9.05.2011

Monet'nin Giverny'de ki evi ve muhtesem bahcesi ile mutfagindan bir tarif

10 gunluk Paris gezimizle Paskalya tatilini bitirdik. Kuculme hakkinda kitaplar okuyup benzer dusuncelerdeki insanlarla yazisinca dunya degisti gibi geliyordu ki Paris tum luksuyle oradaydi. Oglum artik 5 yasinda, 4 yasindan sonraki degisim inanilmaz onunla beraber zaman gecirmek artik cok daha keyifli. Paris bu sefer onun icin gezildi, anne iki makaron bir kahveye oradan oraya kosturdu:) Bilim muzesi, Keith Haring ve Playmobil park en sevdikleri oldu. Neyseki donuste Paris'e 1 saat uzakliktaki ne zamandir gitmek istedigim ozellikle bahar mevsiminde harika olacagini ve unlu susenleri gorebilecegimi dusunerek heyecanla Monet'nin Giverny'de ki evine gittik. Hayatimda gordugum en guzel bahceyi ancak bir ressam yapabilirdi. Ciceklerin renkleri, kokulari, zenginligi bas dondurucu orada oldugum icin o kadar mutlu oldum ki iki damla gozyasi hemen fiskirdi. Monet'nin evi kim oldugunu bilemseniz bile bir ressam evi olduguna kusku birakmiyor. Rengarenk ayni bahcesi ve kendisi gibi. Buyrun beraber gezelim.
Claude Monet


 Monet 43 yilini bu evde gecirmis. Bahcesiyle kendi ilgilenir ve saatler gecirerek ciceklerini incelermis. Bu incelemeler sonunda empresyonismin babasi unutulmaz eserlerini resmetmis. Unlu niluferleri icin sanal bu muzeyi gezebilirsiniz. Ressamin yasadigi zamana donemde cekilen ev fotograflari icin buraya tik tik.

Resimleri yaptigi calisma odasi

Uzanip kahvesini ictigi ingiliz tarzi koltugu

Minik calisma masasi

Yemek yemeyi ve davetler vermeyi , bahcesinde yetisenleri arkadaslariyla comertce paylasmayi severmis Monet
 Monet'nin ciddi bir Japon ahsap uzeri gravurleri koleksiyonu var. 46 tane Kitagawa Utamaro, 23 tane Katsushika Hokusai  ve 48 tane Utagawa Hiroshige . Hokusai'nin unlu Tsunamis'de vardi.
Mutfak kocamandi, eski tip kuzine ve ocak kac kisiye yemek pisirdi kimbilir.? Bakir tencereler oldugu gibi duruyor...



Bahce ressamin  ve 1947'de kizinin olumunden sonra bakimsiz kalsa da bir sure sonra yeniden canlandirilmis. Ressamin resimleri ve fotograflar bu konuda kaynak olmus. Bahcede mor, beyaz, pembe, fusya ve mavi cicekler agirlikli cicekler genellikle Normandiya bolgesinde yetisen yabani bitkiler ile harmanlanmis. Cok etkileyici renkler, kokular, harmoni, dogal bir kir bahcesi gorunumunde insan eliyle yapilmis sahane bir bahce, en sevdigim gibi...










Mor salkimlari Monet kendi dikmis.


mavi susenler


Lalelerle unutma beni cicekleri



bir tur sus sogani cicekleri



klematit







Daha fazla fotograf icin Dogakesif'i tiklayiniz.

Monet usulu Patlican dolma

1- Patlicanlari (4 adet) alacali soyun. Tuza bulayip bir saat bekletin. Tuzunu yikayip kurulayin. Patlicanlari una buladiktan sonra kizartin.
2-3 dis sarimsak ile 2 kucuk sogani iyice kiyin ve az zeytinyaginda kavurun. Atesten alip rendelenmis domatesle karistirin. Patlicanlarin icini disina zarar vermeden bosaltin ve hazirladiginiz icle karistirin. Karisimi patlicanlara doldurun. Uzerine galeta unu serpin ve zeytinyagi gezdirin. 15 dk kadar firinda uzeri kizarana kadar pisirin. Yanina kabuklari soyulmus ve pure yapilmis domatesle servis edin. Tarif  "Monet'nin Mutfaginin Defterleri adli "kitabin yazari Claire Joyes Toulgouat'a aittir. 

Bir de iyi haberim var 25 haziran'dan itibaren Istanbul'dayim. Simdi Istanbul'da yapilacaklar listesi hazirlanacak:)
2-

24 yorum:

hindiba dedi ki...

Ayyy! 15 yıldır gidip görmek hayalinde olduğum evi ve bahçeyi ziyaret etmişsin! Bir ara tüm detaylarıyla inceleyeceğim fotoğrafları.

cafenoHut dedi ki...

5 kes Paris'e gittim, çoğu müzeyi gezdim ama Monet'in evini görme fırsatını bir türlü bulamamıştım. Fotoğraflar çok güzel, bir an önce gerçeğini görmek için can atıyorum.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Ahh bayıldım! Monet'in evini ve mutfağını çok merak ederim. Yıllar önce bir tanıdığımdan dinlemiştim. Ne iyi etmişsin. :))
Fotoğraflar ne kadar çok şey anlatıyor, hele nilüferli olanlar...

Gulcin dedi ki...

Yine sahane fotograflar bayildim Beste. En cok da mutfaga. Kucukken bizim de kuzinemiz vardi ondan mi bu kadar sevdim acaba :)

MUTFAKISTAN dedi ki...

CANIM SAYENDE SAHANE BIR BAHCEDE GEZINDIM BU NASIL BIR GUZELLIK
KESKE ISTANBULA GELDIGINDE SENI GOREBILSEYDIM BEN BODRUMDA OLACAGIM
BELKI YELIZE NISPET YAPARIZ GELIRSEN GUMUSLUKTE BALIK YERIZ
BODRUM PILANLARIN ARASINDA VAR ISE OLABILIR
SEVGILER

NESLiiCE dedi ki...

En alttaki tarifin cok hosuma gitti

Meyvelitepe dedi ki...

Resimleri mi daha güzel yoksa bahçesi mi? Bilemedim...

Teşekkürler Beste, tüm fotoğraflar ayrı güzel.

Leylak Dalı dedi ki...

Ben de sevgili Beste'den ses çıkmıyor diyordum ki bu cennet bahçeden el etti:))
olağanüstü, çok imrendim ama bir yandan da teşekkürlerimi yolluyorum sayende detaylı fotoğraflarla görmüş kadar olduk. Gören gözüne, yüreğine sağlık.
Hala bahara tam erememiş Türkiye'den kucak dolusu selam...

mimosacafe dedi ki...

Beste bayildim fotolara. O muhtesem tablolarinkaynagi boyle bir yermis demek ki. Insan burada yasasa hic olmez gibi geliyor. Bu arada sayfanin headeri da harika olmus. Kim yapti bayildim. Demek Istanbula geliyorsun vaktin olursa mutlaka goruselim. Sevgiler.

Esin Bozdemir dedi ki...

şahane bir bahçeydi fotoğrafların sayesinde dolaştığım...tam bir kır bahçesi! ve Ressam Monet'in yaptığı resimlerini besleyen ve üretimine oldukça katkı sağlayan doğal platform başarının sırlarını açıklamaya yetiyor...çalışma odası, mutfağı...çok güzel:)iyi ki gidip, görmüş ve gezmişsin sevgili beste...
paylaşım için teşekkürler canım..
sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Bestecigim, eline saglik ne guzel resimler cekmissin, cook cok tesekkur ederiz. Boyle paylasimlari gordukce iyiki var bloglar diyorum ve iyiki paylasiyorsun :-)

Haziran'a daha var ama simdiden iyi tatiller.

crispy dedi ki...

sayende resimlerini yaparken nelerden esinlendiğini anlamış olduk


betül

beste dedi ki...

Evren-1980'de acilmis zaten ne zaman haberin oldu senden de bir sey kacmiyor:)

Cafenohut-Paris'in muzeleri bitmez ben hala bitiremedim ki kac kez gittigimi bilmiyorum:) Umarim yakinda gidebilirsiniz her mevsimi ayri guzel olur tahminim.

Ekmekci kiz-Fotograflar banada resim yapma ilhami verdi birkacini deneyecegim:) belki birgun beraber gideriz yanimiza malum kisiyi de alarak Sevincim:)

Gulcin-Mutfak buyulu gibiydi kuzineden daha cok insanin icini isitan bir sey var mi? Ne guzel sana kucuklugunu hatirlatmasi:)

Mutfakistan-Gumusluk balik yeme fikri sahane Yeliz'e kadeh kaldiririz teklifiniz emen degerlendirmeye alinmistir umarim gelebilirim:) sevgiler

Neslice-Bende patlicansever olarak onu not aldim mevsimi gelsin deneyecegim:)

Meyvelitepe-Bende kararsizim:) benim icin keyif paylasmak ben tesekkur ederim

Mimosacafe-Sayfanin header'ini OIP yapti mutlaka tansimalisin cok matrak bir hatun kisi kendileri:) http://olmadikislerpesinde.blogspot.com/ Evet mutlaka goruselim cok isterim canim

Esmir-Cok tesekkurler Esmir her zaman beni cok mutlu eden, takdir eden sozler soyluyorsun, bilmukabele sana guzel isinlar yolluyorum buradan:)

barisbasak-cok tesekkurler Basakcim xxx

Crispy-Sevgili Betul begenmene sevindim



Esmir

meral erdoğan dedi ki...

bestecigim cok cok tesekkurler, sayende sanal gezi yapmis oldum ben de...

sevgiler,

neval dedi ki...

böyle bir bahçeye sahip birisinin fotoğrafçı ya da ressam olmaktan başka şansı yok ki.

pinarbk dedi ki...

Monet, en sevdiğim ressamlardan biridir. Dans eder gibi resmettiği çiçekler ve renkler beni büyülemiştir her zaman. Şimdi görüyorum ki bahçeyi neredeyse birebir tuvallere aktarmış...

Paylaştığın için teşekkürler...

minimalist dedi ki...

eve bayıldım ne kadar güzel; hele o bahçe... Paylaşımın için çok teşekkürler ne güzel bir bilgi oldu benim için de.

Nihan dedi ki...

kadın kadın bu postunla bitirdin beni,
seviyorum blogunu ve seni,
ist a değil izmir e gel
şimdi buluşursunuz ben burda kıskanırım sizi.

pelinpembesi dedi ki...

çok çok güzel beste, sayende bizde ordaydık sanki.cennet mi orası.? oğlun artık 5 olduysa tamamdır, daha zevkli olacak yaşam.paylaşımlar çoğalıyor ve anlam kazanıyor..

beste dedi ki...

Meral-Sen gezmek iste bak ben seni nerelere gotururum:)

Neval-Bahceyi kendi yapmis ama ilhaminida kendi yaratmis!

Pinar-ne guzel yazmissin evet dans eder gibi onun cicekleri gercekten...

Minimalist-Benim icin keyif rica ederim yeterki siz begenin:)

Nihan-Bulusma ayarlayacagimda galina beni takip edenlerin yada yorumlasaip arkadas olduklarimin cogu galiba Istanbul disinda! mesela Izmirde bayagi gormek istedigim insan var eee ne demisler Izmir'in kizlari guzel olur ne alaka ise:)

Buket-Cennet boyledir degil mi? 5 Oldu gecti zaman su gibi, tesekkurler, selamlar

Tijen dedi ki...

Çok romantik bir yer gerçekten. İnsan benim de evim öyle olsa demeden edemiyor tabii o emeği vermeye hazırsan...

Papatya Papadopoulos dedi ki...

Gözümüzü gönlümüzü açtın yine şekerim :)

aslı dedi ki...

Ev de, bahçe de olağanüstü güzellikte. Patlıcanlı tarif de, çok hafif görünüyor, hemen deneyeceğim.
Sevgiler:)

Kiraz Çekirdeği dedi ki...

Eee şimdi anladık Monet'in o resimleri hangi ilhamlarla yaptığını... Mükemmel demek az kalır, Paris'e gitmedim ama gidince mutlaka görmek isterim...Teşekkürler.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin