15.01.2010

Bourgogne, Burgundy, Burgonya'da bir köy Noyers sur Serein ve pazarı, peynirli puf gougères (gujer) ve boudin noir (kara buden sosisi) yapımı


Aylardan ağustos, yine Bourgogne (burgoyne) ya da ingilizcesiyle Burgundy veya Türkçe'siyle Burgonya'dayız. Eşimle ilk tatilimizi burda yapmıştık her sene bir fırsat bulup gidiyoruz, Leonardo'nun köy hayatını öğrendiği arkadaşı bile var. Nathan duvarlarda zıplayıp ağaçlara tırmanırken, Leonardo benim müdahalerim sonucu yerinden bile kıpırdayamadı, sonra özgür bıraktım koştular, düştüler, oynadılar, pis sulara girdiler, hamaktan düştüler ama kesinlikle çok eğlendiler. Biz mi kocaman kurulmuş sofralarda güzelim chablis, pinot noir şaraplarıyla harika vakit geçirdik. Gittiğim her yerin pazarına mutlaka uğruyorum.



Ortaçağdan kalma bu köyün meydanında küçükcük bir pazar kuruluyor, sebzelerin hepsi ekolojikdi. Sepetler tanesi 60 euro almak mümkün değil, seramikler, bölgeye has peynirli puflar, tazecik yapılıp hemen satılan sosisler, tarihi evler ve kahvesi ile çok şirin, Fransa'nın en güzel köylerinden biri (böyle bir sınıflandırma var o listede yer alıyor).


Bu bölge meşhur kara altın trüf mantarının çıktığı yer. Yukarıda pazar meydanında boudin noir (kara buden sosisi) yapım aşamaları var. Yaklaşık bir saatte taze otlar, soğan, trüf, sarımsak, et ve kan ile iç malzemesini hazırladı, bağırsaklara doldurdu ve kovalarda biriktirilip, odun ateşine oturtulmuş dev kazanda pişirildi ve hemen hepsi satıldı.  Fransa'da pazara gitmek bir gelenek ve herşeyin tazesi ve lezzetlisini pazarda bulabiyorsunuz, gıda denetimi çok sıkı olduğundan gönül rahatlığıyla doğal  ve taze malzemelerle yapılmış sosis, yiyebileceğiniz en güzel sosis örneğin.

Soldaki dükkan köyün kasabı ve şarküterisi sağda pazar meydanı


Köyle ilgili başka bir yazı daha yazacağım o kadar güzel bir yer ki detaylara ayrıca yer vermek istiyorum. Zeytin  ve asmalar her yerde.






Kara sosisli ve elmalı tart bir başlangıç yemeği tatlı değil , sağdaki erik Mirabelle en sevdiğim erik türü, Türkiye'de bir kere Polonezköy'de bulmuştum. Reçeli ve tartı harika oluyor zaten çok tatlı kendi başına bile şahaser.



Nerdeyse tüm köy bir araya gelip hep beraber yemek yeniyor, çocuklar etrafta oynuyor, mutluyuz var mı paylaşmak gibisi...




Gelelim peynirli puf Gougères' gujer okunur.

100 gr un
1 çay kaşığı tuz
biraz taze rendelenmiş cevzi bevza, küçük hindistan cevizi, muskat
biraz kırmızı toz biber
175 ml su
85 gr küp küp kesilmiş tereyağı
3 yumurta
85 gr gruyere peyniri yada kaliteli yağlı bir kaşar

1-Fırını 200 dereceye ısıtın.Pişirme kağıdını hafifçe yağlayın.
2-Un, biber, hindistan cevizi, tuzu beraber bir kaba eleyin.
3-Bir tencerde suyu ve tereyağını kaynama noktasına getirin ocaktan alın. Unu ekleyin ve bir dakika boyunca karıştırın. Un ve su iyice karışsın, karışım tencerenin kenarlarından ayrılmaya başlasın. Orta ateşe koyup 2 dakika karıştırarak pişirin. Tencereyi ateşten alıp kenara koyun.
4-Yumurtaları bir kapta çırpın ve her defasında birer kaşık olmak üzere unlu karışıma ekleyin ve karıştırın, yumurtanın hepsini bitirmek zorunda değilsiniz ancak hamur parlak ve yumuşak kıvama gelmeli.
5-Minik küp şeklinde kesilmiş peyniri karışıma ekleyin. 2 yemek kaşığı yardımıyla bir kaşıkla hamur alıp diğer kaşıkla çevirip tepsiye birbirine değecek ve yuvarlak halka oluşturacak şeklinde yerleştirin. Aşağıdaki tepside görüldüğü gibi
6-25-30 dk arası üstü kahverengileşene kadar pişirin. Ilık servis yapın anına kırmızı şarap çok iyi gidecektir.  Çok güzel oluyr bağımlılık yapar dikkat!



31 yorum:

Mimosa Café dedi ki...

koy ve pazar otami harika, akdeniz esintileri hissedilen yerlerin ruhlari pek bir ozgun, ortamlari pek bir keyifli oluyor. yalniz o sosis katalanlarin da yedigi siyah sosisten mi? truf olayi super de o kan olayi hatta katalanlar kan pihtisi koyuyorlamis bana anlatilana gore; fena bir duygu yaratiyor ben de. peynirli puf gujerlerine bayildim. denemek cok isterim. listeme yaziyorum :)

ruhdagı dedi ki...

Bayıldım bu köye. Uzun sofralara kalabalıklarla oturmak çok hoş.

minimalist dedi ki...

herzamanki gibi sepetlere bayıldım çok güzellerrr. Bir de çiçeklerle kaplı duvar ne güzel foto olmuş. Teşekkürler paylaşımın için Beste. ben de gitmiş kadar oldum.

beste dedi ki...

Ebru-Katalan sosisini bilmiyorum ama muhtemelen ayni cins, degisik yemeklere direnc, beyinsel bir baraj, asilinca mesele kalmiyor, sonra lezzetline gore yorumluyoruz. Benim de 2 senemi aldi sevebilmek merak etme! kulturel farkliliklar bunun uzerine bir yazi yazacagim bir aralar...

Ruhdagim-oo ruhdagim gelmis keske bir onceki yaziya baksaydin orada yemekten bahsedilmiyor daha ferah olurdu:) Sana da kocaman bir aile diliyorum soyle 3 cocuklu filan kocaman sofralar kacinilmaz o zaman:)))

minimalist-evet sepetler cok guzel ve dayanikliydi ama sekerim 60 euro insaf yani, burada el yapimi herseyin fiyatlari boyle yuksek, ben seramiklere bayildim bir tane alabildim atistirmaliklari koymaya ama beni seramik yapmaya baslatti iyi oldu:)

bilge dedi ki...

bayıldım evlere çiçeklere el emeği olan yaşanmışlıkların olduğu her şey çok güzel ben köyümü çok seviyorum..sevgiler

zarpandit dedi ki...

herşey harika beste lutfen benim içinde ayrıca tadını cıkar olur mu ? ye diyemiyorum cunku ben bir oturusta o son fotograftakileri yerim! peynirli pufflar bildiğimiz pate choux hamurunun peynirli hali sanırım ???? bir kitabımda taze bahartalarda katılmıstı içine ayyy yapmalıyım ya..kenara fırlatmıstım halbuki tarifi:D
peynir pazar taze hersey harika!!!

beste dedi ki...

Bilge-Herseyin bir hikayesi var cok guzel bir ortacag'dan kalma koy gercekten:)

Zarpanditim-Aynen peynirli puflar aninda bitiyor bizim evde. Evet peynirli choux hamuru, cesitli peynirlerle kimyonlu , otlu da deneyebilirsin harika oluyor dene vazgecemeyeceksin:)

ruhdagı dedi ki...

Beste yorum yazmıyorum ama okuyorum tüm yazılarını. Alttaki posta çok haset ettim zaten. O ev beni bitirdi ayol nasıl yorum yazıyım, kıskançlıktan kudururkene :D

ruşyena dedi ki...

Tarihi bir filmi izliyor gibiyim. Köy, her yerde köy... ama her köy kendince... apayrı, bambaşka...

Bu farklı kültüre aralamakta olduğunuz kapı için yürekten teşekkürler... Keyifle okuyorum.

burcu dedi ki...

Koy muhtesem. Buralarda boylesine yasanmisliklarla dolu yerler bulabilmek imkansiz malesef :(

Zehra Gürgen dedi ki...

Beste çok güzel bir köymüş gerçektende, ne güzel adamlar tüm değerlerini koruyup sahip çıkmış.
Dağı taşı tarihi eser kaynayan memleketimde ise tam tersi..
Keşke böyle bir bilince sahip olabilseydik..

a.y. dedi ki...

Ne kadar güzel görüntüler bunlar. Gerçek Fransa'yı görebilmek ne kadar güzel. Zehra Hanım'a katılmamaksa elde değil. Gerçekten ne kadar önemli tarihi değerlerimiz yokedilmiş:(

Berceste dedi ki...

Fotograflara bayildim. Balkonumsu kapiya da. Yasamasi zor olurdu belki o kapiyla ama gorunumu cok seker. Sosilere gelince domuz fobim tuttu ve bir durdum. Alisamadim su zavalli hayvancagiza, adini bile duyunca diken diken oluyorum. Sartlanmislik! Seramiklerin de renkleri pek cezbedici, peki onlar da fiyalarinda sepetlerle yarista miydilar? Ingiltere'dekilerin niye French marketlere bayildigini da anladim boylece :)

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Oooğğ,demek Fransa'nın köyleri böyle oluyor.İlk defa Fransa'ya gitme arzusu canlandı içimde.Eyfel falan boş,bu köyü görmek lazım.
Sepetlerin pahalı olmasına üzüldüm.Turist fiyatı heralde.

Yelish dedi ki...

Beste
blogunda okudugum heryere gitmek ve gordugum her seyi yemek istiyorum.
Senine beraber pazar gezmek istiyorum .
ayanamadim soyledim ! :)

Parise gelmem sart oldu.Amelie'nin dvd'sini almis Raz bana , tanitim dvdsinde diyor ki filmde gordugumuz manav ve cafe gercekte de var ve turistlerin akimina ugruyormus . Orda kahve icmem , o manavdan enginar almam lazimm ! :)

sevgiler

NOT bir kac bloga giris yapamiyordum , seninnkide bunlardan biriydi , simdi kacirdigim yazilarinida okuyacagim

beste dedi ki...

Ruhdagi-Kapar veledi gelirsin birgun:)

Rusen-Cok tesekkurler, begendigini bilmek cok sevindirici ve motive edici:)

b.Turkiye'de cok guzel yerler var ama bakimsiz kalmis, terk edilmis, degeri bilinmemis uzucu gercekten bundan sonra daha iyi olacak diyelim!

beste dedi ki...

Zehra-Evet cok etkileyici bir civinin bile yeri degismemis, bu anlamda modernlesmemis Fransa degerlerini korumus, bizde el halilarini makina halilariyla degistirerek baslandi, evlerden apartmanlara gecildi ve tum dogal doku yikima ugradi!

Anneyazar-Evet ama son yillarda kurtarma calismalari var Turkiye'de, ona sevinelim en azindan:)

Berceste-Kapilari kilitli degil insanlarin bende buna alisamadim:) Seramikler ise, kucuk kap fotografta var asagida icine domates koydugum
20 euro idi! takim duzulmez yani:)


Kitchen sweet kitchen- Bayilirsin sen buralara dedigin gibi eyfel ne ki zaten onuda amerikalilar yapmis!

Yildizli Yelizim-Burda pazar bol takariz kolumuza sepetimizi gezeriz, Amelie Poulain fransizlarin da en sevdigi film secildi, umut dolu harika bir film:)

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Resimler beni ben den aldı diyebilirim.
Ne kadar özledım bu tarz ortamları anlatamam.Canım ülkemın de çok degerli öğelerı var lakın bunun bilinçinde olan halkı yok..
Teşekkürler paylaşım için benı benden aldı..
Sevgilerle..

beste dedi ki...

sevil-merhabalar begendigine sevindim bir suru guzel koy ve kasaba gordum zamani geldiginde paylasacagim:) Yvas yavas bizde de degisiyor hersey iyiye dogru yani umarim, insallah:)

Tijen dedi ki...

Ne güzel bir yer burası Beste'ciğim!

Meyvelitepe dedi ki...

Seyahate çıkılınca şehirlerden köylere sıra gelmiyor, sanırım insan bu ayrıntıları ancak bir yerde bir süre zaman geçirebildiğinde yakalıyor. Bir arkadaşım vardı farklı ülkelerde bir kaç yıl hem çalışıyor, hem de köşe bucak geziyordu ki bu da benim gençlik hayalim olduğundan hala çok özenirim, ama bir hayat daha varsa o zaman belki. Neyseki internet var sayenizde belki de hiç bir zaman haberdar olamayacağımız güzel ayrıntıları yakalayabiliyoruz. Gezerken bizi de gezdiriyorsunuz Beste, teşekkürler.
Jale

beste dedi ki...

Tijen-Gideriz birgun beraber belki:)

Meyvelitepe-Benimde 16 yaslarindayken tek istedigim dunyayi koy koy oralarda bir sure yasayarak dolasmakti bir omur boyu dediginiz gibi baska bir hayatta artik:)

Ozlemaki dedi ki...

Bir masal kitabina ait sayfalarda dolastigimi hissettim Beste.

beste dedi ki...

Ozlemaki-Masal gibi gercekten:)

zarpandit dedi ki...

beste bir delilik yapıp fransızca kursuna yazıldım! inglizcem bu derece kötüyken üstelik :) bana dua et :) yakın zamanda fransızca yorumlar bırakmak tek dileğim:)

beste dedi ki...

Zarpandit- Ne guzel bir haber bu pratik yapmaya da buraya gelirsin:) Fransiz kultur'e mi gideceksin? ben sana hemen en iyi siteleri yollayayim ogrenmek icin. Zor dildir ama cok zevklidir. Hayirli ugurlu olsun zihnin acik olsun:)

beste dedi ki...

zarpandit-emailini bulamiyorum birde kartpostalim geldi mi bayilacaksin ona:) Fransizca uzerine cuk oturacak:)

Adsız dedi ki...

Merhaba Beste ,
Gerçekten görüntüler çok iç açıcı.Blogda sevimli ve faydalı bir cok bilgi var.Paylaşım için teşekkürler.Bundan sonra yakın takipçiniziz.
Sevgilerimle
A.B

Adsız dedi ki...

Sizi bloğa ekledim , yorumunuz içinde teşekkürler .
Sevgilerimle
A.B

Açalya dedi ki...

peynirli olan herseyi buyuk bir istahla kucaklarim (err yerim)

Bu koy tasinacaginiz yere yakin mi?

beste dedi ki...

ABG-Tanistigimiza sevindim hayirli olsun yeni blogunuz:)

Acalya-Yok en az 800 km bize, farkli bir klima uzum yetisiyor, Normandiya elma bolgesi. Peynirli puflari peynir sevmeyen leo bile hop hop yutuyor, dene cok seveceksiniz:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin