29.08.2011

hafif yemekler, firinda taze kekikli kabak ve kagitta zencefilli, rezeneli balik

Sonbahar geliyor, gunes isiklari kuvvetini kaybetmeye basladigi gibi acisini da degistirmeye basladi, yolcu o guney yarimkure'ye goc edecek. Kim korkar sonbahardan tam tersine o guzelim renklerin keyfini cikarma zamani geldi. Pazar renk cumbusuydu yine. Sonbahar mujdecisi tatli kabaklar tezgahlarda yerini almaya baslamis bile. Siramizi beklerken sikilan Tavsan Leonardo onunde duran havuc demetini elllerini kullanmadan disledi:) Cok gulduk aman toprak yikamadan yenmez deyince kendi urettigi ekolojik urunleri satan pazarci kadindan paparayi yedim, "topraktan korkmayin" dedi. Ne kadar hakli kaldi ki butun gun bahcede toprakla oynuyor oglus. Ehec bakterisinin yarattigi travma daha gecmedi bende. Tum sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletip bazilarini soyup oyle tuketiyoruz.  Simdilik tatli kabaklarimiz bahcede dekorasyonun birer parcasi oldular. Oglus onlari delip odasina lamba yapmayi teklif etsede bu tur kabaklar kabuguyla yeniyor zaten soymasi imkansiz gibi o kadar sert ki. Biri onun biri benim oldu anlastik. O bahcenin icindeki kendi bahcesine yerlestirdi turuncu kabagi.

Kis hazirliklari cicekleri kurutmada bu isin bir parcasi. Ne guzeller degil mi?


Bu aralar bu blogun sahibinin saglik sorunlari var. Bu saglik sorunlari paralelinde beslenmem gerekiyor am goz ve damak zevkimizden feragat etmek yok.


Renkli kabaklar halka halka dogranir ve bir tepsiye yerlestirilir. Uzerine taze kekik dallari ile deniz tuzu, az karabiber ve 2 corba kasigi sizma zeytinyagi serpistirilir. 200 dereceye isitilmis firinda 45' pisirilir. Pismeye basladiktan sonra 25.nci dakikada yanina asagida anlatacagim balik ilave edilir ve firin enerjisinden tasarruf yapilir.

Hala bahcede/ balkonda yemek yiyebilme sansimiz varken firsati kacirmayalim olmadi sonbahar pinikleri ne gune duruyor. Daha once burada bahsettigim bir teknik kagitta pisirme hem cok hafif hemde tum aromalari icinde hapsettigi icin cok lezzetli oluyor.



az zencefil minik minik dogranir. 
2/3 dis sarimsak incecik kiyilir.
1 dilimlenmis domates
yarim dilimlenmis limon
Rezene cicekleri yada yapraklari bulamazsaniz tohumlari da olur.
1 corba kasigi sizma zeytinyagi
yukarida fotografta yer alan bir soguk deniz baligi olan morina Turkiye'de bulunmaz onun yerine yagi az baska bir balik mesela iri mezgit filetosu kullanabilirsiniz.
Tepsiye firin kagidi dosenir. Uzerine dilimlenmis domatesler konur az zencefil ve sarimsak parcalari serpistirilir. Ustune balik filetosu yerlestirilir. Tekrar zencefil, sarimsak parcaciklari serpilir. Domates ve limon dlimleri yerlestirilir. Az tuz, karabiber ile zeytinyagi gezdirilir. Firin kagidi hava cikmayacak sekilde iyice kapatilir. 20 dk sonunda baliginiz hazirdir. Ortama dagilan mis gibi kokudan herkesin faydalanmasi icin, kagidi mutlaka sofrada aciniz. Afiyet olsun.

15 yorum:

Bugday Tanesi dedi ki...

Beste Hanıııımmmm,Beste hanııımmmm başlığı okumak bile insanın ağzını sulandırıyor ki fotoğraflar bir o kadar harika,ne desem bilemedim, ellrine çok sağlık :D
Bu arada geçmiş olsun ama görüyorum ki sen kendine bu denli iyi bakarsan kısa süre içerisinde iyileşirsin,sevgiler...

b. dedi ki...

Yemekler harika gorunuyor! Havuclar da :) Ama daha sogumasin havalar, ben hazir degilim :)

Buket dedi ki...

balkabaklarına bayılıyorum beste, kolay mı yetiştirmesi, asıl ne zaman ekiliyor..şöyle cins cins eksem bahçeme , of ne güzel olurdu

Meyvelitepe dedi ki...

Geçmiş olsun! Kabak yemeğinin görüntüsü adını o çok tatlı animasyona veren "ratatouille" yemeğine ne kadar da benziyor.

İyi bayramlar sana ve ailene:)

figoltx dedi ki...

4 hafta Fransa, Dinard ardından 1 hafta Alaçatı yaz tatilinden bana şu anda kalan 2 kilo ekstra. Dün Nairobi'ye döner dönmez kendimi kampa aldım ve dün akşam sizin iki tarifi uyguladım. Hem lezzetli hem de hafif oldu. Kabaklara kırmızı, sarı biber, patlıcan ve domates de ekledim. Sizin tarifleri takipteyim. Nairobi'den selamlar...

Papatya dedi ki...

Yine döktürmüşsün güzelim... çok geçmiş olsun, kendine iyi bak!

Barisbasak dedi ki...

Iyi bayramlar Beste'cim :-)

serpil dedi ki...

görsel olarak nefis, eminim lezzet de öyledir.

ellerine sağlık

beste dedi ki...

Bugday tanesi-cok tesekkurler daha iyiyim bakim ise yaradi:)

b.-ben seviyorum yazin dagilmasindan sonra toparlanma mevsimi :)

Buket-Mart basi kapali bir yerde cimlendirilip mayis'da ekilecek topraga dah zaman var. evet kolay yetistirilmesi suyu cok seviyorlar ek sende bakalim turuncu turuncu harika olur.

Meyvelitepe-Cok tesekkurler, evet pek severiz o animasyonu herkes yemek pisirebilir mottomuz:) ratatouille'da patlican, biber ve domates de var , sizede iyi bayramlar

Figoltx-Merhablar, ratatouille yaptin yani afiyet olsun, selamlar

Papatya-cok tesekkurler

Barisbasak-Iyi bayramlar fistik basak

Serpil-lezzetli ve rejim ;)

sare dedi ki...

Geçmiş olsun, aman kendinize dikkatedin. Kabaklara bayıldım, çok da severim. Bir haftalık bayram oburluğundan sonra mutlaka denenecektir.
Balığa bende zencefil ve rezene kullanmayı severim, kapalı olarak yapmamıştım. Av sezonu başladı, artık bolca yeriz.Sevgiler.

Aybige-Kedi Defteri dedi ki...

Geçmiş olsun, en kısa zamanda iyileşmen dileğiyle.

Gulcin dedi ki...

bu blogun cok sevgili sahibi gecmis olsun!
saglik sorunlari gecsin gitsin bu guzel yemeklerin verdigi lezzet keyif baki kalsin

umarim ciddi bir sorun yoktur beste
sevgiler

beste dedi ki...

sare-cok tesekkurler, simdiden afiyet olsun:)

aybige-kedidefteri-cok tesekkurler

Gulcin-Daha iyiyim korktugum gibi ciddi bir sorun degil IBS diyorlar ingilizce turkcesini bulamadim hastaligin:) cok tesekkurler

beste dedi ki...

sare-cok tesekkurler, simdiden afiyet olsun:)

aybige-kedidefteri-cok tesekkurler

Gulcin-Daha iyiyim korktugum gibi ciddi bir sorun degil IBS diyorlar ingilizce turkcesini bulamadim hastaligin:) cok tesekkurler

Dudu dedi ki...

Bu blogun sahibinin saglik sorunlari yerim, bitiririm hicbir seyi kalmaz!!! :) Bu yemek kolay bi seye benziyor, belki bir gun denerim :)) Belki! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin