15.06.2012

Otizm ve beslenme, bagirsak florasindaki bakterileri onemi, probiotikler

Otizm cocuklarda gorulen bir gelisim bozuklugu. Son yillarda daha cok duymamiza ragmen uzerindeki sir perdesi kaldirilamayan ve tedavisi olmayan bir hastalik olarak biliyoruz. Dun aksam Arte kanalinda seyrettigim bir program otizmde bakterilerin etkisine ayrilmisti. Cok carpici bir programdi beslenme ile otizm iliskisini aydinlatmaya calisiyordu. Bilmedigim bir suru sey ogrendim. Programi buradan seyredebilirsiniz. Gorduklerimden bei sarsanlari sizinle paylasmak istedim.
1-Otizme gelismis ulkelerde daha siklikla rastlaniyor. Ozellikle goc etmis ailelerin cocuklari otizme daha çok yakalaniyor. Somali ornegi carpici ABD, Kanada ve Avrupa'ya goc etmis Somalilerin cocuklarinda bu oran 4 kati fazla . Bunu sadece cevresel nedenlere baglayabiliyorlar gerisi konusunda hicbir bilgi yok. Avrupa'da en cok Afrikali, Asyali ve Antillerden goc etmis ailelerin cocuklarinda goruluyor.
2-Ikinci carpici bilgi son 50 yilda otizmin artma hizi. 50 yil once 10.000' de 1 cocukta gorulurken bugun Avrupa'da her 147 cocuktan 1'inde, Kore'de her 38 cocuktan birinde goruluyor. Insanlik tarihinde beslenme biciminin son 50 yildaki degisimini dusunun. Endustrilesmis ulkelerdeki beslenme bicimindeki degisim, hazir gidalar, katki maddeleri, GDO insanligin kokunu kaziyacak gibi duruyor.
3-Beni en cok etkileyen diger bir bilgi cocuklarin bir yas civarina kadar normal gelisim gosterip yakalandiklari otit sonucu alinan antibiotiklerden sonra otizm baslamasi. Cocuklarin gozlerindeki isigin yavasa kaybolmasina hangi kalp dayanabilir. Annelerin mucadelesi yine cok etkileyiciydi.

4-Otistik cocuklarin bagirsaklarindaki cok miktarda bulunan iki kotu bakteri Desuljovibrio ve clostritium.  Otistik cocuklarin bagirsaklarinda bazi bakterilerin yoklugunun veya fazlalaiginin bu hastaliga yol actigi saniliyor. Bebek dogarken dogum kanalindan bagirsak florasi icin gerekli ilk bakterileri alir ve bagirsak bakteri gelisimi 2 yas civari tamamlanirmis. (normal dogumun onemi) Bu bakteriler hayati onem tasiyor besinleri sindirebilmemiz icin gerekli oldugu kadar bakterilerin eksikligi veya bazi kotu bakterilerin fazlalaligi otizm, depresyon, obezite, astim, alerjik hastaliklar, bagisiklik sistemi hastaliklarinda kilit rol oynuyor. Otistik cocuklarin bagirsaklarinda iki kotu bakteri var.

5-Dr. Wakefield 90'larda cocuklara yapilan ozellikle kizamik, kabakulak ve kizamikcik asilarin otizme yol actigini iddia etmistir. Asi firmalarinin lobisinde uzun tartismalara yol acmis Ingiltere'de meslekten atilmistir ancak Amerika'da halen doktor olarak calisiyor ve soylediklerinin halen arkasinda. Cocukken biz bu hastaliklari gecirdik. Cocuklarimizin gecirmesine de izin vermeliydik.

Programa donersek;Somalili bir ailenin iki oglu Bhasir ve Ali otizme yakalanmis. Otistik cocuklarin yuzde 70'inde mide bagirsak hastaliklari yasaniyormus. Somali'li anne Kanada'ya gocunce oranin beslenme bicimine gore yemek yedirmeye baslamis. Bu hastaliktan sonra taze urunlerden hazirlanan geleneksel yemeklere gecis yapmis. Kendi gozlemlerine gore sut ve glusid'leri azaltinca cocuklar sakinlesmis, mide bagirsak pronlemleri kaybolmus. Somali geneneksel olarak fermente besinleri cok tuketen bir toplum. Kanada tarzi beslenmede fermente yiyecekler gunluk hayatlarindan tamamen cikmis.

Ikinci aile Amerikaliydi. Cocuklarinda 1,5 yas civari otit zannedildigi icin 6 hafta suran antibiotik tedavisi sonrais baslamis. Otit zannedilen sey aslinda sut alerjisiymis. Aile cocugu videoya cekmis tum hastalik boyunca ve yayinladilar. Aglamamanis mumkun degil. 1,5 yasina kadar oynayan, konusan cocuk sonra kendi dunyasina kapaniyor. Yukarida bahsettigim iki bakteriyi yok etmek icin Amerikali aile bir suru doktorun kapisini claiyor ama hicbiri bilgi sahibi degil. En son ilesitim kurduklari doktorla bu bakterileri yok edecek antibiotik tedavisi uyguluyorlar. Cocuk bir anda kendine geliyor elbise giymeye basliyor, annesiyle oynamaya, gozune bakmaya, birkac kelime etmeye degisimin mucizesine cok mutlu olup iyilesti zannediyorsunuz. Antibiotik kesilince bakteriler geri geliyor ve cocuk kendi dunyasina kapaniyor. Cok agliyorsunuz evet ama bu sadece ornek bir cocuk daha binlercesi var. Cocuk bugun 19 yasinda nispeten daha iyi durumda. Ailenin yaptigi arastirmalarla bugun bagirsak florasi ve otizm arasinda iliski kuruluyor. Bagirsak artik en onemli organ olarak aniliyor bagirsagin beyin ile direk baglantisi var . Aile otismde beslenmenin onemi uzerinde calisan bakteriolog ve beslenme uzmanlariyal baglanti kuruyor beslenme bicimi toptan degisiyor. Probiotikler, fermente yiecekler, taze sebze ve meyveden hazirlanmis yiyecekler, GDO'suz yiyecekler, sut yok, bazi vakalarda gluten yok. Bu konudaki gerekli doktor isimlerini bulunca yazacagim.

Tum bu yazdiklarimi ozetlersem; otizmi geciren bir ilac henuz yok ama iyilesmeye dogru yaklastiran bir cozum var gibi duruyor. Her otizmli cocugun yolu birbirinden farkli tipik bir vaka yok. 1940'larda ilgisiz anneler yuzunden olur denirken bugun bagirsak florasi ile iliskisi uzerine calisiliyor biraz mesafe katedilmis durumda. Evde taze meyve ve sebzelerle hazirlanan yemekler, probiotik haplar, probiotik, prebiotik iceren yiyecekler, fermente yiyecekler, endustriyel gidalardan uzak durulmasi, GDO'suz yiyecekler, sutun kesilmesi ve belki doktor denetiminde glutensiz gidalarin tuketilmesi yeni bir kapi acilmasina yol acabilir.Yesil cay, basmati pirinci, bezelye, mercimek, mantar, zerdeçal, meyan koku, bagirsak mukozasini ozellikle onaran besinlermis.  Hemeopatik ilaclar, antibiotik kullaniminin azaltilmasi, duzenli spor oerilenler arasinda.

2-http://www.blog-micronutrition.com/post675.htm
3-http://aspergeraide.com/phpBB2/viewtopic.php?p=26143
4-Dr Georges Mouton Écosystème intestinal
5- Denis Riché Micronutrition, santé et performance




6 yorum:

xeyno dedi ki...

ahhh Beste ahhh. 6 gunun sonunda antibiyotigi kestim, minik 4 gundur kabiz vs... bu yazdigini okuyunca bayilicam sandim bir an oyle bir korktum.

bunu alain da izlesin! ben iyice ice donuk kendi sebzeni yetistir, yogurdu peyniri evde yapa donusurken bana tuhaf tuhaf bakiyor. super bir link tesekkurler.

ne yazdı ne yazamadı dedi ki...

Merhaba Beste,

Yazının sonunda dediğin gibi her otizmin yolu aynı değil. Ve otizm tedavisi olmayan bir hastalık değil. Benim bir tanıdığımın oğlunda vardı. Anne çocuğu psikiyatra götürdü ve çocuk iyileşti. Şimdi hiç bir şeyi yok. İlkokula gidiyor. Ama erken teşhis etmek önemli. Belki bir kısım otizmin biyolojik bir kökeni de vardır, bilim bu. Hep ilerlemeli. Yalnız tıp fakültesinin sadece birinci senesini okumuş biri olarak ve ordaki Profesörümün sözünü her fırsatta herkese tekrarlıyorum (Professeur Girod): yirmi sene önce söylemişti bunu anfide: birinci kural: hiç bir antibiyotik tedavisi yarım bırakılmamalı. İyileşti artık diyip ilacı kesmiyeceksiniz. On gün boyunca denmişse on günün sonuna kadar vereceksiniz. İkinci kural: antibiyotik alırken mutlaka yoğurt tüketeceksiniz. Nitekim yoğurt bağırsaktaki yararlı bakteri florasını antibiyotiklerin öldürücü etkisinden korur. Kaç senedir Türkiye'deyim kimse bana antibiyotik verirken mutlaka yoğurt ye demedi. Etrafımdaki herkese söylüyorum. Ve kimse bunu bilmiyor genelde.

Cigdem dedi ki...

Merhaba,
cok aydinlatici bir paylasimdi. Ben de gecenlerde TEDX Talks konusmalarinda, cok erken yaslarda cocuklarin göz hareketlerini ve odaklandiklari nesneleri izleyerek erken tani imkanini saglayan bir yöntem üzerine bir konusma dinledim. yeri burda gelmisken paylasmak istedim, izlenesi bir presentasyon. Link calismazsa TEDx Talks'da aratabilmeniz icin konusmanin basligi:
Ami Klin: A new way to diagnose autism

http://www.ted.com/talks/ami_klin_a_new_way_to_diagnose_autism.html?utm_content=awesm-publisher&utm_source=t.co&utm_medium=on.ted.com-copypaste&awesm=on.ted.com_Klin&utm_campaign=

beste dedi ki...

linklere bakacagim hatta yazinin icine ekleyebilirim tesekkurler.

Zeyno korkma ama arastir kafana uygun buludugnu uygula.

Yogurt tek basina yeterli degil kefir tuketmek uygun olur.

sare dedi ki...

Bestecim, teşekkür ederim. Korkuyla baktığımız bu hastalıkla ilgili şimdiye kadar duymadığım- okumadığım bilgileri aldım. Sağol, varol.
Ayrıca, yukarıda yorum yapan arkadaşlardan da çok faydalı paylaşımlar vardı.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

guzel bi bilgi...benim oglumda otuzm gercektwn hep kabiz durumlari var kebiri deniycem

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin