5.09.2011

Limon tursusu ve probiotikler


Probiotikleri sadece markette satilan probiotik eklenmis yogurtlardan saglamayiz. Daha iyi ve kadim kaynaklar var. Hemen yogurt ve kefir gelecek akliniza ancak sadece sut urunleri ile sinirli degil,  fermente edilmis meyce ve sebzelerde probiotik icerir. Ornegin belkide hic akliniza gelmeyen tursu iyi bir probiotik kaynagi.  Fermentasyano ugranmis sebze yada meyveler hem probiotik hem de enzim, vitamin ve mineraller yonunden zengin. Her kulturde farkli bir urunun probitik saglamaya yardimci oldugunu gozlemleyebiliriz. Kore'lilerin kimchi'si, Avrupali'larin sauerkraut,'u, Rusya ve Cin'de Kombucha, Japonya'da miso puresi, Fas'lilarin limon tursusu iyi bir probiotik kaynagi.  Limonun pahali olup az bulundugu bir ulkede yasayinca her limon gozume mucizevi saglik topu gibi gozukmeye basladi. Gozumu limon burudu, Istanbul'dayken yesillenip kuflenen ve atilan limonlari dusunuce cok uzuluyorum. Onceleri Fas yemeklerinde kullanmak icin limon tursusu yapiyordum. Cok iyi bir probiotik kaynagi oldugunu ogrenince, su aralar beslememize daha fazla probiotik nasil katariz diye kafa yordugumdan yapmasi bile keyif verici bu tarifi sizle paylasmak istedim. Limonlar kesilirken etrafa yayilan limon kokusu icin bile ugrasmaya deger.

4/6 tane limon mumkunse ekolojik ama mutlaka mumla kaplanmamis olani.
iri deniz yada kaya tuzu
bir adet defne yapragi
biraz taze yada kuru kekik
Limonlari sivri taraflarindan dorde bolun.  Limon seklini kaybetmesin, aralarini iyice tuzladiktan sonra bir butun limon haline getirip, iyice yikanmis tursu kurmakta kullandiginiz bir kavanoza her katin arasina tuz, kekik ve defneyi koyacak sekilde yerlestirin. Limonlari ustten bir kasik yardimiyla bastirarak suyunun cikmasini saglayin. Ben iyice sikmaktansa ayrica iki limonun suyunu sIkIp ekliyorum. Amac limonlarin usutunun limon suyuyla kaplanmasi tursuda oldugu gibi burada su eklenmeyecek.  Karanlik bir yerde 2 hafta bekletildikten sonra tursunuz kullanmaya hazirdir. Actiktan sonra buzdolabinda 1 ay kadar saklayabilirsiniz.

Blogumda aklima gelen her konudan sohbet acip sonunda bir yemek tarifi vermeyi seviyorum. Ancak okuyucular ve sonunda kendimde aradigim yemek tariflerini bulamamaya baslayinca ek bir tarif defteri blogu tutmaya karar verdim. Bu ek blogda sadece yemek tarifleri yer alacak simdilik her postun tariflerini ekliyorum ancak zamanla daha once yazdigim tarifleri de ekleyecegim. Nihayetinde http://tarifdefterimenotlar.blogspot.com/ hizmetinize girmistir haberiniz ola:)

17 yorum:

sare dedi ki...

Bestecim yazılarınızı okumayı çok seviyordum ama diğer blog bizim için kolaylaştıcı olmuş ama bir türlü yorum yollayamadım.
Limon turşusu mutlaka denenecek, teşekkürler.

xeyno dedi ki...

:) hepimize hayirli olsun tarif blogu. ozellikle de bana, cunku sayende alain azicik da olsa kendi mutfagindan birseyler yiyiveriyor. bu arada mumla kaplanmis olmasin dedin ya, nasil anlayacagiz?

Selen dedi ki...

Ben de yesil zeytinli, tavuklu enfes bir Fas yemeginde yemistim limon tursusunu. Hem de Fransa'da :) Siz nasil tuketiyorsunuz bu tursuyu?

beste dedi ki...

Sare-Cok tesekkurler, obur blog tarifleri kolay bulmak icin sadece bu kalabalikta kayboluyorlar yoksa buradan devam bende bu tarzi seviyorum:))

Lilybrik-Fransa'da yaziyor zaten etiketlerde "non traité" toplandiktan sonra islem gormemis limon onu alabilirsin. Limona dokun ustu yagli gibi ve parlak, porlari gorunmuyorsa islem gormus demektir.

Selen-Evet tajin'lerin vazgecilmezi pekte severim:) ama sedece onda degil domates salatasina, bulgur, patates salatasina, kori yemeklerine, balik, tavuk yemeklerine koyuyorum ben o eksilik hosuma gidiyor:)

zeymurancafe dedi ki...

limon turşusunu yabancı bir blogda okumuştum aaa demiştim ,ellerıne sağlık canım güzel bir öneri

battodol dedi ki...

çok merak ettim tadını,tajin de yemiştim oysa ki ama hiç aklımda kalmamış.en iyisi yapıp denemek:)

figoltx dedi ki...

Beste'ciğim limon turşusunu en kısa sürede deniyorum. Ayrı bir yemek blogu harika oldu benim için. Hemen takip listeme ekliyorum. Selamlar...

cafenoHut dedi ki...

okurken bile dişlerim kamaştı, görüntü harika, limonuda çok severim ama bunu nasıl yiyeceğiz böyle ısıra ısıra mı:)

pelinpembesi dedi ki...

çok iyi olmuş yemek blogu beste!

Meyvelitepe dedi ki...

Yeni tarif blogu hayırlı, uğurlu olsun!
Biz burada gerek zirai zehirler, gerekse sarartmada kullanılan teknikler ve maddeler yüzünden limonların kabuğunu temkinli kullanmaya çalışıyoruz.

Unknown dedi ki...

Bir zamanlar, tv'de cikan bir salagin gazina gelip salakca bir detox macerasina baslamistim, pek sevgili ev arkadasimi da ikna ederek! Alinacaklar listesindeki probiyotik icin wholefoods'dan $80 civarinda bir para odeyip mercimek buyuklugunde haplar alip sabah ictigimiz igrenc karisimla iciyorduk....allahtan %100 salak degilim, anamin kizi olarak bu meret dogada kesin vardir! desturuyla internete bir baktim, kendisi en basta yogurtta olmak uzere baska bircok seyde varmis. O gun detox bitti! Abuk subuk smoothie'ler birakildi, adam gibi yemeye baslanildi... Cok sukur tursu yapmayi ogrendim, yogurdumu da evden yapiyorum, salca, tarhana ve receller turkiyeden geliyor daha ne olsun... Bu detox macerasindan sonra aklim basima geldi!

Yemek sitesi guzel olmus, bize de gezecek kapi cikti hahahah

nevin dedi ki...

Beste'cigim,

ben buraya mesaj yazmistim ama belki de kafadan yazdim :) demistim ki, yeni evimizin bahcesinde limon agaci var!! her sabah agacin dibinde bir iki limon.. bende o limonlara baka baka ne hayeller kuruyorum, surekli limonlu tarifler bakiyorum ve bu tarif bize ilac gibi geldi!! dilerim bizim limonlarla da olur cunku limonlarin kabuklari biraz ince ama artik oldugu kadar.. cok coook tesekkurler Beste'cigim. Bu arada tarifleri ekleyecegin yeni blog sayfani da takip edecegimizi soylemeye gerek var mi bilmem :)

beste dedi ki...

zeymuran-cok tesekkurler denerseniz haberim olsun:)

battodol-dene bakalim ;)

figoltx-cok tesekkurler, sevgiler

cafenohut-salatalara ince ince dogranacak, bir tek tajin yemegi yaparken dilim olarak kullaniliyor. Limonu cok seve,ler isira isira yiyebilirler tabi;)

Buket-Tesekkurler Buketcim

Meyvelitepe-Evet yesil limonlari toplayip aseton benzeri bir maddeyle hafif isitarak olgunlastiriyorl korkunc en iyisi ekolojik limon almak baska turlu emin olmak zor!

Barisbasak-Dogal detoks mumkunken di mi ama? Hatalar olsun aradaki ders alalim bizde:) cok tesekkurler basakcim

Nevinim-Kafadan konusuyoruz biz senle uzaktan uzaktan;) bahcede limon agaci fikir bile romantik cok guzel kiyamaz insan o limonlara ama:)))

Adsız dedi ki...

♥ Yemek bloğuna yorum yapamadım,burdan kutluyayım.Hayırlı Olsun hadi bakalım ,arkadanda olsa takip edicem.♥

Adsız dedi ki...

limon kokusu-sihir

Narince dedi ki...

Limon turşusunu ben de yapayım. Geçenlerde turşuların da kanserojen olduğuna dair bir yazı okumuştum gazetede. Ama pek kaale almamıştım, onlar öyle dedi diye turşudan vazgeçecek değilim. Tuz oranını fotoğrafa bakarak ayarlayacağım artık:)

Seçil Mercan dedi ki...

Selamlar :)
Bloğunuzu beğeniyle takip etmeye başladım. Yemek bloğınuzu da takip etmek istiyorum fakat davet gerekiyor. İletebilirseniz çok memnun olurum..
Sevgiler
Seçil
Secilll.blogspot.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin