26.09.2011

Sonbarin tatlari ve renkleri festivali ile Normandiya usulu kizarmis elma tatlisi (Beignets aux pommes)

 Bu haftasonu festival "Sonbaharin renkleri ve tatlarina" adanmisti. Manoir du Tourp'da (Sato'dan daha kucuk derebeyi evi diyelim) her sene gerceklestirilen bu festivalde ata yadigari degisik sebze ve meyveler gormek mumkun. Normandiya'ya ozgu mavi patates her zamanki gibi gozdemiz. Cicekler, yoresel urunler diger yorelerden urunlerini getiren ureticiler ilen tam bir lezzet soleni. Ayrica botanik bahcesi gibi nadir bulunan yada moda olan cicekleri ureticilerinden almaniz mumkun. Cesitli sivil toplum kuruluslari da uye toplayip ne ise yaradiklarini anlatiyor. Bir tanesi zorluk yasayan insanlari, problemli  gencler, eski alkol yada uyusturucu bagimlilari, gocmenler vesaireyi ekolojik tarim bahcelerinde calismasina yardim edip hep topragin, bitkilerin iyilestirici gucunden faydalandiriyor, hem yeni bir meslek ogrenip topluma kazandiriyor. Dilerseniz sizde haftalik sebze sepetlerinden alarak bu sivil toplum kurulusuna yardimci olabilirsiniz, yediginiz tazecik sebzelerde cabasi.  Festivalimze donelim odun firininda pismis ekmekler, mutfak atolyesi, cocuklar icin dogal malzemelerle oyuncak yapim atolyeleri ile tum gunu keyifle burada gecirebilirsiniz.  Resim sergileri ve  bu yorede cekilmis filmleri ve afislerini gosteren baska bir sergi ne icin geldigimi unutturacak kadar keyifliydi. Cherbourg semsiyeleri ile ilgili dokumanlari topladim.




                       Sagda ustte yer alan bir cesit cressula tam 25 yasinda!!!!
 
 Mantarsiz bir sonbahar dusunulemez. Cok degerli ve lezeetli bir mantar turu olan kayisi renkli Girolle'lerin tam mevsimi onlari ait olduklari yerdeymis gibi kuru yapraklarla sergilemislerdi.
 Bu bolgeye ozgu pek cok yiyecegin ana maddesi elma ve onunla ilgili sayisiz tarif var. Bu da eski usulu kizarmis elma, panayir ve festivalerde yapilip tuketilirmis. Bu gelenek halen devam ediyor. Gelenege koca iki elma tatlisi alarak katkida bulunuyoruz. Yanina elma sarabi yada taze sikilmis elma suyu icebilirsiniz. Bizim yan koydeki cider ureticisi tamamen organik uretime gecti saraplari, elma suyu ve hatta calvadoslari organik. Yakinda bal da satmaya baslayacaklar organik elma cicegi bali kulaga ne hos geliyor degil mi? Festivalde cig sut, yumurta ve et alabileceginiz gibi bolgedeki organik ureticilerle tanismaniz ve bilgi paylasiminda bulunmaniz da mumkun.




Sizde elinizdeki elmalarla bu tatliyi denemek isterseniz tarifdefterimdennotlar'a bir tikla tarife ulasmaniz mumkun. Afiyet olsun.


19 yorum:

Nihan dedi ki...

bu tarifi kesinlikle deneyeceğim..çok teşekkürler..normandiya evleri ve ortancalar için de..

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Bu kızarmış elmalar, muhteşem olmalı!:))

Bitki çeşitliliğine hayran kaldım, üstelik ortancaların hâlâ açıyor olması inanılmaz.
:)

Leylak Dalı dedi ki...

Sevgili Beste,
Elimdeki "Gurmenin Son Yemeği" isimli kitabı yeni bitirdim. Fransa'nın çeşitli yörelerinde geçiyor. Size yakın mıydı bilmiyorum ama bir bölümde elmalar, elma şarapları, elma tatlıları gırla gidiyordu. Kesinlikle okurken kulaklarını çınlattığıma emin olabilirsin ve ardından bu yazı geldi. Bir nevi çarpışma oldu demek düşüncelerimizde:) Güzel fotoğraflarına her zamanki gibi bayıldığımı söylemeden geçemeyeceğim ve adı geçen kitabı çok seveceğini düşünüyorum. Arzu edersen sana yollamaktan keyif alırım. Sevgiyle..

beste dedi ki...

Nihan-Sana koca bir demet ortanca yolluyorum sevgiyle:)
Ekmekci kiz-Evet ortancalar seviyor bu bolgeyi nemli, golgeli:) kisinda koparmiyorum ben kuruyunca da guzel oluyorlar!Sorma bitkiler cok fena hepsini almak istiyorum ama artik yerim kalmadi:)

Leylak dali-Ne kadar incesiniz, ne hos bir tesaduf olmus. Kitabi yollamak istemeniz cok hos tabiki seve seve kabul eredim:) sevgiler efenim...

acupofcaffein dedi ki...

bestecim o turuncu çiçeğin yanındaki ters dönmüş çiçekler kabak çiçeği olabilirmi? eğer öyleyse bayılırım da.-))
turuncu çiçekte çok güzel.
elma, tarçın bence bunlar muhteşem aşıklar....:-)
sevgiler
arzu

pelinpembesi dedi ki...

ah beste, cennettesin sen ! kabak türlerinin hastasıyım. ne kadar değişikler. ben de su kabağı yetiştiriyorum bahçemde. ama yarısı çalındı. daha olmadan ne yapacaklar bilmem..

neval dedi ki...

ne güzel doğa bilincibizim köylülerimiz de daha fazla verim için kasa kasa kimyasal ilaç taşıyorlar maallesef tarlalarına

Unknown dedi ki...

O sari mantarlar benim arka bahcede cikanlara cok benziyor !!!!! Keske mantar scanner gibi bir alet olsaydi yenilebilir olup olmadiklarini anlamak icin!
Bazen kendimi hobbit gibi hissediyorum bu mantar askim yuzunden! hihi

beste dedi ki...

Acupofcaffein-Brugmansia arborea o ters sari cicekler ve kocaman agaca donebiliyor:) Turuncunun adini bilmiyorum. Elma tarcin askini bende siddetle destekliyorum:) sevgiler Arzucum

Buket-Yapma ya uzuldum kabaklara hele su kabaklari o kadar guzel ki formlari yazik olmus. kopek al bahceye hirrrrlasin istenmeyen misafirlere!

Neval-Burada da cok kimyasal kullaniyorlar ancak tarim ilaci karsiti ciddi kampanyalar var arada olan bize ve o ilaci serpistirenlere oluyor kanser orani o kadar yuksekki!

Barisbasak-Aman ha o sari mantarlara benzeyen ve zehirli baska turler var sen onlari uzaktan sev kucuk hobbit:)

Bugday Tanesi dedi ki...

Tadı nasıl o elmanın, yani ben de elmalı her şeye bayılırım esasen hatta elma püresi favorim. Ama böylesini de ilk defa görüyorum :)

beste dedi ki...

Bugday tanesi-Elma kokulu kizarmis hamur icinde yumusacik elmalar tadi harika kalori bombasi:)

Simge dedi ki...

Guzel bir elma receli tarifiniz var midir acaba? Sevgiler.

beste dedi ki...

Merhaba Simge-Buyuk tesaduf bu hafta elma haftasi olarak gecti bizim evde. Bir suru elma receli ve chutney yaptim tariflerini pazartesi yayinlayacagim umarim gec kalmamis olur ve isine yarar, sevgiler

Simge dedi ki...

Hiç gec olmaz...merakla beklemedeyim :)

Esin Bozdemir dedi ki...

Sevgili beste içim açıldı sayfana bakarken yine:)harika bir festival bu tam benlik..ne değişik kabaklar öyle:)mantarın kuru yapraklarla dekorunu beğendim...elma tatlısı tarifini ise deneyeceğim...ellerine emeğine sağlık..sevgilerimle...

Melange dedi ki...

fotograflar,renkler hersey ne kadar keyifli..icim acildi, sonbahari ne kadar cok sevdigimi düsündüm gene..elmali tarif de cok cazip görünüyor :)

kekvekahve dedi ki...

kıskandım ve de acıktım. şimdi burada tam beş çayı saati, bir kurabiye uzanıp alıversem, bayılırım üzeri pudralı elmalı pastalara.

Deli Anne dedi ki...

Bu ne harika bir festivaldir yahu.. "Sonbaharin renkleri ve tatlari" bile yeterince harikulade değil mi zaten.. Sevgiler:)

beste dedi ki...

Deli anne-Dedigin gibi isim bile cok sey cagristiriyor:) sevgiler, selamlar

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin