9.11.2009

David Lebovitz, Pierre Hermé ve Amerikan Kutuphanesinde imza gunu



Herkese davulla ilan ettiğim gibi 15 gün Paris’te kaldım ve böylece bir sürü müze, galeri , pastane (hepsine yavas yavas blogda yer verilecek) ıvır zıvır yanında David Lebovitz’i de görmüş oldum. Web sitesinde Dorie Greenspan, Alexander Lobrano ile birlikte Amerikan Kütüphanesinde “Paris’te pastaneler, çikolatalar ve tatlılar” hakkında sohbet edip kitaplarını imzalayacaklarını görünce, yazılarını severek okuduğum bu komik adamı görme fırsatını kaçırmadım. İyiki gitmişim gerçekten hoş geçti ve yazarken oldugu gibi konuşurken de komikti. Amerikalılar ağırlıktaydı sanirim eşim dışında Fransız yoktu.



Meshur religieuse pastasi 200 yillik bir gecmisi var.




Dorie’nin Pierre Hermé tariflerini Amerikalılara uyarladığı bir kitabı var dolayısıyla ondan bol söz etti. Zaten çok beğendiğim bir pasta şefi ki bu konuda ayrica yazacagim. Kendisine pasta şeflerinin Pikasso’su deniyor gelenekleri altust eden son derece yaratici tombulca bir sahis. Alexandre kapanan gourmet dergisinde yazıyormuş işsiz kaldığından yakındı. En son David konuştu ve en çok o güldürdü. Sabah ekmek alırken fırıncıdaki hanıma "aa sizi uzun zamandır görmüyordum emekli oldunuz zannettim deyince kadin kızgın bakmiş, kadına yaşlısınız demiş olmuş. Sonra konuşmasında sık sık ben daha küçüğüm ki sadece 5 yıldır Paris’te yaşadığına atıf yapıyordu , bak bugunun ikinci gafı başka bir kadına daha yaşlı diyorsun diye Dorie’den azar işitti çok güldük. David Blé Sucré’yi öve öve bitiremedi. David Lebovitz’in gözlemlerinin bir kısmına katılıyorum ancak Paris’lileri kaba bulması abarti bana gore Amerika"da heryer o kadar genis ki zaten insanlarin birbirine degmesi mucize. Sokakta yada supermarkette itilip kakıldığından bahsediyor bence İstanbul’a bir gelmesi gerekli, şükretmeyi öğrenmesi için. Paris’liler izci ruhuyla hemen siraya giriyorlar ki bu bizde olmayan bir ozellik neyse. Amerikan tatlıları ile Fransızlar tatlilari karşılaştırıldı, Amerikan tatlılara daha şekerli oluyor ve tabiki porsiyonlar kocaman herhalde ondan obezite orani yuksek. Fransa’da tatlılar tadımlık ve daha az şekerli üstelik bitter çikolata kullanılıyor. David tereyağının da çok kullanıldığını Fransızlar Amerikalılardan daha çok yaşadığına göre bir bildikleri olduğunu söyledi. Bir tespiti ilginçti Fransa dışında yapılan tatlılarin aynı tarifler kullanılsa bile aynı tatda olmayacağını çünkü malzemelerin aynı olmadığını söyledi. Amerikan tereyağlarında yağ oranı daha düşükmüş ancak Fransa’da tereyağı hakkıyladır %99 yağ içerir. Dolayısıyla iyi bir fransız tatlısı yemek ve farkı anlamak için Fransa’ya gelmek gerekir. Katılıyorum mesela Güney Fransa’da ekmekler Kuzey Fransa’ya göre kötüdür. Nedenini fırıncımıza sorduğumuzda çok sıcak olduğundan bir türlü aynı kıvamı tututuramadıklarını söyledi.Maya istedikleri gibi gelişmiyormuş. Bu en iyi baklavanın Gaziantep’te yenmesi gibi, İstanbul’da yapılanlar da güzel ama hiçbiri Antep’teki baklavanın yerini tutumaz ve bunu Antep’te baklava yemeden anlamak zor. Yani diyecegim o ki Paris'e gelmeniz farz sirf tatlilari icin :)



 Yukaridaki Pierre Hermé'nin tek visneli meshur pastasi alttaki Ispahan (isfahan oranin gulunu kullaniyor ayrica litchi kremali, frambuazli ) pastasi bir gun once Saint Sulpice parkinda fotografini cekip govdeye indirmis ve mutluluktan aglamistim:)

Seyirciler genelde Amerikalı olduğundan bir alemdi. Bir tanesi niye kitapta ölçüleri cup koyuyorsunuz diye kafa tuttu. David yine komik ve ince uslubuyla annanesinden kalma cup’a unu koyup sonra kaldırıp ölçüyü tutturup tutturmadığına bakacağını halbuki terazilerde anı duyguyu yakalayamadığını söyledi. Bence gecenin en komik olayı Kanadalı bir kadının tatlılardaki şeker oranı daha az yorumuna ay evet kokakolalarda daha az şekerli diye dert yanması oldu dünyanın en iyi tatlılarından bahsederken onun aklı cocakola da kalmış. Alexandre supermarketlerde en çok satılan ekmeğin Harrys ve bisküvinin chocolate chips olduğunu söyledi ki Amerikan emperyalizminin Fransa gibi köklü ve dunyanin en iyi pastacılık geleneği sahip olan bir ulusun vahim değişimine bir örnektir. Arastirmaya firinlar dahil degildi cunku hala koltugunun altina bir baget cikistirip eve gitmek asil. Bistro’larda en çok satılan tatlıda cheescake’miş hakikaten utanılcak bir durum. Seyirciler cheescake için hangi peyniri kullanabileceklerini sordu. Bir tanesi ay ben bu Ladurée’nin tatlılarından birşey anlamıyorum niye ki dedi cevabi hatirlamiyprum galiba cevap kaynadi umutsuz vaka diyerek. Bir diğeri Amerika’da da çok güzel tatlılar var diyip milliyetçiliğini sergiledi. Hoş bir deneyimdi benim için David ve Dorie’nin alçakgönüllükleri beni en çok etkileyen şey oldu.



Kutuphane detay:)

13 yorum:

Mimosa Café dedi ki...

harika bir etkinlikmis betecim. iyiki de gitmisin. parisle ilgili baska detaylari bekliyorum heyecanla :)

Anne ve Bebisi dedi ki...

hmm mesaj alinmistir, su vize-pasaport-burokrasi isleri yoluna koyulunca, istikamet Paris :D

Narince dedi ki...

Senin için ne güzel bir deneyim, hem de güzel bir anı. E Paris'te çokça da malzeme topladın, bir bir anlatırsın, biz de zevkle okuruz, öğreniriz.

minimalist dedi ki...

eğitim şart dedikleri bu demek ki :)) Böylesine bir konuda bu tür bir etkinliğe katılmak gerçekten çok zevkli olmalı. Kutlarım seni!!!

beste dedi ki...

Mimosa-paris yazilari hazirlaniyor bende sabirsizlaniyorum paylasmak icin bombardiman olmasin diye bekliyorum:)

Anne bebisi-Merhaba, Paris hayal kirikligina ugratmaz cok cilvelidir vize isleri sikici ama deger:)fransiz vatandasi oldum 2 hafta kadar once tek sevindigim vizeden kurtulmus olmam yoksa simdilerde sarkozy'nin tartismaya actigi fransiz identity pek bir sey ifade etmiyor!

beste dedi ki...

Narince-kilolari unutmussun o kadar yurumeme ragmen kilo alip dondum tostoparlak olmama az kaldi:)

Minimalist-Eve egitim sart ozellikle pastalari luplupleme kismi cok gerekli:) Cok eglenceli gecti cok mutlu oldum tesekkurler...

Tijen dedi ki...

Güzel olmuş bu iş Beste. Aklıma tatlı bir kadının gönderdiği çikolata kokulu pullu bir kart geldi okuyunca!?!?!?

Selen dedi ki...

Ne keyifli olmustur! David ve Dorie'yi kanli canli gormek, sohbet etmek cok ozel bir deneyim.

Bu arada David'e, itilip kakilma konusunda bilgilenmek icin 10 gunluk bir Cin seyahati yaziyorum.

ruhdagı dedi ki...

Gurk!

Daha çok detay lütfen :)
Bolca Paris havadisleri bekliyorum.

beste dedi ki...

Tijen-Cikolata kokulu pullar ozel pullar ozel kisilere:)

Selen-Cok hoslardi gercekten zarif, esprili, alcakgonullu, sahici...

Ruhdagi-gene guldurdun beni evet sirada Paris'in pastaneleri ve urunleri var bilginize:)

Zehra Gürgen dedi ki...

Beste kıskandım ama, yalan yok orada bende olsaydım dedim. Geçen Hanimiş'in blogundaydım o da Paris ve doğal olarak Pierre Herme ve Laduree dan bahsetmiş, bolcada tadına varmış o lezzetlerin.
Şimdi sende anlatınca doğal olarak katmerli oldu bana :)
o tek vişnelide kaldım ben yaaa...

Açalya dedi ki...

Amerika`lilarin herseyi farkli...Ayni cikolata markasi burada daha sekerli uretiliyor, agiz tadina gore serbet veriyor iste. Burada bir cheesecake porsiyonunun ucte biri kocaman neredeyse cheesecake`i ortmus whipped cream`dir. Bir tiramisu istersiniz, ilk lokmada iciniz bayilir. Yada Italyan yemekleri farklidir, bazi soslar Italya`da bile yoktur ki Italyan diye yutturulur...
Ne varsa Avrupa`da..
Yazi cok guzeldi.

beste dedi ki...

Zehra-Bakarsin bir gun beraber gideriz belli mi olur:)

Acalya-Evet ya birde herseyi renkli yaparlar super yapay biybiy,yaziyi begenmene cok sevindim ayrica belirteyim:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin