3.10.2011

Elma guzellemesi; itirli, naneli, gullu, tarcinli, karanfilli elma recelleri/joleleri/murabbalari


Sepet sepet elma gelince komsulardan, benim onlari degerlendirmem sart oldu. Bu sene elmalar cok guzel buyudu, elma agaclari elmalarin agirligindan ve bollugundan sogut gibi dallarini yere serdi. Ilkbaharda beklenenden sicak gecince elma cicekleri arilarin polenleri tasinmasi sayesinden guzelce dollendi, elmlarin buyume doneminde yagan yagmurlarla kocaman elmalar mevsiminden once temmuz sonu gibi olgunlasti ki cok ender gorulen bir durummus. Gelen elmalardan bazilari 450 gr boscoop dene bir tur ozellikle tatlilarda kullaniliyor.  Sonbahari elmasiz dusunmek mumkun degil en sevdigim zamani sulu, kitir kitirlar. Yamuk yumuk, lekeli ve bazilari kurtlu ama organik elmalarimdan neler neler yapmadim. Tarte tatin canavari dolu etrafim, once onlar doydu. Sirke baslattim. Elma pureleri pisirip konserveledim.


Yaptigim recellerin ve chuntney'lerin bir kismi hediye olarak sahiplerini buldu bile. Chutney'leri baska posta birakalim biz bugun recel pisirelim. Boyle dedigime bakmayin bir hafta surdu, her gun baska bir cesit yaptim. Recel pisirmenin iyilestirici bir etkisi var, bundan mahrum kalmayin, cocugunuz recel pisen ve mis gibi recel kokan bir evde buyusun ayni bizim buyudugumuz gibi Siz cocukken bu buyulu degisimi seyretmenize izin veren buyuklerinizi anin. Bilgi ve gorgu transferine araci olun. Kaynagini bilginiz urunlerle ozenle pisirdiginiz recelin tadi da keyfi de bambaska olacaktir. Istanbul'da yasayanlar Kastamonu pazarinda yada Ferikoy organik pazarda, Istanbul disinda yasayan sanslilar komsularindan, koylerinden islem gormemis elma bulabilirler.

 Fransa'da degisik bir tur recel hazirlama teknigi var. Normandiya'da Fransa'nin diger bolgelerinde oldugu gibi uzum yetismez, bu acik elma ile kapatilmistir. 800 farkli cesit elma agaci vardir burada. Bir kismi yenmez sadece elma sarabi yapilir. Bazi koylerde imece usulu kendi saraplarini yapmaya devam ederler. Bu konuda daha once yazdim . Yemeklere mutlaka elma yada sarabi konulur ve Normandiya yemeklerini diger bolgelerden ayiran ozelliklerden biridir. Bu recelin adi Turkce elma jolesi, ancak jole deyince o sevimsiz ve bol sekerli paketlenmis jole akliniza geliyordur muhtemelen. Elmanin iceriginde bulunan dogal pektin ve sekerle elde edilen dogal olarak jolelesen bir recel bu. Marmelat degil cunku elmanin posasi cikariliyor ve seffaf gorunuslu bir jole elde ediliyor. Daha once bogurtlen, frenk uzumu joleleri yapmistim. Murabba kelimesini duymusmuydunuz? Arastirdigimda Osmanli zamaninda yapilan murabba'larin tarifine cok benzedigini gordum ancak daha once murabba yemedim karsilastirma sansim yok. Isterseniz biz bu recele elma murabbasi diyelim. Nasil benimserseniz artik. Bu yiyecekler uzerinden yapilan milliyetcilik tartismalarini cok rahatsiz edici buluyorum amac saglikli, temiz, surdurulebilir, lezzetli seyler pisirmek ve bunu sevdiklerinizle paylasmak gerisi beni ilgilendirmiyor.


Sonbahar ciceklerin uykuya dalmadan once son bir kez cosup cicekler verdigi bir mevsim, son gullerden birseyler yapmaliydim isabet oldu.

Gullu elma receli
250 gr gul yapragi
500 gr elma olgunlasmamis olanlarda olur
350/400 gr arasi seker
1 limon
700 gr su
1-Elmalari iyice yikayip kabuklari ve cekirdekleri ile beraber kup kup dograyin.  Tercihen kalin tabanli bir tencereye koyun, limonun suyunu ve ayrica 500 gr su ekleyerek en az 15 dk pisirin. Gul yapraklarini tencereye atip bir 200 gr daha su ekleyin ve bir 10 dk daha pisirin.
2-Tencereden cikarmadan once bir kepce yardimiyla hafifce elmalari ezin. Ince tel suzgecten karisimi suzun. Bu noktada sadece suyun suzulmesi lazim, elmalari biraz bastirabilirsiniz ancak puresi suzdugunuz suya gecerse joleniz biraz bulanik olur cani sagolsun derseniz problem yok. Dahada seffaf olsun isterseniz bir tulbentten suzun.
3-Cikan suyu tartip ayni olcude sekeri icine ekleyin. 15 dakika kadar kisik ateste kaynatin. Soguk tabak yontemiyle kivamini kontrol edin. Sicakken kavanozlara doldurup kapagini kapatin ve ters cevirerek sogutun. Bu yobtemi itirli murabba yapmak icinde kullanabilirsiniz, gul yapraklari yerine 5/6 dal itir yeterli olacaktir.

Gullu elma jolesi/murabbasi


Bizde recelller sadece kahvaltida degil bazi sert peynrlerin ve etlerin yanina da yenir. Bahcede bolca nane vardi , bende ozellikle etleri n yanina eslik edebilecek naneli murabba yapayip dedim.

  Naneli elma jolesi/murabbasi
1 demet nane
800 gr elma
250 gr seker
yarim limon
1-Elmalari iyice yikayip kabuklari ve cekirdekleri ile beraber kup kup dograyin. Tercihen kalin tabanli bir tencereye koyun, limonun suyunu ve ayrica 500 gr su ekleyerek en az 20 dk pisirin.
2-Tencereden cikarmadan once bir kepce yardimiyla hafifce elmalari ezin. Ince tel suzgecten karisimi suzun. Yukarida yazdiklarim seffalik acisindan burada da gecerli.
3-Cikan suyu tartip ayni olcude sekeri icine ekleyin. Yarim demet naneyi saplariyla beraber koyup 15 dakika kadar kisik ateste kaynatin. Pismis naneleri cikarip kalan demeti icine koyup 15 dk daka kaynatin. Tekrar naneleri cikarin. Soguk tabak yontemiyle kivamini kontrol edin. Sicakken kavanozlara doldurup kapagini kapatin ve ters cevirerek sogutun.

naneli elma jolesi/murabbasi


 Elmaya cok yakisan tarcini unutmadim tabiki;
Tarcinli, karanfilli elma jolesi
1,200 gr elma
800 gr seker
1 limon
1 adet cubuk tarcin
2 sap karanfil
biraz rendelenmis zencefil (istege bagli)
750 gr su yada elma sarabi
1-Elmalari yukaridaki gibi hazirlayip, tarcin cubugu, karanfiller kullaniyorsaniz zencefili, suyu yada sarabi ekleyip 20 dk pisirin.
2-Yukarida ayrintili anlattigim gibi suzun. Cikan suyu tartip ayni olcude seker ile limon suyunu ekleyin. Tekrar atese koyup 10/20 dk arasi pisirin. Kivamini siklikla kontrol edin. Yukaridaki gibi saklayin.





Yesil domates receli, domates ve elmali chutney ise baska bir posta kalsin, elmali gunleriniz ve  tatli komsulariniz eksik olmasin.


14 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Ah şu yeşil domates reçelinin tarifini Cuma'ya kadar alamaz mıyım? Balkon saksıları yeşil minicik domateslerle dolu ve ben artık Cumartesi günü Antalya'ya kesin dönüş yapacağım. Gitmeden onları reçel yapmak hoş olacaktı. Yoksa turşu olacaklar:))
Yaptığınız herşeye bayılıyorum, daha nicelerini izlemek dileğiyle...

cafenoHut dedi ki...

Reçelin tüm çeşitlerine bayılıyorum. Annem biz küçükken yetiştiremezdi reçeli. Tabak tabak yerdik, şimdi birazdık kısıtladım, kilolar artık yapışıp kalıyor. Bu yaz annemlerede komşulardan bir yığın elma gelmiş, marmelat yaptı ve bir kısmını da kuruttu, bu ikinci kurutma denemesi, o kadar sevdikki biz seneye daha çok kurutacak, evde masanın üstüne koyuyoruz gelip geçerken atıyoruz ağzımıza...
Senin reçeller harika görünüyor, domates reçelini merakla bekliyorum.

Papatya dedi ki...

Harika harika!
Be elmaya meyve olarak bayılmam ama elmalı tatlılara, jölelere, reçellere bayılırım.
Ama en çok yüreğim
"chuntney'lerin bir kismi hediye olarak sahiplerini buldu bile" cümlesine sızladı. Ah ben de bir komşun olaydım senin :)

Narince dedi ki...

Şimdi Kızılcahamam çok güzeldir, gitsek diye sayıklıyoruz. Bi hafta sonu kaçabilirsem, elma getirip yapmalıyım, teşşekürler tarif için. Ben sanırım en altta tarçınlı olandan yapacağım.

bilge ve annesi dedi ki...

Besetciğim ellerine,yüreğine sağlık. Ne güzel yazmışsın, ne güzel anlatmışsın. Bu sene böğürtlen reçeli yaptık köyde kızım nasıl keyifle izledi, çok haklısın onları mahrum etmemek lazım. Tarifleri yazdım en kısa zamanda deneyeceğim, sevgilerle

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Fotograflar ve murabbalarin renkleri muthis... Elinize saglik..

Madem cok elmaniz var, kolaycacik bir tarif de benden...

Elmalarin kabuklarini yol yol soyun. Icini dikkatlica oyun. Benim ozel elma oyacagim var ama sebze oyucusu da olur. Elmalari bir firin kabina yerlestirin. Her elmanin icine ceviz, kuru uzum ve tarcinla hazirladiginiz ici doldurun ve elma basina 1,5 tatli kasigi toz seker koyun, toz sekeri hafifce disari tasirin, altina cok az su koyup firinlayin.
Uzerlerine birazcok krem santiyle servis yapabilirsiniz ben muhallebi dokuyorum. Cok lezzetli ve goruntusu guzel bir meyve tatlisi...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Besteciğim,
Şu güllü elma murabbası var yaaa!...
Harika harika!
Ellerine sağlık.:))

beste dedi ki...

Leylak dali-oglus hastalandi tarfi gecikti hemen emailinize yaziyorum! Antalya kucaginiz acmis ilik ilik sizi bekliyor ne guzel. Cok tesekkurler leylak hanim

Cafenohut-Kurutulmus elma kulga hos geliyor:) cok tesekkurler, sevgiler

Papatya-Papatya'cim yollayayim sana da askolsun:) ama komsu olmaz hayali cok guzel

Narince-Elmali gunler dilerim Necla:)

Bilge ve annesi-Hafizasina guzel bir ani hic unutmayacak onu ne guzel, sevgiler

Mehtap Pasin Gualano-Cok tesekkurler, bu aksamin tatlisi belli oldu ama ben birazda tereyagi koyacagim azicik ama olur mu?

Ekmekci kiz-Lokum tatlari gibi gullu, tarcinli, itirli :) ama gullusu gercekten gullusu:)

Çılgın Mevdoş dedi ki...

NASIL ATLAMIŞIM BEN BU GÜZEL ŞİRİNMİ ŞİRİN TAM BANA GÖRE OLAN BU BLOGU ÇOK KIZDIM KENDİME .TARİFLER HARİKA

sare dedi ki...

Bestecim muhteşemsin, çok güzeller. Elma reçelini- jölesini veya murabbasını çok güzel anlatmışsınız. Elmalar biraz daha çoğalsın benim de niyetim vardı, artık bu kadar güzel fotoğrafları görünce şart oldu.
Ellerinize sağlık, mutluluk içinde tüketin.
Sevgiler.

çello çalan kedi dedi ki...

yaşama; bir gülün yaprağından, bir elmanın sapından, bir kavanozun kapağından tutunmanı çok seviyorum. iyi ki varsın ve iyi ki okuyorum seni.

kekvekahve dedi ki...

ellerine sağlık, marmelat ülkesinin güzeli:)

Deli Anne dedi ki...

Nefis förünüyorlar.. Renkler, fotoğraflar harika.. reçel kelimesi bile beni huzura sevk ediyor tek başına.. Hele ki elmalı güllü, mutlaka denemeli. Sevgiler:)

evinkedisi dedi ki...

Zaten Osmanlı dönemi yemeklerine başka milletlerin yemek alışkanlıklarının yansımaması gibi bir durum söz konusu olabilir mi? İstanbul mutfağı denilen mutfak Bizans renkleri taşır atıyorum, Ermeni Rum yemeklerinin bir karışımıdır, Anadolu Arap renkleri taşırken İstanbul, İzmir gibi şehirler bu bakımdan yemek anlamında farklı kalmışlardır. Türkiye gibi tek bir ismin altında bile yöresel bilmemnekadar tad varken milliyetçilik yapılması beni de deli ediyor. Her keyifli konuya ye din ya milliyetçilik ırkçılık burnunu sokacak ya!!!

Bu arada, ellerine sağlık :)))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin