11.07.2012

Makina kullanmadan 3 cesit dondurma yapimi


Soguk burasi hala 16 derece ve saganak yagmurlu. Ey Evren kabul ediyorum bu yaz boyle olacak artik direnmiyor ve hakkinda hic yorum yapmiyorum haberin olsun!  Bende yaz gelmis gibi yapmaya karar verdim. Gazpacyo, sangria hazirladim. Soguk soguk ictik ama dondurmasiz olur mu? Buyrun bir cirpida dondurma makinasi kullanmadan dondurma yapmak isteyenlere alternatifler. Alternatifler saglikli, daha az saglikli ve endustriyel dondurmadan daha saglikli olarak uc kategoriye ayriliyor gerisi sizin zevkinize kalmis:)

Yukarida fotografini gordugunuz dondurma cubuklarini ben 6 sene once Mercan'da bir yerlerden almistim hala bitmedigi hesap edilirse yolunuzu Mercan'a dusurmek için en guzel sebeplerden biri. Tabakta kapalicarsi daha neler neler bulursunuz tabi gidecek haliniz var ise Istanbul sicakmis duydum!

Muzdan dondurma
Bir muz alinir kabuklari soyulduktan sonra uce bolunur. Icine tahta cubuklar yerlestirilir ve bir kaba dikine konularak buzlukta en az 1,5 saat bekletilir. Beklerken 100 gr bitter cikolata, 20 gr tereyagi ve yarim cay bardagi sut birlikte benmari usulu isitilir. Iyice karistirilir. Buzluktan cikan muzlu saplari cikolataya batirilir ve en az yarim saat daha buzlukta bekletilir. Taatatamm donudrmaniz hazir.

 Bu dondurma ipeksi kivami, agizda kolay erimesi ile tum musgulpesentleri mutlu edecek bir dondurma, çokda ferah. Tarif bu ay yayinlanan Régal dergisinden.
Limonlu tart dondurmasi
300 ml konsantre sut sekerli olanlardan
3 yumurta sarisi ekolojik olanlardan
1 limon ve 1 yesil limon
10 yaprak feslegen buyuk yaprakli olanlardan
biskuvi kirintilari
1- Feslegenleri yikayip incecik kiyin.Limonlari sicak suyla yikayin? Kabuklarini ince bir rende yardimiyla rendeleyin. Sularini sikin 2 yemek kasigi kadar su cikmali.
2-Yumurta sarilarini limon kabuklariyla beraber iyice cirpin. Kopuk halini alacak. Icine konsantre sutu ekleyip cirpmaya devam edin yaklasik 3 dk kadar. Limon suyu ve feslegenleri ekleyin biraz daha cirpin. Sonra elinizde kalan yogurt yada tatli kaplarina bosaltin. Icine bir cubuk koyun. En az 4 saat buzlukta beklesin. Kaplarindan cikarip biskuvi kiriklarina batirip servis yapin.


Bu dondurmayi gururla sunarim saglikli dondurma kategorisindedir:)

500 gr cilek
2 yemek kasigi keten tohumu
1 muz
arzuya gore 2 yemek kasigi seker
Tum malzemeyi blenderdan gecirin. Muz ve keten tohumu her turlu karisima dondurma dokusu verecektir. Boylece yumurta sarisi veyahut baska birsey kullanmaniza gerek kalmaz. Dondurma kaliplarina dokun ve en az 4 saat buzlukta beklesin. Taaattaaaam hazir iste!  oglumun favorisi bu oldu. Ya sizin gozde dondurmaniz?

Dondurma kardesliginden uç dondurma tarifi'de Evrenin blogunda tik tik

24 yorum:

AydınKoza dedi ki...

Bayıldım!
Çok işime yarayacak bu tarifleer! :)

hindiba dedi ki...

Eminim duymustur :)
En sevdigim dondurma daima en son yaptigim; hic müskülpesent degilim :) Bu durumda en sevdigim müstakbel dondurma yukaridaki üclüden biri :)

Nurşen Aksoy dedi ki...

BESTECİM ELLERİNE SAĞLIK..3 DE BİRBİRİNDEN GÜZEL OLMUŞ..OĞLUN ÇOK ŞANSLI..SEVGİLER

Momentos dedi ki...

Çok prtaik tarifler, elinize sağlık. Hindiba sayesinde size de ulaştım. Bu yaz, beni bu dondurmalar kurtardı. Yaşasın dondurma kardeşliği :)))

okuryazar naneşekeri dedi ki...

harikasın beste, harika!

bazen canım hergün senin tariflerin yapıp durmak istiyor :)

turunç şarabımı yaptım, içtim, içirdim. çok beğenildi :)

beste dedi ki...

AydinKoza-Merhablar, çok sevindim isinize yarayacagina:)

Hindiba-Duydu galiba gunes acti :) hmm zor tahmin feselegenli cok çok guzel ama konsantre sut kullanmazsin sen ;) o ahsap tutamaclardan yollayabilirim size! en sonuncusu mustakbel olabilir mi?

Nursen-çok tesekkurler:)

Momentos-Merhabalar, hosgeldiniz yasasin dondurma kardesligi:) bende gozume sakizliyi kestirdim:)

beste dedi ki...

Okuryazarnane sekeri-Ah guzel oldu mu turunç sarabi? benim gozdelerimdendir o tarif, her icen begenir:) iksir gibi degil mi? Afiyet olsun, dondurmalarda çok guzel oldu soylemedi deme:) sevgilerimle

okuryazar naneşekeri dedi ki...

evet, çok beğendim.dediğin gibi iksir gibi :)
dondurmalar da listemde :)

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Harikasin Beste yaa,süpe seyler bunlar,gecen yildan beri arayip didikledigim dondurmalar hep klasik ve ayni tadda,bende degisik seyler koyuyorum,dün yaptigima pekmez koydum mesela,hepsini denicem,ama en cok keten tohumlu olan ilgimi cekti,bir sorum var yanliz,bu keten tohumu sert biraz dile gelmiyor degilmi taneleri,cocuklar kil dillerine yapisirsa yemezler ama ben yapicam,ellerine emeklerine saglik canim,kabaklarda nefis oldu bu arad...

sare dedi ki...

Bestecim, hepsi çok güzel.
Sizin serin hava biraz da bize gelse...
Çileklinin rengine bayıldım.
Hemen kolları sıvamalı artık dondurma yapmak için...
Ellerine sağlık

pelinpembesi dedi ki...

Beste ne diyorsun sen !! nasıl hala yaz gelmedi mi oraya??
ama hayali yaz oyunun çok güzel:) dondurmalarında çok güzel, biraz evde oturup ben de birşeyler yapmayı istiyorum. sana burada ki bir arkadaşımdan bahsetmk istiyorum. o da çok güzel tarifler veriyor. benim iş arkadaşım , o da bloga başladı. bir göz at istersen, adı tatlı cuma...
http://tatlicuma.blogspot.com/

Fatma dedi ki...

Üç tarifte çok güzel ilkini denemiştim ama diğerlerini de en kısa zamanda deneyeceğim, teşekkürler, sevgiler:)

Unknown dedi ki...

Dondurma olsun da ne olursa olsun! Bir tek icinde parca cikolata olanlari yiyemiyorum, soguk cikolatanin tadini bozuyor gibi hissediyorum :-)

Muz dondurmasini yapiyorum zaten, 'ice cream with one ingredient' diye tarifi dolaniyordu gecen sene :-) Ortadaki hic tatmadigim bir tarif hemen onu denemek istiyorum!

Bu sene iki kere disaridan dondurma aldim (duzgun yerlerdi goya!) midem bozuldu, son iki senedir kendim evde yapiyordum, makinama ihanet ettigim icin basima geldi butun bunlar sanirim :-)

Karafakiden.com yazari Banu, Foca'da ki meshur Nazmi usta'nin binbir cesitli dondurmalarindan hararetle bahsediyordu, oradan bir iki fikir takildi kafama simdi seninkinden sonra onlari da denemeye baslarim :-) Yaz kis dondurma olsun, hep olsun....

çiço dedi ki...

vaayyyy süper görünüyorlar :) tebrikler hepsi çok güzel :)

Melange dedi ki...

Beste, bir de yaz olsa neler yapicaksin kimbilir :))

beste dedi ki...

Bir terazi kizi-Blenderda cekince putur kalmamisti ama iyice emin olmka icin kahve degirmeninde cek oncelikle toz haline gelir anlamaz cocuklar:) Afiyet olsun kabaklar icinde denemene sevindim:)

Sare-Sicaklar ha hayal bize :) esas dondurma zamani sizin orada:)

Buket-Tatli cuma adi ne guzelmis tamam bakarim :) iyi tatiller size

Fadis-Yasasin dondurma kardesligi :) sevgiler

Basak-Muz ile kivam verme fikri o tek malzemeli dondurmayi denedikten sonra geldi aklima muz kivam veriyor o yuzden her dondurmaya giriyor bizde:)Bekliyoruz senin tariflerle dondurma kardesligine:)

çico-cok tesekkurler buyrun sizede var:)

Melange-hahaha yaz olsa evde dururmuyum ;)

nevin dedi ki...

Taaa Taaaa Beste'nin kolay dondurmalari !!! Sahane gorunuyorlar Beste'cigim.. Buralari cok soguk, kis mevsimindeyiz. Soguklardan illallah geldi!! Yaz gelsin de su guzelim dondurmlarini yapayim..

Ozlemaki dedi ki...

Beste'm, sen biraz serinlik gönder biz de buradan sıcak. Ortayı bulalım zira bayılacağız burada. Dondurmalar şahane!

Unknown dedi ki...

Ohom! Sen muzlu dondurmayi denedin sonra mi biz aklina geldik?

diye atladim ben yine sonra Melange'e yazdigin cevabi okuyunca dedim 'heeeee evde durmuyomus o yuzden yapip koyamamis...'

Ben haftaya Vermont Cheese Festivaline gidiyorum, cok kiskandircam seni coook :-)))
Kiyamam ama bavula senin icin maple candies aticam illaki :-)Surubunu da alayimmi?

Blogger Bolat dedi ki...

Çok sevsemde dişlerimde hassasiyet yarattığından bu yana yiyemiyorum :(

beste dedi ki...

Nevinim-Bende seni ççok ozledim bilmem cevaplara bakiyormusun:) Avustralya'nin kisi nasil olur buranin yazi gibi herhalde:)

Ozlemaki-Olur anlastik ufledim serinlik size dogru:)

Basak-YOk muzlu dndurmayi deneyince hhmm bundan iyi kivam verici olur demistim:) Fotograf cektirirken cheese demeyi unutma booo cok fena espri oldu bu hemen unut:) Bavula atacaklarin tamamen supriz olsun ama cok abartma tabi bende bunu da pisreyim diye liste yapmaya basladim bile:))

Bolat-Hahaha ihtiyar dedeler gibi konustun simdi;) ozel dismacunlari var dememismiydin biraz iyi geliyor sanki!

Unknown dedi ki...

Abartma diyene bak! LOL

siyah kuğu dedi ki...

İlgin ,ben 3 numaralıyı tututm ,diğerlerini saldım gitti:)

Heyyfi dedi ki...

Sevgili Beste, blog yazmaya başlamadan önce de seni yakından takip ediyordum ve bloğunu gerçekten keyifle takip ediyorum. Teşekkürler... Sevgilerimle...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin