11.11.2009

Paris'in en iyi pastaneleri I - Pierre Hermé pasta butigi






Ünü çoktan Fransa'yı aşmış tüm dünyada tanınan kült pasta şefi Pierre Hermé yada diğer adıylarıyla; Fransızların deyişiyle "haute couture" pasta şefi yada "sihirbazı", Amerikalı'ların deyişiyle pasta şeflerinin "Pikasso’su", Japonların deyişiyle "duyguların mimarı". Köklü Fransız pastacılık sanatının taşlarını yerinden oynatan yenilikçi, yeni tadlar ve bileşimler keşfetmiş modern zaman simyacısı. Fetiş haline gelen makaronları, pastalarını  keşfetmek ve yorumlamak bize kalmış. Yeteneği kadar pazarlama taktiklerini de sonuna kadar kullanan Mösyö Hermé rock yıldızları gibi sürekli onu izleyen hayranlara sahiptir ki bir tanesi bu yazıyı yazmaktadır. Çikolata defileleri yapar, ünlü sütlü çikolatalı ve tek kirazlı pastasını dizaynır Yan Pennor’a tasarlatmıştır, müzelerde tadım günleri düzenler. Ancak üne kavuşmanın rehaveti yoktur Mösyö Hermé' de halen yeni bileşimlerin peşindedir, pasta ve makaron  menüsüne sürekli yeni eklemeler yapar. Bu ayın iki yeni makaronu güllü, ayvalı ile çikolatalı siyah frenk uzumlu idi.  Yeni ürün Ekler pastası kar gibi bembeyaz ve vanilya taneliydi. Mevsimine göre meyveler kullanıp yeni lezzetler sunmaktadır.  4 kusaktır Alsas'ta fırın- pastane sahibi olan babası sayesinde mutfakta büyüyen Hermé 14 yaşında Lenôtre'da çalışmaya baslamıştır. 24 yaşında Fauchon’a pasta şefi olmuş ve 35 kişilik bir grubu yönetmiştir; sonra Ladurée'de pasta şefliği yaptıktan sonra kendi şirketini kurmuştur.




 İlk butik pasta dükkanını Japonya'da açmış ve halen 7 tanesinin sahibidir. Paris'e gelmesi 2001 yılını bulmuş ve şu an 3 dükkanı ve tüm Avrupa'ya online satış hizmeti bulunmaktadır.





En iyi makaronları Hermé yapmaktadır, sürekli yeni tadlar ve aromalar ekler menüsüne. Şam fıstıklı, karamel ve tuzlu terayağlı, siyah çikolatalı, Madagaskar yada Tahiti vanilyalı, güllü, çarkıfelek meyvesi ve sütlü çikolatalı makaron menüsünde sürekli yer almaktadır. Su aralar menüye siyah frenk uzumlu çikolatalı, güllü ayvalı, limon ve fındıklı pralinli, yeşil çaylı ve siyah susamlı eklenmiştir ve nefistir. 1 aralıktan itibaren  kumkatlı yıldız anasonlu, yeşil elma ve anjelikli, limon ve baharatlı ekmekli, (violette) mor menekseli  ve siyah frenk uzumlu(cassis) yeni makaronlar eklenecektir. Beyaz trüf ve fındıklı , kestane ve yeşil çay tozu matcha'lı makaronlar 24 ocak'a kadar üretilecek, 25 ocaktan sonra çilek ve balsamik sirkeli, yine çilek ve wasabili olanlar menuye girecektir. Insan sadece malzemeleri okurken bile heyecanlanıyor: Bu üretken şefın 25 tane kitabı vardır bildiklerini cömertçe paylaşır. Bendeki "desert de Larousse" kitabı cok kapsamlı olup icinde aşure tarifi bile vardır ki Türk tatlisi oldugu belirtilmistir. Tadlar, hisler ve zevkleri paylasmak icin "houte gamme" pastacılık okulu kurmuş bildiklerini ordan paylaşmaya devam etmektedir.  Bir makaron atolyesine katılmak farz olmuştur.




Ispahan en çok satılan pastası güllü aromali koca bir makaronun içi güllü ve litchi  parçacıklı krema ile kaplanmış ve üstüne frambuazlar yerlestirilmişti ve diger parça makaron ile örtülmüştür en uste adını aldığı gülden bir yaprak yerleştirilmiştir. Rüya gibi görüntüsü oldugu kadar tadıda ölümcüldür. Dikkat bağımlılık yapar. Cikolatalari da 2008 ve 2009 en iyi cikolata odulunu paylasmistir. 



Dukkan kalabalık olacaktır ama hiç acele etmeyin satıcılar size açıklamada bulunacaktır orda zevk icin bulundugunuz gerçeğini unutayın. Dilerseniz bir tane alın kimse sizi yargılamayacaktır.  Bonaparte sokagindaki dükkandan makaronlar ve Ispahan'ımı aldıktan sonra hemen çaprazında bulunan Saint Sulpice parkına gittim, dizlerimin bağı çözüldüğündan daha uzağa gidemezdim, fotoğrafı alelacele çekip gözyaşları içinde Ispahan'ımı usulca yedim.



Başımı göğe kaldırdım şükrettim, gözlerim açılınca parkta sergi olduğunu farkettim şöyle bir dolaştım, susamıştım, Paris'in her köşesinde karşınıza çıkabilecek tipik çeşmeden suyumu içtim korkmayın tamamen sağlıklıdır.


Gelmişken kiliseye göz atmamak olmazdı huşu içinde etrafı dolaşıp bir mum yaktım. Istanbul'da "Ayın biri kilisesi" ve Beyoğlu'nda ki "Saint Antuan'dan" alışkanlık.  Dışarı çıktım yeni moda taksilere bindim,  hayat hergün bugünkü kadar muhteşem olamaz mı?







Sebil çeşme ve çekçek taksi




23 yorum:

nalan dedi ki...

oyyy.
akşam vakti bu yazı okunur mu ?
bu nasıl bir işkencedir böyle.
kaçtım :)

beste dedi ki...

merhaba nalan yoktun ne zamandir! evet ya yazmasi da zordu inan bana:)

Ozlemaki dedi ki...

Beste ben karamelli makaron istiyooom!!!!

Yesim dedi ki...

O buzdolabinin icindeki duzen, ozen yediginin tadini da arttiriyordur. Insanin gozu doyar iste boyle bir yerde.

Narince dedi ki...

Sonun kadar zevkle okudum. Devamını bekliyorum,izlenimlerini, yediğini, içtiğini, gördüğünü, hepsini anlat.Gerçi yazmak zordur bu kadar uzun olunca, ama gösterdiğin özeni takdir ediyorum.

Zehra Gürgen dedi ki...

Beste yazacak kelime bulamıyorum..bir önceki posta yazdım, kıskanıyorum seni :)
ama yaz, kıskansamda zevk alıyorum :)
anlat, ve ençok tadları nasıldı? yorumlarını yaz..merakla bekliyorum.

ruhdagı dedi ki...

Offf! o makaronlar ne öyle ama ya.
Ellerime uyuşma geldi okurken. İçimden bir canavar fırlayacak birazdan. Mutfağa gidip uyduruk kaydırık bir şeyler yapıyım bari. Nefsim körlensin :(

beste dedi ki...

Ozlem-Izmir'den belki bir arkadasim gelecek belki bir surpriz yapabilirim:)dur bakalim!

Calanon-Yok doymuyor ondan da ondan da derken tatli komasina girebilir insan allahtan pahalida saglik korunuyor:)

Narince-Cok tesekkurler cok incesin.Yok ben yazmaktan sikayetci degilim yeterki severek okuyan arkadaslarim olsun:)

Zehra-Ratatouille filmini seyrettin mi orda bir sahnede peynirle frambuazi beraber agzina atiyor ve gokyuzunde yildizlar cakiyor baska bir dunyaya gidiyordu ya filmn kahramani fare, Ispahan aynen o etkiyi yapiyor:)
Gullu makaronlar denedigim hicbir seye benzemiyor yogun gul tadi yumusacik krema badem tadi. Makaronlarin hepsinin tadi degisik adamin neden usta oldugunu anliyor insan her biri ayri lezzette hemde unutulmaz :)

minimalist dedi ki...

resimler güzel, makorenler güzel, Paris güzel, yaşamak güzel, seni okumak pek güzel :)))

cafeyirmiyedi dedi ki...

bir hışımda tüm paris yazısını okudum tebrik ederim çok bilgilendim ve beni sizin bulmanız büyük şans benim için ayrıca teşekkür ederim sevgiler...

Asortik Krep dedi ki...

Çok kötüsün :))

Yelish dedi ki...

ahh yaa
zaten oldum olasi Parise asigimdir , senin bloguna geldikce Paris cekiyor canim.(sirf Paris cekse iyi , bide cikolata cekiyor - cikolata ozurlu Amerika ! )

zarpandit dedi ki...

bu haksızlık değilde nedir:)))
macaronları gösterdin beni burda meraktan catlattın illa üstadın kitabını almak gerek mi diyorsun sen şimdi? ya da macaronu tatmak? :)

şaka bi yana sayende görmüş kadar oluyoruz ki bir gün gelirsem senle gezeceğiz Parisi ona göre :)

alis dedi ki...

Bence bu "delicacy"ler bu kadar pahalı olmasa Parisliler de obez olurdu... İnsanın irade ile bu sanat eserlerine karşı koyması mümkün değil. Şu liçinin de bir tohumunu bulamadık yahu, o tek başına bile olsa cennet lezzeti gibi zaten.

ipex dedi ki...

sevgili beste, 2 hafta sonra disneyland'e gitmek için Paris yakınlarında olacağız, sizin bu yazılarınız yüzünden kocamı zorla Paris'in içine sokacağım. beni boşarsa suçlu sizsiniz :)

Zeynep Gemalmaz Çelik dedi ki...

Biz de Christmas öncesi tekrardan Paris'de olmayı planlıyoruz. Çok az kaldı bu tatlarla buluşmama, hip hip hoera! Bu arada kalacak yer konusunda tavsiyeye ihtiyacım var, mailleşebilir miyiz? zgemalmaz@gmail.com

beste dedi ki...

minmalist- yorumun da cok guzel ve beni cok mutlu etti:)

cafeyirmiyedi-tesadufler bizi zenginlestiriyor bende seni bulduguma sevindim:)

asortik krep- katiliyorum herkese bir kutu yollayamadikca! kotuyum ben kotuyum, herkesi hasta ederim :)

beste dedi ki...

yelizcim- malesef devami var yazi dizisinin ve cikolatalarin:) zayif noktamiz cikolata!

zarpandit-evet firsat yaratip makaronu tatmak lazim umarim beraber gideriz ne guzel olur amelie ile gitmek;)

alis-yedigim meyvenin cekirdegini yollasam olur mu acaba? Zeytin buyuklugunde tohumu adresi bildir yeter...

ipex-disneyland'in kalabaligindan sonra nefes almak icin colde vaha gibi gelecektir merak etme birsey olmaz:)

zeynep-tam Paris zamani isil isil oluyor mucevher gibi.tamamdir otel konusunda yazacagim...

Ozlemaki dedi ki...

rüyama girdi :(

beste dedi ki...

ya yapma Ozlem ya ! zaten yazarken cani isteyenler olursa diye uzuluyorum canim sikiliyor birde ruyaya girmesi neyse hayra alemettir iyi haber Izmir'den Aylin gelecek donerken sana bir hediyesi olabilir:)

Ozlemaki dedi ki...

Aylin, makaron, karamel, Aylin, makaron, karamel, Aylin, makaron, karamel!!! Plak takıldı :))
İstiyoooom!!! Aylin ne zaman İzmir den yola çıkıyor?

Adsız dedi ki...

Hermé Ustanın,vitrininin hemen yanına 'Yahu burada,girişin önünde duracağına komşumuzun müthiş kozmetik bakım ürünlerini keşfetsene'tavsiyesi de gözden kaçırılmaması gereken bir detaydır.Dükkan da kendisi gibi biraz japon.Sadık takipçisiyiz.

Lezzetli Sanatlar dedi ki...

Bestecim merhabalar,
Paris'i, pastaneleri o kadar güzel anlatıyorsun ki.
Pierre Hermé'nin olağanüstü pastalarından sonra hiç pasta beğenmeyeceğim gibi geliyor.
Seni yeni tanıdım ve izlemeye aldım. Ben de seni bekliyorum. Ziyaret edersen sevinirim, sevgiler Pırıl.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin