18.01.2010

Bir avuç toprak ve kedilerim I





Ben Istanbul’da büyüdüm, toprakla meşgul olamadım ama hep kedilerim oldu. En güzel anılarım toprakla ve kedilerle ilgili olanlar, annneannemin bahçesine ektiğim domates (fide miydi tohumdan mı hatırlamıyorum, yeşerdi ve meyvesini verdi en mutlu anlarımdan. Tabiki kıyıp yiyemedim, günlerce durdu o domates dalında, sonra tatile gittik, teyzemin kızı çok sevdiğim Hülya ablam, Beste bana kızmaz deyip koparıp yemiş benim domatesimi. Hülya ablam tabi kızamadım ama içim kıyıldı, canım domatesim...


Bir ara ben 6 yaşlarındayken Çerkeş’te babamın babaannesinin köşkünde kaldık. Kış soğuğunu hala hatırlarım ama babamla dereden balık yakalardık, suya giren inekler görmüştüm (mandalar),  kaynak vardı kurbağalara rağmen suyunu içerdik, köylü kadınlarla madımak toplamaya gitmiştik, tren yoluna ki annemden izin yoktu kaçarak gidip trenlere taş atardık, çocukların yüzü gözü niyeyse yara bere içindeydi ve annem oynatmazdı onlarla, birde ilk defa altı açık tuvalet görmüştüm, bilmem bileniniz varmi ? İkinci kattasınız tuvaletin deliğinden herşey iki kat asağıda toprağın üstünde birikiyor, sonra ne oluyordu hiçbir fikrim yok! Pazar pazar aklima geldiler iste!




Büyüyüp kendi evim olunca, ordan oraya taşınırken, balkonlara sığdırdığım karabiber, zeytin, defne ağaçlarım, zakkumlar, kocaman ıtırım, sardunyalarım, çiçek soğanlarım, şifali bitkilerim hatta Antalya Palmiye Merkezi'den ısmarladığım 20 saplık lemongrass limonotum hep benimle beraberdi. Kedilerimin tırnaklarını biledigi bir çam ağacım bile vardı. Yıllar içinde toprak arzum daha da derinleşti, Fransa’ya taşınmaya karar verme nedenlerimden biri haline geldi. Toprakla oynamak hayat yeşertmek istiyordum. Şahane manzarasına rağmen Gümüşsuyu'nda kedim Aristo öldü, gömecek yer bulamadık. Bahçeler beton, en yakın park tinercilerin istilasında, bir şey gömecek olsan bir sürü adam birikir başında, adres yine Sappho’nunda gömüldüğü anneannemin minik bahçesi oldu.

Bu Aristom, Cihangir, Tophane arasinda bulunmus ve kabadayi kimligini hic kaybetmemistir ama yufka yurekliydi, birde gelip zorla sevdirirdi, kapilari hatta wasisdas'lari bile acardi nami diger cilingir kedi eski kulagi kesiklerden di!


Berlin’e gittiğimde şehirde apartman dairesinde yaşayan arkadasşımın nehir kenarında 10 metrekarelik bir bahçesi vardı içinde kulübesi de dahil, orada kafasına göre bir şeyler yetiştiriyordu, belediyeden kiralamış hatta kedisi ölünce oraya gömmüş. Toprak sadece hayat vermek icin değil, sonlanmış hayatların yeni enerjilere dönüşme mekanı. Fransa'da benzer bi uygulama var ancak bekleme listeleri var sabrı olana:)

Bu Sappho, Yesilkoy'de annesi tarafidan kardesleriyle beraber terk edilmisti; kardesleri baska evlere gittiler o benle kaldi, gozumun icine bakip beni sakinlestirirdi, hep bir hanimefendiydi ne de olsa Yesilkoy kedisi...


Şimdi toprak zamanı artık hazırım, ilk defa bana ait bir toprak parçasında sebzeler, çiçekler yetistirecegim. Öğrenecek çok şey var ama çok hevesliyim sonunda meyvelitepe’nin blogundan yararlanabilecegim. Mart başından itibaren yeni bir hayat başlıyor, şimdiden o ay ne ekilir onu araştırıyorum. İlk firsatta Istanbul’da kalan kedilerim Aristata ve Sütlaç'ı da  yanima aldıracağım, gurbetçiyiz ya:)  Dünyanın en özel kedisi Aristo ve Sappho bir ömür paylaştım onlarla kanserden öldüler. Bir dah onları sevdiğim kadar başka bir hayvanı seveceğimi sanmıyorum zaten istemiyorum da kaybetmenin acısı başka türlü hala çok özlüyorum onları.

Buda sutlac oda kardesleriyle beraber Avcilar'da cop konteynerina atilmisken bulundu, kardesleri baska sahipler buldular bu nazli bebek bizle kaldi. Evet Van kedisi, kuyrugunu s yaparak salliyor ve suyu cok seviyor.





 

Bu arkadas Fransa'ya tasinan sahipleri tarafindan istenmedi, hayata bak ki sonrasinda bizde Fransa'ya tasindik, simdi annemde ucaga binip kavusacagimiz gunu bekliyor. Annemin kedileri sayesinde kedi olmayi ogrendi artik kendini sevdiriyor:)

Buda ŞaŞa Fransa’da minicikken aldığımız dünyanın en uslu kedisi. Leonardo onu peluş oyuncak yerine koyup mıncık mıncık edince canına tak etti ve gözünün kenarını bir tırmıkladı ardından da bir ingiliz aileye iltica etti/ettirildi. Şimdi bahçeli bir evde kendi gibi bembeyaz iki kediyle beraber yaşıyor...



Oglusun uf olmus hali! Buyudu artik simdi aralari daha iyi olur diyorum zaten bahcede olacak olmadi oraya kacar zavalli kedicikler!






Kedilerime ve tüm kedicilere selam olsun.

Ha bu mu Selahattin! ucamayan yavru marti, sitenin havuzuna dusup bir daha ucamayinca tarafimdan kurtarildi, bir hafta ofisin banyosunda yasadi, en son tum ofis balik kokmaya baslayinca Uskudar balikci barinagina birakildi.



30 yorum:

SEVGİ dedi ki...

mazi güzel şey ..
ne güzel de amlatmışsınız önceyi ve şu anı ..

nevin dedi ki...

Bayildim sayfaniza. En cok da su
Fransa'ya tasinan sahipleri tarafindan istenmeyen arkadasa :)

Nasil sevindim kavusacaginiza, kiyamam ona bir de kendini sevdirmeyi ogrenmis ya..

Bizim evdede iki kedimiz var. Ailece paylasamiyoruz :)

minimalist dedi ki...

ah keşke ben de senin gibi olabilsem ama olamıyorum şu beni sinir eden fobi yüzünden. Ancak karşıdan karşıdan :))

nalan dedi ki...

ne güzel toprağa kavuşmuşsun. ben de yeni taşındığım dairenin bir ön balkonuna bir arka balkonuna dolanıyorum. yüksek giriş, acaba nasıl bir avuç toprağa yayılırım, yöneticiyi tırlattırmadan nasıl ben de bir şeyler yaparım diye düşünüyorum ama çokk zor.
kedi arayışlarım da devam ediyor. bir küçük şaşa da ben istiyorum. bakalım :)

beste dedi ki...

Sevgi-merhaba begenmene sevindim bir de yasarken "an"in kiymetini bilebilsek:)

Nevin-Merhabalar, iyiki not biraktiniz boylece cok guzel resimlerinizi kesfedebildim artik hayraninizim:)

Minimalist-En azindan seviyorsun oda yeter, bazi insanlar sevmiyor onlari anlayamiyorum, bende kopeklerden korkarim ama cok severim:)

Nalan-Ondan yoktun ortalarda tasinma faaliyetleri yeni evin hayirli ugurlu olsun. Bende mart basi kavusacagim simdilik hayallerini kurmaktayim. Evet ya bende yuksek giriste oturdum, bir sey ektirmezler bahceye yonetici bozuntulari, bende kocaman saksilar alip onlara dikmistim mor salkim, tasinirken topraga oyle bir sarilmis ki kokleri, kiyamadim biraktim:)Oyle guzeldi ki o yonetici kendi sordu bunu almiyorsunuz insallah diye!

yaban dedi ki...

sen ve kedilerin cok guzelsiniz..
kedilerle dostlugunu da, toprak islerine bu kadar yatkin olusunu da kiskandim,,
bahceni kimbilir ne guzel donatirsin sen bu sene,,
-
yetistirdigin bitkiler de ayrica cok enteresan geldi, karabiberin mesela yetistirilebilecegini dusunmezdim, sus bitkisi gibi mi? tropikal bir tur degil mi o, bravo sana..
"canim domatesim" de guzeldi, :))

beste dedi ki...

yaban-cok tesekkurler, heyecanliyim bakalim, bu sene degilde serpilip gelismeleri onumuzdeki seneyi bulur:) Hayattaki ilk dikili agacim karabiber ama meyveleri kullanilmaz Bodrum, Antalya civarinda yetisir, oyle narin ve guzel bir agac ki yapraklarini ezersen mis gibi kokar:) Domatesimin ustunde 30 sene gecti ama unutulmadi:)

ayçobanı dedi ki...

Beste sen ne kadar hassas bir insansin :)) Yasayan yasamayan her tür varliga olan sevgin, ilgin cok hosuma gidiyor!! Hepsi birbirinden sevimli bu kedilerin :)) Ama göz alti tirmigi fena olmus!!! Aristo'nun kucaginda oturusunu ve seni sevisini yerim ama...

Mimosa Café dedi ki...

bayildim yazina :) ben de kedileri cok seviyorum, simdiye kadar sadece gecici yanımda kalan kediler oldu ki o da asik olmama yetti. bizde tavsan var simdi hic sorma :) kediden cok daha zor ama bence, evin tum duzenini ona gore ayarlamak gerekiyor. ben de gecen sene domates yetistirdim. aylar surdu 2 tanecik cikti. gozum gibi baktim cikana kadar sonra kiyip da yiyemedim epey bir sonra baktim oyle dalda biraksam curuyup gidecek ozel bir seremoni ile yedim onlari :) lezzetleri enfesti, mis gibi kokuyurlardi. torak guzel sey.

Efsun dedi ki...

Kedilere bayildim:) Benimde simdiye kadar bir sürü kedim oldu, coook severim bu hayvancagizlari:) Birde Chat Noir posteri banada Paris'ten kalan cok hos bir anidir:) Cok hos yaziyorsun, sevgiler:)

Asortik Krep dedi ki...

Balkon çok hoş, kediler de ..Benim de eskiden iki tane kedim oldu,bahçe olunca tekrar kedileneceğim hatta bir köpek daha istiyorum :))

beste dedi ki...

Aycobani-Eve ya Aristo cok ozeldi, cok tesekkurler cok hosuma gitti yorumun:)Daha cok kedi var kurtardigim bir ara anlatirim.

Ebru-Bende tavsan besledim yllar once sonunda evdeki tum kablolari yediginden carpilma tehlikesi geciriyordu; inanmayacaksin ama bulgaristan'da bir ciftligi gitti:)Bu sene yine yetistir domates...

Efsun-merhabalar,cok tesekkurler ; Aristo'da seviyordu o posteri sonra ne oldu bilmiyorum. Allah kimseyi kedisiz birakmasin:)

Asortik krep-Istanbul'daki eski balkonlar onlar, simdiki evde balkon bile yok ama mart basi bahceme kavusacagim umarim:) Senin bahcen var yoksa ortak kullanim mi?

Yelish dedi ki...

kedilere ciddi alrjisi olan biri olarak resimlere bakarken bile gozlerim kasindi , sonra Leonardonun resmini gordum ahh icin ciz etti ..Allahtan gozbebegini cizmemis yavrusun.
Hayvansever olmak harika bir sey.
Bende anca sokaktaki kuslari beslemeye kalkiyorum , kar ,kis , soguk diye dusunup ama bu Amerikanin kuslari cok mu tok anlamadim ,hic yuz vermiyorlar !
:)

ACIBADEM KURABiYESi dedi ki...

evet evet o tuvaletleri bilirim ben de:) Biz de Ilgazlıyız, dedem annemin babası da çerkeşliydi... Çok güzel bir yazıydı, eline sağlık...

beste dedi ki...

Yeliz-Yillar once amerikali bir arkadasim geldi kedi alerjim var dedi kediyi baska odaya kapadik ve yatagimi verdim, kiz sabaha kadar uyuyamadi hapsirmaktan, benim yatak kedi tuylu tabi misafire yatagimi verip hesapta iyi bir sey yaptim zannediyordum:) Ama oglus uzak kalmasin hayvanlardan gerci daha kucuk ama:)

Acibademkurabiyesi-Merhaba, madimakta bilirsin belki, guzel anilarim var birde 20 yasindayken amcamla gitmistik ,hayatimda yedigim en guzel su boregini yapmisti oradaki kadinlar:)

Mimosa Café dedi ki...

2,5 aydir ciddi ders calisiyorum diye sanki senelerdir ozgurlugum elimden alinmis gibi hissediyorum :) ay sonu tezi teslim edeyim sonra kimse beni tutamaz, domates te yetiştiricem, herşey de yapıcam. bi de bugün bizim kedimiz doğdu :) en sevdiğim kedinin bebeği oldu :) o da bize gelicek annesinin yaninda biraz büyüyünce. çok ama çok mutluyum. çok seviyorum onu şimdiden :)

beste dedi ki...

Mimosa-Kolay gelsin belki buralara da gelirsin:) Ne guzel haber minik bir kedi bakalim ne renk olacak:)

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Biz de toprak hasreti çekenlerdeniz.Özlemimizi mezarda gidereceğiz bu gidişle:))
Şaka yaa Allah hayırlı ölüm versin.Bahçe fotoğraflarını merakla bekliyor olacağım:)

Yelish dedi ki...

Beste
hayvanlari cok sevsin istiyorum ki bu kacinilmaz bence..
ben dusundum dusundum neye karar verdim biliyor musun ..KOCAMAN bir kaplumbaga alacagim ona ..dertsiz , tasasiz :)))

zarpandit dedi ki...

harika ama annemleri ikna etmesi zor ne zaman kedi desem benim 3 tane kedim var bakımları zaten zor birde ona nasıl bakayım diye bıyık altından gülüyor :) ama çevredeki hayvanlara ekmek süt et taşımaktanda kendini alıkoyamıyor :)) soruncada üzerimizde hakları var nasıl vurdumduymaz olacağız diye lafı yapıştırıyor..ne demişler anneler her zaman haklıdır :) ah birde istediğim kediyi eve soksam :D

kekvekahve dedi ki...

en yukarıdaki fotoğraf. kedinin mırıltıların, senin mutluluğunun sesi taa buralara geliyor.

Adsız dedi ki...

Kedileri severim bende ama ,kedileri sevmeyen bi çocukla yaşadığım için hiç yaklaşamıyorum beslemeye.Zaten apartmanda ölüm.
:))
Sevgiler
A.B

beste dedi ki...

Kitchen sweet kitchen-Balkon filan idare et canim, daha cok var olum dusunmeye:)

Zarpandit-Vardir annelerin bir bildigi en kisa zamanda kavusman dilegiyle:)

kekve kahve-biraz deli kizn balkonu gibiydi ama ben seviyordum:)

RRH-Apartmanda balkonsuzsa, biz cift yonlu kedi kapisi takmistik isini balkondaki kutusunda hallediyordu. aaa ashley niye sevmiyormus bakiim, tanimiyordur da ondan yoksa iki hareketli kedi ne guzel seyler paylasirlar:)

Zehra Gürgen dedi ki...

küçükken bahçeli bir evde büyüdüm, meyveyi dalından koparan şanslılardandım şimdi kızım aynısını yaşıyor :) ama bahçem harap :( sokak kedilerimiz her ektiğimin üzerine yata yata sebze ekecek heveste bırakmadı bende..izin verseler fideler bir büyüse..
ailece kedi severiz ama ben küçükken ölen kedim Emineden sonra evde kedi beslemedim :(
Ama bu minnoşlara bakarken de içim gitti..çok güzeller..

Dudu dedi ki...

Besteeeeeeeee:) Sayamadim ben o kedileri :) Uzaktan uzaktan cok guzel gorunuyorlar ve ben aylardir acaba kedi mi alsam diye dusunuyorum. Bir gun evet bir gun hayir diyorum. Birak bitkiyi bari cicegim olsun deyip cicek de yetistirmeye calistim hani lale filan :) Hepsi copluk! Ayri bir marifet bence bu. Ve o marifet sende var bende yok :)

beste dedi ki...

Zehra-Sansli cocukluk gecirmisin Derin'de oyle ne guzel. Bu kedi milleti bayiliyor oyle nane filan olunca ustune yatmaya, guzel ciceklerle oynamaya filan! Birde olmeseler sahane olacak gerceken:)

Duygu-Cekirge Dudu daha zamani gelmemis demekki:) Saka saka kesisir yolunuz birgun merak etme:)

ruşyena dedi ki...

Ne hoş kareler getirmişsiniz geçmişten... Biliyorum ki gelecekte sunacağınız kareler de en az onlar kadar hoş olacak. Merakla bekleyeceğim.

Narince dedi ki...

Eşim tek başına yaşardı öğrenciyken. Bulduğum yaralı kedileri ona götürürdüm. Vterenirer götürür, iyileştirirdim. İki tanesi sürekl kaldı bizimle. Çok sevdim ikisini de. Birinin başını raba ezdi ne çok ağladım. Biz evlenip de ev temizlenince diğeri de terk etti bizi. Gelmedi bir daha. Ben de uzak duruyorum artık. Ev müsait değil, şartlar uygun olunca bir tane alıcaz ilerde. Senin hasretin bitiyormuş ya ne güzel, sevindim.

A. dedi ki...

Sevgili Beste ,
Leo'nun fotoğrafına büyüterek baktım .İnanmıyorum .Bayağı derin bi tırmık izi ama bu. Tetanoz oldumu doktora gittimi ? Ayyy içim gitti inanmıyorum yaaa

beste dedi ki...

Ashley-Yok ben canim cok korktum ama kedi tirmigi bende onlarla buyudum, bir sey olmaz:) tetnoz asisi var ki 10 yillik koruyucu bir asidir:) merak etme biraz izi kaldi o kadar:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin