20.02.2012

çiçekli sofralar ve lavanta kurabiyesi





Kis çok uzadi degil mi? Hava karanlik sanki hep boyle kalacakmis gibi! gunesi ve hafiflemeyi, bahcemde zaman gecirmeyi ozledim. Hindiba lavantali kurabiyeleri yaz deyince, kurabiyelerin fotograflarini bulamadim ama çok guzel çicekli fotograflar buldum. Içimiz açilsin diye:)



Ben kurabiyelerin formunu bir turlu tutturamiyorum her seferinde yayiliyorlar! Seviyorum bu formlari bazilari kalp seklinde oluyor;) Lavanta ciceklerinden gece uyumadan once bitki cayi yapiyorum uykuya yardimci oldugunu soyluyorlar bir kasik balla ile romantik oldugu kesin. Tijen'in Tak sepeti koluna prgramini internetten zevkle izliyorum. Orada Bodrum'da yasayan biri bahcesinden topladigi lavantalari kekin icine bir avuc atarak lavantali kek yaptigini soylemisti. O cumle kafamda donup dolasiyor lavantali kek hayali bile guzel. Daha keki yapamadim ama kurabiyeler yaptim. Kuculen sabunlari atmayip biriktirmistim, onlari az suda eritip icine lavanta cicekleri kattiktan sonra kaliba dokunce mis kokulu lavanta cicekli sabunlarim oldu. Kese gibi hisir hisir guzel kokan sabunlar için. Bir sonraki adimda kalmis mum parcalarina benzer bir islem yapip lavanta kokulu mumlar yapmayi hedefliyorum.



Gelelim lavantali kurabiyelerimize tarim ilacsiz olmasi kaydiyla aktarlarda bulabileceginiz lavanta ciceklerinden faydalanabilirsiniz. Ciceklerden bulamazsaniz aromatik pisirmeye uygun lavanta cicegi yagindan kullanabilirsiniz.
Lavantali kurabiye
1 yumurta
125 gr seker
6 sap lavanta cicegi yada birkac damla lavanta yagi (aromatik yaglarla ilgili bir hatirlatama bazi yaglar kucuk cocuklar icin uygun degil mesela ilk aklima gelen okaliptus, lavantada onlardan biri 3 yasindan kucuk cocuklara vermeyiniz.)
250 gr un
125 gr tereyagi oda sicakliginda

1-Firini 180 dereceye isitiniz.
2-Seker ve yumurtayi rengi beyazlasana kadar cirpiniz. Kullaniyorsaniz lavanta yagini, cicekleri, unu ekleyip yogurunuz. Ben sadece cicekleri kullandim. Icine yumusamis tereyagini ekleyip yogurmaya devam ediniz. Top yapip kurumasini onlemek icin hava almayacak bicimde 1 saat buzdolabinda bekletin. Zemine az un koyup 2 cm kalinliginda aciniz. Kurabiye kaliplariyla yada bir bardak yardimiyla sekiller veriniz. Yaglanmis bir firin kabina yerlestirip 20 dk pisirin. Afiyet olsun, sevdiklerinizle keyif icinde yemeniz dilegiyle...


19 yorum:

Defne Soysal dedi ki...

Lavantayı o kadar çok seviyorum ki. Her an kokusu benimle olsun diye yanımda taşıyorum. Uyumak için yastığıma dolduruyorum. Elbiselerime sürüyorum. Yiyeceklere neden olmasın? Teşekkürler yeni gfikirlere, tebrikler yaratıcılığına

Ozlemaki dedi ki...

Seninle haftaya başlamak ne güzel Beste...

mine dedi ki...

oh be dünya varmış içim açıldı fotolara bakınca teşekkürler....

Deli Anne dedi ki...

nefis fotoğraflar gene.. bol ferahlık, ışık.. harikasınız:)

Gulcin dedi ki...

Ah Beste yaza goturdun beni, lavantalarin pesinde Fransada yaptigimiz yolculuk geldi aklima. ne guzeldi. bu fotograflar da ne guzel.
pazartesi sabahi bu kisa yaza donus bana cok iyi geldi cok sagol :)
iyi haftalar :)

bilge ve annesi dedi ki...

Besteciğim yine çok güzel fotoğraflar yine sıcacık cümleler, burnumda mis gibi lavanta kokusu, ne güzel oldu haftaya böyle başlamak, sevgilerle

Nihan dedi ki...

lavantalı kurabiyeler..:)))hemen deneyeceğim...pazardaki lavantalar ne şahane..:))

hindiba dedi ki...

Tesekkür ederim :) Bern pazarindaki lavantalar harika! Ben de gecen gün yeni bir sey farkettim. Bir de lavandin yagi var. Iki tür lavantanin caprazlanmasindan üretilen bir ücüncü lavanta türünün yagi. Bu ücüncü lavanta (lavandin) daha ucuzmus ama sifali etkileri daha azmis. Yagi wellness amacli harici kullanilabiliyormus ama yiyeceklerde kullanilmamaliymis. Dolayisiyla her lavanta yagi mutfaga uygun degilmis, dogal bile olsa. Ise bak ki, benim evdeki lavanta yagi sandigim yag da aslinda lavandin yagi imis! Ama benim zaten bahcesinden lavanta cicekleri ve mutfagindan lavantali kurabiye gönderen harika arkadaslarim var , o yüzden bu sorun olmadi ;)

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Çok ilginç geldi bana bu lavantalı kurabiye, mutlaka denemeliyim şimdi tarifi defterime yazacağım, çok teşekkürler...
Güzel günler:)

Leylak Dalı dedi ki...

İlaçsız ve saf lavanta bulma şansımın olmadığını düşündüğüm için bu tarifi deneyemeyeceğim ne yazık ki. Ama 2.tertip Portakal Reçeli içerde kaynamakta (haşlama aşaması) ve yazıya daldığım için biraz taşmış, mutfak mis gibi kokmuş, ocak batsa da ne gam:))
Cuma günü Tijen İnaltong ile buluşup önce rüzgarlı bir yürüyüş yaptık sonra da kitap fuarının altını üstüne getirdik. Çok keyifliydi, kulaklarını da çınlattık.
Bir kez daha nice yaşlara diyor, sevgiler yolluyorum...

Rainbow Gatherer dedi ki...

bende çok everim lavantayı evimde yetişiyorum ve yaz geldiğinde kocaman bir buket yapıp vazoya yerleştiriyorum. lavanta kurabiyesi yiyebilirmiyim sanmam ama çok guzel bir post olmus =)

http://rainbowgatherer.blogspot.com

hepsusluydum dedi ki...

Ohh mis gibi bir tarif, denemliyim..Teşekkürler ve sevgiler Zehr@

Ikisatirdokturmelik dedi ki...

Cok yaraticisin......her seferinde hayran kaliyorum.....denermiyim bilmiyorum AMA benimde aklinin bir kosesinde kalacagi kesin....sevgiler....

pelinpembesi dedi ki...

Bestecm, baharı getirmişin sen :) ama sanki daha var gibi bahara. bizim buralar o kadar soğuk ki. ama olsun , herşey zamanında. lavantalı kurabiye nasıl olur , bilmiyorum.sanki tadı keskin olur gibi geliyor..

sare dedi ki...

Lavata! Kokusu, rengi (yapraklarının puslu yeşilinide) çok severim.
Kurabiyeler muhteşem olmuştur.
Fotoğraflar nasıl rahatlatıcı...
Yenilebilen çiçekler hakkındaki uyarılarınızı çok faydalı buluyorum, teşekkür ederim.
Sevgiler, canım.

burcu dedi ki...

Cok ic acici geldi cicekler, kisdan da oyle biktim ki! Bir an once gelsin bahar, acsin cicekler :)

Unknown dedi ki...

Aslinda lavanta yetistirmek cok kolay arkadaslar, ben bahceye dikmistim, ne su ne gubre cali gibi yetisti, ciceklerini toplayip arabama koku torbasi yaptim ilk sene, ikinci sene odama kase dolusu koydum mis gibi, her cinsi ayridir kesin ama bence denemekte fayda var.

Neyse, ben sofranin basina gectim, yemekleri bekliyorum! O birinci resim cok guzelmis yahu!

Sonra su kucuk sabunlardan sabun fikrini hatirlattigin icin sagol, simdi internete girip bi bakayim nasil oluyor diye.

Kurabiye baska bahara bu aralar hic mutfaga giresim yok :-(

aysunberktayozmen dedi ki...

Ah şu lavantalar Bestecim, benim aklımı başımdan alan lavantalar kokusumu yoksa görüntüsü mü,herhalde her ikisi,mavisi pembesi beyazı,moru.En güzeli moru olmalı.Sofralarınızın düzenlemesine de bayıldım.O güzel güllerin de tadına bakmak istiyorum.

Blogger Bolat dedi ki...

Hele o çingene kadınlar Levantaaa demezlerle hastasıyım :)) çok zaman oldu duymayalı onları!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin