Paris çok iyi kalitede çikolatalara kolayca ulaşabileceğiniz bir şehir 300 tane çikolata dükkanı var. Kötü çikolatacıya rastlamanız zor. Pastalar % 56-75 kakao kitlesi içeren gerçek çikolatalarla yapılıyor. En iyi çikolata dükkanı kişiye göre değişebilir ama en kaliteli çikolatayı kullanan dükkanlar belli, en güzeli hepsini deneyip kendi seçiminizi yapmanız nede olsa asıl keyfi keşfetmek kısmında. Çikolata kakaonun işlenerek yağı ve özünün ayrılması ile oluşturuluyor. Kakao yağı yerine başka yağlar kullanılarak maliyet ve lezzet ucuzlatılıyor aman dikkat. Uzun süre çikolatalarına keçi boynuzu özü katılan bir millet evladı olarak cennette gibiyim burda. Asagidaki cikolata dükkanları butik üretim yapıyorlar tazelik ve gerçek kakao yağı ile kaliteli kakao özü kullanıldığında sonuç mükemmel agızda eriyen ve bizi başka diyarlar götüren ilahi tad. Burada endüstriyel üretim yapan dükkanlar yer almamıştır o yüzden fiyatlar kaliteye gore belirlenmiştir 100 gr 7-11 euro arasi degismektedir. Yeri geldi Godiva'yı Ülker aldı biliyormuydunuz. Ülker'in çikolata hammaddesini kahve dünyasının sahibi sağlıyor. Kahve dünyası kuvertürleri 70 kakao kitlesi ve kakao yağı içerdiğinden Türkiye'de iyi çikolata bulamayanlara alternatif sağlıyor.
Paris'te her kafede sıcak çikolata bulabirsiniz aman dikkat genellikle toz kakaoyla yapılmış olup hatta önünüze karıştırılmadan gelir, sıcak sütte yüzen kakao tozu şiddetle uzak durun varsa "chocolat chaud à l'ancien" olsun yoğun gerçek çikolatadan yapılmış genizden aşağa doğru zevkle akan insanin icini ve ruhunu isitan sicak cikolata. Angélina'da sicak cikolata icmeden bu dunyadan cekip gitmeyin derler :)
Paris'te her kafede sıcak çikolata bulabirsiniz aman dikkat genellikle toz kakaoyla yapılmış olup hatta önünüze karıştırılmadan gelir, sıcak sütte yüzen kakao tozu şiddetle uzak durun varsa "chocolat chaud à l'ancien" olsun yoğun gerçek çikolatadan yapılmış genizden aşağa doğru zevkle akan insanin icini ve ruhunu isitan sicak cikolata. Angélina'da sicak cikolata icmeden bu dunyadan cekip gitmeyin derler :)
Vaktiniz yok çikolatacıları gezemediniz asla önerilmez ama o zaman bir supermarkete girin, peynir alışverişinize "184"8 marka çikolatanın frambuaz'lısı ve "Lindt"'in fleur de sel yani tuzlusunu alın, bir paket Van Houten kakao tozu alın eve dönünce bayram edin sonuç tatmin garantili. Van Houten hollanca çünkü ilk defa kakaoyu toz hale getiren sahistir kendileri, bazı kitaplarda hollanda usulü kakao denir toz kakao yerine.
Bana göre kaçırılmayacak çikolata dükkanları,
1-Jean Paul Hévin
231 rue Saint Honoré (1e) M:Tuileries yada 3 rue Vavin (6e) M:Notre Dame des Champs
2-Pierre Hermé (mutlaka makaronları da tadılmalı)
72 rue Bonaparte (6e) M:Saint Sulpice or Mabillion yada 185 rue de Vaugirard (1e) M:Pasteur
3-Patrick Roger Vitrini her zaman degisik temali ve ilgi cekici kutulari turkuaz renklidir.
108 boulevard saint Germain (6e) M:Odéon yada 45 avenue Victor Hugo (16e). M:Victor Hugo or Kléber
4-La maison du chocolat
225 rue du Faubourg saint Honoré (8e) M:Ternes yada 19 rue de Sévres (6e) M:Sévres-Babylone
5-L'étoile d'Or
30 rue Pierre Fontaine (9e) M:Blanche
6-Ladurée
75, Champs-Elysées, Paris (8e),
8-Pierre Marcolini Belcika originli ancak hatiri sayilir bir cikolata dukkani
89 rue de Seine (6e) M:Odéon
Çikolata ve şekerleme sözlüğü
Cacao: Kakao
Ballotin: Önceden hazırlanmıs çikolata karışımları kutusu Dilerseniz satıcılar seçiminize göre bir kutuda yapabilir.
Bonbon de Chocolat: icleri degisik aromalarla doldurulmus tek isirimlik cikolatalar
Calisson: Aix-en Provence Guney Fransa'ya ozgu ici kavun sekerlemesi ve badem ezmesi disi beyaz seker hamuru kapli oval sekerleme.
Florentin:Cikolaya batirilmis yuvarlak karamellenmis badem ve meyve sekerlemeleri
Ganache:cikolata krema yada tereyagi karisimi cesitli aromalarla tadlandirilip cikolatanin icine doldurulabildigi gibi disini ince bir tabaka ile kaplamada da kullaniliyor.
Guimave: yumusak beyaz sekerleme eti puf icinde kullanilan
Marron glacé: Kestane sekeri
Mendiant: Cikolata halkasina uzerine dizilmis kuru meyve ve findik, fistik vs
Nougatine:Nuga
Orangette:Cikolata kapli portakal kabugu sekerlemesi
Pâte à tartiner: Cikolata kremasi ekmege surmek icin
Pâte d'amande:badem ezmesi
Pâte de fruit: Sekerle pisirilmis meyve pureleri kare halinde kesilip sekerlenerek satiliyor lokum kivaminda.
pâte de pistache:sam fistigi ezmesi
pralin: Kavrulmus badem yada findik, karamel haline getirilmis seker ve cikolata karisimi
Rocher: Cikolata pralin ve bademle doldurulmus
Tablette de chocolat: Cikolata tableti
Chocolat de couverture: Kuvertur cikolata, mutfakta kullanilmak icin
éclat de féve de cacao: Kakao cekirdekleri kiriklari
Dukkanlarda yer alan cikolatalar icinde bulunan malzemeye gore isim aliyor yada prensesin ruyasi gibi icindekine cagrisim yapmayan adlarla anilabiliyor.
Yukaridaki liste benim tercihlerimi yansitiyor ayrintili fransizca bilgi Fransa'nin en iyi 100 cikolata dukkani listesi'nde yada David Lebovitz'in ingilizce blogunda incelenebilir.
20 yorum:
ama bana acımıyormusun??? ;) bunca çikolata bilgisi ustune tükkanları ?? el insaf cicim :)) şaka bir yana ileride seyahatlerim olursa blogun tam bir kaynak benim için saol! :)
Yazarken cok tereddut ettim cikolata zayif noktamiz adini duyunca bile duyular harekete geciyo, ustelik rejimdeyim bayagi sikintili oldu hatta aglamakli:)
diyorsun ki ben cennetteyim. eyvallah diyorum, şapka çıkarıyorum :)
kakao kokuları eksilmesin burnundan...
Hepsi çok güzel ama :)
Allah'ım hemde yine sebzeden başka bir şey yemem derken, o makaronlar ne öyle?
yesil makaronlar sebzeli diye biliyorum ben:)
Paris !!! misss gibi çikolata kokuyor :)))
hepinize cikolata kokusu yolluyorum bulutlarla:) Simdi aklima geldi burda cikolatali kokulu pullar var gercekten cikolata kokusu yollayabilirim!!!
"yoğun gerçek çikolatadan yapılmış genizden aşağa doğru zevkle akan insanin icini ve ruhunu isitan sicak cikolata"
Aman Tanrım, bu nasıl bir tarif böyle, en son Juliette Binoche'nin "Chocolat" filminde yaptığı çikolatalar bu kadar ruhuma işlemişti. Nasıl yapmalı, bu işi evde yapmanın bir yolu yok mudur?
Var var 500 gr sut,150 gr bitter cikolata,50 gr seker karistira karistira yaklasik 5 dk kaynatilir zevkle icilir:) Bazen sade bazen taric yada hafif aci biber karistirilir keyfe gore! Cok guzel yorum beni cok mutlu etti:)
Var var 500 gr sut,150 gr bitter cikolata,50 gr seker karistira karistira yaklasik 5 dk kaynatilir zevkle icilir:) Bazen sade bazen taric yada hafif aci biber karistirilir keyfe gore! Cok guzel yorum beni cok mutlu etti:)
Salyamda boğuldum :P Güzel haber şu ki pasaportum çıktı, sanırım gidebileceğim. Zaten bunca stresten sonra çoook ihtiyacım var çikolata mutluluğuna! Çok teşekkür ederim yazdigin icin, Laduree ve Pierre Hermé disindakileri duymamistim, kaciracaktim. Harikasin!
Alis ne guzel haber bayagi uzulmustum bende. hadi bakalim kasif hanim isbasinda:)
Vallahi NY da öyle Beste! Fiyatları da fiyat ama. Olsun, arada bir kaç parça ağzıma atmak yetiyor...
Kendimi ben oraya ışınlasam negüzel olur. Nasıl güzel görünüyor makaronlar.
O dükkandan o dükkana, oh ne güzel. Darısı başımıza.
Tijen- ah o birkac tanenin hayaliyle yasiyorum:)
Taze nane-Makaronlar bagimlilik yapiyor dikkat:)
Narince-Kesinlikle ama azar azar tadini cikararak yemek lazim hergune bir dukkan diyelim,en kisa zamanda umarim :)
beste hanim blogunuz fevkale entesan ogretici sanat kar oldugunuz belli ikimizde istanbul hasreti cekiyoruz gurbet cok zor iyi gunler sima
Cok tesekkur ederim Sima. Begenmene sevindim; Istanbul hasreti bitecek gibi durmuyor gercekten:)Siz nerdesiniz?
Bestecigm ben aslinda uskudarda dogdum cocuklugum orda gecti genckizligim caddebostanda simdi israilde batyamda oturuyorum asagi yukari taninan bir ressamim bu yuzden sanaata olan sevgin cok guzel basarilarinin devamini dilerim saglicakla kal benim gurbet arkadasim sevgiler sima
Bestecigim mailini keyfimin bozuk oldugu bir an aldim ben boncuktan taki da isliyorum canim ne resim yapmak ne atki istiyordu uc gundur aylak aylak geziyordum milin ilac gibi geldi bana canlandim sag ol guzel gunler Sima
Yorum Gönder