Gecen yazin surubu isgin/rhubarbe ilan etmistim bu sene ise murver cicegi surubunu bu yazin ana icecegi ilan ediyorum. Isgin ile cilek cok iyi dost ve cok uyumlular gul gibi gecinip gidiyorlar geriye hayal gucu ile yapacaklariniz kaliyor. Isginli, cilekli krambil ve isgin receli icin buraya tiklayiniz. Hazirandan sonra eksilik orani artacagindan seker miktarini biraz arttirmanizi oneririm. Tart hamuru icin bu sefer cabuk bir tarif verecegim. Urunlerin bir kismi bahcemden:)
Cilekler bahceden! |
isginlar bahceden! |
1 kg isgin
bir avuc cilek
bir su bardagi seker
hamuru icin;
125 gr tereyagi
250 gr un
1 yemek kasigi seker
1 cay kasigi tuz
yarim bardak su
1-Soguk tereyagini kup kup kesip un ile parmak uclarinizla kum halini alana kadar ovunuz ayni Krambil hamuru yapar gibi. Icine seker, tuz ve az su koyup biraz daha karistiriniz. Kivama gore su miktarini arttirabilirsiniz. Su yardimiyla bir top haline getirip 30 dk buzdolabinda dinlendiriniz.Hamuru fazla ovalamayiniz icindeki puturun kaybolmamasi lazim.
2-Iki firin kagidi arasina koyarak bir oklava yardimiyla tart kalibinizin buyuklugune gore hamuru aciniz. Hamuru tart kalibina yerlestiriniz.
3-Iskinlar kirmizimsi ise soymaniza gerek yok ancak Turkiye'deki isginlar biraz dikenli bir kabak soyacagi yardimiyla kabuklarini soyunuz. 1,5 cm kalinliginda dilimleyiniz. Cilekleri yikayip yesil kisimlarini cikarin ve suyunu iyice suzun.
4-Once isginlari ardindan cilekleri tart hamurunu ustune yerlestiriniz. Toz sekeri serpeleyiniz. 180 dereceye isitilmis firinda 45 dk pisiriniz. Yanina kaymak veya cirpilmis krema veya créme fraiche ile servis ediniz.
Hint korisi sevenlerdenmisiniz? Ben aserenler grubuna dahil olabilirim. Baharatlar Turk aktarlarinda rahatlikla bulunabilen turden. Osmanli mutfaginda yer alan niyeyse sonra hayatimizdan cikmis baharatlar bunlar. Kimyonu halen kullaniyoruz ama kisnis, kakule, yalanci safran denen zerdecal'in sucu ne? Siz siz olun bir kere deneyin, beni dinleyin sonra tesekkur edeceksiniz. Zerdecal son yillarda kanseri onleyen top on listesinin basinda yer aliyor. O neydi yahu diyenlere en son ne zaman Zerde yediniz? Osmanli mutfaginin son derece soylu ve hafif tatlisi ortadan kaybolmak uzere, yapmak icin zerdecal'a ihtiyaciniz var. Tanisiniz, seviniz, aliniz, yapiniz, yediriniz. Kaybolmakta olan degerlere sahip cikip yeni kusaklara aktarilmasina sebep olunuz. Yoksa tek tip kotu beslenme tum insanligin sonu olacak. Herkesin ayni seyi yemek istemesi yogun tarima yol acinca ekolojik denge bozulunca, toprak bu yuku tasiyamadi. Cesitlilik bu yuzden onemli yediginiz sebzeleri, meyvelerini, etleri, unlari cesitlendiriniz. Dogal ve lokal olani aliniz bunun en guzel yolu pazarlara gidip mevsimindeki sebze, meyveleri almak. Hem daha saglikli , hem dogaya yardimci hemde ekolojik cesitliligi surdurmek icin. Derin bir nefes alip yemek sakralarinizi aciniz.
yok baliklari ben avlamadim! |
Hint usulu fener baligi sis
1 kg filetosu cikartilmis fener baligi
200 gr yogurt
4 kasik limon suyu
3 dis ezilmis sarimsak
2 cm uzunlugunda zencefil
1 tatli kasigi pul biber
1 tatli kasigi kimyon
1 tatli kasigi kisnis tozu
2 aci biber ince kiyilmis
tuz, karabiber
1-Baligi iri kusbasi seklinde dograyin. Bir kapta Tum malzemeleri iyice karistirin. Bu karisima balik parcalari ekleyip tekrar iyice karistirin, bir gece buzdolabinda agzi kapali bekletin.
2-Buzdolabindan cikartip sislere gecirin. Koz ateste yada izgarada en az 10 dk pisirin.Dikkat edin balik fazla pisirmeye gelmez kurur ve lezzetini kaybeder. Ustune taze kisnis yada amaydanoz serpin, yanina yesil limon dilimleri ile ve bezelyeli pilavla ve cacikla servis yapin.
bu agaclar grubunun icindeki murver agacini gorebilecene bravo:) |
Murver daha once sevdigim birkac blogda gordugum ancak bir turlu emin olamdigim icin kullanamadigim bir cicekti. Oya hanim yazmis, Rustic harika fotograflarla surubunu, tursusunu yapmis. Yukaridaki fotograftaki murver agacini ancak agaci taniyan gorebilir. Ben burada tanistim. daha ayrintili bilgi icin dogakesif'i tiklayabilirsiniz. Emin olabilmek icin gecen sene sonbahari bekledim minicik bordo renkli meyvelerini gorunce nasil mutlu oldum ve onlardan kisin ozellikle soguk alginligina iyi gelen recel yaptim. Kuslar yediginden cok az meyve kalmisti bir kavanoz anca cikti. Neyse bu sene arka bahcede de var oradanda faydalanacagim. Cicekleriyle oldugu kadar sonbaharda verecegi meyveleriyle de tart ve recel yapabilirsiniz. Ancak kuslarin cok sevdigi bir besin oldugundan onlara da birakmayi unutmayin. Benim cilek ve kirazlari didekledikleri icin esit sayiliriz. Murver sahane bal kokulu bir cicek. Ogle saatlerinde polenlerin en fazla oldugu zaman toplanmasini oneririm. Agacin kimyasal ilac kullanilmayan bir bolgede oldugundan emin olunuz. Yol kenarlarindaki agaclardan hicbir sekilde urun toplamayin hepsi egzos gazlariyla agir metaller ve zararli bilesikler iceriyor. Bu sene cicekleri minikler halbuki semsiye gibi gayet iri cicekleri olurdu. Elimizdeki ile yetinecegz doga oyle uygun gormus sanirim kuraklik etkili. Cicekleri topladiktan sonra ters tutup biraz sallayin. 15 dk buzdolabina konulmasi uzerindeki minicik bocekleri uzaklastiriyor. Bazilari yikiyor ama ben guzel kokusu kaybolmasin diye yikamadim.
murverler bahceden! |
15/20 bas cicek
2 kg su
2 kilo seker
10 tane limon tuzu
Su ve sekeri biraz kaynatiniz, limon tuzunu ekleyiniz. Altini kapatip icine murver cicekleri atip ustu kapali olarak bir gece bekletiniz. Ertesi sabah bir tulbent yardimiyla suzup saklama siselerine doldurunuz. Arzuya gore su ile sulandirarak icine buz atarak serinleyiniz.
Suzulmus kullanima hazir murver surubu. Sulandirilarak kullanilacak.Saglik kaynagi son derece lezzetli bir surup.
Gitmeden once yan taraftaki anketi yanitlarsaniz sevinirim.
35 yorum:
Size gelmek istiyorum ben:)))))
Sevgiler yolluyor, güzel bir hafta diliyorum, her zamanki gibi harika bir yazıydı...
En güzeli de Çileklerin bahçe mahsülü olması.Umarım birgün benimde bir bahçem olur da bende hertürlü meyve ağacı,sebze ve çiçek yetiştiririm.
Herşey çok güzel :)
Ne güzel bir bahçe bu böyle.. Bahçe güzel sahibi de pek bir becerikli, ellerinize sağlık herşey çok lezzetli görünüyor...
Beste ağzımı sulandırdı yaptıkların özellikle fener balıgı şişlerin.Ellerine sağlık
Bestecigim haftasonu "the kids are all right" diye bi film seyrettim. oscara aday olmustu bu sene. seyretmissindir belki. orada bir biyolojik baba karakteri vardi :) organik urunler yetistirdigi bahcesi ve restoraniyla oldukca karizmatik bir kislikti kendisi :) o adamcagiz bir rhubarb strawberry tart yapmisti ki kadin kendinden gecti yerken. iste filmi seyrettigimden beri onu dusunuyurdum :) hatta bu sabah ta aklimdaydi ise gelirken, sonra geldim bi baktim ki tart burada :) merakimi 12ye katladin. isgin bizim burada o kadar kolay bulunabilen birsey degil malesef. hatta ben hic gormedim ama gorenler olmus, duydum :)
fener baligini cok severim. guvecini yayinlamistim gecen senelerde. sen de ruh katmissin muhtesem baharatlarla. okurken ustune de taze kisnis koysa dedim sonunda cikti taze kisnis de memnun oldum :))
murver cicegini taniyorum sanirim simdi fotusunu gorunce disarida rastladigim birsey oldugunu farkettim. boyle baygin ihlamurumsu bir kokusu var degil mi?? optum seni! (mektup oldu yine bu yorum:))
Slovakcasi BAZA, surubunu biz hep yapariz, tazaden cayi cok guzel olur, eskiden Gajaride baharda toplamaya cikardik , bizim bahcedede var,
cicekleri acmadan, yaz bu ne cali cirpi diye bakardim bende :)
cok sevgiler Bestecim,
Umit
Beste eline sağlık, hepsi enfes görünüyor.
İki de sorum var: Işgını sapları kızarınca mı toplamalı? (Ay hesabına güvenemedim, coğrafyaya göre farklı olabilir diye)
İkinci sorum da tart hamurunu yağsız veya çok az yağ ile yapmanın bir yolu var mı?
Bestecim merhaba, uzun bir süredir yazına takılıp kaldım. Mürver şurubu Türkiye'ye ilk kez IKEA ile girdi. Daha doğrusu ben öyle tanıdım. Yaz ayları için güzel bir soğukluk veriyor. Eşim böyle şeyleri çok sever, annasi küçükken koruktan şurup yaparmış. Bunu da pek sevdi.Ancak klavuzunu okuduğumda içinde bazı kimyasallar olduğunu gördüm ve artık almıyorum. Şimdi senin yazından sonra Mrver çiçeklerini görünce hiç yabancı gelmedi bana. Hatta balkonumun dibinde bir ağaç var. Çiçeklerini kurutmak için toplamıştım. Acaba Mürver mi diye araştırıyorum şimdi. Eğer mürverse yaşadı benim koca.
Meyvelitepe-Isgin'in cinslerine gore sapinin rengi degisiyor bu ruby cinsi bayagi kirmizi olur. Bazi cinsler kizarmiyor ancak hafifi pembelik oluyor Turkiye pazarlarinda satilanlarin bir kismi hafif tuylu ve yesil. Ciceklenmeden toplamak lazim hazirandan sonra ikinci yilda olanlar cicek aciyor. Zeytinyagli bir tart tarifim var hamuru daha setce kitir oluyor isterseniz onu yazayim. 200 gr yari tam un, 1 cimdik tuz, 40 gr badem tozu, 1 yemek kasigi seker, 5 yemek kasigi zeytinyagi, 1/3 bardak su tum malzeme karistirilip top yapilir. Tart kalibi buyuklugunde acilip kullanilir.
Beste cileklere bayildim! ne de guzel olmuslar. Topraga da mi degmiyorlar yoksa?
Baliklar bahcedekki kucuk denizden desen sasirmayacagim artik o kadar :)
Elinize saglik!
Anketi yanıtladım, normalde zor olmuyor ama sen bitki isimleri yazdığın için hangi bitkiyi anlattığını bilmiyorsam isimlerini öğrenmek zor oluyor.Bu yüzden Türkçe karakterler kullanmalısın.
Sanki yapabilecekmisim gibi bi de ciddi ciddi okuyorum yaa.. :) Yan eviniz filan bos mu? Biz size komsu olsak? Sen hic bos tabak geri gondermesen? :))
mmm.. harika! fener balığı bulamam ama kılıçla da güzel olur bu tarif. not ettim.
Mürver Türkiye'nin pek çok yerinde yetişiyor biliyor musun Beste? İstanbul'da da gördüm sanırım, Tokat'ta gördüm, Selçuk'tan Şirince'ye giderken yol mürver ağaçlarıyla dolu. Başka nerelerde gördüm bak unuttum şimdi!
Beste'cigim, senin elinin degdigi her sey de hayat var, yenilikler, guzellikler var. ben birazcik anladigin uzere hafiften beceriksiz bir hatunum, inan ki ailemize kattigin mutlulugu bilemezsin:)) ozellikle isgin'i deniyecegim!! xx
Ben de gelcem ya !
supersin..isgini de cok severim,cilegi de:)agzim sulandi.
Beste en kısa zamanda ben de deneyeceğim.pazarda ışgın bulurmuyum acaba, isim olarak hiç duymadım,farklı bir adı var belki de bizim buralarda..
Oyumu verdim, çileklerini, ışgınları kıskandım .Geçenlerde bir amcanın elinde gördüm, Erzurum'dan gelmiş. Vereyim dedi, çekindim, isteyemedim. Crumble yapmak için deliriyorum oysa. Sonra mürver çiçeğinin şurubunu bir İngiliz yemek programında görmüştüm. Başka ne vardı? Öyle dolu ki, başlayınca sonun getiremiyorum.
Benim kişnişler çiçeğe durdu, n'aapiim, bahçıvana sorsam?
cok tesekkurler ilginc
Fotoğraflarına yapışıp kaldım yine. Az önce de zır kapı kargoooo, Mine'den mürverlerim geldi. Bak resim, kokla kargodan çıkanlar hallerim. Yaşasın bu haller be canım.
Leylakdali-Buyrun gelin leylak mevsimi gecti ama diger cicekler esliginde kahve iceriz:)
RRH-Balkonda baslat sen bir cilek harekati:) cok yer kaplamaz derin kap istemez cilek fideleri hem bahce oncesi pratik olur:) tesekkurler
Cafenohut-isminiz bende nohut yeme istegi uyandiriyor:)gecen sene yetistirmeyi basaramamistim. Cok tesekkurler
Crispy-Baharat severler birer birer cikiyor ortaya:) tesekkurler
Mimosa cafe-Yok seyretmedim ama yemek yapan erkek seksidir arkadas:) fatih carsamba pazarinda, okmeydaninda sokak saticilarinda bulunurmus Istanbul'da ama sokak sokak dolasman lazim herhalde! kisnissiz olmazzz. Aman dikkatli ol baska bir cicek olur zehirli olur iyice emin ol olur mu? bende optum seni
Kardesim-tazeden cay yapma fikri hosuma giti deneyelim bakalim muck muck
Defne-Resmi yaptin mi?:) Anneannem koruklu bamya yapar bazi yemeklere eksilik vermek icin kullanirdi surubunu hic icmedim. Umarim murver bulursun verdigim tarfiler ise yarayinca pek mutlu oluyorum:) sevgiler
Gulcin-Degmiyorlar zaten topragida saman benzeri bir karisimla kapladim! bahcedeki golden yada denizin bir kismindan hayali bile guzel yahu:)
Asortik Krep-Bak bunu hic dusunememistim bitki isimleri turkce karakterle yazilacak senin icin:) Turkce klavyeyi ayrica takmam lazim yazayim derken boynum tutuluyor zorluk orada benim icin. Programin icinde de yok bir turlu de yapamadim! selamlar
Dudu-Neden yapamayasin fistigim bak yasda oldu mutfakla ilgilenme zamani geliyor yavasyavas:) Ben teklif etmistim her gune bir tart bir kis gul gibi gecinir giderdik:)
Selencim-Ilkgoz agrim paket yapip yollayayim desem Endonezya be yavrucum mektuplar bile ulasmiyor:)
Tijen-Gordum Meyve agacindan hikayelerde yazmissin:) O kadar kitabin var ama unutmamissin iste:)
Nevincim-Sen resim yapiyorsun hayatim orada bir dur hele, egzantrik sanatci :) ailenize kucak dolusu sevgiler efendim
Kiraz cekirdegi-Buyrunuz bekleriz:)
Cilek suyu Sibel-Sen sandvic yaparsin onlarla :) saka saka afiyet seker olsun
Buket-Dogu'da bulunuyor patlangac vs isimlerle aniliyor nerdesin sen bakayim kitapta o yorede adi neymis diye istersen. Sevgiler
Narince-Kisnislerin ciceklerini ustten kopar evet oyle kotu bir huyu var hemen ciceklenmeye calisiyor. Birde golgede kalsin suyuda cok seviyor. Benim labada da ciceklenmeye calisiyor her zaman bir tepe gidiyor amma hizli buyuyor. Tam yerinden gelmis isginlar niye almadin? Balkonda baslat bir cilek harekati be Neclacim cocuklar bayilacak bu ise !
Oya hanim- AA ne guzel olmus bu raslanti mi artik kuantum mu ne ise:) ben bahsedeyim sizden daha fazla hop kapi calsin o zaman:) sevgiler, tesekkurler
Yine harikasın Besteciğim,
ışgın bizim buralarda var mıdır acep?
Gülçin'den atladım da geldim...
Üstelik sonra bi baktım meslektaşız :)
Pek sevindim...
Canım, baharatlar konusunda kesinlikle sana katılıyorum. Böyle güzel lezzetler, alışkanlıklar Osmanlıda bolca varken nasıl yok olur da yeni nesil hiç tanımaz çok acı gerçekten!
Ben de baharat havuzu bulsam içine dalacak kadar çok seviyorum :)
Herşeyin de bahçeden! Hayranım sana!
öptüm!
Bestecim şu ışgını çok merak ediyorum, buralarda da varmıdır acaba? ve mürver? belki var ama tanımadığımdan yanından geçip gidiyorum?
valla beste hanım sizin bloğu ve sizi tanıdıkça sanki elinizde sihirli bir değnek varmış gibi şüpheye düşmeye başladım gerçekten siz doğa ile iletişim kurmayı başarmış ender insanlardansınız doğanın zenginliklerine karşı bir anne şefkati ile yaklaşıyorsunuz sonrada sihirli değneğinizle güzel tatlar ortaya çıkarıyorsunuz mutlu kalın deniz yusuf içgil
senin çilekleri görünce; biraz önce marketten aldığım çileklere tekrar baktım!!! içler acısı bir haldeyiz :))) ühü ühü ağlamak istiyorum; biz insan değil miyiz Beste; o çileklerden ben de yemek istiyorum :))))
Serpil-Antalya civarinda var mi bilmiyorum Dogu Anadolu'da tuketiliyormus ama!Tesekkurler...
Sazan-Hosgeldin meslektasim:) sevgiler
Papatya-Baharat sevdasi bir kere dustun mu kara sevdaya donusuyor:) Bende kocaman optum.
Zehra-Fethiye'de yok yok murverde mutlaka vardri acaba nerede saklaniyorlar?:)
Deniz Yusuf-Cok tesekkurler ne guzel seyler soylemissiniz:)
Minimalist-Inanamayacaksin biraz once seni dusunmustum en zamandir yazmadi bloguna yoksa ben mi gormedim Paris kafeleri fotograflari istemisti bir toparlasam yayinlasam dedim bilgisayar basina geldim ve yorumun:) sen balkona bir kac fide dik bence hem goze hitap eder hemde gururla yersin benim cileklerim diye:) koku derin degil yer kaplamiyor kolay yetisir!
ben izmitteyim beste..
Sevgili Besteciğim,
a..nasıl atlamışım bu harika postunu!..(hummalı seçim sendromlarına daldım!.sonuçları karşısında derin dondurucudan çıkmış gibi oldum!(k)semtçe böyleyiz!!)hüzünlü bir sessizlik hakim!!neyse; gelmiş-geçmiş olsun!!vatana millete hayırlı olsun!!!
***
ışgınlı, çilekli tarifin ve diğer murver şurubuna bayıldım!ben ışgını ilk kez 3 yıl önce gittiğim kemah'ın dağlarında gördüm!..iri iri şemsiye gibi yaprakları vardı!..orada yenildiğini duymuştum ama bu tarifi ilk kez duyuyorum!. doğayı kucaklayabilmiş o şefkatli ve sıcak yüreğinin sinerjileri öylesine güzel yansıyor ki fotoğraflarında!..seni gerçekten çok taktir ediyorum!bir de hemcinsim olduğun için daha da çok hoşuma gidiyor yaratıcılıkların!..
sevgilerimle...
Sevgili Esmir-Aman yapraklari zehirlidir ha aklinda olsun ! Turkiye'de yemeklere konuldugunu biliyorum ama hic tatma firsatim olmadi. Burada tatlilarda kullaniliyor. Cok deger verdigim kisiler tarafinfan takdir edilmek cok hos cok tesekkurler comert insan:)
Çiçek çiçek oldu içim, yine müthişsin!
Yorum Gönder