yeni yil gunu belediyeden keni kompostumuzu aldik. Sevincle kurduk bu sayede bahceye dusmus yapraklar toplandi, kurumus dallar icine atildi. Kardan hirpalanan bahcenin eli yuzu temizlendi.


Bakmayin dolu gibi olduguna bir haftaya oturur yerine.
                                        Oglus artik kendi kendine salincakta sallanabiliyor.


Bu kirmizi dallar yazin varmiydi hangi bitkiydi hic dikkat etmemisim guzelligine bakin. Bilmece ne olabilir bulalim bakalim.
Bruksel lahanalarimiz olmak uzere,
Bu bir lahana turu adi Kohlrabi . Aslinda meyve olusmasi lazim elma buyuklugunde simdilik guzel yapraklarina bakip duruyoruz. Sevgili Tijen Antalya pazarinda bulundugunu ve afiyetle yendigini soyledi.
Kardan, dondan etkilenmis ancak gobegi saglam kalmis kirmizi lahanalarin.
Guzel cuha cicegi

Kamelya tomurcugu acmaya hazirlaniyor
Kisin en guzel meyvesi portakal. Fransa'da cok degerli 14.Lui'ye hediye gelen portakal agaci icin Paris'in buyuk serasi kurulmus. Burada uretilmiyor buyuk cogunlugu Ispanya'dan ithal. Ozellikle dalinda olgunlasmis, kimyasal madde kullanilmamis yemeklik portakallar taneyle satiliyor ve her biri strech film ile kapli. Cocuklugumuzun seker portakallari tadinda. Bu yuzden portakallari yemeden once kabuklarini ince rendeyle rendeleyip kurutuyorum. Portakal asidi yagi parcalamaya yardimci. Yagli etlere ozellikle koymanizi tavsiye ederim. Sadece tatli, recel degil, soslara ve yemeklerede cok yakisiyor. Biz bugunluk yine oyumuzu tatlidan yana kullanalim.
 Portakalli muffin
240 gr un
240 gr seker
100 gr tereyagi oda sicakliginda
2 yumurta
12 cl sut
2 cl portakal suyu
2 organik portakalin kabugu(ince rendeden gecirilmis)
1 tatli kasigi kabartma tozu (aliminyumsuz)
1 cimdik tuz

1-Firini 180 Dereceye isitin.
2-Portakallarin kabugunu ince bir rende yardimiyla rendeleyin. Suyunu sikin.
3-Derince bir kapta un, seker, oda sicakliginda tereyagi,tuz ve kabartma tozunu mikserle kum goruntusunu alana kadar karistirin. Sirasiyla sut, yumurta ve portakal suyunu ekleyin. Aralarda surekli karistirin purussuz bir kek hamuruna donusecek. En son portakal kabuklarini koyup bir kere daha karistirin.
4-Muffin kaliplarina ikser kasik koyun. Firina verin 20/25 dk arasi pisirin.
5-Sogusunlar. Ustunu icince vanilya yada hashas tohumu karistirilmis birer kasik krema ve portakal sekerlemeleriyle susleyin.





33 yorum:

hindiba dedi ki...

Salincakta ayagini ileriye dogru uzatmis bir cocugun fotografindan daha güzel ne var hayatta...

Müge dedi ki...

Besteciğim, sana ve ailene sağlık, mutluluk, neşe dolu yeni bir yıl dilerim.

Bir de sorum var: "Kompost" nasıl çalışıyor? Yani yaprakları, otları falan dolduruyorsunuz ve bunlar kendiliklerinden mi gübre haline dönüşüyorlar, yoksa kazanın içinde bir tür öğütücü falan mı var? Bizde evimizde kendi kendimize "kompost" yapabilir miyiz yoksa ciddi bir mekanizma mı söz konusu?

Selamlar, sevgiler,

Adsız dedi ki...

Beste abla muffin ne güzel olmuş.Kartpostalımı aldınızmı ? :)Sağlıklı yıllar.
ps:Leo el arabanla oynayabilirmiyim ?

beste dedi ki...

Evren-Tam soru degil ama ben yine de cevap vereyim, yok:))

Mugecim-Bilmukabele:) guzel bir yeni yil diliyorum bol seyehatli, kus gozlemli; ylin son gubu suprizin harikaydi Moda'da kizilgerdan:) Kompost buyukce delikli bir kova diyebiliriz. Bolca hava almasi lazim ve her daim nemli olmali. Alt tarafi acik ve topraga degiyor. Hayir icinde ogutucu filan yok. Ogutme isini gozle gorulmeyen bakteriler, mantarlar ile solucanlar bir suru adini bilmedigim canli yapiyor. Sonunda o yigin cok guzel kokulu, zengin besleyici nitelikte orman topragina donusuyor. Ornegi bu islem tropik ormanlarda 2 hafta surerken burada 8/12 ay arasi surebiliyor.Balkon tipleri var Fransa'da, Paris'te bir suru balkonda karsina cikabilir, onlarin sistemi farkli nede olsa topraga degemiyor.

beste dedi ki...

Cok pratik bir sistem evdeki nerdeyse tum sebze, meyve kabuklarini, atiklarini, yumurta kabuklarini, kahve, cay vs icine atabiliyoruz. Copten cok yer kazaniyoruz. Ustelik bir sene sonunda topragimiz oluyor. Buyuk dallari ogutucuden gecirip komposta koyabiliriz ama bizim ogutucumuz yok ancak kiralama imkani var. Mesela cam agaclari cope gitmiyor burada onlari belediyenin cop toplama ve ayristirma merkezine goturuyoruz. Oradan dev kompostlara gidiyor.

beste dedi ki...

Kontiki-Asleycim henuz gelmedi Noel ve yilbasi anca gelir merak etme! Once eoynar sonra muffin yersiniz beraber:)

minimalist dedi ki...

boğaz tokluğuna çalışan bahçıvanlşarın ve sana birlikte bir ömür mutlu ve hep böyle huzurlu bir yıl dilerim...

ruşyena dedi ki...

mutlu bir yll dileğimle...
sevgiler.

Leylak Dalı dedi ki...

Her zamanki gibi içim huzurla doldu fotoğraflara bakınca. Sizin huzurunuz ve sağlığınız da hep sürsün.
Brüksel lahanasını ilk kez dalında gördüm desem inanır mısınız? Üstelik Antalya'da yaşıyorum ve ortalık sera dolu:))
Yeni yılın güzellikler getirmesi dileğiyle sevgiler...

kara kitap dedi ki...

bu kompost işine bayıldım,ama merak ettiğim çürüyen şeyler kötü kokmuyor mu?

beste dedi ki...

minimalist-Cok tesekkurler Unvercim.

Rusen-Cok tesekkurler sevgiler

Leylakdali-En onemlisi saglik ve huzur. Cok tesekkurler. Bazi marketlerde daliyla satiliyor. Bence cok sasirmistim ilk gordugumde!

Karakitap-Merhabalar. Yazin cok sicaklarda biraz kokuyor ama etrafa yayilan bir koku degil daha cok kapagi actiginizda farkediyorsunuz. Sinekleri de unutmayalim tabi canli bir dunya var orada kipir kipir:)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Merhaba; iyi yıllar ....paylaşımlarına ve resimlere oğluşuna bayıldım...herşey gönlünce olsun..sevgilerrrr...öptüm.....

Gulcin dedi ki...

Ne kadar guzel bir bahcenizin olmasi bayildim! Ben pek anlamam bu islerden ama babamin cok sevdigi birseydir bu kompost olayini soyleyecegim bakayim bilmiyorsa hemen uygulamaya gecirecektir.
Mutlu yillar!

Zehra Gürgen dedi ki...

Bahçıvan yardımcısı 2 ye bayıldım.küçük adam iyi çalışmış :)
portakalın taneyle satıldığını duyunca utandım..
burada bahçelerde yerlere düşmüş toplanmamış portakalları gördükçe içim acıyordu birkez daha üzüldüm. yok yok ben bizim bahçede yere düşenleri kızıma toplattım :) bol bol sıkıp içiyoruz..

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Bestecim,
Bütün bitkileri tanımak büyük bir beceri istiyor. Bir de yaz, bahar, kış halleri ayrı olanları tanımak iyice güç!
BBC'deki bir bahçecilik programında görmüştüm; bahçenin her mevsim ayrı ayrı fotoğraflarını çekiyorlardı ki, nerede hangi bitki, çalı vardı şaşırmasınlar. Bu işin profesyoneli bile şaşırabiliyorsa, demiştim, ben şaşırmışım çok mu? :))

pelinpembesi dedi ki...

mrb Beste, benimde küçük bir bahçem var ve yapraklar bende de çok.zamansızlıktan birşey yapamıyorum.senin kamelya dediğin çiçekten ben de de var açtı açacak.ama bu çiçeğin adını gardenya diye biliyordum..

beste dedi ki...

Annemineli-Cok tesekkurler size de iyi seneler:) sevgiler

Gulcin-Bahcesi varsa kompost cok isine yarayacaktir:) Iyi seneler

Zehra-Yere dusen portakallar ruya gibi vallahi:) Ziyan olmasi uzucuymus gercekten!

Ekmekcikiz-Dogru hergun surekli ayri ayir inceliyorum surekli yeni birseyler cikiyor:) zevki orada zaten aman bitmesinler. Bende mevsimlere gore fotografliyorum boyle bir seri yapacagim!

Buket-Gardenya tropik bitkisi pek bahcede yetisecegini dusunmuyorum ama olur mu olur bir surpriz belki. Bak burada aciklamalari http://en.wikipedia.org/wiki/Gardenia benimki kirmizi kamelya japonica, bekliyorum heyecanla. Seninki ne renk goruruz fotograflarini o zaman acinca. Bahce bahce diye yillarca miyavladiktan sonra, gelince buraya gozum gibi bakiyorum ben:) sevgiler

beste dedi ki...

kamelya icinde buraya tik tik http://tr.wikipedia.org/wiki/Kamelya

Pinky dedi ki...

bahçeyle uğraşmak ne kadar güzel. düşen yaprakların toprak olacak olmasını bilmekte çok güzel. ve burada bolca portakal varken ben bu tarifi yapmazsam ayıp olur :)

Mutlu ve tatlı yıllar ;)

Tijen dedi ki...

O boğaz tokluğuna çalışan minik bahçıvandan ben de isterim bir tane! Arada bize de yollasana? Doyururum karnını söz. Ne isterse onu yaparım. (Brüksel lahanaları nefis. O kırmızımsı yapraklılar da kohlrabi herhalde. Artık Antalya'da da yetiştiriyorlar ve "şekere iyi geliyormuş" diye satıyorlar! Bugün bir tanesini salataya doğradım, çıtır çıtır pek güzeldi!

nalan dedi ki...

salıncağı da var, yediği önünde yemediği arkasında oh, sefam olsun.
sabah sabah bana santilitre mililitre hesabı da yaptırdın iyi oldu.
çok sevgiler çekirdek aileye. buradan onlar için iyi dilekler gönderenler var evrene.

Defne Soysal dedi ki...

Resmini çektiğin kamelya iyi bakılırsa ve yerini severse çok uzun ömürlü olur.Ben yüz yıllık olanını gördüm.Umarım seninki de öyle olur.Portakallı muffinlere gelince ben kekini yapıyorum.Tabii muffin olunca tek tek süsleme şansın oluyor.senin ki de çok süslü olmuş.Kızımın en sevdiği lezzet.o nedenle çok sık yaparım ben de.İçine biraz portakal likörü katıyorum ben.İyi seneler dilerim.

beste dedi ki...

Pinky-Bolca portakal kulaga cok hos geliyor. Cok haifi ve keyifli bir tarif. Sanada harika bir yil dilerim:)

Tijen-Biraz daha buyusun gelir Tijen ablasini ziyarete:) Evet kohlrabi onlar seneye yumrusunu olusturacak galiba. Sekere iyi geliyor mu bilmiyorum ama tadi elma gibi pek severek kitir kitir yiyoruz bizde:)

Nalan-Bugun okula gittim yolda aklima geldin yahu ozledim ben Nalan'in yorumlarini diye donunce hop surpriz:) hahah bazen bardak, kasik olcusu de ekliyorum yanlarina ama bu kacti aradan! Bizde sana iyi dileklerimizi yolluyoruz her zaman kalbimizdesin:))

DefneSoysal-100 yil yasayacaksa bayagi kotu bir yere ektim demektir tam duvar yani olmaz orada degistirmem lazim ama en ruzgarsiz yer orasiydi. Portakalli keke adi bile guzel. Portakal likoru cok iyi fikir bir dahakine bende keleyecegim. iyi seneler, sevgiler

Crebro dedi ki...

Fotoğraflar yine çok güzel Bestecim...

Nihan dedi ki...

Bestecim,ilerde bahçeli bir ev edinirsem senin blogun bana hoş bir kaynak olacak.ben şimdiden dağarcığımı dolduruyorum.

Unknown dedi ki...

Insallah birgun benim de boyle bir bahcem ve icinde de boyle tatli bir yardimcim olur. Ne mutlu size! Nazar degmesin.

Mimosa Café dedi ki...

besteee bahce super, muffin harika, okulun hayirli olsun. sicak sarap tarifini uyguladim muhtesem oldu. simdi oraya da yorum yazicam. iyi seneler sekerim. operim.

Pinar dedi ki...

Kohlrabi'yi burada Alman bir arkadasin bahcesinden yedim ilk. Cok hosuma gitti. Yapraklar da tavuklara tabi ki. Bu sene Hollanda'dan gelen tohumlardan yerine direk ektim. Tabi ektigim yeri eksi kulaklar basti ve sadece 2-3 tanesi dogru durust tuttu. Onlari da yemeyip tohuma birakacagim. Gerci sebzesini kesmek de gerekebilir. Cunku lahanayi, lahanasini kesip sap kismini oyup toprakla doldurup tohuma birakiyor Yuksel teyze. Kohlrabi'nin nasil oldugunu bir arastirmali! Sen tohum almayi dusunuyor musun?

beste dedi ki...

Crebro-Aman efenim sizin cizimlerinizin yaninda lafimi olur:)

Nihancim-Sen bahceli evini edin ben sana istedigin kadar yardimic olurum:)

Vejeteryankedi-Yardimcinin buyuesi lazim bahce kismina calisalim biraz derim ben:)))

Mimosacafe-Portakal memleketinde denemen lazim Ebru hakkimi helal etmem:) Afiyet olsun eski tarifler denenince cok mutlu oluyorum:)) sana iyi seneler mukc muck

Pinar-Bir yerde iki senelik bitki gibi bir sey okudum ama ustunde calismadim sanki seneye verecekler gibi anladim ben. Lahana yeni yapraklar ve cicek mi cikariyor ilginc bir yontem. Bana da bir Yuksel Teyze lazim arada Leonardo'yu da emanet ederdim sevgilerimi ilet lutfen:)Genellikle denemelerimde bir kac tane bende tohumluk birakiyorum.

Yelish dedi ki...

Portakalin kabugunu bile degerleniren,kurumus otu guzel cicege ceviren bir kadin iste,Beste.

Minik adama gelince,bence buyuyunce de yapar,nasil alisirsa oyle demezlermi? :)

xxx
yeliz

Ozlemaki dedi ki...

Bahçıvan kadrosu muhteşem :)
Bronşit için posta kutusunu 1 hafta-10 gün içünde yokla kuzum, çok geçmiş olsun.

atolyekaraburina dedi ki...

Geçen yıl dileklerini sıralamıştın ne güzel, bak yavaş yavaş gerçekleşiyor..Ben de özenip bu yıl bir liste yapmıştım ama listeyi kaybedip buluncaya kadar zaman aşımına uğradı..seneye artık ;)

beste dedi ki...

Yeliz-Sende de bir pasa var ona gore ha ufaktan calistirmaya basla bakalim:) Ben eskiden cok musriftim sonunda dama oldum ironik yani bunun icin Fransa(ya tasinmam lazimmis halbuki luks memleket tersi olur diye dusunur insan degil mi?

Ozlemakim-Canim fistigim inanamiyorum bronsitim icin birseyler mi yolladin? Sirf bu haber bile iyilestirdi beni cok tesekkurler:))

Atolyekaraburina-Artik ne isteyeyim bilemedim gerci liste yapamk onemli ama hayhuya geldi iste. Sen soyleyince dur ben yine bir liste yapim biraz gec olsada isteyenin bir yuzu kara degil mi? :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin