30.05.2011

Komsu Bayrami'ndan sonra muzlu dondurma


 Cuma sabahi 4 saatlik sinavima girdim, ogrenci odami bosalttim evimize donduk. Aksam koyde yapilan komsu bayramina katilmak istiyordum gecen sene gidememistik. Ben Papatya'nin samosa'lari yaparim derken yorgunluktan sadece isginli tart, bahceden topladigim otlarla (yabani rezene, nane, tarhun, maydanoz) patates salatasi, bol kimyonlu az kremali ton baligi ezmesi yapabildim. O kadar cok iltifat aldi ki inanamadim.

 Hic gormedigim bir suru insanla ayni koyde yasiyormusuz! 9 hane var bizim minik koyumuzde. Koy dedigime bakmayin Avrupa koyu yasam kalitesi  yuksek, komsular,  doktor, muhendis, ogretmen, kineteropat, yuzme egitim gorevlisi vs bir ciftcimiz bile yok. Her koyun bir delisi olmali bizimki her yil 6 ayi Hindistan'da asramlarda geciren elleriyle insanlari iyilestiren yogi Jan-Marc, acaip bir adam eski eroinman once insani korkutuyor ve cok konsuyor, hintce biliyor derinlere dalmis ama cikamamis bir adamcagiz! Kocaman tas evde meger 4 genc beraber kaliyormus birinin motorsikleti vardi ve oglusun bir hayali daha gerceklesti, elleri yetismedi gidona ama olsun! Gunduz koyde bir tek ben kaliyorum herkes okula yada ise gidiyor. Kendimizi cok guvende hissettigimiz bir yer kapiyi nerdeyse hic kitlemiyoruz mesela. Yan komsu parti verecegi zaman gelip haber verir, buna ragmen gece 12'de muzigin sesini  kisiyorlar ki evlerin hepsi bahceli ve bayagi mesafe var arada.  Komsulardan birisi beni giyabimda musterisinden biliyormus. Ingilizce ders verdigim zaman ogrencim simdi onun musterisiymis. Yemek kursuda veriyormussunuz deyince cok sasirdim, Normandiya'da unum yayiliyor arkadaslar! Bir Turk, ingilizce ders veriyor, sushi hazirlamayi ogretiyor, Normandiya'nin kucuk bir koyunde yasiyor sonra kafalar karisiyor:)

 Olay mahallinde her cesit hayvan vardi. Sagir olan sari kopek Lola!
 Masadan bir sey kapmak icin her yolu deneyen Scarlett,

 Teke Olivier,
Istanbul'da komsularla iliskilerim nasildi diye dusundum. Yesilkoy'de kocaman bir yazlik siteydi herkes herkesi taniyordu ve hala gorustugum eski komsularim var. Cok kisa sure oturdugum Besiktas/Serencebey'de oturdugumuz katta iki psikolojik problemli komsu vardi. Yan taraftaki ben ilacimi aliyorum kimseye saldirmiyorum derdi! Karsi dairedeki o zaman Turkce bilmeyen esimi sokakta kovalardi! konusmak icin. Alt komsu da problemliydi, kendi komsusu iki dairenin kadinlarinin sacina yapismis 70 yasinda bir usutuktu. Yan komsum normaldi Allahtan, bir ingilizle evli onlarla hala gorusuruz. Bu renkli apartmandan 6 ayda kactik. Gumussuyu'nda ust kat komsum Avusturalya'li bir lise muduru ile onun Turk sevgilisiydi.  Cok iyi komsuluk iliskimiz oldu sonra gay evliligin mumkun oldugu Avustralya'da evlendiler hatta gecen sene bosandilar. Komsularla arkadasligi severim her zaman. Yasasin yeni komsular.
 Boyle bir salincagi cocuklugumdan beri gormemistim:)


Normandiya soguk ruzgarlariyla bize kok sokturur. Cocuklar once etrafta kosustursalarda sonra atesin basindan ayrilmadilar.

 Tatli kismindan sonra gercekten buraya ozgu birsey, Normandiya rock danslari basladi. Dans ama Santana ile baslayip agir rock parcalarla devam eden bir muzik. Normandiya usulu rock gorulmesi gereken bir dans turu! Soguga dayanmak icin gelistirildigine eminim zip zip ziplaniyor:)


Isgin mevsimi malum yine bir tart yaptim, bu sefer icine biraz krema, bir yumurta ve seker koydum cok guzel oldu. Daha ayrintili tarif icin bir onceki postta basvurunuz.


Muzlu dondurma ise Tijen'den ben biraz degisiklik yaptim original tarif burada. Dondurma makinasi gerektirmediginden ve harika muz tadindan dolayi seveceginizi dusunuyorum.

3 adet muz
2 yemek kasigi krema veya crème fraîche yada kaymak deneyin bakalim
2 yemek kasigi seker
Muzlarin kabuklarini soyup bir kaba koyup en az iki saat deepfreezde bekletin. Cikarip robot yada mikser yardimiyla karistirin. Icine seker ve kremayi ekleyip yine karistirin. Puruzsuz bir kivam alinca servis yapin. 


Yaptigim ankete katilanlara tesekkur ederim. Sonucta sekiz kisi Turkce karakter kullanmami tercih etti. 55 kisi bu durumdan sikayetci degil. Bu durumda Bbazi ozel isimleri ozellikle cicek isimlerini Turkce karakterle yazip boyle yazmaya bir sure daha devam edecegim klavye yada yazilim problemimi cozene kadar.

22 yorum:

kekvekahve dedi ki...

bense ton balıklı kimyonlu mezenin tarifini isteyecektim.

Gulcin dedi ki...

gunaydin beste,
sabah sabah icim isindi postu okuyunca. Sakin bir yerde yasadiginizi biliyordum ama bu kadar sakin olacagini tahmin etmemistim. Biraz sasirdigimiz itiraf etmeliyim. Ve bunu yaptiginiz icin sizi gonulden tebrik ediyorum.

Buralarda en cok ozledigim sey komsular oldu benim. Istanbulda bir aile apartmanindaki tek yabancilar olarak oturuken ve evden kacan yan komusumuzun 6 yasindaki oglu ben size geldim diye bize siginirken cok egleniyorduk biz simdi daha iyi anliyorum cok egleniyormusuz :) Sonra yazlik zamani sabah kahvaltisini her balkondan bir lokma seklinde tamamlarken cok egleniyorum ben. Komsuluk cok guzel sey sen de oralarda bunu yakaladigin icin cok sevindim. Darisi basima :) yok ama umudumu kaybetmedim ben o da olacak :)

Guzel bir hafta olsun, bahcen her gun yuzunu guldursun :)
sevgiler

Narince dedi ki...

Bu güzel kedinin miniğini buldum. Sarı, buncuk gözlü, oyuncu mu oyuncu. Alçakça bir çatıya tünemiş konuştu benimle. İndirdim, bizim tavan arasına aldım, Üzüm hoşlanmadı ondan. İki gündür orada, dayanamıyorum kapıp eve getireceğim. Bir yuva bulmalıyım ona, acil hem de!

Tijen dedi ki...

Afiyet olsun Beste'ciğim,
Ben de her seferinde yeni malzemelerle zenginleştiriyorum muz dondurmasını. Her hali başka güzel oluyor. Bulandan allah razı olsun!

burcu dedi ki...

Cok guzelmis komsuluk iliskileriniz, gercekten cok sicak gorunuyor. Fransa koylerine bayildim ilk goruste zaten, sizinki de muhemmel gorunuyor! Komsuluk iliskileri cok guzel! Ben lojmanlarda buyudugumden, herkesin birbirini tanimasi olayina cok asinayim. Sansima Amerika'dayken de bizim sitede hep doktora ogrencileri oturdugundan bir cok kisiyi taniyordum. Yeni tasindigimiz evde, dun tasinirken, bir cok komsu ile tanistik ama bakalim iliskiler nasil olacak...

Papatya Papadopoulos dedi ki...

Normandiyada ünün yayılmasın da daha ne olsun güzelim.. senden iyi aşçı mı bulacaklar :)
Normandiya rüzgarları soğukmuş ama insanları hiç de soğuk görünmüyor, maşallah!

Ben de Normandiya Rock yapmak istiyoruuummmm :)

Selen dedi ki...

haha! komsularinin hikayelerine bayildim Beste.
Ubud'da komsun ben olacagim :)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Muz dondurmasını yaptım; aynen tarifteki gibi tek malzemeli. Harika oldu!
İkram ederken birer çay kaşığı blueberry reçeliyle renklendirdim.
Soğuğa rağmen bahçe keyfi azminize hayranım!
:))

beste dedi ki...

Serpilcim bir kutu ton baligi acilir catalla ezilir icine bir ml yogurt birkac kasik krema katilir, tatli kasigi kimyon biraz tuz konur iyice karistirilir. Ekmege kolayca surulebilecek kivamda olmasi lazim. Servis yapilir herhalde hazirlanabilecek en kolay sey sonra ollala diye bayilarak yer herkes. istersen bir dis de sarimsak kiy icine.

Gulcin-Hahaha tesekkur ederiz. Koyde leonun yasinda kucuk cocuk yok olsa sahane olacakti dedigin gibi kapi kapi gezerlerdi. Avrupa'lilar zor isinir ama olur olur merak etme.

Narince-Bana gonder o pisiyi yada sen sahiplen yazik cok guzelmis sarisin kedi, Uzumde bencillik etmesin yedigi onunde yemedigi arkasinda!

Tijen-Evet saglikli besin gerci ben sekerle zehirledim biraz ama!

B.Ispanyollar sicak olur derler bakalim dogru cikacak mi? simdilik blog komsulariyla idare edelim:)

papatya-Hahaha alemsin^:) Normandiya rock gormen lazim ama anlatilamaz bu sene yaz sonu diyelim mi?

Selen-Bak Ubud dedin fena yaptin beni sen sehirde calismaya devam eder bize bakarsin artik bende cocuklarla ubud koyunde bungolovda yasarim. bahcede maymunlar filan karmaya inanir mutlu mutlu yasariz:) ben orada da koyu beslerim artik harika deniz urunleriyle...

mimosacafe dedi ki...

beni de alin koyunuze yaaa! tam hayalini kurdugum cinsten minimal ve dogayla basbasa bir hayat var orada ben de istiyom :) istanbul insani cildirtana kadar pesini birakmiyor, iyi ki de kacmisiniz :) isginli tartina bayildim ayriyetten. bir de patates salatasinin icindeki taze otlarla ne enfes birsey oldugunu buradan algilayabilmis bulunmaktayim. adamlarin niye sana hayranlikla yaklastigina pek sasmamak gerek sanirsam. o guzel yemeklerinden ben de yemek istiyorum ama belirtirim israrla :P

GÜVEN SERİN dedi ki...

Renkler, sesler,felsefeler iç içe... Bu dünya gerçekten de güzel; yeterki kısır düşünceden, güzel paylaşımlara, üretimlere tanıklık yapalım...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım; çok güzel ve lezzetli olduğu kesin, ellerin dert görmesin..Kocaman öptüm...Sevgilerrrr...

neval dedi ki...

komşuluk iyidir,bir sıkıntıda aileden önce komşuya koşar insan

pelinpembesi dedi ki...

MERHABA BESTE, köy yaşamına bayılırım zaten bu fotoları da görünce seni çok kıskandım. hatta hemen yarın gece bende bahçemde bir yemek düzenliyorum :))

Unknown dedi ki...

Isgin hakkinda bir kac kere daha yazarsan alip denicem :-) Bizim elemanlardan biri getirmisti, sekere batirip yerlermis burda, fistik ezmeli kereviz sapi gibi sinir oldum :-))) Annem gitsin onu da deneyeyim bari :-)

Komsularini calmak istiyorum, burada komsu edinmek im-kan-siz!

Sinavin guzel sonuclarini heyecanla bekliyorm :-)

Mehmet Vuran dedi ki...

Yahu, ben bu Fransa'daki köy dokusuna bayılıyorum. Taş evler çok iyi korunmuş. Ve yine her yer taş ev ve yine çok güzel :)
Komşu komşu, hu huuuu... :)
Ne demiş atalarımız ev alma komşu al :) Bu çoğu zaman uygulanamaz. Seçenekler kısıtlıdır ve aslolan evi almaktır. Ama komşular da iyiyse, işte o zaman tamamdır...

Aybige-Kedi Defteri dedi ki...

Scarlet'ın ağaç çatalındaki pozuna bayıldım. Çok tatlı bir fotoğraf, ellerine sağlık. Bu arada, blogu bir süre önce keşfetmiş ama bulunduğum yerdeki yavaş internet yüzünden açamamıştım. Bugün oturdum, baştan sona tek tek okudum. Süper tarifler, insanın içini ısıtan bir blog. Keyfiniz daim olsun, sen hep yaz, biz hep okuyalım. Sevgiler.

Meyvelitepe dedi ki...

Güzel bir gün olmuş! Karadeniz bölgesi oyunlarının nemli ve epey serin havadan ötürü titrerken keşfedildiğine inanan biri olarak, o dansı pek merak ettim:)

Nihan dedi ki...

bir günde blog komşuları günü yapsak ya,çok istiyorum çok.bestecim herşey çok güzel olmuş.

beste dedi ki...

Mimosa cafe-Koyumuz herkese acik hele sana gel bak ne yemekler yapariz beraber:) gelirken sana isgin'mi getirsem acaba? gelince sana patates salatasi soz hem ekonomik:)))

Guven-Tesekkurler Guven:)

Annemineli-tesekkurler sizede sevgiler...

Neval-O kadar da yakin degiliz ama yardim rica ettigimizde geri cevrilmedik simdiye kadar:)

Buket-Bahceler kocaman masalarla sofralar kurmak icin degil mi zaten? keyifli gecmistir umarim, sevgiler

Barisbasak-Kac senedir yaziyorum isginla ilgili aslinda Basakcim:) dene bak cok ilginc bir tat aslinda bir sebze o! Bir tek Fransa'da tatli muamelesi yapiliyor! sevgiler

Mehmet-OO hosgeldiniz Mehmet Bey, sorma yahu haikakten Fransa'nin koyleri cok guzel sehirlerinden bile guzel her yer tas gozler bayramda:) komsularimiz iyi kucuk yerin avantajlarindan:) sevgiler

Aybige-kedi defteri-Ne guzel kesfetmene, begenmene kedi sevgine bayildim:) cok tesekkurler, sevgiler

Meyvelitepe-hahaha, Normandiya Karadeniz gibi bitki ortusu, yagmurlari cok benziyor dansi da niye benzemesin:)

Nihancim-Bende cok istiyorum Istanbul'da duznlesem mi diye dusundum ama blog komsularimin cogu galiba Istanbul disinda ne ilginc degil mi? cok tesekkurler

minimalist dedi ki...

beni aklından geçirmen hoşuma gitti Bestecim. Şusıra biraz blog konusunda tembellik yapıyorum galiba.

Buarada fotolar içinde en hoşuma giden oğluşunun fotosu. Köyünüz hem çok ilginç her yönüyle hem de çok imrendirici. Seni takip etmek bu yüzden çok zevkli...evet cafe fotolarını bekliyorum unutmadığına da ayrıca sevindim...

Adsız dedi ki...

Herkese, her eve Beste gibi bi komşu :)) Aman Allahımm bi ara girmiyorum bloglara ve bi geliyorum Beste yine harikalar yaratmış.Oğluşu öpüyorum.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin