11.10.2010

Sepet sepet mantar, elma, armut, erik toplama gunu ve zencefilli armutlu tatli

Haftalardir iple cektigim mantar toplama gunune erkenden kalkip gittik. Mikoloji dernegi'nin duzenledigi bugun, mikologlar sayesinde son derece egitici oldu. Tecrubeli mantarcilar ormana gelince kaucuk botlarini giydiler. Benim normal botlarim yeter zannetmistim, bogurtlen calilari ile kapli zeminde niye kaucuk bot giydiklerini yirtilan bacaklarimdan anladim.

Ormaan bizi sessizce bekliyordu.
   Suzulen gunes buyulu bir atmosfer yaratiyor.
Rehberlerimiz elinde tuttugu satyre puant(Phallus impudicus) yada diger adiyla seytan yumurtasi

 
Herkesin elinde bir kitap teshis konulmaya calisiyoruz. Turuncu bantli olan hanim rehberimiz.
                                                    Sirada mantar sepetlerimiz var







Iki saat suren avdan sonra dernege donuldu. Mikologlarin turleri teshis etti.
                            Tereddut edilenlere mikroskopla bakildi, cesitli kimyasallar damlatildi.
Sira benim sepetimde tahmin ettigim gibi iki bolet bai'yim vardi. Bazi mantarlar kitaplarda yenilebiliyor diye gecmesine ragmen olur almadi. Sanirim guvenlik sinirini cok yukari cekmis durumdalar.


     Sonbahar temali mantar ve elma sergisini gezip donduk. Elma sergisimi demeyin yaklasik 25 cesit   elma saraplik 30 cesitte yemelik sepet sepet elma vardi. Leonardo'nun tum yeme cabalari geri puskurtuldu. Ogleden sonra arkadasimizin evine gittik bahcesi mantar doluydu yani ormanin derinliklerine dalmaya gerek yokmus neredeyse. Yerlere dokulen armut ve elmalari gorunce toplamayi teklif ettim.
 Erikleride unutmadim boynum tutuldu ama degdi. Ilk defa agactan meyve toplamisim ne gam.

Aksama meshur zencefilli armut tatlimi yaptim. Tarifi burada. Mantarlarin dunyasina dalmis durumdayim, donerken arabayi durdurdum gordugum topmus meger. Masallarin guzel kirmizi sinek mantarini merak ediyorsaniz diger blogum dogayi kesfederken icin tik tik
Turkiye'nin tek mantar mikologu Jilber Barutciyan ilgilenenler icin kurdugu grup adresi burada.
Kırılmamak için bükül
Düz olmak için eğil
Dolmak için boşal,
Parçalan ki yenilen
Az şeye sahip olanlar
Çoğa kavuşabilirler
Çok şeyi olanların zihni karışır
Tao Te Ching

36 yorum:

A Kadir Bekçi dedi ki...

Doğal mantarları çok sever ve bazı çeşitlerini tanırım.Orada olmayı çok isterdim.

Saglıklımutfak dedi ki...

Beste bu nasıl bir keyif bu nasıl bir zevktir. ormanda mantar toplamak . Ağaçtan taze meyve toplamak bayılırııım benn. Yazın Sapancada da ben böyleyim:) ;)sevgiler

Adsız dedi ki...

çok özendim :)

minimalist dedi ki...

hımmmm; harika bir gezi olmuş Beste; buarada en ilgimi çeken 25 çeşit şaraplık elma; 30 çeşit yemelik elma oldu; şaştım kaldım...

burcu dedi ki...

Ben de cok istiyorum mantar toplamaya gitmeyi. Biraz daha alisayim buralara, belki seneye olur! Bende degisik mantarlari midye veya makarna ile pisirme arzusu var :)

Zehra Gürgen dedi ki...

beste sepetlerin içi renk renk mantarlarla dolmuş ne harika ! bende burada bir yürüyüş grubuna kapağı atmaya çalışıyorum.
Kedi kafa bu arada hemen resimden iki üç mantarı bunlar zehirli diye seçti bilmem bildi mi?
Kırmızı üstü beyaz benekli mesela..birde sn büyük mantarlı fotodaki Alttan sağdan ilki ve üçüncü olan

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

ilk gördüğüm oydu ilk gördüğüm! aklım Alice'de kalmış! Gerçekten güvenlik sınırı yüksek, tedbiri elden bırakmıyorlar, aslında hoş! Çok aklımda kaldı, resimler ile avunmalıyım, çünkü en yakın etkinlik haftaya ama tur Ankara'dan hareket ediyor, zor!

beste dedi ki...

Kadir Bey-Ben Turkiye'de hic dogal mantar yemedim guvenip hep kultur manatiryla idare ettik. Mantari taniyanlarin bu bilgiyi aktarmalari ne guzel olur.

Hilal-sapanca cok guzel bir yer simdide harika mantarlar vardir orada, koyden bir bilenle cikin bir ormana derim ben:)

Dogaguncem-Ya bu bir ask gercekten sirf fotografini cekmek icin bile bazen saatlerce yuruyorum:)

Minimalist-Sobahar geldi ya her tarafta festivaller ee nede olsa burasi elma bolgesi ben en cok bilginin genc nesillere aktarilmasi, doga sevgisi cesitlilik ve korunmasi siniflandirilmasi, korunmasi sahip cikilmasi kisimlarina hayret ediyorum. Elmalari sepetlerde teshir ediyorlardi cok hos fotograflar cektim konu zaten fotojenik:)

B-Benimde ucuncu senem bitecek anca sagda solda ne var kesfedebildim:) mantar bir ask ama seneye kacirma iki sezon var ilkbahar ve sonbahar:) makarna ile harika pirinclede birlesince cok hos oluyor. O kadar parfumlulerki sadece yumurtayla bile lezzetli bir yemek yapmak mumkun.

Zehra-aslinda dogayi kesfederken bloguma bir bak tam kedi kafalik yazdigim yazi ve sinek mantari hakkinda. Grafiker ya mutlaka cizimini cok yaptigindan ilk tanidigi mantar o oldu kirmizi beyaz benekli olan. Fotografi dogru anladiysam evet amanite citrine var ki zehirli yanindaki de ona keza. Bu konularda post yapacagim ilerde cok keyif duyuyorum cunku.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Mantar maceraniza bayildim:) Bende iki hafta sonu ormana gidiyorum ozellikle mantarlara bakmak icin. Bayiliyorum!!! Fotograftaki beyaz noktali kirmizi mantara bayiliyorum. Cok zehirli oldugunu biliyorum, fakat, cocuk masallarinda hep o mantardan bahsedilir.

beste dedi ki...

Dusbahcesi-i masallarin bas O mantarin adi sinek mantari su yazimi ozellikle ona ayirdim cok guzel bir mantar ve dediginiz gibi masallarin bas kahramanlarinda:)http://dogakesif.blogspot.com/2010/10/sinek-yada-gelin-mantari-amanita.html

hindiba dedi ki...

Maviler inanilmaz! Zehirli mi onlar? Bu arada sanirim Türkiye'de de mantar toplama ve teshis gezileri düzenleniyor. Gecen sene bu mevsim FSD'da duyuruldugunu hatirliyorum.

Brajeshwari dedi ki...

Beste
mantarlarin içinde bir tane kırmızı puantiyeli olan var... O benim olsun mu:)

Mehmet Vuran dedi ki...

Bizim burada mantar zamanı gelmedi daha. Sizin orda da ne çok çeşitte mantar varmış. Tabi epeycesi de yenmeyenlerdendir onların. içlerinden bazılarını gözüm hiç tutmadı :)

Berceste dedi ki...

Orman'a ve mantarlarin beyaz bir zemin uzerinde dizili oldugu fotografa bayildim! Beni de aska getirdin Beste. Dun ormana ciktim sirf fotograf cekmek icin. Yoksa mantarlara cesaret edemem. Ama icki icenlerin yuzunden degil ormanin icine girmek, kenarindan zor yuruduk, geri donduk :(((( Icki icmekten mada bir de sarhoslar! Bir iki ot, agac fotografi cekebildim o kadar. Sitenin ici orman olmus, onunla idare ettim :P
Bu arada ben de tam elma zamani, Ingiltere'de bu zamanlar festivaller duzenlenirdi dedim, oturdum blogun basina. Fotograflara bir daldim, iki gundur arsiv duzenliyorum :) Icinden cikabilirsem ben de elmalari yazacagim. Eeeeen sevdigim de Pink Lady idi!

rrh dedi ki...

Ormana süzülen güneş ışıkları, doğa keşifleri , kendi elinle toplanan ürünler. Ahh Beste'cim ahhh.

beste dedi ki...

Evren-Hachette'e gore zehirli degil ama mikologlar yenilmesini onrmedi bende renklerine bittim. adi cortinarius violaceus. Turkie'nin tek mikologu Jilber bidigim kadariyla ve onun duzenledigi geziler var. Birde Mugla cok zengin pazarlarda bulmak mumkunmus. Bolu ona keza bitki cenneti.

Brajeshwari-Verdim gitti ama dogakesife ugrarsan cennete dusmus gibi olursun benden soylemesi:)

Mehmet-Sicak sizin orasi daha ne guzel:) Dedigin gibi iki uc tanesi disinda hepsi seyretmelik bazilari olumcul derecede zehirli!!!

Dilek-Aslinda cok onemli bir konuya parmak bastin birak ormanlari parklara bile giremiyor insan bazen, boyle bir kampanya baslatmali parkimi geri istiyorum diye. Bir arkadasimin cocugu resimleri gorunce hayiflanmis biz niye o kirmizi mantarlardan hic gormedik cunku ormana gitmiyoruz. Belgrad ormani ne kadar guzeldir genede grup olarak gitmeli ama cocugunu alip gidemezsin mesela...Pink lady guzel ama fuji benim favorim.

RRH-Bazi fotograflarin konusu, orman ve suzulen isiklar ani durduruyor orada o mutluluk ve huzurla kalmak istiyor insan. Anlik da olsa hos sonra hayatin hoyratligi yoruyor hepimizi...

nalan dedi ki...

arınmışsın sanki.
ne zevkli. senin adına mutlu oldum.

Meyvelitepe dedi ki...

Ne kadar çok çeşidi bir arada bulabilmişsiniz. Biz mantardayken en fazla üç farklı çeşit görebildim.

Amerika'da elmaların yüzlerce türünün biyolojik çeşitliliği korumak adına bir arboretumda yetiştirildiğini gördüm bir belgeselde, çok ilginçti.

Güzel bir gün ve bereketli bir gezi olmuş:)

Süt Dilimi dedi ki...

Seyretmesi bile keyif; tadmak için illa oralara mı gelmek zorundayız :(

Berceste dedi ki...

Yeldegirmenleriyle savasir gibi hissediyorum kendimi Beste :((( Ingiltere'de iken ya cahil cuhedar olur misali dalabiliyordum parklara ormanlara ya da oralarda bu kadar kotu degildi durum. Yani bolgesine, evsizlerin cokluguna gore bilebiliyordum tehlikeli yerleri. Ama burada yol kenarindaki yesilliklerde bile piknik yapip icki icme adeti var :( Amma velakin pub'a gitmek gunah! Lokantalarda icki icilmesin kampanyalari var. Oralardan kovalananlar toplu alanlarda iciyor, onlara kim dur diyebiliyor??? Yasak koyarken gerisini dusunen yok. Belgrat ormanlarindaki saldiriya ugrayanlar filmlere bile konu olmus zamaninda. Oyle anne cocuk gitme sansi orada da yok, hatta kendi ozel korun bile olsa durup dusuneceksin cikmadan once evden. Hersey yasak ve gunah uzerine kurulu olunca, alternatif cozumler olmayinca, ne diyebilirim ki? Aile ici egitimden basliyor hersey ama hersey! Dertlendim ben simdi...

@Meyvelitepe, ben de Kew Gardens'da elma tanima ve koruma gunune denk gelmistim. Internet zirt pirt kesilmese oturup yazacagim ama ayari tutturamadik, bakalim yarin bakacaklarmis caresine...

Nihan dedi ki...

bu posta bütünüyle bayıldım.sinek mantarı gerçekten de benim de dikkatimi çekti.harika bir tecrube.küçükken büyükbabamın bahçesinde çok olurdu ama uyarırdı yeme sakın diye:))

Nihan dedi ki...

tabi sinek mantarı değil.farklı çeşitler.yanlış anlaşılmasın.düzelteyim hemen hihi

Mimosa Café dedi ki...

beste cok fantastik tam sana ogre bir gezi olmus bu. ne kadar cok mantar cesidi varmis dogada demek ki. duydum da gormemistim boyle hic. kirmizi uzerine beyaz puantiyelilerle mor mantarla da yenilebiliyor mu acaba?

beste dedi ki...

Nalan-Arinmaya cok var be Nalancim keske. Uzaktan oyle gozukmek bile guzel:)

Meyvelitepe-Sanirim sicaktan nede olsa Turkiye daha sicak ay sonuna dogru diger mantarlar yuzlerini gosterir diye dusunuyorum. Amerika'lilarin yaptigi iyi seylerde var arada boyle! cok tesekkurler

Sutdilimi-Turkiye'de bol yagis alan yerler Karadeniz civari, Belgrad ormani,Mugla cok zengin mantar konusunda ama guvenip yiyebilmek zor. Bir tek Jilber Barutciyan var mikolog belki universitelerden yardim alinabilir tam bilmiyorum. Birgun bu zenginlige de sahip cikilacak umarim.

Berceste-Bence insanlar piknik yerlerinde ickisini icebilir buraya kadar bir problem yok problem dozunu ayarlayamamakta. Gene de durum o kadar vahim degil Belgrad Ormani var mis gibi, Yildiz Parki cok guzel. O parklari gezip yazsana bize Dilek:)

Nihan-Nerde gecirdin sansli cocuklugunu Karadeniz? Sinek mantarini gercekten gormek cok buyuk sans bir cocuk icin ben ilk defa 40 yasimda gordum;)

Mimosa cafe-Gercekten fantastikti hic bilmedigim bir dunya ne bitkiler ne hayvan ucuncu ture yakinlasmalar:) Kirmiz mantar halusinasyonlara yol aciyor, mor baz kitaplara gore yenilebiliyor ama yenmemesini tavsiye ettiler o gun. sinek mantari icin suraya bir goz at derim:)http://dogakesif.blogspot.com/2010/10/sinek-yada-gelin-mantari-amanita.html

didem dedi ki...

Beste'cigim harika bir gezi olmus. Eminim birsuru yeni sey ogrendiniz (biz de senin sayende ogrendik) hem de acikhavada yapilabilecek muthis bir aktivite. Guvenligi siki tutmalari iyi. Neme lazim!
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Çok özendirici bir gün olmuş sevgili Beste..Mevsim zamanı keşke buralarda da düzenlense..Ben de kırmızı başlıklılara bittim adeta..)Ne mutlu sana Beste..

ayçobanı dedi ki...

Nihayet okudum yazini, ohhh :)) Bunca cesit mantari burada da bulabilir miyim cok merak ettim. Fazla gecikmeden bir kesif turuna cikmak gerek. Herhangi yakin bir ormana mi gittiniz yoksa bu ormanin belirli ozellikleri var mi bu mantarlari barindirabilecek?!

beste dedi ki...

Didem-Cok tesekkurler

Damak tadi-Jilber Barutciyan duzenliyor hatta yakinlarda var arzu edersen.Kirmizili sinek mantari hepimizin favorisi:)
Aycobani-Byagi buyuk bir orman bir ozelligi yok bir onceki haftasonu yakindaki koruya gittik orasida cok bereketli idi. Mese ormani bulursan direk dal iceri, agaclarin alti cok degerli yenilebilir mantarlar doludur. Bir postta senden gelir simdi umarim:)

nesrin dedi ki...

Canim dogayla icice cok güzel bir gün olmus. Ben de bu arada corabimi bitirebildim. Ilgilenirsen bir bakarsin. Sana karisik gelen bir yer cikarsa yardimci olmaya calisirim. sevgiler...

pinarbk dedi ki...

mantarlar şahane ama son satırlar olağanüstü. KOpyalayıp hep göreceğim biryere yapıştırmalıyım.)

beste dedi ki...

nesrin-cok heveslendigim birsey ama hic anladigim biris degil gene baslayip yarim birakmak istemiyorum. Gecen sene bari ogluma bir kazak ormus bir anne olayim dedim bir turlu bitmedi!!!

Pinar-Evet ya bende basip onume koyacagim, bloguma birkac kere yazmama ragmen zamanla gereksiz bir suru baska seye onem vermeye basliyorum.Net zihinlere diyelim:)))

Adsız dedi ki...

aklimi okumussun.gecenlerde esime mantardan anlayan biri olsada toplamaya gitsek diyordum.mantarli omlet yapsam söyle dedim... ama dedim nerdeee benim esim anlamaz o islerden:)

OiP dedi ki...

anaam!! çizgi film mantarları gibi, büyülü nefis:)) Mantarlı tarifler ver bize Beste, biz çok severiz mantarı ayilecek:))
*o fare gittiyse talibim ben müştemilata*

beste dedi ki...

Betul-Benimkide anlamiyor aldik bir kitap baka baka tanimliyorum, burada eczacilar uzman gidip ona soruyorum, bir mantar dernegiyle toplamaya gittik ve sergi vardi bayagi birseyler ogrendim. Ama hepimiz hevesle gidiyoruz sadece bir saatin sonunda oglus su koyveriyor:)

OIP-cizgi film mantari icin dogakesife ugramalisin fantastik hikayeler de var:) Fare canavari kedim var artik kafalari ve kuyrugu disinda yalayip yutuyor gonul rahatligiyla buyur gel hatta keske gelsen. http://dogakesif.blogspot.com/2010/10/sinek-yada-gelin-mantari-amanita.html

Ozlemaki dedi ki...

Mantar aşkı yüzünden kuzina soba istiyorum! Kuzina soba aşkı yüzünden mantar istiyorum!

Yüreğine ve kalemine sağlık Beste!

Adsız dedi ki...

Harika bir doğa! Mor renkli ve kırmızı renkli mantar çok sevimli duruyor! Hangi il-ilçemizde olduğunu öğrenip fotoğraflarını çekmek için sabırsızlanıyorum.

Son olarak keşke koparmadan teşhis etseymişsiniz diyorum.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin