11.04.2011

kara hindiba/radika cicegi receli, ayi sarimsakli pesto, tereyagi ve digerleri kisaca hamak ve sahane bahar gunleri


 Kiraz agacimiz acti mi bahar ve hamak mevsimi geldi demektir. Sizi bilmem ama burasi 20 derece tum gun bahcedeyiz, gunesin etkisi yuzumuzden anlasiliyor. Kocaman bir gulumseme ve kirmizi burunlar ayni cocukken piknik donusunde oldugu gibi. Piknik bir Istanbul gelenegi simdilerde yasatmak zor olsa da. Cocukken piknige gidenler parmak kaldirsin.

Efendim bu kuslar Sahin'mis Meltem oyle dedi:)

Kirlangiclar, ebabiller geldi onlari havada ucarken fotograflayamiyorum bir turlu. Yuksekten ucarlarsa aksamustu hava ertesi gun guzel olacak yada tam tersi alcaktan ucarlarsa kotu olacak demek, sanirim hava basinciyla ilgisi var ben hava tahminlerimi bugunlerde kirlangiclara gore yapiyorum. Bahcenin guzel minik kuslari gorunurden kayboldu artik yemege ihtiyaclari yok etraf orumcek, bocek, tirtil dolu sadece seslerini duyuyorum oradalar ama gorunmuyorlar. Kara tavuklar acele acele nerdeyse ayni boyda cali cirpi toplayip duruyor. Serceler erkenci duvar araliklarinda yuvalarina tunemeye basladilar yumurtalar hazir. Sigirciklar da ayni yuvalarina donduler kisin hic gormemistim acaba gocmen kuslardan mi? Akkuyruk sallayan da oyle onlar dama yakin duvar aralarini seviyorlar. Kisacasi meydan buyuk kuslara kaldi. Kargalar komun halinde yasiyor bir agacta bazen birden fazla aile goruyorum. Dun kargalarla yukarida gordugum belki sahin belki baska bir tur kuslarin kavgasina tanik olduk. Yuvalarini korudular bagira cagira. Diger kuslar vakur son derece estetik daireler cizerek bir tur savas dansi yapti ve sonra uzaklasti heyecandan kalp krizi gecirecektim.

anne karga yavrusuna fare getiriyor o yavrular tahminim 1/1,5 aylik.



buda benim yavru sacini istegi uzerine kestirdik ateslenince cok rahatsiz oldu simdi baloncuklarla mutlu bir kus o.
 Bildiginin gibi dogayi kesfederken'de yazilarim yayinlaniyor. Gecen haftanin konusu kara hindiba idi faydalari ve kullanim alanlari uzerine bir yazi meraklisi tiklayabilir. Oradan esinlenerek kara hindiba cicegi bali yaptim. Fransizca adi crameillote Franche-Comté  bolgesinin ozel bir urunuymus. Bal derken jolemsi bir kivam alan seffaf recelden bahsediyorum. Bu Turkiye'de az bilinen bir recel pisirme teknigi; meyveler yada cicekler suyla pisirilip suzuluyor, agirligi kadar seker eklenip biraz kaynatilip kavanozlara dolduruluyor ayni jole kivaminda seffaf recel elde ediyorsunuz. Elma, bogurtlen, cilek, kara hindiba yada menekse cicegi ile yapmak mumkun.


 Radika cicekleri Leonardo'nun favorisi toplayip annesine sunar yada tohumlarini ufleyerek oynar. Ben recel yapacagim deyince toplamaya ve cicek tac yapraklarini ayiklamaya yardim etti. Elleri ve yuzu polenlerle sapsari oldu. Bir yil gunleri kadar 365 tane topladik. Gece kapanan gunduz acan ciceklerden ozellikle ogleden sonra 12-15.30 arasi toplanmasi oneririm ciceklerin en kocaman hali ve pollenlerin bollugu maksimumda.


 cicekleri en az 1/2 saat guneste birakin.


365 tane kara hindiba cicegi
1 portakal 1 limon islem gormemis tercihen ekolojik kabuklariyla beraber
1 elma
1,5 lt su
seker
1-Guneste bekletilmis cicekleri, suyu ve dorde boldugunuz elma, portakal ve limonu ekleyip 45 dk kaynatin. Bir gece ustu kapali olarak bekletin.
2-Tulbent ile suzun. Cikan suyun agirligi kadar sekeri koyup en az 15 dk kaynatin. Bir kasik alip buzluga koyun 3 dk sonra kivamini kontrol edin cok siviysa biraz daha kaynatin. Tekrar ayni islemle recel kivamini elde edin. Sicakken kavanozlara doldurup kapagini kapatin ve ters cevirin oylece sogusunlar. Sonuc tahminimden de iyi oldu ihlamur, cicek kokulu bala benzer bir recel elde ettik. Bogaz agrlarinda bir kasik alinmasi onerilir. Saabah kahvaltilarina ideal bir bal benzeri recel.

 Bu hafta sonu uretim hizlandi aylardir okulda oldugumdan bir seyler yapamamistim acisini bir haftasonu cikarmaya calistim. Iki ay onceden hazirladigim turunc saraplarimi suzdum daha bir ay bekleyecekler.




Esimin Paris'te yasayan annesi dolandirilmis. Kapidan satis yapan bir sahistan elma, havuc, sogan vs almis buraya kadar problem yok. Koliler gelince 20 kilo elma, 10 kilo sogan vs aldigi anlasilmis dolandiricilik miktarda yani. Elma stogunu tuketmek icin her haftasonu tarte tatin var bizde. Tarcinli yerine vanilyali yaptim bur sefer sukse garantili tatlidir denemk isteyenlere acik tarif burada.

Dogadan ot toplayip yeme hobisini bir suredir surduruyorum ancak bir kismini yani iyice emin olduklarimi sizle paylasiyorum cunku ayni mantarlar gibi bazi otlar cok zehirli ve oldurucu. Ne zamandir aklimda olan ama bir turlu karsilasmadigim bir yabani ot vardi. Cuma gunu ciktigimiz bisiklet gezimizde bir anda karsima cikmasinlar mi? Hemen kokladim evet eminim "ayi sarimsagi / allium ursinum" geri donup fotograf makinami ve bir makas ile torba aldim. Biraz topladim cunku Leonardo anne hepsini bitirme ayilara da kalsin dedi. Zaten pek bitirilecek gibi degil her yeri kaplamisti. Ayilar kis uykusundan uyaninca bu bitkiden yedigi icin bu ismi almis:)


 Zehirli sonbahar cigdemi, muge cicegi ile karistirmak mumkun imis ancak ayi sarimsagi yapraklari bariz bicimde sarimsak kokuyor ve cicekleri minik beyaz yildizlara benziyor bu acidan cicekli olanlar yuzde yuz emin olmanizi saglayabilir. Ormani, nemi cok seviyor, belki biliyorsunuzdur genellikle biz sehirliler dunyayi yeniden kesfediyoruz:)

 Cicekleri o kadar narin ki Cin' marketlerde gordugume eminim belki aynisiydi belki bir akrabasi Paris'e gidince tekrar bakacagim. Almanya'da cok sevilirmis ben kaynaklarin yalancisiyim.

Ayi sarimsakli tereyagi
250 gr tereyagi
bir avuc yada arzuya gre braz daha fazla ayi sarimsagi
biraz deniz tuzu
Bir robotta yikanmis ve kurulanmis yapraklar, tereyagi ve tuz iyice cekilir. Yesil bir tereyagi elde edilir. Strech fiml yardimiyla rulo yapilir. Buzdlabinda en az 2 saat bekletilir ve dilimlenip servis yapilir. Daha sonra deep freze'de muhafaza edebilirsiniz. Nerelerde mi kullanilir;




 Somonlu kanapeler yapilir. Normalde tereyagini agizna koymayan oglum ayi sarimsakli tereyagina bayildi. Kendi topladi ve tereyaginin kokusunu sarimsak kokusu bastirdi o yuzden keyifle yedi.



Ozellile yurtdisinda yasayanlar ne yapacaginiz bilemediginiz kirmizi radikalar ya pancarla yada ayi sarimsagi ile harika bir salataya donusuyor. Hafif buruk tadi pancarla yada resimdeki gibi pembe greyfurtla dengelenip afiyetle yenebilir.

Bitmedi buharda pismis karnibaharin ustune biraz zerdecal ve kisnis tohumu tozu ile ayi sarimsagi tereyagi servis edilebilir.
 Seramik tavada pismis baliga da yakisir. Yeri gelmisken teflon tava kullanmayin/ kullandirtmayin 2014'te tamamen yasaklanacak niye o zamana kadar bekleyin kanser yapiyor. Mutlaka celik yada demir yada seramik, tas tavalardan kullanin.
Pesto icin,
bir avucdan biraz fazla ayi sarimsagi,
bir avuc cam fistigi
60 gr parmesan
1/2 cay bardagi zeytinyagi
biraz tuz
mikserde karistirilir ve bir kavanoza konur. Makarna sosu olarak kullanilir yada ekmek ustune surulup yenir.
Bu kadar yorgunluga hamakta dinlenmeyi haketmedim mi?



23 yorum:

Selfet dedi ki...

o hamakta dinlenmek için daha da fazla yorulmayı ister insan :))

Selen dedi ki...

yapma ya, teflon yasaklaniyor my 2014'te? o kadar zararli yani? iki tavam vardi, onlari da atayim bari..
Bu arada pembe greyfurt ilham verdi bana, burada jeruk bali diye satilan, genelde pomelon diye bilinen meyveyle de guzel olur desene pancar salatasi.. yapmali hemen :)

Gulcin dedi ki...

gercekten hakeldilmis bir dinlenme bu iyi keyifler :)

Ne guzel oldu degil mi etraf ciceklerle civil civil kuslarla. Yilin en sevdigim zamanlari kesinlikle.

Yardimcinin etkisinin yemeklerin tadinda etkili oldugunu dusunuyorum yanilmiyorum sanirim :)

Iyi eglenceler :)
Sevgiler

beste dedi ki...

selfet-merhabalar, evet haklisiniz kiraz agaci ciceklerinin altinsa surrealist bir keyif:)

selen-tropik kusum at sen onlari hemen cok zararli ve kanserojen yillarca kullandik tabi bu arada! pomelo'ya bayilirim urdun'de yemistim kabuklarindan sapkali bir fotografimi bile var:) salata mevsim geldi en azindan buraya sizin orasi hep bahar ne de olsa:)

Leylak Dalı dedi ki...

Yine büyük bir keyifle okudum yazınızı sevgili Beste. Ot merakınız çocukluğumun tonton Zehranım teyzesini hatırlattı. O zamanki Yenimahallenin uçsuz bucaksız kırlarında civciv gibi peşine takılır, onun gösterdiği otları toplardık, içim o yıllara özlemle doldu. Sarmısak çiçekleri çok tanıdık geldi, geçenlerde bana gelen bir buket frezyanın içine 4-5 tane eklemişlerdi. Hafiften sarmısak kokulu, zaten sarmısak çiçeği diye satılıyor çiçekçilerde de, artık aşı mı yabani mi bilemiyorum.
Eli yüzü polene batmış o minik kuşun burnunun ucundan bir öpücük çalıyor sevgiler yolluyorum...

Zeynep Gemalmaz Çelik dedi ki...

Oğluşa saçlar çok yakışmış. Hepinize güzel bir ilkbahar diliyoruz. Sevgiler,

burcu dedi ki...

super gozukuyor bahce de yemekler de! Ben kucukten hemen hemen her haftasonu giderdik piknige, cok severim, super bir sey. Bakayim bir Madrid civarinda var mi bir yer, iyi aklima getirdin sagol. Buralarda hava baya guzel, 27lerde ogle saatlerinde. okulda ogrenciler cimlerde gunesleniyorlar, ben de baharin tadini cikariyorum :)

Şefika dedi ki...

Beste hayran hayran okudum. Çalışkanlığına, becerine, bilgine ve enerjine gıpta ettim:)))) Evet bahçen var ama biliyorum ki iş bahçeyle bitmiyor. Maşallah diyeyim de nazar değmesin.

Papatya Papadopoulos dedi ki...

Ne çalışkansın canım arkadaşım...
Bir süre yokum birşey yapamam diyorsun ama ilk fırsatında btün kaybettiğin zamanı telafi ediyorsun :)
Biz evde oturuyoruz da bu kadar şey yapamıyoruz, bravo vallahi!
Leonardo'nun da tatlılığı üstünde, aferin ona annesine yardım etmiş 365 tane çiçeği toplamakta :)
Buralarda ot çok ama iu yabani sarmısağı hiç görmedim pazarda. Herhalde biraz daha soğuk, ormanlık iklimleri seviyor. Burası kurak geliyor belki. Almanyadaki arkadaşım da tarifler vermişti...
Sarmısak kokuyorsa severim herhalde... öpüyorum canım.

beste dedi ki...

Leylak dali-Leylagim tamamen acti acacak bekliyorum fotograflarini size yollamak icin:) ot merakim eskiye dayanir aslinda ancak gerceklestirmeya anca firsat bulabildim yoksa turkce yayinlanmis bayagi kitabim var.Frezyalarada bayilirim ne guzel kokarlar. Sevgiler

Zeynep-bebek uydu galiba firsat bulup yazmaya basladigina gore:) erkek cocugu gibi oldu kisa sacla ben istemiyorum ama artik kendi karar veriyor kus:)

B-27 derecede plaja gidilir ama hatta sadece ayaklar degil tum beden denizle kucaklasir:)cim ustu ogrencileri burada da mevcut hatta dersi cim ustunde yapan hocalar da var sahane duruyor:)

Sefika-Cok tesekkurler icimi pozitif enerji doldurdunuz soz konusu bitkiler ve yemek olunca enerjim yada arzum cok diyelim:) Kabaklari ekebildiniz mi? ben ektim bakalim mevvelerini gorebilecekmiyiz. sevgiler

Papatya-Seversin sarimsagi kesin ya sizde pazarda satiliyor degil mi cesit cesit ot ne harika. Gelmem lazim Girit'e cok istiyorum bakalim ne zaman. Uslu benim oglum teyzesi ancak istedigi oldugu surece yoksa kiziyor bana cok:)Almanya'da pek meshurmus dedigin gibi nemi seviyor bende sevgiyle kucakliyorum

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Her seferinde hayran hayran okuyorum yazdıklarını, fotoğraflara dalıyorum bakıyorum.
Baharınıza imendim, bizimki gelemedi henüz.
Harikasın Besteciğim!
:))

Nihan dedi ki...

çok güzel bir Beste postu daha,harika tarifler. hamak:))

neredeyse her otu değerlendiriyor olman ve paylaşman beni çok mutlu ediyor. teşekkürler.

pelinpembesi dedi ki...

ooo siz iyice baharı yaşıyorsunuz beste.. bize daha kısmet olmadı.bahçemde ayva ağacı var , biraz o çiçeklenmeye başladı .güneş yok ki napsınlar...

Tijen dedi ki...

Hangi ara yaptın bunca şeyi? İnanamıyorum senin bu çalışkanlığına Beste!

burcu dedi ki...

plaja gideli cok oldu ama, o zaman hava 15 dereceydi. Simdi bir daha gitmek lazim :)

minimalist dedi ki...

hangi birinden söz etsem önce:)) hamağa bayıldım ne güzel renkler öyle...radika çiçeği reçelini ilk kez duydum sana özel bir şey kesin; doğadan bu kadar cömertce yararlanan bir kişi senden başka bilmiyorum; tebrikler valla ; senin yanında bizler pek bir sığ kalıyoruz :))))haaa kayınvalidene de geçmiş olsun!

beste dedi ki...

ekmekci kiz-bizim baharda gitti arada gene giydik coraplari! cok tesekkurler ne gulze seyle soylemissin mahcup oldum.

Nihan-Hamak baslibasina isi bitiriyor degil mi? cok tesekkurler Nihancim.

Buket-Hava sogudu ama olsun bahar cicekleri her yerde hadi sizede gelsin artik gunesin kucagina birakalim kendimizi:)

Tijen-Aylardir birsey yapamiyordum iyi oldu yenilendim:)

b-evet ya Ispanya sicak sicak , plaj, siesta, tapas gece yarisi danslari dolce vita:)

Mimimalist-renkli olunca bayiliriyoruz beraber:) Cicek recelini Fransa'da bir bolgede yapiyorlarmis bende denedim oldu:) Vakit meselesi bende anca buldum calisirken sehirde nereden bulacaksin temiz radika cicegini! kayinvaldeme niye gecmis olsun? ben ve oglus hastaydik ama o da gecti gitti. sevgiler



minimalist-

Adsız dedi ki...

Ne yapmak istiyorsunuz sevgili Beste.Tası tarağı toplayacağız şehirden, bir köye yerleşeceğiz billahi. Resimler harika, yiyecekler enfes görünüyorlar. Biz bu hayata mahkum muyuz dedirtiyorlar. Afiyet şeker bal olsun.

Şefika dedi ki...

Eveeet:)) Yalnız İstanbul hala buz gibi. O yüzden şimdilik evdeler. Merakla bekleyeceğim ben de sonucu.

beste dedi ki...

ruhgezgini-merhabalar, evet aynen oyle tasi taragi toplayip nefes almaya baslamak lazim:) sehir tipi hayat bastan yanlis kurgulanmis dokondugu herseyi boguyor, verimsiz kiliyor:) bekleriz sizi de :)

sefika-benimkilerde evdeler mayis ortasindan oncede bahceye dikilemezler :) sonucunu bildir umarim seversin kabaklari...

Adsız dedi ki...

Çok hamarat sevecen ve tatlı bir anne :)
Çok şirin olmuşsun Leo.

crispy dedi ki...

Beste bloğunu bloğumda paylaşmak istiyorum.Bir sakıncası varsa bildirirsen silerim.Teşekkürler

Betül

beste dedi ki...

Crispy-blogumu blogunda paylasabilirsin ne sakincasi olabilir ki tam tersi sevinirim:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin