|
Datli mayanin sevimli vitrini? Lenardo'nun eli, DM ekibinden Maria. |
Hersey ozenli ve yerel, bizden comlekler, ciniler, mozaikler, Anadolu'nun cesitli yerlerinden gelmis lezzetler.
|
saglikli kurabiyeler |
|
Guvecte pismis ispanak koku salatasi |
|
Tarcin ve karanfille yapilmis surupta, hafif karamelize findikli sekerparelerin dansi! simdiye kadar yedigim en iyi sekerpare, sirf onun icin geri donerim Istanbul'a... |
100 yillik tarihi bir firin, Abrakadabra'dan tanidigimiz Istanbul'un yaratici kadin seflerden Dilara Erbay sayesinde yasanilan canli bir mekana, sicacik lezzetlerin yaratildigi son derece sevimli ve gercek bir firin/ restorana donusmus. Dilara Erbay Fransiz sokaginda Abracadabra'yi isleterek bizi sade, organik, yerel ve son derece lezzetli mutfagiyla tanistirdi. Sonra Arnavutkoy'de eski Garga'nin yerinde maceralarina devam etti, bizde pesinden tabi. Arada evlendi bir oglu oldu. Ardindan Cezayir restoranin sefi olarak harika lezzetler hazirladi, yemeklerin yaraticiligi, kullandigi malzemelerin harmani, dogu, bati mutfak karisimlarinin carpiciligi kadar, sahsen bayildigim yemek isimleri de degisik ve ilgi cekiciydi. Bu donem Istanbul'da yasadigimdan bu donusumlere sahit olabildim. Sonra Fransa'ya tasindim ta ki bir gun Datli Maya'nin acildigini duyup tekrar heyecanlanana kadar kendisinden haber alamadim. Datli maya'y uzaktan takibim, Istanbul seyahatinde kosa kosa oglum, annem ve can dostumla restorani ziyaretimle vuslata erdi. Yiyecekler daha en bastan ozenle secilmis; su degirmeninde uretilen bugday unu, Kaz Daglarindan gelen zeytinyagi, bolgesel otlar ve yoresel tariflerin Dilara Erbay'in yorumuyla yeniden tanitilmasi, kazandirilmasi, surdurulebilir yasam'a , dogaya saygi cercevesinde abartidan uzak, sahici ve otantik bir mekan burasi. Pideler, lahmacunlar, guvecler, tatlilar tarihi odun firininda pisiyor. Daha fazla ayrinti ve menu icin
websitelerine tiklayin ve bir sabah atlayip kahvaltiya gidin, oglen ugrayin yada aksama kendinize ziyafet cekin. Olmadi siparis verin gecerken alin evinizde kendinizi ve sevdiklerinizi mutlu edin. Sahsen ben bir sonraki adimda kendi ciftliginden, bostanindan urettigi urunleri yiyebilecegimiz bir restoran bekliyorum. Istanbul'un ozel, yaratici, ekolojist, dogaya ve yiyecege saygili, sevgili kadin seflerinden biri Dilara Erbay. Ne mutlu bize...
Bu karede cocuklugunuzdan kokular, sicaklik yok mu biraz? Evlerde firinin olmadigi zamanlarda; mahalle firinina yollanan tepsilerin kokulari, eve gelen kadar yasanan sabirsizlik ve tum ailenin sofraya oturup dumani tuten yemekleri paylasmasini hatirladiniz mi benim gibi? Ahmet Hamdi Tanpinar koca gobegiyle her an iceri girecekmis gibi hissettiniz mi! Baska bir zamanda, sebzelerin daha bozulmadigi, kucuk bostanlarda yetistigi, gercek tadiyla soframiza geldigi, masumiyet cagimizdan kalma bir an degil mi bu karenin icine hapsolan?
|
Bana ratatouillle cizgi filminin mutfagini hatirlatti :) |
|
salatanin lezzeti |
11 yorum:
yine yıkılmış burası! bir keşif gezisi farz oldu buraya- keşfedilecek şey de bırakmadın ya, harika:)
yine yıkılmış buralar! burayı gidip bulmak farz oldu:))
Hımm, gittim ben de. :))
Ancak, senin kadar ayrıntılı bir keşif yapmamıştım.
Yine gitmeli. :)
tam şenlik =)
Ayy bayildim. Hep sitem eder dururum nicin bizde hicbirsey eskisi gibi kalmiyor diye. Ozlem duyuyorum cocuklugumdaki seylere ama uzuluyorum ayni zamanda sadece artik hatiralarimda kaldilar diye. Burasi muhtesem bir yer. Ne kadar uzak kalmisim memleketten, hicbirseyden haberim yok. Ah ah gitmek lazim, hemde sik sik.
unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mutfak ritüellerini yeniden anımsadım..(çocukluğumda mahalle fırınına çok giderdim güveçte türlü yemeğini almak için:) bu harika mutfağın keşfi bize de göründü..(siteyi de inceleyeyim)
teşekkürler sevgili besteciğim..
atlamışız. ilk fırsatta gitmek gerek.
aaaa.. daha bugun oglen yemek yedikten sonra asagiya dogru yurudum tam dogru gidecekken birden kafami sola dondurum datli maya isimi enteresan geldi ve bu isim beni onune kadar cekti. Vitrininden iceriye baktim hos gozukuyordu sonra unsuz cukulata pastasi vardi ilginc dedim. Apple pie in goruntusu beni cekiyordu cunku genellikle sekli cok hos olmayan applepie larin tadi cok lezziz oluyor:-) cunku ozaman anliyorum ki elma koymaktan cekinilmemis :-))
Neyse kapidan kafayi uzatmaya kadar gittim. Ne goreyim firin var iceride... buda demek oluyorki lahmacun ve pide olayida olabilir burada.
Kisaca tum bu goruntulerden sonra dedim ki birdahaki ogle yemegi burada yenecek. :-) aksam oldu eve geldim ve bilgisayari actim ve senin sitende datli maya...
Tesadufe bak... o zaman kesinlikle burasi denenecek...:-)
neyazik ki yarin degil pazartesi artik...
sevgiler
arzu
aaaa.. daha bugun oglen yemek yedikten sonra asagiya dogru yurudum tam dogru gidecekken birden kafami sola dondurum datli maya isimi enteresan geldi ve bu isim beni onune kadar cekti. Vitrininden iceriye baktim hos gozukuyordu sonra unsuz cukulata pastasi vardi ilginc dedim. Apple pie in goruntusu beni cekiyordu cunku genellikle sekli cok hos olmayan applepie larin tadi cok lezziz oluyor:-) cunku ozaman anliyorum ki elma koymaktan cekinilmemis :-))
Neyse kapidan kafayi uzatmaya kadar gittim. Ne goreyim firin var iceride... buda demek oluyorki lahmacun ve pide olayida olabilir burada.
Kisaca tum bu goruntulerden sonra dedim ki birdahaki ogle yemegi burada yenecek. :-) aksam oldu eve geldim ve bilgisayari actim ve senin sitende datli maya...
Tesadufe bak... o zaman kesinlikle burasi denenecek...:-)
neyazik ki yarin degil pazartesi artik...
sevgiler
arzu
Büyük kızım, Cihangirde oturuyor. Bizde birkaç ay önce keşfettik burayı. Gerçekten tatlar nefis, mekan da küçük sevimli.Sevince,ve ben İstanbula geldikçe gider olduk.Yenilikleri denemek lazım.
Beste ne kadar otantik bir mekan, pidelerini görünce ağzımın suyu aktı, en kısa vakitte uğrayacağım tükana :) Cezayir benim İstanbulda iftihar ettiğim bir restoran. Şemsa'nın Kantinini de beğeniyorum.
Yorum Gönder