7.01.2010

Kar,kardan adam ve galette des rois à la frangipane (krallarin bademli tarti)





30 yildir bu kadar kar yagmamis buraya ben daha da yagsin istiyorum, 2 senedir cok ozlemistim oynamayi:)




Leonardo'nun ilk kardan adami ve goruldugu gibi anneye kartopu atmaya bayildi!








Sumbuller tamamen acti mis gibi kokulariyla



Bu tatli isi bitmedi simdi de "galette des rois" yeme gunleri. Kalori bombasi ici badem ezmesi kapli disi citir hamurlu bu lezzetin icinde porselen bir oyuncak sakli kime cikarsa o kral oluyor. Leonardo'ya cikti ve kral cocuk oldu. Galette des rois Guney Fransa'da meyve sekerlemeli brios olarak yapilirken Normandiya'da badem ezmeli yapiliyor. Dini l'épiphanie kutlamak icin Romalilar zamanindan beri yapilan cok eski bir tatli, icinden cikan oyuncak ve kral taciyla sevilen bir gelenek olarak devam ediyor.




Bademli kralin tarti

2 tane pâte feuilletée yada ayni sey degil ama milfoy hamuru kullanilabilir

Bademli ic:
3 yumurta
125 g badem unu
125 g seker
125 g oda sicakliginda tereyagi
2 damla acibadem yagi ekstresi
2 corba kasigi narenciye suyu (fleur de oranger) istege bagli

Ustu icin:
1 yumurta sarisi
1 yemek kasigi sut
icine koymak icin kucuk porselen heykelcik

1-Tereyagini mikserle krema haline gelinceye kadar cirpin. badem tozunu, sekeri, badem ekstresini ekleyip homojen hale gelene kadar cirpin. Hafifce cirpilmis yumurtalari ve narenciye suyunu ekleyin ve bir catalla karistirin. Buzdolabina koyun katilasssin.

2- Firini 200 °C isitin.

3-Yumurta sarisini sutle karistirin.

4-Yuvarlak bir tart kalibina acilmis tart hamurunu yerlestirin.   kenarlarina yumurtali sut karisimindan surun. Icine buzdolabindan cikardiginiz bademli ici acarak yerlestirin. Porselen oyuncagi koyun fazla bastirmadan. ustune diger tart hamurunu acip yerlestirin. Iki hamuru birlestirin ve hafifce bastirin. ustune bicakla sekil verin. yumurtali karisimi iki kere surun ve buzdolabinda  30 dk bekletin.

5-Firina atip yaklasik 25 dakika tart altin rengini alana kadar pisirin.



Gelelim pâte feuilletée'ye (pat föyete) biraz zahmetli bir tart hamuru bu tarifi asagida,

200 gr soguk tereyagi
200 gr un
yarim cay kasigi tuz
125 ml soguk su

1-Tereyagini 14 parcaya bolup buzdolabinda 30 dk bekletin.
2-Tuz ve unu karistirin. Tercihen Tefal robotta tereyagi ekleyip karsitirin ancak tereyaglar parca parca olmali erimemeli gerekirse buzdolabinda biraz daha bekletin. Biraz daha karistirip suyu ekleyin. Elastik, ele yapismayan bir hamur elde edeceksiniz.

3-Hamuru dikdortgen haline getirin. Dort kenari kulak gibi acin ve zarf gibi katlayin. Yumusadigini dusunuyorsaniz buzdolabinda bekletin bu islemi birkac kez tekrarlayin. Buzdolabinda 30 dk daha bekletin hamur kullanilmaya hazirdir.

Baska bir teknik; burada once hamuru su ile karistirip buzdolabinda bekletiyorlar sonra soguk terayagini ortasina ekleyip aciyorlar sabri olana:) tiklayin




18 yorum:

Duygu dedi ki...

cok yummy ve zor gozukuyor :)

ZarpandiT dedi ki...

şekline bayıldım! her ne kadar flickra yuklenmeyi beklesede bende bugun ayvalı tart yaptım etrafta ayvalı tart tarifi bulamayınca gıcık oldum sanırım onla alakalı :) tatlı kıtır kıtır bir hamur ayva atlısı yapar gbi yaptıgım ince dilimlenmiş ayvalar etrafına bol ceviz :) krema felan hakgetire :)))

olmadık işler peşinde dedi ki...

Beste beni nüfusuna al lütfen:)

beste dedi ki...

Duygu-Hamuru zor ama gerisi kolay belki Hollanda da vardir hazir hamurlardan?

Zarpandit-Ayvali tart cok guzel oluyor bekliyorum tarifini:)

OIP-cok guldurdun beni ya aldim gitti:)

minimalist dedi ki...

valla Bestecim ben tatlı dışındaki şeylerle ilgileniyorum. Karlı resim hakikaten süper çıkmış; minik oğluşun maşallah çok şeker; sümbüller ise muhteşem :))

Deniz dedi ki...

Güzel bir gelenek anlaşılan.
Tatlı da çok hoş görünüyor. Ellerinize sağlık.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Grip atlatmışsınız.iyi tarafından bakalım,artık bir nevi aşılanmış sayılırsınız.Çok geçmiş olsun.Galette des rois şeyisi de güzelmiş:)

Duygu dedi ki...

Musevileirin Shabbat'da filan yedikleri challah diye bir ekmek var. En sonunda fransa'da bulabilmistim ben ve brioche deniyordu. Acaba ayni sey mi? Boyle tatli, yumusacik bir ekmek.

kedi kafa dedi ki...

tart süper görünüyor; tabi kral da.. eline sağlık. bizim buralara henüz kar gelmedi gelirse bizde çok sevineceğiz:)

Selen Yavuzdogan dedi ki...

Tart harikaymis. Bak simdi, kafam karisti. Hafta sonu kabak tatlisi yapicaktim, bunu mu denesem acaba..?

Bu arada minik mandalina sekerlemeleri yilbasindaki waffle partisinde kapis kapis gitti. Kulaklarini cinlattim bol bol :)

* YeLiZ * dedi ki...

oglan cok yakisikliii bu bir
o kardan adamin beni mi var ? bu da iki :)
OIP yi alirsan bendeee bendee derim ama OIP de iki , bende bi cocuk var ,haberin olsun..Kocaman bir aile oluruz iste :)

bizim karlar cok yu,usak kardan adam yapamiyoruz , darisi basimiza diyelim

TART'a bak hizaya gel !! o ne yahu , bayildimm

ela selin dedi ki...

Ne kadar yakisikli bir oglun var!!
Bu arada bu galette des rois ile ilgili bir hikaye anlatayim sana: benim fransiz müdürüm bu gelenegi yasatmak niyetiyle ofise getirmisti bu tarti. Sansima bana cikti bu cisim (dügme koymustu icine)ve ben "aman kadin rezil olmasin, dügme unutmus icinde" diye caktirmadan cöpe attim dügmeyi. Herkes yedi bitirdi. Benim müdür kocaman gözlerle bakiyor, nerede bu dügme diye. O da biri yanlislikla yuttu sanmis. Olay anlasilinca cok gülmüstük. Ben de cahilligimden biraz utanmistim acikcasi.
Sevgiler karlarin kapladigi Almanya'dan karli Fransaya.....

beste dedi ki...

minimalist-sumbuller muhtesem her sabah hayranlikla bakiyorum:) sagol canim ve tatlidan uzak durmam lazim benim de!

deniz-evet oyun gibi olunca gelenek tutuyor ve devam ediyor:)

kitchen sweet kitchen- al benden de o kadar, asilandik diye seviniyorum bitti bu dert:)

Duygu-Yok brioche tarifi degil bu, daha once vermistim gojili brioche tarifini:)

kedi kafa-kar ne guzel degil mi icimizdeki cocuk hala kar bekliyor oynamak icin:)

beste dedi ki...

selen-Bak hamuru zor biraz ona gore:) bende gecen yilbasi mandalina sekerlemesi ikram etmistim pek begenilmisti bu yilbasi yatakta gecirdik malum:) keyiflendim simdi ya ta oralarda beni anmaniza!

yeliz-valla super fikir zaten kalabalik aile istiyorum. Boyle oip ve seni ailecek evlat edineyim cok imrendigim kocaman sofralara kavusabileyim. yazin hep beraber bana gelseniz ?

Ela selin-Cok tesekkurler. Hikayene cok guldum ya esime de cevirdim. Iste bunu seviyorum ben utandirmamak icin dugmeyi saklamayi:)

NarincE dedi ki...

Ne güzel bir gelenek. Yalnız ben duydum bir yerlerden ev bakacakmışsın, bahçeli olacakmış.
Hayırlı olsun komşum.

Calanon dedi ki...

Beste,
Kar, cicekler, tart vs cok guzel de asil senin oglan ne yakisikli oyle. Cok kalpler yakacak belli.

Bu arada kiskanirim eger oyle yazin mazin bulusursaniz bensiz. Boyle de kendimi davet ederim evine iste!! Alir sarabimi gelirim ona gore :P

ZarpandiT dedi ki...

beste bir kopya vereyim tarifteki kullandıgım tek sey tart hamuru olsada leziz bir tarif elde ettim sour cream yerine süt kreması kullandım, ayva tatlısından elde ettiğim dilimlerlerde süsleme yaptım cok basit :) tek beceriksizliğim hamur açamamam :(

linki ekliyorum : http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Candied-Quince-Tart-10802

beste dedi ki...

Narince-galiba sandigimdan da cabuk oalcak bahceme kavusmam:)

Calanon-Cok tesekkurler, sizi de beklerim umarim bahce o zaman yetisir bahceden toplayip yemekler yapariz, saraplar iceriz, yildizlara bakariz:)

Zarpandit-moralini bozma onu da yaparsin zamaninda burun bukup ogrenmedik buyuklerimizden simdi boyle zorlaniyoruz iste:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin