29.04.2011

Taze sogan pestolu pide, menekseli sirke ve Yayinevinden gelen ilginc teklif

Unutma beni cicekleri, mavi susen ve frenk sogani cicekleri ile dogal cicek duzenlemesi
Mavi bastankara kusu
Dunyanin en guzel bakan bocegi Hanneton (Melolonthinae)

baharda gul yapraklari cilali gibi duran kirmizimsi yaprakla,r klorofille kalici koyu yesil rengini almadan onceki hali.


 
deniz mevsimi basladi brrrr
 Yenilebilen cicekleri uzun suredir salata suslemelerinde, pilavlarda, tatlilarda, dolmalarda kullaniyorum. Her mevsime gore yenilebilmesi ihtimal cicekler var bu konuda daha aydinlatici bir yazi yazacagim. Simdilik mevsimi gecmeden menekselerden yararlanalim. Gecen sene likorunu yapmistim. Harika bir kokusu var bu yabani menekselerin ve golgede kolaylikla yetisiyorlar.
hercai menekse

kokulu yabani menekse
Menekseli sirke
bir avuc yesil kisimlari ayiklanmis menekse cicegi
bir su bardagi beyaz sirke
Sirke ile cicek tac yapraklarini bir kavanoza koyup rengini iyice salana kadar bekletin 2/4 gun arasi. Bir tulbent yardimiyla suzun ve sirke yerine salatalarda kullanin.

Birinci  gun sonu

ikinci gun sonu

ucuncu gun sonu ve sirkemiz hazir tac yapraklari tamamen beyaza donduler

Taze soganli, naneli pide
hamuru icin;
300 gr un
3 gr toz ekmek mayasi
2 yemek kasigi zeytinyagi
160 gr kasar peyniri yada parmesan
25 cl su
1 demet taze nane
pesto sosu icin;
3 taze sogan
yarim demet taze nane
1 dis sarimsak
tuz, karabiber
2 yemek kasigi zeytinyagi



1-25 cl suyu kaynatin. Taze naneleri incecik kiyin. Un, maya, rendelenmis peynir, zeytinyagi ile karistirip ustune kaynamis suyu dokup hamuru elinizle karin. Hamur ekmek hamuru gibi parlak ancak ekmek hamuruna nazaran daha civik olacaktir. Elinizi unlayip hamuru top haline getirin. Bir kenarda yarim saat beklesin.
2-Firini 210 C isitin.
3-Taze sogan, naneleri incecik kiyin. Sarimsagi zeytinyagi ile ezin ve tum malzemeyi karistirin.Tuzunu, biberini ekleyin.
4-Hamuru dorde bolun. Her parcayi elinizle inceltip pide seklini vererek firin kagidi serilmis tepsiye yerlestirin. Uzerine bir kasiktan biraz fazla pestoyu iyice yayin. Firina verin yaklasik 15 dk sonra kenarlari iyice kizarinca hari olacaktir. Yaninda soganli, naneli pesto ile servis yapin.  




Bir yayinevinin genel yayin yonetmeni benimle temasa gecerek cikartacaklari Paris Rehberi'nin yeme/icme bolumunu hairlamami istedi. Ne heyecan verici teklif degil mi? Ustelik benim fotograflarimi da kullanacaklar. Bir ufacik problem var ama telif hakki odenmeyecek, adimi ve blogumun kitapta yer almasi karsiliginda ucretsiz bu isi yapmami istediler. Bunca yildir yaptigim arastirmalar, aldigim okudugum kitaplar, yaptigim seyahat harcamalari vesair kulturel birikimimi blogda severek yayinlamamdan bu isi bedava yapabilecegim sonucunu cikardilar sanirim. Blog tutma ruhu bazilari tarafindan anlasilamiyor tam olarak. Hayir ben hayatini fotograf cekerek, yazilar yazarak kazananalara ve kendime olan saygimdan bu isi bedava yapmayacagim. Baska bir blog icin yaz deseler yada kazanc bir hayir amaciyla kullanilacak deseler hic problem yok. Onun disinda bedavaya duduk yok! Su an yayinlanan yemek kitaplarini yazanlarin bir kismi kendi kendini sponsoru olup, yemekleri yapip, fotograflari cektirip, telif hakkindan vazgecerek kitaplarini yayinlatiyormus ki bu durum dunyanin baska hic bir ulkesinde yok. Emege, kulture biraz saygi lutfen...

32 yorum:

pinomino dedi ki...

Bestecim, ne yazık ki telif hakları konusunda sınıfta kalan bir ülkeyiz:(( İşimizi heyecanla yapıyoruz ve bu belli bir kesim tarafından hobi olarak algılanıyor. Yazdıklarına hiç şaşırmadım. O kadar çok sık karşılaştığımız tarzdan insanlar ki bunlar, seni takdir ediyorum verdiğin karardan ötürü... sevgiler çok...

berrin dedi ki...

gerçekten
dünyanın en güzel bakan böceği:))

nevin dedi ki...

Biricik Beste'cigim,

döktürmüsün gercekten. Nefis!! hersey bir harika. Şu pespembe renkli sirkeyi kesin deniyecegim. Bütün tarifler, fotograflar o kadar harika ki. Enerjin hic bitmesin. Ne guzel seyler ogreniyoruz sayende. cok tesekkurler..

www.macerakitabim.com dedi ki...

Bestecim,
Kitap,Paris,yeme-içme ve adını aynı cümle içinde okuyunca çok heyecanlandım.Telif hakkı ödenmeyeceğini duyunca da pek şaşırmadım.Ben olsam yerinde ne yapardım?Şu ana dek şartlar ne olursa olsun bu teklifi kabul ederdim diye düşünüyorum.Ama şimdi senin yazdıklarını okuyunca ne kadar haklı olduğunu anlıyorum.Zor ama doğru bir karar verdiğin gibi,bugünkü yazınla bana da birşeyler öğrettin.Süpersin.Böyle güzel bir blogun ve kararlı bir yüreğin olduğu için kutluyorum seni.Sevgiler

crispy dedi ki...

beste seni uzun zamandır takip ediyorum ama yazdıklarını yorumlamaya yeni başlıyorum.Daha önce yayınladığın kuş fotolarını çok beğenmiştim.Yazının başlığını okuyunca sevinmedim desem yalan olacak.Ne yazıkki yazıları,fotoları,tarifleri hatta fikirleri telifsiz ,hatta teklifsiz yayınlamak bizim için çokta şaşırtıcı davranışlar kategorisinde değil...

betül

Meyvelitepe dedi ki...

Beste, yabani menekşelerin çok güzel koktuğunu daha önce de yazmıştın, o yüzden gördüğüm her yabani menekşeyi kokluyorum, ama sanırım bizimkiler kokusuz. Menekşelerin kokusuz da olabildiğine dair bir bilgi var mı, yoksa ben mi koku alamıyorum?
Telif ve teklif konusunda kararına tüm kalbimle katılıyorum, bir kişinin bile bu işi ücretsiz yapması kaç kişinin ekmeğine mal olabilir. Gerçekten blog ruhunu hiç anlamamışlar ya da işlerine öyle geliyor.

Meyvelitepe dedi ki...

Bir de yazmayı unutmuşum, blogun yeni başlığı çok hoş:)

neval dedi ki...

headerınız orjinal :)
size böyle bir teklifle gelmeleri ne kadar absürt,sanki size şans bahşediyorlarmış gibi.

pelinpembesi dedi ki...

sevgili beste, çok haklısın.tabiki bloglarda yazılarımızı,fotolarımızı maddi düşüncelerle yapmıyoruz ama alıpya sizden bunu işe dönüştürmenizi isteyip ücretsiz olması saçma..

Adsız dedi ki...

Bir taş fırınım olsun şu pide ve pizzaları orda pişirsem.Eline sağlık arkadaşım ,bloğun yeni headırı çok güzel :)

beste dedi ki...

Pino-Tesekkurler :) size de sevgiler

Ilahi tatlar-Bocekseverler belli oldu:)

Nevinvim-Pembe sirke rengiyle etkiliyor insani ah birde kokusunu hissedebilsen umarim deneyebilirsin. Sagol varol.

Ozlem-Utandirdin beni Ozlem ya cok tesekkurler:)

Beto-Merhabalar, Kimse izin vermezse telifsiz calismaya sistem duzelir aslinda...

Meyvelitepe-Bu menekseler violata odorata bazi cinsleri kokusuz siz hep onlar denk geldiniz anlasilan:) Burnunuzun bir kabahati yok. Tohum olusturursa bir kucuk surpriz gelebilir. Desteginiz icin tesekkurler

Neval-Cok tesekkurler sevimli oldu bence de. Cok haklisin bana bahsettikleri bu harkulade sansi istemedim :)

Buket-Dogru soze ne denir;)

RRH-Cok tesekkurler normal firinda is goruyor beklerken ;)

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

kavanozdaki renk beni taaa kücüklügüme götürdü,bizde gül yapraklariyla böyle kavanozlar hairlardik,ayni renkteydiler,öyle tuhaf bir duyguki eski günlere gitmek,insana acicikta aci veriyor gibi,pidenin tadidA eiminim nefiss!

Yayinevine gelince bence de en dogru karari vermissiniz! Sevgiler.

Ozlemaki dedi ki...

etinden, sütünden, yününden yararlanmalarına izin vermediğin için duble tebrik ederim Beste! Bu arada menekşeler enfes!

Defne Soysal dedi ki...

Header çok iyi olmuş, zira diğeri çok zor açılıyordu. Fotolar çok güzel.

Süt Dilimi dedi ki...

Beste merhaba... Sesim çıkmasa da takipteyim:)) Sevgiler.

NzN dedi ki...

nasıl da heyecanlandım "irtibata geçti" kısmını okuyunca. fakat sonrasında uyuz oldum resmen. ne kadar ayıp...
emeğe yazık. belli ki beğenilen bir iş var ortada o zaman neden bunu takdir etmek bu kadar zor oluyor. cüzzi bile olsa bir rakam ödenmesi gerek diye düşünüyorum. sonuçta bu işi yapanlar da gönül işi yapmıyorlar kanımca. o zaman herkes hak ettiğini almalı:))

kocaman sevgiler!

beste dedi ki...

bir terazi kizi-aa haklisiniz ayni renk olur benimde anneannem suruplar yapardi gullerden:) sevgiler

Ozlemaki-Hahaha meee meee:))

Defne Sosyal-keske daha once soyleseydiniz teknik zorluklar hemen duzeltilir:) tesekkurler

sut dilimi-merak ediyordum peynirleri mi bitti acaba diye haberlesmek iyi oldu:) sevgiler

Unknown dedi ki...

blog yazmayı basit algılıyorlar ... İyi bir karar vermişsin ama fotoğraflarını burada şifresizi yayınlıyorsan herkes alabilir bence fotoğraflarını almamaları için bir sistem var onu yapmalısın..

burcu dedi ki...

Sevgili Beste, gectigimiz haftasonu Carcassonne'daydim, aklima hep sen geldin!

Yayinevinin teklifi ingincmis gercekten. Tamamen kendi maddi cikarlari icin yaptiklari bir projede senin ucretsiz calismani beklemek gercekten ilginc. Cok uzuluyorum bunlar sadece bzim ulkemizde oldugu icin!

Narince dedi ki...

Beste, dün annem bizdeydi, onun da sana selamı var. Bazen kızım niye uğraşıyorsun bu işlerle bu kadar diyor, sonra bana mutluluk verdiğini görüyor, ses etmiyor. Şu yayınevi sahibi de hiç anlamayacak bunu, paradan başka şey düşünmeyen aklıyla...

minimalist dedi ki...

ne kadar doğru söylüyorsun; bir an için "kabul ettim" diyeceksin sanmıştım ama düşüncelerine katılıyorum; telif meselesi zaten bir muamma ülkemizde; ohhh ne ala bedavadan kazanç; dünyanın en akıllıları onlar yaaa. Neyse inşallah telifli bir teklif alırsın tez zamanda. Sirkeli menekşe mi? diyecek oldum ama sen yapınca oluyormuş :)))

GÜVEN SERİN dedi ki...

Herşey güzel; hem göze,hem damağa; hem de ruha...

Unknown dedi ki...

Yayinevlerine bu cesareti veren kisileri elestirmek daha dogru bir yaklasim olur diye dusunuyorum.Insanlar bu yaklasimin yanlis oldugunu bile dusunmuyorlar, ne kadar garip.

Hatirla, tanidikla is yurutuluyor hala ondan mi acaba bu kadar cesurlar?

Sayende menekse koklamaya basliycaz :-) Gecenlerde bir siteden menekse kokulu pastil aldim cok guzeller. Gecen hafta da ayva lokumunu yaptim ama sabirsizlik edip yeteri kadar bekleyip pisirmedim sanirim, seker buladiktan sonra su saldilar, bende hepsini dolaba koydum, cafe fernando'nun tarifiyle crumble tatlisi yapiyorum onlarla cok guzel oluyor. Bir daha deneyecegim bu sefer sabrederek :-)

Müge dedi ki...

Besteciğim merhaba,

Sen herşeyi çok güzel özetlemişsin, emeğe ve fikri mülkiyet haklarına saygı konusunda Türkiye henüz çok gerilerde. Yalnız lütfen artık blogunda yazdığın şahsına ait tarifleri bir kitap haline getir. Fransa'da böyle bir işin masrafı ne kadardır bilemiyorum ama tariflerin blogundan çalınıp başkası tarafından kitap olarak bastırılırsa harcayacağın noter/avukat/mahkeme masraflarından herhalde daha azdır. Bak benim Istanbul'da senin gibi yeme-içme konuları üzerine blogu olan bir arkadaşımın yazdıklarını başkaları alıp kendi bloglarında aynen yayınladılar, sanki kendilerine aitmiş gibi. Benim arkadaşımın aksine onların basın-medya ile de ilişkileri olduğundan onlar ünlü oldu, benim arkadaşımı çok daha az tanıyan var. O yüzden, kitap kitaptır, bence bu blogda yazdığın tariflerini kitap yap bastır ve yeme-içme konularında itibarlı kişilere, kurumlara gönder.

Selamlar, sevgiler,

Tijen dedi ki...

Beste'ciğim,
Öncelikle ilk fotoğrafa içim gitti diyeceğim. Sonra da bahsettiğin yazarlık-kitap konusunda kısacık bir kelam etmek istedim. Yakında kitabınızı yayınlayalım ama bize şu kadar para verin deseler şaşırmayacağım biliyor musun? Ne yazık ki bizim medyamız da yayıncılarımız da bu işe fena halde alıştılar. Durum gitgide daha da kötüye gidiyor. Duruşuna, paylaşımına çok saygı duyduğumu da söylmeden geçemem.

Narince dedi ki...

Beste patates yazım için dolaşıyordum, bak ne buldum:

http://www.cyber-warrior.org/forum/patates-ve-cesitleri_408695,1.cwx&get=last

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Beste hanim Anneler Gününüz kutlu olsun efendim,sevgiler Fransa'ya...

Esin Bozdemir dedi ki...

Sevgili beste

Yeni düzenleme başlığın çok sevimli olmuş..her zaman ki gibi birbirinden güzel fotoğraf ve bilgilerle, yeni şeyler öğrendiğim bloğundan...ve yayınevi teklifi başlığını görerek önce sevindiğim ama sonra okuyunca onlara verdiğin yanıtla seni taktir ettiğimi belirtmek isterim!

Blog yazmanın ne demek olduğunu anlamayan yada hafife alanlara da en iyi yanıtı vermişsin böylece!blog tutmak her insanın kendi bilgisi, tarzı ve yaklaşımı ile değerlendirilebilinir!..fazlaca ciddiye almadan yazanlar da var derinlemesine emek harcayarak yaznalarda!. tıpkı senin bloğun gibi!..eğer ki teklif götürecek kadar önemli bulmuşlar ise!bu çok yerinde çünkü bunu hak ediyorsun! o halde bunun da bir karşılığı olmalıdır!profesyonellik bunu gerektirir!harcadığın maddi manevi emekler de bir yere kadar!..manevi hazları bilgilerimizi paylaşarak zaten alıyoruz!..

başarılı çalışmalarının devamını diler hak ettiğin güzelliklerin en kısa zamanda sana + değer olarak geri dönmesini temenni ederim...

bu arada bir gün rötarlı da olsa:) anneler günün kutlu olsun canım...
sevgilerimle

Pinar dedi ki...

Ah yerim ben bakisini o minik hanneton'un! Bu kadar sevimli bocek az bulunur herhalde.

Kitap konusuna gelince; eminim baska firsatlar cikacaktir karsina. Konuyla ilgili yazdiklarinda tamamen haklisin.

Defne Soysal dedi ki...

Bestecim, baştaki sepet içinde çiçekler olan fotoğrafı çok ama çok beğendim. Yaplı boya resim olarak yapmama izin verirmisin?

beste dedi ki...

Defencim-Tabiki ne guzel bir teklif yapinca bana da yollarmisin? esin perileri yaninda olsun:) sevgiler

Defne Soysal dedi ki...

:))))))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin