4.10.2010

Pembe domatesler, Peygamber cicekli Yesil domatesli çatni( chutney) ve bahcemin son durumu

 3 gundur yagan yagmur, firtina, ruzgar tum ciceklerimi ezdi gecti. Kis demek istemiyorum ama aksamlari evi isitmak gerekiyor.  Tum yazi desteksiz geciren yildiz cicekleri kirildi. Seneye mutlak destek cubugu koyacagim. Neyseki firtina bastirmadan patateslerimi topraktan cikarmistim. Bir iki saat disarda bekleyip kuruttuktan sonra kilere bir sandik icine aldim. Aylarca durabilirler orada. Genellikle ufak tefekler patatesler ama bazilari anlasilmaz bir sebeple kocamandi.





Son pembeler toplandi, seradakiler olgunlasmaya devam ediyor ancak disardakiler soguktan siyahlasmaya baslayinca hemen kalanlardan bir çatni yaptim. Bu yazin rekortmen pembeler asagida. Wallace ve Gromit'i seyretmis miydiniz? En sevdigim animasyonlardan. En buyuk havuc ve kabak yarismasi icin hazirlanan koye, dev tavsan musallat olur. Bahcelere dadanan tavsanlari toplama sirketinin (oldurmeyip evde besleyen) deneyler yaparak havuc yemelerini onlemeye calisan safca sahibi Wallace ve akilli kopegi Gromit. Animasyonda sebzelere gosterilen ozeni gormeniz lazim, yarismaya kadar korumak icin cam minik seralarda buyutup, uzerlerini battaniyelerle ortuyorlar cok hos. Bende domateslerimi yarismaya sokabilirdim.





Kulaga kacan bocegini bilirsiniz. Haksiz bir sekilde kulagimiza kacacagina inandirildigimiz (tamamen safsata), gunduzleri saklanarak, geceleri bitki bitlerini ve curumeye baslamis meyve ve cicekleri yiyen bu bocek bahceler icin son derece faydali. Yuva saglamak yada bitlerin cok oldugu tarafa nakletmek isterseniz minik bir saksiyi ters cevirerek bir sopanin ustune koyun. Ertesi sabah elinize aldiginizda hem kulaga kacanlar hemde salyangozlarin yeni yuvalarina yerlestiklerini goreceksiniz. Salyangozlar yan bahceye atilacak caktirmayin. Kulaga kacan boceginin ingilizce ve franszicasinin anlamida kulaga kacan. Sanssiz bir isim! 



Bahcenin son gulleri ve  uzun zamandir bekledigim Datura'm sadece bir gun icin guzel yuzunu gosterdi. Lahana tablo gibi:)



Yesil domateslerimden yaptigim lezzetli çatni. çatni bir cesit saklama teknigi oldugundan, kavanozlari uzun sure muhafaza edebilirsiniz. Domates mevsimi Turkiye'de  ekim sonu gibi biter, o zaman pazarlarda yesil domates bulabilirsiniz. Tarladan kalan ve artik olgunlasma imkani olmayan yesil domateslerden bir suru sey yapabilirsiniz. 

4 buyuk yesil domates
2 cm taze zencefil yada tozu
150 gr seker
1 yada iki adet defne yapragi
1 yemek kasigi limon suyu
10 adet karabiber
1 adet aci kirmizi biber
1 adet yesil biber
1 adet karanfil tanesi
1 tatli kasigi tarcin
4 yemek kasigi kurutulmus peygamber cicegi( arzuya bagli lezzete bir katkisi yok gorsel olarak etkili)



Domatesleri irice kup kup dograyin. Zencefili rendeleyin yada minik minik kiyin. Diger tum malzemeleri ekleyip 45 dakika pisirin. Sicakken kavanozlara doldurup kapagini sikica kapatin. Ters cevirip sogumaya birakin. Kapagini ortadan bastirinca hareket etmemesi hava almadiginin gostergesidir. Recel gibi saklayabilirsiniz. Kanapelerde, pilav ve etlerin, baliklarin  yanina tatli, aci, eksi sos olarak kullanilabilir. O kadar begenildi ki sadece ekmege surup yeniyor bizim evde.



22 yorum:

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

yeşil domates ile haşlama yoğurtlu yemek tatmıştım bir defasında. katılan herseye burukluğu ile imza atan bir lezzet. Tarifinizi de not ettim. Bu arada Datura o beyaz çiçek değil mi? Gerçekten çok zarif.. Keiyfli paylaşım...

ruşyena dedi ki...

heba olanlara üzüldüm... daha dün eşimle konuşuyorduk, bu zahmetli işin pazar tezgahlarında yer alan fiyat etiketlerindeki karşılığı ne küçük rakamlar(mış)... (hayat pahalılığı da ayrı bir gerçek... :) )

bunu geç fark etmem; hayatımda ilk kez bir toprağı çapalamamla gerçekleşti...
farkındalık an'ım burada... :)
http://rusyena.blogspot.com

bu arada, tüm ürünler harika görünüyor... emeğine değmiş bestecim... afiyetle yenilsinler.

nalan dedi ki...

resmi geçit gibi olmuş beste.
ellerin der görmesin, yakışıklı yardımcını öperim.

Meyvelitepe dedi ki...

Çiçekler, lahana hakikaten çok güzel görünüyor.
Beste, kulağa kaçan çocukluğumuzda kabusumuzdu, ne korkardım uyurken kulağıma kaçarsa diye:) Şimdiki kabusum olan bitleri (yanlış anlaşılmasın "aphids")yediğini bilmiyordum. Bundan böyle, bitlerin düşmanı her böcek gibi benim dostumdur kendisi.
Bir de domates bitti artık, ocak başında durmayacağım diye sevinirken oldu mu bu çatni şimdi?

Narince dedi ki...

Kalp kalbe:))

Burada domatesler öyle pahalandı ki haberin var mı bilmiyorum Beste. En son pazarda 2,5 markette 4 liraydı kilosu. Dün akşam haberlerde 6 lira oldu dedi. Düşün artık halimizi.Sarımsağın kilosu on beş liraya çıkmış. Kışlık sarımsağımı almıştım beş kilo, ama dondurucuya doğranmış domates az atmıştım daha.

Mimosa Café dedi ki...

patateslere domateslere maşallah demek istiyorum. ne besili olmuşlar onlar öyle. çiçekler böcekler hepsi ayrı harika. ama kırılan çiçeklere üzüldüm. geçmiş olsun. gelecek seneye daha ihtiyatlı olmak lazım demek ki. sevgiler.

nevin dedi ki...

Beste'cigim,

yine harikalar yaratmissin canim, ellerine saglik. Afiyet, seker olsun :)

Adsız dedi ki...

şu kocaman patateslerden ne güzel kumpir olur...:-) kaşarlı, tereyağlı, yeşil-siyah zeytinli, sarımsaklı haydarili,mısırlı, fesleğenli. Ben kumpirde sadece bukadar seviyorum. :-)
fırtınaya üzüldüm. Bende dün çiçeklerimin fotoğrafını çektim. Onlarda yaşlanıyorlar. Nefis bir sardunyam vardı yaz kış çiçekli olan. hep dallarından yenisini ürettim diye bu sene pek bir sarıp soldu.:-(
Bu arada yeşil domates olayına bittim. Üşünmezsem ve vaktim olursa mutlaka deneyeceğim.
Zencefil+fesleğen bu ikisinin girdiği her yemeği yiyebilirim.:-)
arzu

beste dedi ki...

sutumesarellemekarisma-Tarifini alalim ilginc yemegin:)Evet datura o beyaz cicek. Cok tesekkurler

Rusen-Selamlar, ayni fikirdeyim ne kadar emek gerektiriyor bir yandan da doga kendi kendine hazirliyor herseyi. Yeni blogmu o hemen gozatiyorum.

Nalan-Gene guldurdun beni ya selamlar

Meyvelitepe-Haksizlik edilmis bir bocek gercekten ustelik yararli sevindim baristiginiza:) Seneye yesil domatesler o zaman simdi dinlenme zamani...

Narince-Buradaki domates fiyatlarini soylesem inanamazsin. Boyle guzel domateslerin kilo 5/6 euro arasi degisiyor. Bir halta benzemeyenlerde 3 euro.Bu sene domateslerde cok hastalik oldu ondandir Turkiye'de ama burada hep pahali. tesekkurler

Nevin'im-Cok tesekkurler.

Arzu-Kocamanlari firinda pisirip aynen dedigin gibi bir ogun yapiyorum:) Sardunyalarin budanmasi lazim hemde haince arzu yoksa odunlasip cicek acmiyorlar. Geclestirme islemi deniyor aslinda yaptigin is dogru baska bir sebep vardir sararip solmasina. Zencefil benim cikolatadan sonra ikinci sevdigim besin kokusuna bile bayiliyorum.Feslegende hemde sadece yazi cagristiyor gunesi, hafifligi, denizi guzel domatesleri...

Adsız dedi ki...

Beste , birgün bizimde böyle bahçeli bir evimiz olurmu dersin ? İçinde senin gibi ürünlerimi yetiştirebileceğim,bloğuma yazacağım günler? Kış gerçekten yüzünü gösterdi bu haftalarda artık değilmi ?
Red Riding Hood

Nihan dedi ki...

izlemez miyim o animasyonu:)) tartı fotoğraflarına bayıldım,çok güldüm.tariflerini ara ara deniyorum.tarif görünce seviniyorum.sevgiler Besteciğim.

OiP dedi ki...

hayanlığım en çok sakınmadan harcağın emeğe, özene ve sabra:))

ela selin dedi ki...

amanin yanlis mi görüyorum, o domates 633 gram mi gercekten?
Esil dmatesler bana Kizarmis Yesil Domatesler filmini hatirlatiyor. Harika bir filmdi..
Chutneyi deneyecegim, ellerine saglik...

Mehmet Vuran dedi ki...

Herşey çok güzel, bravoo :) Alkış...

Kulağa kaçan böcek durumu : Bu yaz sabah gün ağarma saatlerinde kulağımda bir hareketle uyandım. Klağımın içinde küçük bir sinek hareket ediyor. Ama o hareket benim beynime sanki tanklar geçiyormuş gibi yansıyordu. bir bağırmaya başladım ki, ev haklı başıma toplandı. hemen doktora gitmek geçiyor aklımdan. Ya çıkmazsa diyorum. Sonra yan döndüm hemen, ışığı yaktık, kendiliğinden çıktı. Şimdi de o korku hep var, kulağımın yakınlarında bir sinek hareketi hissetsem, aynı şey aklıma geliyor hemen :)

ANNEMİNELİ dedi ki...

İnan özendim. Ellerin dert görmesin,hepsi çok güzel görünüyor.Elinde kalanlar size yeter sanırım.Güle güle yiyin ve sefasını sürün.Öpüyorum.....

bilge ve annesi dedi ki...

Yine bayılarak okudum yazını, bende tartıdaki rakamlara yanlış mı görüyorum edasında tekrar baktım. ne güzel olmuşlar. datura çiçeğine patlıcan aşılamıştık bir ara olmuştu da , aklıma o geldi çiçeği görünce. yeşil domatesler ise bugünlerde turşu dışında ne yapılabilir acep düşüncelerime yol gözsterdi, ellerine sağlık...

beste dedi ki...

RRH-Zaten varmis onceden neden olmasin yine olur tabiki:) Simdilik balkondakilerle baslayin isterseniz ben sizi ve fistik hanimi zevkle okuyorum.

Nihan-:) napim boyle tartiyla guclendirdim efekti:)cok sevindim denemene umarim begeniyorsundur sonucu.sevgiler

OIP-Aslinda pek sabirli degilimdir ama;) hobilerim bunlar benim boyle mutlu oluyorum bir ise cevirsem bu kadar zevk almam!

Ela selin-Eveeeet:) Film cok guzeldi gercekten cok tesekkurler.

Mehmet-Annemin kulagina da karinca kacmisti doktor cikardi:) bir kere daha kulaga kacana ne kadar haksizlik yapildigi ortaya cikti:)
cok tesekkurler

Annemineli-Bne de sizin yemeklere bayiliyorum cok tesekkurler

Bilge ve annesi-Datura zehirli bir cicek, ayni aileden patlicanla ama patlican yenilebilir mi olmustu? ilginc bir deney olmus. cok tesekkurler

minimalist dedi ki...

bu bahçe, toprak işleri gerçekten emek işi ve de sabır işi; kolay gelsin!!!

bilge ve annesi dedi ki...

Sevgili beste, bir kök daturada denemiştik, patlıcan olmuştu da yiyen oldu mu inan hatırlamıyorum:)) Ulaşabilirsem aşıyı yapan arkadaşa bir sorayım bakayım ben de merak ettim...

Zehra Gürgen dedi ki...

Bestecim bu sene Türkiye de sıcak çetindi, domatesler kavruldu gitti.Bahçelerde domates maalesef kalmadı..
bu arada kedi kafa diyor ki bu domates GDO lu :)

beste dedi ki...

Minimalist-cok tesekkurler degiyor her turlu yorgunluga:)

Bilgeve annesi-iyi olur bende cok merak ettimi

Zehra-Askolsun GDO'lu tohum kullanirmiyim hic. Bu domates cinsi boyle ve harbi Turk. Kedi kafa bende yetistirecegim derse biraz tohum yollarim size, seneye sende blogda yayinlarsin:)

Adsız dedi ki...

o cizgi film favorimdir benimde kizim biraz ürksede:( domatesler,pataesler beste cok kiskandim seni bu yil ben istedigim mahsulu alamadim bile. senden ögrenecek cok seyim var. ahhhahh!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin