1.08.2011

Ucyildiz Sekerleme Dukkani

2011 temmuz vitrin hala ayni
2008 aralik recel almayi unutmadik!

Istanbul'da ziyaret etmeyi en sevdigim dukkanlardan biri Ucyildiz sekerlemecisi. Istanbul'un buyuklugu karmasasi arasinda ezilirken nefes almak icin cekinmeden giriniz. Dukkanin dekoru, icindeki bej onluklu amcanin zerafeti, sekerlerin albenisi, recellerin ve kasik tatlisinin durdugu bakir/kalay kaplar beni ta cocukluguma, kapinin onunden kalayci geldi hanim diye bagiran, kullandigimiz bakir kaplari kalaylayan zanatkarlarin gectigi bir baska zamana goturuyor. Zaman degismemis donmus  kalmis sanki bu dukkanda , biraz zorlasam arkamdan Ahmet Hamdi Tanpinar girecek ve aldigi lokum, sekerlerle evine gidip "Huzur" romanini yazacak. Sekerci dukkaninda seker kavanozuna dusmus gibi seviniyorum. Bu sefer yanimda oglumda var ona Istanbul'u tanistirmaya gelmedim mi? Once benim cocuklugumun Istanbul'unda baslayalim.
Seker kavanozlarinin arkasinda duran Kuleli marka teraziye dikkat.

2008 aralik likorlu cikolatalarin guzelligi mi?  akide sekeleri mi?

Gicir gicir pirincten kavanoz kapaklari mi sekerler mi daha guzel. Bergamutlu, tarcinli, cilek, nane, portakal, gul, susam ve limonlu akide sekerlerinden hangisi tercihiniz?

Yine bakir kuplerde cesit cesit receller. Kalayla kaplanmis tertemizler, icime ferahlik serpiyorlar. Kalayla kapli bakir tencerelerin dogal olarak antibakteriyel oldugunu hatirliyorum. Favorim her daim gul receli, iddia ediyorum daha guzelini yemeniz mumkun degil. Incir, turunc, ayva, visne her biri unutulmaz ayri bir tad  hangisinden alacagimi sasiriyorum. Bu kaplarin 150 yillik oldugunu soylesem sayginiz daha da artmaz mi? Hala bakir kap kullanan esnaf var mi? Recel almak icin kendi kabinizi getirmeyi unutmayin. Bu dukkan geridonusum, surdurebilir ticaret, kar hirsiyla degisimin ezici ve ucuzlastirici yonlerinden cok uzakta, cikarilacak bir suru dersle yanibasimizda...

Dukkan 4 kusaktir sekercilik yapan Dortler ailesine ait.  1926 senesinden beri seker ve ilgili urunlerin uretimine hic ara vermemisler. Sahipleri frankofon diye torpil yapiyorum zannetmeyin. Bir zamanlar Beyoglu'nda, Cihangir'de  yasarken, Gumussuyu'nda ofisim varken hic ihmal etmedigim bir sekerciydi. 2008 Istanbul gelisimde o cilgin tempoda kimseyi goremesem de Ucyildiz'a ugrayip recel almayi ihmal etmedim.  Ben kendi kesfimi sizinle paylasacagim diye sevinirken internette arastirma yapinca Wallpaper ve Timeout Istanbul'da coktan hak ettigi yeri aldigini gordum.  
Ben koz helvaya bayilirdim ogluma da hemen aliyorum. Kenarlarini yiyip esas lezzetli orta kismi begenmiyor afiyetle bitiriyorum.

Bergamutlu beyaz tatlidan yada bilinen adiyla kasik tatlisini bulabileceginiz baska yer var mi? Bulsaniz bile bu tada benzer mi? Vanilyalisi da var. Biraz ve daha fazla almadigima pisman oluyorum evime donunce. Edirne peynir sekerine az biraz benziyor tadi,  cok rafine bir lezzet, bitmesin diye her gun bir kasik yiyorum. Bu bir Istanbul tatlisi , Osmanli'da Rum, Ermeni ve museviler evlerine gelenlere bir su bardagi yaninda bir kasik ile bu tatlidan ikram ederlermis. Ben kahve oncesi bir kasik yiyorum, oglus da bayiliyor ama bir kasik kuralini ihmal etmiyoruz...




Gercek badem ve sekerle yapilan badem ezmesi, kadayiflari, lokumlari ile tam bir mutluluklar dukkani, kendinizi mutlu etmek ve temiz ve vicdanli ticaret diyebilecegimiz bu sisteme destek vermek icin buyrun sizde Beyoglu'na gidin. Adres icin tiklayiniz.

12 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

sevgili Beste, geldin ve zaman su gibi geçip döndün..Artık bir daha ki yazı bekleyeceğiz. Burasını bilmiyordum, ama gidip bulacağım ben de.gerçi şekerin hiçbir türünü sevmem ama dükkanlarını çok severim. o renkliliği, enerjisi hep iyi gelir ...

Bugday Tanesi dedi ki...

Bu ne güzellik. İnan çoğu yazdığın şekerlemeleri yemedim. Kaşık tatlısını ilk defa duyuyorum. Ve bu yüzden merakım daha da arttı.
Reçellerin bulunduğu kaplar ayrı özel. Çok güzel bir dükkanmış. Kim bilir belki yolum düşer bir gün.

GÜVEN SERİN dedi ki...

Her şey çok güzel; çok şeker:))

berrin dedi ki...

beste
keyif aldım okurken
ve
fotoğraflar her zamanki gibi
çok güzeller

mimosacafe dedi ki...

Bestecim ne harika bir dukkanmis. Filmlerden firlamis gibi adeta. Cocukken resimli cocuk kitaplarinda seker dukkani gordugumde uyanan duyugular uyandi bende su an bu yazini okurken :) her zamanki gibi harika kaleminle anlatmissin. Ben bu sekerciyi hic bilmiyordum dogrusu ve su an acilen solugu orada almak istiyorum. Ozellikle receller konusu cok cezbetti beni. Ne kadar enteresan recel turlerinden bahsetmissin. Adresi gordum fakat Istiklal'de mi burasi? Optum seker.

mimosacafe dedi ki...

hakkinda cikan yazilara bakarken gordum. balik pazarindaymis sanirim. giidlecek derhal.

esenirem dedi ki...

işte bu yüzden seviyorum istanbul'u ne kadar kalabalıklaşsada, ucunda köşesinde tarih bırakmayı unutmuyor..
sevgiler..

Meyvelitepe dedi ki...

Demek ille büyümek, şubeler açmak, ahtopot gibi kolları her yana sarmak şart değilmiş ve para hırsıyla tüm değerleri kaybetmeden de oluyormuş, vakur ve şerefli ayakta kalınabiliyormuş.

Teşekkürler Beste hala kaybolmayan bazı değerler olduğunu tekrar hatırlatan, umut veren, bu iç ısıtıcı fotoğraflar ve yazı için.

Kaşık tatlınızı, gül reçelinizi oğlunla afiyetle, mutlulukla yiyin:)

Adsız dedi ki...

not aldım ve ilk defa duydum; çok teşekkürler Bestecim. İlk fırsatta gideceğim ve zevkle senin gibi alışveriş yapacağım...

Ünver.

Adsız dedi ki...

Beste abla merhaba,keşke Ankara'da da böyle bi yer olsaydı.Ne varsa İstanbuldavar :).
ps:listenden beni ve annemi kaldırmışsın sanırım,baktım baktım ve yine baktım olabilir dedim ama azcık üzüldüm.
Ash...

Tijen dedi ki...

Feridun bey ne zarif bir insandır değil mi? Oğlu da çok kibardır. Mutfaklardan Taşan Öyküler'de onların hikayesi de var, çok mutluyum bunu yapabilmiş olmaktan...

Sibel dedi ki...

Bestecim, ben de Leziz'de bu güzel dükkanın tanıtımını yazmıştım büyük bir keyifle. Minicik de olsa bir desteğim olsun istemiştim. Senin gibi benim de en favorim gül reçeli! Kaşık tatlısı bana çok ağır gelmişti ama sade kahve içerken biraz tadımlık fena olmuyor. Badem ezmeleri de çok güzel, hatta bence İstanbul'da en güzelini onlar yapıyor. Umarım bu güzellikler yitip gitmez...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin